Οι Ευρωπαίοι "εταίροι" μας τον τελευταίο χρόνο έχουν ξεσπαθώσει:
Αλλοτε με επίσημα και άλλοτε με ανεπίσημα δημοσιεύματα επιδεικνύουν με κάθε τρόπο την "συμπάθειά" τους απέναντι στην Ελλάδα. Την ίδια περίπου συμπάθεια που έδειχναν τα δημοσιεύματά τους λίγο πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα που όλοι αυτοί έσκιζαν τα ιμάτιά τους πως η Ελλάδα θα αποτύγχανε. Τελευταία, τέτοιου είδους δημοσιεύματα ολοένα κια πληθαίνουν. Κάποιες φορές ξεπερνούν τα όρια του "υποτιθέμενου" χιούμορ και αγγίζουν τα όρια της προσβολής προς κάποιους από τους εταίρους τους οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Τόση φαίνεται πως είναι η συναδελφική τους αλληλεγγύη. Παρακάτω παραθέτω μερικά (όχι όλα) από τα περί ων ο λόγος, (κλικ για το linκ:)
Tώρα προστέθηκε η νέα διαφημιστική καμπάνια της Σλοβακίας (η μόνη χώρα η οποία δεν ενέκρινε την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF για την στήριξη της Ελλάδας) με αφορμή μια μπύρα , όπου παρουσιάζεται ένας ευτραφής "Ελληνας" να απαντάει καταφατικά στην ερώτηση που του απευθύνεται :"θές να δανείζεσαι από όλους; Τότε είσαι Ελληνας" με την επόμενη ερώτηση στην οποία απαντά ένας "Σλοβάκος" "Δεν θες να δανείζεσαι; Τότε είσαι Σλοβάκος...."
Φυσικά το γεγονός ότι η χώρα μας υπερδανειζόταν όλα αυτά τα χρόνια είναι αληθές και αυτό είναι ξεκάθαρο πως οφείλεται στην ασυδοσία των κυβερνώντων μας. Οπως επίσης κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως χάρη στα Ευρωπαϊκά κονδύλια η χώρα μας απέκτησε σύγχρονο οδικό δίκτυο, μετρό κλπ. Ούτε μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι από τη χώρα μας κατασπαταλήθηκαν πολλά από τα κονδύλια τα οποία μέσω ευνοϊκής μεταχείρησης κατέληξαν σε μη παραγωγικές διαδικασίες (τζιπ μεγάλου κυβισμού, βιλλάρες 1000 τετραγωνικών κλπ) ενώ προορίζονταν για άλλες χρήσεις και ειδικότερα για έργα υποδομών τα οποία ασφαλώς ΔΕΝ έγιναν.
Εν μέρει λοιπόν θα δικαιολογούσα αυτή την ειρωνική διάθεση από πλευράς των εταίρων μας. Ομως σκέφτομαι πως από την άλλη, για το τανγκό χρειάζονται δύο : Για την κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, φυσικά ευθύνονται οι δικοί μας κυβερνώντες αλλά εξ ίσου ευθύνονται και όσοι ήταν αρμόδιοι για τη διανομή των Ευρωπαϊκών κονδυλίων από την κεντρική διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφόσον όπως αποδεικνύεται άσκησαν αναποτελεσματικούς και πλημμελείς ελέγχους για την ορθή εκτέλεση των έργων που επιδοτούνταν. Επομένως είναι γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν προάσπισαν το συμφέρον του συνόλου των πολιτών τους, παραβιάζοντας την αρμοδιότητα που τους έχει ανατεθεί.
Δεν έχω την πρόθεση να πάρω το μέρος ούτε των μεν ούτε των δε. Φταίνε, "μαζί τα φάγανε"και οι μεν και οι δε.
