Κάνω στάση ένα μεσημέρι με καύσωνα στο χωριό Κράσι το οποίο βρίσκεται στα ορεινά της Κρήτης, στο Οροπέδιο. Μου φαίνεται φτωχό το χωριουδάκι, μα έχει δροσιά ετούτη την καυτή μεσημεριανή ώρα της ημέρας.....Λίγα μέτρα πιο μακριά από το μέρος που στάθμευσα το αυτοκίνητο, ακούγεται ο χαρούμενος ήχος από γάργαρα νερά που κυλούν με απίστευτη ταχύτητα....Τι να θέλουν να προλάβουν άραγε?
Απολαμβάνω το τραγούδι των τρεχούμενων νερών που το συνοδεύει στον ίδιο ρυθμό (σαν ισοκράτημα) το κελάηδημα ενός πουλιού. Το βλέμμα μου πλανιέται γύρω, έχει πολλά τραπεζάκια παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο σαν να σου γνέφουν και να σου λένε : "Ελα περαστικέ διαβάτη κάτσε να ξαποστάσεις".
Τραπεζάκια - Χωριό Κράσι Κρήτης - Kαλοκαίρι 2007 - Προσωπικό αρχείο Dyosmaraki
Μπαίνω στον πειρασμό να κάτσω σε ένα τραπεζάκι για λίγη ξεκούραση μετά από την πολύωρη περιήγηση στα βουνά της Κρήτης. Σε κάτι τέτοιες στιγμές το μάτι αρχίζει την δική του περιήγηση.....Παρατηρώντας λοιπόν την φυλλωσιά του τεράστιου πλάτανου σκέφτηκα πως αν ο πλάτανος είχε ανθρώπινη λαλιά πόσα πράγματα δεν θα μπορούσε να εξιστορήσει. Μα από εδώ δεν πέρασαν οι Μινωίτες προτού να πάνε στην Κνωσό και να στήσουν τα παλάτια τους? Μα τι λέω? Αφού λίγο παρακάτω βρίσκεται το ανάκτορο των Μαλίων, επομένως δεν μπορεί να κάνω λάθος, είμαι σίγουρη πως από εδώ θα πέρασαν οι Μινωίτες. Αμέσως μετά οι σκέψεις αρχίζουν και γίνονται απαισιόδοξες .....Στη σκέψη των Μαλίων κατσουφιάζω....Και που πέρασαν οι Μινωίτες τι έγινε? Από όσο μπορώ να κρίνω για τα Μάλια πέρα από μια περιοχή γεμάτη μπαράκια και πολλή κίνηση από μεθυσμένους τουρίστες, (μου θύμισε το Φαληράκι της Ρόδου), δεν μπορώ να βρώ κάτι που να θυμίζει την αίγλη του Μινωικού πολιτισμού. Μάλλον επειδή περάσανε πολλά χρόνια από την εποχή των Μινωιτών οι άνθρωποι εδώ θα κουράστηκαν να τους λένε για το σπουδαίο παρελθόν τους και αποφάσισαν να χτίσουν τον δικό τους νεότερο πολιτισμό, με τις δικές τους νεότερες αξίες και τα δικά τους πιστεύω.
Υδραγωγείο - Χωριό Κράσι Κρήτης - Καλοκαίρι 2007 Προσωπικό αρχείο Dyosmaraki
Αντιλαμβάνομαι πως τα μάτια μου ασυναίσθητα ψάχνουν να βρούν ένα σημάδι από το παρελθόν, τελικά δεν το βρήκα εκείνη την στιγμή αφού δεν ήξερα, ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμουν την περιοχή......Παύω την αναζήτηση σημαδιών του σπουδαίου παρελθόντος και το ενδιαφέρον μου στρέφεται σε κάποιες λέξεις γραμμένες πάνω από την πηγή. Διαβάζω :
"Στόχαση, Γνώση κι ομορφιά έσμιγαν - πάνε χρόνια -το Κράσι και του πλάτανου την φυλλουριά. Και μέσα τους ανάδευαν θεριακωμένα κλωνιά,η Ανθρωπιά, η Προκοπή, το Δίκιο, η Λευτεριά......."
