Αναδημοσιεύω από το blog της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Στάση Βύρωνα (εδώ) το παρακάτω κείμενο της Νατάσας Βαρουχάκη, δασολόγου :
Δια στόματος Υπουργού περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής: «η νομοθετημένη εκτός σχεδίου δόμηση είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία». Κι επειδή έχουμε ως λαός μια κάποια αλαζονεία, επιμένουμε να παραμένουμε πρωτότυποι και μοναδικοί. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης έκαναν αντάρτικο, απείλησαν θεούς και δαίμονες προκειμένου να μην υπάρξουν περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση στις προστατευόμενες περιοχές. Ξύπνησε μέσα τους το σοσιαλιστικό και αγωνιστικό τους παρελθόν. Μπορεί να υπερψηφίζουν και να υπερασπίζουν με πάθος κάθε νομοσχέδιο που μας αφαιρεί τα στοιχειώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα, αλλά…. ως εδώ και μη παρέκει. Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι αδιαπραγμάτευτη!
Τι σημαίνει πρακτικά η εκτός σχεδίου δόμηση και πως μας προέκυψε; Ουσιαστικά ο καθένας που έχει μια ιδιοκτησία, ένα χωράφι, υπό συγκεκριμένες (και αρκετά χαλαρές) προϋποθέσεις, αυτό καθίσταται οικόπεδο. Το ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν δίκτυα κοινής ωφέλειας, δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν υπάρχει συγκροτημένος οικισμός, είναι λεπτομέρεια άνευ σημασίας. Προφανώς μετά την οικοπεδοποίηση μιας τέτοιας ιδιοκτησίας, ο πολίτης απαιτεί και δρόμος να φτάσει μέχρι την πόρτα του, και ρεύμα να έχει και νερό και όλα τα κομφόρ. Κι έτσι, ενώ η εκτός σχεδίου δόμηση επετράπη τη δεκαετία του ʼ20 όταν το ελληνικό κράτος έπρεπε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέγασης των προσφύγων που έφερε η Μικρασιατική Καταστροφή, σήμερα αποτελεί θεσμό-ταμπού που δεν τολμά να αγγίξει κανένας (προφανώς όχι λόγω της ιστορικότητάς του).
Η επιπτώσεις αυτής μας της πρωτοτυπίας είναι προφανείς. Άναρχη δόμηση παντού χωρίς οργάνωση και χωρίς προγραμματισμό, αδυναμία χωροθέτησης εγκαταστάσεων όπως ΧΥΤΑ και βιολογικοί καθαρισμοί, καταστροφή του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και βέβαια αφόρητες πιέσεις στα δασικά οικοσυστήματα.
Στα νησιά μας για παράδειγμα, η δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης έχει σχεδόν εκμηδενίσει κάθε αγροτική δραστηριότητα γιατί ποιος θα κάτσει να καλλιεργήσει τη γη του πατέρα του όταν μπορεί να την κάνει οικόπεδα και να την μοσχοπουλήσει ή να χτίσει μερικά Room-to-let; Εκτός αυτού, χάνονται πολύτιμα παραδοσιακά στοιχεία του αιγαιοπελαγίτικου περιβάλλοντος όπως οι ξερολιθιές αλλά και ενδημικά είδη άγριας χλωρίδας και πανίδας και βέβαια πληγώνεται ανεπανόρθωτα το τοπίο.
Από την άλλη, πώς να χωροθετηθεί ένας βιολογικός καθαρισμός λ.χ. όταν οι ιδιοκτήτες της γης γύρω από αυτόν, αντιδρούν γιατί θα χάσει η γη την αξία της, την αξία που της έδωσε η δυνατότητα οικοπεδοποίησής της μέσω της εκτός σχεδίου δόμησης;
Και σε ένα κράτος που η έννοια της χωροταξίας υπήρχε μόνο ως τίτλος σε ένα υπουργείο που καταργήθηκε, τελικά η μόνη χωροταξία γίνεται δια της δασικής και της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Δάση και αρχαιολογικοί χώροι δεν χτίζονται! Πάλι καλά! Βέβαια δεν είναι αυτή η δουλειά των δύο αυτών υπηρεσιών. Θα υπέθετε κανείς ότι η δασική υπηρεσία διαχειρίζεται τα δάση και η αρχαιολογική κάνει ανασκαφές. Στη Σουηδία ίσως…. Γιατί στην Ελλάδα, οι δύο αυτές υπηρεσίες και ιδιαίτερα η δασική, αποτελούν παραρτήματα της πολεοδομίας και όταν το θέμα κακοφορμίζει, γίνονται και real estate.
