Μαθαίνω πως σχεδιάζεται η μετάταξη περίπου 400 εργαζομένων από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι αυτοί θα καλύψουν θέσεις που έχουν να κάνουν με τη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αν και υπάρχουν πολλές μετατάξεις υπό την ειδικότητα "εργατών" και οδηγών.
Πολλές φορές μου έτυχε να επισκεφθώ έναν αρχαιολογικό χώρο ή ένα Μουσείο και να αποτανθώ στους φύλακες για να ζητήσω πληροφορίες (όπως υποθέτω πως θα έκανε και κάθε αλλοδαπός επισκέπτης του συγκεκριμένου χώρου).
Υποθέτω λοιπόν πως όσοι υπάλληλοι (πρώην ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ) προωθηθούν σε θέσεις φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων (της βαριάς μας "βιομηχανίας" όπως συχνά πυκνά αποκαλείται αυτός ο τομέας) θα πληρούν κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις όπως π.χ. γνώση ξένων γλωσσών, γνώσεις ιστορίας, να έχουν περάσει από σεμινάρια για να γνωρίζουν τα ελάχιστα για τον αρχαιολογικό χώρο ή το μουσείο το οποίο φυλάσσουν ιστορικές γνώσεις (δεν λέω να κάνουν ξενάγηση στους τουρίστες αλλά τουλάχιστον να γνωρίζουν να απαντούν σε απλές ερωτήσεις ιστορικού χαρακτήρα που μπορεί να τους τεθούν από τον επισκέπτη). Επίσης υποθέτω πως θα περάσουν από σχετικά σεμινάρια σχετικά με την έννοια της "φιλοξενίας" (δηλαδή της υποδοχής ξένων επισκεπτών) ή μήπως θα αναλάβουν καθήκοντα αφότου ολοκληρώσουν σπουδές σε κάποιο ΙΕΚ για την ειδικότητα "φύλακας Μουσείων ή Αρχαιολογικών χώρων".
Ζητώ πολλά??? Μπορεί.
Επιθυμώ όμως τα άτομα που ενισχύουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία με υπαλληλική σχέση να αγαπούν αυτό που κάνουν και όχι να διορίζονται εκεί με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου επειδή απλά κάπου πρέπει να τακτοποιηθούν.
Οι χώροι πολιτισμού ήδη υποφέρουν από τις παθογένεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ας μην τους επιβαρύνουμε κι άλλο. Οσοι προορίζονται να ασχοληθούν με θέματα πολιτισμού (ακόμη και από τη θέση ενός απλού φύλακα) θεωρώ πως θα πρέπει να διαθέτουν τις στοιχειώδεις γνώσεις που απαιτούνται σε ένα επάγγελμα.
Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτουν άραγε τα κατάλληλα προσόντα για τις θέσεις για τις οποίες προορίζονται????
Αλήθεια γιατί δεν χρησιμοποιούνται για τους συγκεκριμένους χώρους οι ήδη υπάρχοντες απόφοιτοι των ΙΕΚ με ειδικότητα "Φύλακας Μουσείων & αρχαιολογικών χώρων"????
(Ρητορική είναι η ερώτηση....)
Σωστά τα λες, με τι γνώσεις ο κάθε μεταταγμένος θα μπορεί να διοικεί ένα χώρο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΡητορική και αιχμηρή η ερώτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Hfaistiwnas
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τη γνώμη μου είναι λάθος να μετατάσσονται δημόσιοι υπάλληλοι αδιακρίτως προσόντων των ίδιων και δίχως να εξετάζονται οι τυπικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για μία θέση.
Δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο ανακυκλώνονται οι παθογένειες των φορέων, πράγμα που το θεωρώ άδικο.
@γρηγόρης στ.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ρητορική και αιχμηρή η ερώτηση"...σαν το αιχμηρό μυστρί του αρχαιολόγου που σκαλίζει με μοναδικό του κίνητρο να ξεχωρίσει τη λάσπη από τους θησαυρούς...
Ωστόσο, δεν είδαμε κάποια κίνηση από τους αρχαιολόγους του ΥΠΠΟΤ, επίσημη ή ανεπίσημη γιαυτές τις μετατάξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήDyosmaraki καλή σου ημέρα, καυτό το θέμα που βάζεις, μετατάξεις για συγκεκριμένο μεν σκοπό αλλά το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σωστά μιλάς για εκπαίδευση και σεμινάρια, αυτό όμως φτάνει; Τι είδους υπηρεσίες θα προσφέρουν άνθρωποι που μέχρι πρότινος είχαν εθιστεί να μην κάνουν τίποτα ή να υποαπασχολούνται; Με ποιο κέφι θα έρχονται σε επαφή με τους τουρίστες ή και τους ντόπιους επισκέπτες;
Δεκαετίες ολόκληρες διέλυσαν την κρατική μηχανή με το να προσλαμβάνουν για κομματικούς σκοπούς και να γεμίζουν τις κρατικές υπηρεσίες με αργόσχολους (όχι με ευθύνη των εργαζομένων, οι άνθρωποι μια θεσούλα στο δημόσιο ήθελαν). Τώρα πετούν όλους αυτούς τους ανθρώπους που φυσικά περισσεύουν.
Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση, ελπίζοντας ότι θα βρεθούν νουνεχείς που θα αποτρέψουν λανθασμένες κινήσεις σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Να είσαι καλά, gskastro
@γρηγόρης
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι δεν γίνονται γνωστές οι αντιδράσεις στο ευρύ κοινό από τα ΜΜΕ πολλές φορές δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γνωρίζω εάν οι αρχαιολόγοι αλλά και οι μουσειολόγοι έχουν αντιδράσει.
Εχεις δίκιο πως θα πρέπει οι αρχαιολόγοι (συμπληρώνω και οι μουσειολόγοι)- σε περίπτωση που το προσωπικό του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που μετατάσσεται δεν τηρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις- να αντιδράσουν.
Ακόμη περισσότερο κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να αντιδράσουν οι απόφοιτοι των ΙΕΚ με τη συγκεκριμένη ειδικότητα αφού με τις μετατάξεις αυτές μειώνονται οι πιθανότητές τους να βρουν δουλειά.
@gskastro
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιος πολιτικός είπε πως κατά τη γνώμη του δεν θα έπρεπε από μια παθογενή υπηρεσία να μετατίθενται οι υπάλληλοι σε άλλη υπηρεσία γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα μεταφέρουν τις παθογένειες της υπηρεσίας τους σε μιαν άλλη υπηρεσία και θα την μολύνουν και αυτήν.
Σίγουρα οι κύριοι υπαίτιοι είναι όσοι πολιτικοί διόριζαν ρουσφετολογικά τόσα χρόνια στον δημόσιο τομέα σωρεία ατόμων που δυστυχώς δεν εξεταζόταν πάντα η επαγγελματική τους επάρκεια ή τα τυπικά τους προσόντα.
Ομως για να υπάρξει αλλαγή (προς το καλύτερο) θα πρέπει να πάψουν οι πρακτικές του παρελθόντος όπως το βόλεμα ατόμων ανεξαρτήτως τυπικών προσόντων σε ευαίσθητες θέσεις όπως είναι αυτές που αφορούν τον πολιτισμό.
Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις μήπως και φανεί φως στον ορίζοντα....
Dyosmaraki,
ΑπάντησηΔιαγραφήοι μετατάξεις γίνονται σε θέσεις που οι κατά τόπους εφορείες πρότειναν και από τον ΣΕΑ δεν ύπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση-αντίδραση, μολονότι το προσοντολόγιο για τους φύλακες είναι συγκεκριμένο και με ειδικά προσόντα.
Σπουδαστές από κάποια ΙΕΚ της περιφέρειας εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους, ήδη από τη στιγμή που ανακινήθηκε το θέμα, αλλά δεν έγινε κάτι πιο συνολικό.
Όσο για τους μουσειολόγους, καλά κάνεις και το τονίζεις και συμφωνώ, αλλά μάλλον είναι μια ειδικότητα άγνωστη ακόμη για το ΥΠΠΟΤ.
@γρηγόρης στ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κάλυψη των συγκεκριμένων οργανικών θέσεων είναι ασφαλώς αναγκαία. Η ένσταση είναι (και νομίζω πως συμφωνούμε) αναφορικά με τα απαιτούμενα προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις και κατά πόσον τα διαθέτει το προσωπικό που θα απορροφηθεί από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχει μια οργανωμένη αντίδραση από όσους θίγονται : ΣΕΑ και σπουδαστές των σχετικών ΙΕΚ. Μήπως αυτό αποδεικνύει την κοινή διαπίστωση πως τα συνδικάτα στις μέρες μας προωθούν ανούσιες αντιδράσεις για επουσιώδη ζητήματα αλλά όταν πρόκειται για θέματα που πράγματι θίγουν κάποιους κλάδους σιωπούν????
Δεν ξέρω, υποθέσεις κάνω...
dyosmaraki,
ΑπάντησηΔιαγραφήο ΣΕΑ δε θίγεται άμεσα, έτσι νομίζει τουλάχιστον, όπως και η ΠΕΥΦΑ....
Για τους σπουδαστές των ΙΕΚ, αν φοβήθηκαν μη τυχόν και αν διαμαρτυρυθούν χάσουν την αξιοζήλευτη θέση τους ως stage ή ως συμβασιούχοι, τώρα μάλλον έχασαν και την όποια τελευταία ευκαιρία.
@γρηγόρης στ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ μαζί σου
Απηύθυνα το ερώτημα σε άτομα που γνωρίζω πως είναι αρχαιολόγοι. Περιμένω να δω τι θα απαντήσουν.
Σε ευχαριστώ που εμπλουτίζεις τη συνομιλία
Σκέψου ότι υπάρχει τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Παν.Αιγαίου με κατεύθυνση Μουσειολογία χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Για ποιον πολιτισμό συζητάμε μετά; ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφή@KitsosMitsos
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς! Ούτε οι πτυχιούχοι του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου έχουν κωδικό επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Αστα να πάνε KitsMits