Μπαίνω στο αυτοκίνητο και απομακρύνομαι από το μικρό αυτό ορεινό Κρητικό χωριό, το Κράσι. Στον δρόμο κλωθογύριζαν μέσα στο μυαλό μου οι λέξεις
Ανθρωπιά, Προκοπή, Δίκιο.....
Τι ήθελε να πει αυτή η επιγραφή? Προτού φτάσω εξαντλημένη από τον καύσωνα στο ξενοδοχείο, αποφάσισα να πάψω να συλλογίζομαι αυτές τις δύσκολες έννοιες. Μα μέρα μεσημέρι τι με έπιασε? Ηταν η ζέστη ήταν η κούραση.....Μπα σε καλό μου....Εξ άλλου τα λόγια μιλούν για πλατάνια.... Χαιρέτα μου τον πλάτανο.....Αντε να βρείς πλατάνια στις μέρες μας.......
Επεσα για ύπνο....Οταν ξύπνησα επανήλθαν οι εικόνες από εκείνη την ημερήσια εκδρομή στο μυαλό μου.......Απολαμβάνοντας το δροσερό καφεδάκι και αγναντεύοντας την θάλασσα σκεφτόμουν:
Ανθρωπιά, Προκοπή, Δίκιο......
Αλήθεια πόσα χρόνια είχα να ακούσω αυτές τις λέξεις?
ΠΑΝΕ ΧΡΟΝΙΑ.......... μονολόγησα φωναχτά.........
το Κρασι ειναι απο τα πιο ομορφα χωρια της περιοχης. δειχνει να προσπαθει με νυχια και με δοντια να κρατησει την ομορφια που του χαριζει η φυση, η πετρα, το νερο. με μελαγχωλησες παλι δυοσμαρακι. 15 μηνες εχω να κατεβω στο χωριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις σκεφτεί οτι ίσως τα Μάλια να μην έχουν τις υποδομές αλλά και τη φυσική ομορφιά να υποδεχτούν ποιοτικότερο τουρισμό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν χωνεύω ιδιαίτερα τους Άγγλους αλλά για πολλά χρόνια περνούσα τα καλοκαίρια μου εκεί και στη Χερσόνησο. Δεν με ενοχλούσε ποτέ η παρουσία των ξένων.
@nag
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σύντομη στάση στο Κράσι με έκανε να θαυμάσω την περιοχή που είναι πανέμορφη. Περισσότερο αγάπησα το συγκεκριμένο σημείο με την δροσερή σκιά από τον πλάτανο. Λέγεται πως εκεί σύχναζε ο Καζαντζάκης και έγραφε.
Σου εύχομαι η μελαγχολία σύντομα να μετατραπεί σε χαρά και να επισκεφτείς τα μέρη σου.
@Λάκων
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσον αφορά την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού κατά τη γνώμη μου είναι περισσότερο συνάρτηση της στρατηγικής των τοπικών αρχών και των επιχειρηματιών της περιοχής παρά των υποδομών ενός τόπου η της φυσικής του ομορφιάς.
Για παράδειγμα προσωπικά δεν θεωρώ πως η Μύκονος διαθέτει σημαντικότερες φυσικές ομορφιές από άλλα νησιά και όμως έλκει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων.
Από την πρώτη μου επίσκεψη στα Μάλια πάντως βρήκα πολλές ομοιότητες με το Φαληράκι της Ρόδου. Ομως αυτό που με ενοχλεί δεν είναι η παρουσία των ξένων αλλά η εκμετάλλευσή τους από τους δικούς μας με σκοπό το εύκολο κέρδος.
Ποια είναι η γνώμη μου; Θα σου πω μόνο ποια εικόνα μου ήρθε εμένα στο νου. Εδώ στο Χορτιάτη έχουμε ένα πλάτανο μεγάλο, φυτεμένο τη δεκαετία του '20 και από κάτω του η γνωστή εις πάντας τους Θεσσαλονικείς ταβέρνα "Πλάτανος". Βέβαια, υπάρχει ακόμη ένας πλάτανος, μεγαλύτερος απέναντι απ' αυτό το σημείο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου, Ελένη!