Εγώ θα εστιάσω σε τρία στοιχεία τα οποία με ανησυχούν ιδιαίτερα:
α) "Εμείς" και οι "άλλοι" (αναβίωση εθνικιστικών πρακτικών)
Αυτές οι πρακτικές του διαχωρισμού ( ο Ελληνας που δεν λέει ποτέ όχι στον δανεισμό και ο Σλοβάκος που δεν λέει ποτέ ναι στον δανεισμό) με βάση την "εθνότητα", μας επιστρέφουν σε παρόμοιες πρακτικές του 18ου και 19ου αιώνα , τότε που κυριαρχούσε το σύνθημα "εμείς" και οι "άλλοι", με τα έθνη - κράτη να κοιτάζουν καθένα μοναχά τη πάρτη του και να προβάλλει τη "διαφορετικότητά" του αλλά και την υπεροχή του έναντι των υπολοίπων λαών, κάτι το οποίο αντιβαίνει προς την φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης- όπως ξεκίνησε τουλάχιστον- μιλούσε για μια ενιαία Ευρώπη η οποία θα σέβεται τη διαφορετικότητα των λαών. Οι λαοί δεν θα χωρίζονταν σε κυρίαρχους και κυριαρχούμενους αλλά θα συνομιλούσαν επί ίσοις όροις. Αντίθετα όπως φαίνεται κάθε άλλο παρά σεβαστή γίνεται η ισότητα ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (αυτό άλλωστε φαίνεται και από τον χαρακτηρισμό των οικονομικά πιο αδύναμων χωρών ως P.I.I.G.S.)
β) Europe ή Chineurope????
Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη σύστασή της , ως τελικό στόχο είχε την νομισματική και οικονομική ένωση των Ευρωπαϊκών κρατών. Οπως διαπιστώνουμε όμως, η νομισματική και οικονομική ένωση των Ευρωπαϊκών κρατών δεν λετουργεί σε όφελος των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά των χωρών του τρίτου κόσμου και ιδιαίτερα της Κίνας στην οποία μεταφέρεται το σύνολο της βιομηχανικής παραγωγής και όχι μόνο. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να ωθούνται στην ανεργία εκατομμύρια Ευρωπαίοι την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι "διαμεσολαβητές" θησαυρίζουν. Προϊόντα με ετικέτα γνωστών φιρμάτων επιχειρήσεων "made in China", εξακολουθούν να πωλούνται σε δυσθεώρητα υψηλές τιμές ακριβώς όπως και όταν κατασκευάζονταν σε Ευρωπαϊκό έδαφος.
Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην κατασκευή επώνυμων ρούχων
γ) Ευρωπαίοι "εκπολιτιστές-σωτήρες" ή Ευρωπαίοι "εκμεταλλευτές"???
Κάποιες χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία φαίνεται να μην έχουν απεμπλακεί από το "ένδοξο" αποικιοκρατικό παρελθόν τους το οποίο αναβιώνουν με αφορμή την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.
Στα μάτια τα δικά μου τουλάχιστον οι καθυστερήσεις και η αναβλητικότητα των αποφάσεων των κεφαλών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τα προβλήματα της Ελλάδας δεν απορρέουν από το ενδιαφέρον των εταίρων μας για την πρόοδο του τόπου μας αλλά νομίζω ότι δεν έχουν παρθεί ακόμη οι αποφάσεις, ερίζουν μεταξύ τους ως προς το ΠΟΙΟΣ θα πάρει ΤΙ από τα κομματάκια της Ελλάδας. Ποιός θα εξασφαλίσει τον ορυκτό πλούτο, ποιός την φυσική ενέργεια και ποιός τα ξενοδοχεία. Επομένως επιστρέφουμε στον 18ο και 19ο αιώνα της αποικιοκρατικής ληστρικής ασυδοσίας με χώρες 2 ταχυτήτων (κυρίαρχους και κυριαρχούμενους) με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μην έχουν απαλλαγεί από το αποικιοκρατικό πάθος του υποτιθέμενου "εκπολιτισμού" των απανταχού απολίτιστων ιθαγενών και της οικειοποίησης του φυσικού πλούτου τους .
