Ενας από τους προορισμούς του φετεινού καλοκαιριού ήταν η Κάσος, στην οποία έχουμε ελάχιστα αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις. Αυτή τη φορά η επίσκεψη είχε σκοπό να εξερευνήσουμε τις πιο απόμακρες γωνιές της και επομένως να την γνωρίσουμε καλύτερα. Ενα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό μνημείο (και απ' όσο γνωρίζω μάλλον μοναδικό) που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι οι έξη εκκλησιές, δηλαδή για την ακρίβεια έξη ναϋδρια που εφάπτονται μεταξύ τους. Βρίσκονται σε ένα ψηλό σημείο του οικισμού Παναγία (έναν οικισμό που βρίσκεται πάνω από τον Εμπορειό) Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, στη συγκεκριμένη τοποθεσία εμφανίζονταν έξη νεράϊδες που χόρευαν και τρομοκρατούσαν τους κατοίκους. Για να ξορκίσουν τις έξη νεράϊδες, οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν ένα μικρό εκκλησάκι, οπότε διαπίστωσαν ότι απόμειναν πέντε οι νεράϊδες. Εχτισαν και δεύτερο, και οι νεράϊδες απόμειναν τέσσερεις. Ετσι λοιπόν όταν χτίστηκε και το τελευταίο εκκλησάκι, οι νεράϊδες εξαφανίστηκαν, κι η περιοχή απελευθερώθηκε από τα στοιχειά που δέσποζαν εκεί. Από αυτή τη παράδοση συμπεραίνεται ότι στην ίδια τοποθεσία πιθανόν κατά τους προχριστιανικούς χρόνους να προϋπήρχε αρχαίο Ιερό όπου θα λατρεύονταν οι Νύμφες, τη λατρεία των οποίων θα εκτόπισε η Χριστιανική λατρεία. Τα έξη εκκλησάκια είναι αφιερωμένα με τη σειρά στους : - Αγιο Χαράλαμπο - Μέγα Αντώνιο - Αγία Κάρα - Αγία Βαρβάρα - Αη Γιάννη - Αη Νικόλα, Αρχιεπίσκοπο Μύρωνα Τα ναϋδρια θα πρέπει να χτίστηκαν γύρω στον 18ο αιώνα. Λίγο παρακάτω μπορεί κανείς να επισκεφτεί μιαν άλλη εκκλησιά αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου (ή κατά την τοπική ονομασία "η Παναγιά του Γιεώργη", πιθανότατα από το όνομα του κτήτορα ή κάποιου ανακαινιστή της). Πιθανολογείται πως χτίστηκε τον Φεβρουάριο του 1770, ενώ οι εικόνες που την διακοσμούν μάλλον χρονολογούνται τον 19ο αιώνα. Ο οικισμός Παναγία όπως πληροφορηθήκαμε αν και κάποτε έσφυζε από ζωή, επειδή οι περισσότεροι κάτοικοί της ήταν ναυτικοί, άρχισε να ερημώνει, και τα σπίτια του οικισμού να καταρρέουν. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, οι κάτοικοι άρχισαν να αναπαλαιώνουν τα σπίτια τους και να δίνουν την ελπίδα ότι ο οικισμός μπορεί να ξαναζήσει τις παλαιές του δόξες. |
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011
ΚΑΣΟΣ : Tα έξη ναϋδρια της απάνω γειτονιάς (ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό φαινόμενο ) & η Παναγιά του Γιώργη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αχ Κάσος, μου έλεγε μια φίλη που πήγε φέτος! Καταπληκτικά!!!! Ωραία η ιστορία με τα εκκλησάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Κάσιοι φτιάχνουν και κάτι λιλιπούτεια ντολμαδάκια, αχ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφο άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικές φωτογραφίες, ενα θέμα που δεν το ξέρει πολύς κόσμος, σίγουρα. Με ταξίδεψε.
Ο χριστιανισμός εκτόπισε την παλαιά θρησκεία με κολπάκια τύπου "οι εξι νύμφες" σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Οι άνθρωποι δαιμονοποιούσαν οτιδήποτε είχε σχέση με την παλαιά θρησκεία, το κατέστρεφαν και με τα υλικά και στη θέση τους, έφτιαχναν ναούς.
Αναρωτιέται κανείς πόσο "ευσεβές" ειναι κάτι τέτοιο.
Οταν μαθαίνω τέτοιες ιστορίες, εξοργίζομαι.
@Hfaistiwnas
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι είναι καταπληκτικό νησί και αξίζιε κανείς να το επισκεφθεί
Καλημέρες πολλές
@Ρουμπάκης Γιάννης
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλάως τον Γιάννη!
Εχεις δίκιο! Σωστή ντολμαδοθεραπεία έκανα όσες μέρες έμεινα στην Κάσο. Α! Και σιτακοθεραπεία (θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση)
@tzonakos
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανένα ίχνος ευσέβειας δεν υπήρχε στην καταστροφή αρχαίων μνημείων στο όνομα της νέας θρησκείας. Με την ίδια λογική όλα τα αριστουργήματα τέχνης όπως παλάτια, εκκλησιαστικοί θησαυροί και τεχνουργήματα επειδή συμβόλιζαν μια ιδεολογία που σε κάποιους δεν είναι αρεστή θα έπρεπε να καταστρέφονται??? Η θέση μου είναι πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει την ανθρώπινη δημιουργία του παρελθόντος. Αυτή αποτελεί την πολιτιστική κληρονομιά για τις γενιές του μέλλοντος.
ΕΝΑ ΑΘΡΟ ΜΕ ΠΟΛΛΑ******************
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!