Δεν είναι εύκολο να αντισταθείς στον τρόπο ζωής αυτόν.. Και ούτε συμμάχους θα βρεις . Ζω στη Σκόπελο που υπάρχει οργανωμένο και δυνατό κίνημα αντίστασης
ΑπάντησηΔιαγραφήστον χωρίς ηθικούς φραγμούς τουρισμό, και οι ήττες είναι συνεχείς. Πώς να πεις στον άλλον να μειώσει τα εισοδήματα του και ας περιορίσει λίγο την κατανάλωση του. Από την άλλη μεριά τα πρότυπα είναι πως όσο πιο πολλά έχεις τόσο πιο ξύπνιος είσαι. Σε χαιρετώ
@Antoine
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμα επισκεφτώ κάποια μέρα τον Χορτιάτη σε βεβαιώνω πως θα αναζητήσω τον "Πλάτανο". Αλλωστε στις μέρες μας σπανίζουν τόσο πολύ. Γειά σου και εσένα φίλε μου Antoine.
@Νίκο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δίκιο. Τα σημερινά πρότυπα είναι πολύ ισχυρά και επηρεάζουν συνειδήσεις. Υπάρχουν καταστάσεις που έχουν ριζώσει στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι πριν από μόλις μερικές δεκαετίες η χώρα μας θεωρούνταν ο ιδανικός προορισμός των 3 S (Sun,Sex,Sea).
Πιστεύω πάντως πως στο δικό μας χέρι είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα και είτε να ανέβουμε στο τραίνο που οδηγεί προς την "προκοπή" είτε να επιλέξουμε το τραίνο που οδηγεί προς την παρακμή.
Σίγουρα πάντως ο δρόμος προς την "προκοπή" είναι ιδιαίτερα δύσκολος και μοναχικός.....
Αλήθεια η κατάληξη -ακι στο dyosmaraki ειναι κρητικής προέλευσης ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέξεις με νόημα, έννοιες σημαντικότερες απο απαξιωμένα σλόγκαν της εποχής όπως
"Ανθρωπιά, Προκοπή, Δίκιο"
μας κάνουν να νιώθουμε άνθρωποι :)
Την καλησπέρα μου dyosmaraki.
τι όμορφο ποστ...καλοκαιρινό,νοσταλγικό,τρυφερό κι ελληνικό...κι αυτό το τελευταίο τείνει να χαθεί...
ΑπάντησηΔιαγραφή@tzonako
ΑπάντησηΔιαγραφήΧμμμμ! δεν το είχα σκεφτεί ότι το dyosmaraki θα μπορούσε να παραπέμπει σε Κρητική κατάληξη. Κάποια μακρινή καταγωγή υπάρχει από εκεί. Ο προπάπος του προπάπου του προπάπου μου είχε επίθετο σε
-άκης.......
Το dyosmaraki βέβαια το πήρα από ένα παραδοσιακό Καλύμνικο τραγούδι με τρυφερά λόγια που με την πρώτη ευκαιρία θα το μοιραστώ μαζί σας.
@cook
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δίκιο. Για αυτό είπα να χρωματίσω το διαδίκτυο με λίγη ελληνικότητα. Ομως η ελληνικότητα η δική μου δεν φανατίζεται από εθνικισμούς. Είναι εμπνευσμένη από τα χρώματα της φύσης της ελληνικής, από τις δροσοσταλίδες των ελληνικών πρωινών, από την δροσερή αύρα των θαλασσών που βρέχουν την Ελλάδα και από τους ήχους τους Ελληνικούς που πάνω τους στήνουμνε χορό...Οσο για τα σύνεργα τα δανείστηκα από εκείνους τους άγνωστους Ελληνες δημιουργούς που χρωμάτισαν τον τόπο μας με πνευματικότητα και ομορφιά και καμιά φορά αξίζει να τους κουβεντιάζουμε προτού χαθούν μέσα στη λήθη.