Παρ΄όλα αυτά δεν περιλαμβάνω τον εαυτό μου σε όσους υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω στο όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης. Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω πως το μέλλον της χώρας μας μέσα και όχι έξω από την Ευρώπη θα έιναι καλύτερο. Η ένστασή μου είναι στο γεγονός ότι η Ευρώπη στην οποία μπήκε η Ελλάδα μεταλλάχθηκε και διαφοροποιήθηκε από την Ευρώπη την οποία επαγγέλλονταν οι μεπνευστές της ένωσης. Αντί να λέμε λοιπόν όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση ίσως θα έπρεπε οι πολιτικοί μας ηγέτες να υπενθυμίσουν στους Ευρωπαίους ιθύνοντες πως με άλλους όρους μπήκαμε στην Ευρώπη και άλλος ήταν ο προορισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Eυρώπη στην οποία πιστέψαμε θα ενεργούσε για το κοινό καλό του συνόλου των κρατών μελών αλλά και του συνόλου των πολιτών της, των Ευρωπαίων εργαζομένων, μία συνθήκη που εξ όσων γνωρίζω αν και δεν έχει τροποιηθεί εν τούτοις έχει παραβιαστεί .
Δεν νοείται λοιπόν και δεν είναι αποδεκτά τα παρακάτω :
- Η μεταφορά της παραγωγής των Ευρωπαϊκών εργοστασίων στην Κίνα με την παράλληλη κατάργηση των θέσων εργασίας στην Ευρώπη. Η ώθηση στην ανεργία των Ευρωπαίων πολιτών παραβιάζει τη βασική συνθήκη σύστασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι η βελτίωση του τρόπου ζωής των πολιτών της. Η ανεργία είναι βέβαιο ότι δεν βελτιώνει αλλά αντίθετα υποβαθμίζει τη ζωή των πολιτών.
- Η αντιμετώπιση κάποιων κρατών μελών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία ως ευκαιρία για να "δημευτεί" μέρος της δημόσιας περιουσίας τους. Είναι άλλο πράγμα να παράσχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας την τεχνογνωσία τους στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας του δημοσιονομικού μαρτυρίου το οποίο βιώνουμε καθημερινά όλοι οι Ελληνες πολίτες, και άλλο να υποτιμούν και να προσβάλλουν κάθε πολίτη αυτής της χώρας, υποτιμώντας τον και ούτε λίγο ούτε πολύ να τον θεωρούν "κλέφτη", "απατεώνα" 'η "επαίτη".
Λέμε ναι στην Ευρώπη (Europe) , λέμε όμως όχι στην Chinaeurope.
Οσο για τους φίλους μας τους Σλοβάκους οι οποίοι προσθέτουν στις ιδιότητες του Ελληνα πολίτη τη στάμπα του μόνιμου επάιτη-δανειολήπτη, θα δανειστώ τη φράση των Ιταλών "state zitti" (πάψτε επί τέλους) γιατί καμιά φορά κατά πως λένε οι Ελληνες....
"εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θάρθεις..."
ΥΓ : Προσοχή στα Κινέζικα προϊόντα με Ευρωπαϊκές τιμές
Προτείνω να απαιτείτε σε κάθε αγορά να σας διευκρινίζουν την χώρα κατασκευής κάθε αντικειμένου που αγοράζετε και να πάψετε να πληρώνετε Κινέζικα προϊόντα σε τιμές Ευρωπαϊκές. Τελευταία παρατηρώ ότι στα ταμπελάκια προβάλλεται η χώρα προέλευσης (που πράγματι μπορεί να είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα π.χ. Γαλλία) ενώ αποκρύπτεται η χώρα κατασκευής που συνήθως είναι η Κίνα. Αυτά τα προϊόντα εισάγονται για τον Ευρωπαϊκό χώρο στην Γαλλία κι έπειτα διοχετεύονται στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες σε πολλαπλάσια τιμή από την αρχική)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ποιά είναι η γνώμη σας;