ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

"Η απουσία πολιτικής για τον πολιτισμό σημαίνει μη παραγωγή πολιτισμού"

Σε μία χώρα που κάποτε παρήγαγε ύψιστο πολιτισμό είναι τουλάχιστον τραγικό στις μέρες μας να μιλάμε για τη δυσκολία με την οποία διανέμονται τα κονδύλια που σχετίζονται με την παραγωγή πολιτισμού είτε αυτό αφορά την συντήρηση μνημείων του πολιτισμού μας είτε αυτό αφορά ενίσχυση φορέων που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει πολιτισμό στη χώρα μας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφμ Καθημερινής ακόμα μία ορχήστρα αναγκάζεται να δημοσιοποιήσει τις δυσκολίες της αφού το Υπουργείο Πολιτισμού δεν καταβάλλει το ποσό των 2 εκατομμυρίων Ευρώ που αφορούν υποχρεώσεις που έχει υποσχεθεί βάσει συγκεκριμένων συμβάσεων.
Αυτό το γεγονός έρχεται σε αντίθεση με την σχετική έγκριση του Υπουργού Οικονομικών (29/10/2007) για την επιχορήγηση της ΚΟΕΜ (Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής) που διευθύνεται από την ίδρυσή της (1994) από τον Σταύρο Ξαρχάκο.
Να θυμίσουμε πως η ΚΟΕΜ είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κρατικό ορχηστρικό σύνολο στην Ελλάδα, που περικλείει στο ρεπερτόριό του αποκλειστικά την ελληνική μουσική παράδοση στο σύνολό της. Ο κύριος σκοπός της ΚΟΕΜ είναι η προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, από τη μακραίωνη παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, έως τα αστικά τραγούδια του 19ου και των 20ου αιώνα (επτανησιακή και αθηναϊκή σχολή), αλλά και τη μεγάλη παράδοση των ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών, όπως και τη σύγχρονη μουσική παραγωγή, από το ελαφρύ τραγούδι μέχρι τα λόγια έργα ελλήνων συνθετών.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα (που μπορείτε να διαβάσετε πλήρες εδώ )το προσωπικό της ορχήστρας έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο αφού το Υπουργείο Πολιτισμού χρησιμοποίησε αυτούς τους πόρους σε άλλες υποχρεώσεις!!!!!

Η δήλωση του κ. Ξαρχάκου είναι σκληρή μα αντιπροσωπευτική της έλλειψης πολιτιστικής πολιτικής εδώ και πολλά χρόνια στον τόπο μας.

" Το ζήτημα της ΚΟΕΜ είναι πολιτικό για τρεις ουσιώδεις λόγους, που είναι εγγενείς του χαρακτήρα του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

- Ο ένας αφορά την πολιτική για τον πολιτισμό.

- Ο δεύτερος τον πολιτικό πολιτισμό –θέμα στο οποία ο πρωθυπουργός της χώρας αρέσκεται να αναφέρεται συχνά– και

- Ο τρίτος το ήθος της πολιτικής. (...)

Ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι η πολιτική για τον πολιτισμό, εξαντλείται στην ικανοποίηση προσωπικών αιτημάτων, στο μοίρασμα του δημόσιου κορβανά σε διάφορους απίθανους συχνά τύπους που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πολιτισμό, στην ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων που θα τους προσπορίσει προσωπικό, οικονομικό ή πολιτικό όφελος, κ.λπ. (...) "

Να προσθέσω πως δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το ερώτημα εάν στη χώρα μας υπάρχει πολιτική για τον πολιτισμό. Να θυμηθούμε πως πριν από καιρό τα ίδια οικονομικά προβλήματα είχαν τεθεί από την Λυρική Σκηνή, την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, την Ορχήστρα Μάνος Χατζιδάκις αλλά και πολλούς άλλους φορείς που αποδεδειγμένα έχουν συνεισφέρει έργο στην πολιτιστική προβολή του τόπου μας όχι μόνο εντός των συνόρων αλλά και στο εξωτερικό. Υπάρχουν ακόμη φορείς οι οποίοι περιμένουν να εισπράξουν επιδοτήσεις από το 2005!!!!

Και ερωτώ :

- Πως μπορεί ένας φορέας να επιβιώσει οικονομικά κατ΄αυτόν τον τρόπο? Πως μπορεί να προγραμματίσει και να προπληρώσει τις υποχρεώσεις του?