Κάπως έτσι προέκυψε και η αναγκαιότητα των δασικών χαρτών, για να κλειδώσει κάποια στιγμή ποιο είναι το δάσος (και συνεπώς δεν χτίζεται) μπας και γλιτώσει η δασική υπηρεσία από το φορτίο των χαρακτηρισμών (και τα δάση από το αίσχος των αποχαρακτηρισμών από επίορκους συναδέλφους και περίεργα νομοθετήματα σαν αυτό της Ανθούσας). Και βέβαια για να κοπούν και οι ορέξεις διαφόρων για οικοπεδοποίηση των δασών μιας και τα δάση, αφού ανήκουν στο δημόσιο, είναι τσάμπα. Γιατί να τρέχεις να αγοράζεις ένα οικόπεδο αν μπορείς να εκχερσώσεις μερικά στρέμματα δάσους στη Γλυφάδα ή στη Νέα Μάκρη; Συμφέρει! Κάποια στιγμή, κάποιος καλός υπουργός θα σε νομιμοποιήσει εξάλλου (σχετική ρύθμιση ετοιμάζεται, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός για τα δάση Θ. Μωραΐτης, βέβαια μετά από τέτοιες ρυθμίσεις οι ορέξεις στις οποίες προαναφερθήκαμε όχι μόνο δεν κόβονται αλλά ανοίγουν περισσότερο).
Βέβαια οι δασικοί χάρτες εκπονούνται εδώ και πολλά χρόνια. Με διάφορες μορφές. Η προσπάθεια της δασικής υπηρεσίας ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’70 (αγέννητη ήμουν και γέρασα). Τα διάφορα συμφέροντα όμως δεν αφήνουν να οριστικοποιηθούν. Ποτέ ουσιαστικά δεν υπήρξε πολική βούληση να βάλουμε επιτέλους μια γραμμή και να οριοθετήσουμε τα δάση μας. Ωστόσο έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ για το λόγο αυτόν. Ακόμα και τώρα, που το αρμόδιο υπουργείο (με άγνοια κινδύνου ίσως; με σκοπιμότητα να προχωρήσει στις προαναφερθείσες «οικολογικές» ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων μάλλον;), ανακοινώνει την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών, οι πιέσεις δεν σταματούν. Πιέσεις στις οποίες πρωτοστατούν άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, γνωστοί στο πανελλήνιο για την ευαισθησία τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα και τις αναδασωτικές τους πρωτοβουλίες στον Πεντελικό.
Ας ελπίσουμε ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν θα έχει την τύχη της εκτός σχεδίου δόμησης στις περιοχές Natura. Και ας ευχηθούμε σύντομα να δούμε και τους δασικούς χάρτες για τον Υμηττό… και τώρα που είπα Υμηττό…
....εκείνο το Δασαρχείο Υμηττού τι απέγινε;.....
πωπω αν είναι δυνατόν, ότι έφτιαξαν μέχρι τώρα οι πρόγονοι θα τα ρίξουν όλα για να μπορέσουν να κάνουν το δικό τους..
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν και να είναι συγκεκριμένες, κρίμα που η νομοθετική εξουσία αγρόν αγοράζει..
Καλό μου Dyosmaraki, διαβάζοντας το άρθρο/κριτική της δασολόγου κας. Βαρουχάκη δεν κατάλαβα αν είναι ολοκληρωμένο, ή μέρος άρθρου και το γράφω αυτό γιατί έχω συνηθίσει ή αν θέλεις απαιτώ από ειδικούς να καταλήγουν στο δια ταύτα. Απλά η κα. Βαρουχάκη εύχεται να προχωρήσει η διαδικασία αυτή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κατάλαβα καλά ένας από τους βασικούς σκοπούς της δημιουργίας των δασικών χαρτών δεν είναι να γλιτώσει η δασική υπηρεσία από το φορτίο των χαρακτηρισμών αλλά να γλυτώσουν τα δάση από το αίσχος των αποχαρακτηρισμών από επίορκους συναδέλφους της. Γιατί από ότι έχω καταλάβει από την μέχρι τώρα εμπειρία μου τα δάση και γενικά η φύση υποφέρουν και κινδυνεύουν από την απληστία μας και φυσικά είναι εύκολο να βρεθούν οι επίορκοι, αλλά και να γίνουν τα περίεργα νομοθετήματα.