- Πως το Υπουργείο Πολιτισμού υπογράφει συμβάσεις και τάζει χρήματα εάν πρώτα δεν έχει εξασφαλίσει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους?

Δεν πάει πολύς καιρός που βγήκαν στο φως στοιχεία για κακοδιαχείρηση κονδυλίων. Αυτά όπως αποδείχτηκε άλλοτε περνούσαν μέσω ιδιωτικών λογαριασμών των Υπαλλήλων του Υπουργείου έστω και αν οι ίδιοι ήταν συμβασιούχοι, και άλλοτε μέσω λογαριασμών των Συλλόγων των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίοι αναλάμβαναν να τα καταβάλλουν στον τελικό τους δικαιούχο!!!

Οπως είναι γνωστό το Δ ΚΠΣ προβλέπει σημαντικά κονδύλια για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

Εάν δεν υπάρξει μια σωστή πολιτική για τον πολιτισμό πως θα διατεθούν αυτά τα κονδύλια? Ποιός είναι αυτός που θα διασφαλίσει πως τα κονδύλια του Δ ΚΠΣ δεν θα διατεθούν ανεξέλεγκτα για εφήμερες φιέστες ενώ την ίδια στιγμή καταξιωμένοι φορείς θα οδηγούνται στην χρεωκοπία?

Και τελικά τι πρέπει να γίνει για να επισπεύδονται οι διαδικασίες απόδοσης ήδη εγκεκριμένων κονδυλίων??? Μήπως αυτές οι αργοπορίες είναι εσκεμμένες αφού με αυτόν τον τρόπο ευνοείται η αδυναμία να ελέγξει κανείς που διατίθενται οι πόροι ανά έτος???

Για ποιόν πολιτισμό μιλάμε χωρίς συγκεκριμένη πολιτική για τον πολιτισμό???

Ο κ. Ξαρχάκος καταλήγει......

"Η απουσία πολιτικής για τον πολιτισμό σημαίνει μη παραγωγή πολιτισμού"

6 σχόλια:

  1. dyosmaraki, πνευματικοί ανθρωποι μεγάλου βεληνεκούς(αναμφίβολα ο Ξαρχάκος ανήκει σ'αυτούς)χρησιμοποιήθηκαν από κόμματα για ίδιο όφελος των κομμάτων,Μικρούτσικος από ΠΑΣΟΚ,Μίκης από Αριστερά και Μητσοτάκη,Ελύτης από Πολιτική Ανοιξη,Νιόνιος απ'όλους!Ο Ξαρχάκος με το δέλεαρ της Ευρωβουλής βρέθηκε σ΄έναν κομματικό χώρο στον οποίο ποτέ δεν ανήκε.Aφού τον χρησιμοποίησαν,τον εκμεταλλεύτηκαν,τώρα τον κάνουν άκρη!Ετσι,απλά!Αλλωστε δεν τον χρειάζονται!Πολιτισμό παράγει ο Λιάπης.....
    Καλησπέρα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να λοιπόν που και η νεράιδα Μελένια μπορεί να σύρει σπαθί και να γίνει πολεμιστής.
    Και αυτή η εικόνα μ’αρέσει.
    Το κείμενο σου το βρήκα υπέροχο και το γεγονός που καταγκέλεις εξοργιστικό.
    Μάλιστα μέσα στον ενθουσιασμό μου το αναδημοσίευσα.
    Ίσως τώρα που το σκέπτομαι να μην έκανα καλά πριν να σε ρωτήσω.
    Αλλά αγαπητή Ελένη συμπάθαμε. Τι! Τσοπάνης άνθρωπος είμαι.
    Αν πάλι νομίζεις πως σε θίγω να το σβήσω.
    Ούτως ¨η άλλως η εκτίμηση μου παραμένει βαθειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @vad

    Επομένως μήπως αυτό είναι τελικά η ερμηνεία του "πολιτικού πολιτισμού"? Εάν το χρώμα σου ταιριάζει με το δικό μου τότε σε επιδοτώ...εάν όχι τότε δεν σε επιδοτώ????

    Τελικά έχει χρώμα ο πολιτισμός?

    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @νίκος

    Η Μελένια με έβαλε να γράψω το κείμενο...αυτή σέρνει το σπαθί, εγώ μόνο τον χορό ξέρω και σέρνω...!!!λολ

    Καλά έκανες Νίκο μου, έχεις το ελεύθερο, η εκτίμηση το ξέρεις πως είναι αμοιβαία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και η απουσία μνήμης

    καλημέρες πολλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;