Το πρόβλημα όμως για εμένα προέρχεται βασικά από την έλλειψη παιδείας. Τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που θα βρίσκονται πάντα τρόποι να συρρικνώνουμε το δάσος υπέρ του τσιμέντου. Δες τι γίνεται σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά, ακούς το σύνολο των παρουσιαστών, των σχολιαστών και αρμόδιων της πολιτείας να ανησυχούν μήπως καεί κάποια κατοικία. Αυτό θα το καταλάβαινα από μεριάς των κατοίκων, αλλά από τους υπόλοιπους δείχνει αυτό που έγραψα παραπάνω, έλλειψη παιδείας.
Το σπίτι ξαναγίνεται μέσα σε ένα χρόνο, στο κάτω κάτω της γραφής ας τους αποζημιώσει η πολιτεία (δηλαδή εμείς) για την παρανομία που έκαναν να κτίσουν μέσα σε δάση. Το δάσος όμως θέλει 30 με 50 χρόνια να ξαναγίνει αν εντωμεταξύ δεν χαθεί το χώμα (σε επικλινείς περιοχές).
Καλοί λοιπόν οι δασικοί χάρτες (καιρός ήταν να δημιουργηθούν) καλές οι απαγορεύσεις σε περιοχές Natura, αλλά αν δεν αποφασίσουμε εμείς (γιατί δική μας ευθύνη είναι) να φροντίσουμε για την παιδεία των νέων γενεών σε όλα τα θέματα που αφορούν την συλλογική ζωή μας, τα δάση θα τα βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ.
Φοβάμαι ότι παρασύρθηκα και έγραψα πολλά, αλλά πιστεύω ότι το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρον. Να είσαι καλά gskastro
@Hfasitiwnas
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρώτο βήμα είναι το νομοθετικό πλαίσιο, το δεύτερο είναι η εφαρμογή των νόμων. Αναφορικά με το θέμα των δασών και στους δύο τομείς πάσχουμε σαν χώρα.
Την καλημέρα μου
@gskastro
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε εγώ γνωρίζω εάν η συγκεκριμένη άποψη αποτελεί μέρος μεγαλύτερου άρθρου αφού το αναδημοσιεύω από άλλο blog.
Η άποψή σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Είναι θέμα παιδείας να εκτιμήσουμε τη συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Ισως τα τελευταία χρόνια να γίνονται περισσότερες προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση σε σχέση με το παρελθόν δυστυχώς όχι τόσο από δημόσιους φορείς όσο από ιδιωτικούς (π.χ. δενδροφυτεύσεις με τη συμμετοχή του ΣΚΑΙ κ.ά.) Ισως τα μικρά παιδιά που φύτεψαν δέντρα μαζί με τους γονείς τους μελλοντικά να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι πολίτες από ό,τι είναι οι σημερινοί. Ομως αυτό προϋποθέτει πολλά χρόνια έως ότου φανούν τα πιθανά θετικά ωφέλη από τις (όποιες) σημερινές δραστηριότητες.
Η χρήση γης όμως πιστεύω πως θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα. Κυρίως για τις δασικές περιοχές αλλά και για τον εξορθολογισμό της διαχείρησης της γης. Δεν μπορεί για παράδειγμα σε δασικές εκτάσεις να ξεφυτρώνουν βίλλες με αμφίβολους ιδιοκτησιακούς τίτλους. Εχω δει περιπτώσεις που μέσα σε δασική περιοχή ένα τετράγωνο έχει χαρακτηριστεί χορτολιβαδική έκταση και όχι δάσος. Κατά σύμπτωση βλέπεις χτισμένες πολυτελείς βίλλες σε αυτό το τετράγωνο. Οπως δεν μπορεί να νομιμοποιείς αυθαίρετες κατασκευές χτισμένες σε δασικές εκτάσεις όσοα χρόνια και αν περάσουν από τότε που κτίστηκαν. Το βρίσκω εγκληματικό.
Πιστεύω πως εάν θεσπιστούν οι δασικοί χάρτες (που αμφιβάλλω λόγω των συμφερόντων εάν ολοκληρωθούν) θα είναι το πρώτο βήμα αλλά όχι το μοναδικό. Κατόπιν θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να προστατέψουν τον φυσικό τους πνεύμονα πράγμα για το οποίο όπως λες απαιτείται η σχετική παιδεία.
Την καλημέρα μου
Σιγουρα ειναι θεμα παιδειας να εκτιμησουμε τη συνυπαρξη ανθρώπου και φυσης.Καλα κανεις και αποκαλεις εγληματικη τη νομιμοποιηση κατασκευων σε δασικες εκτασεις.Ειναι λυπηρα αυτα που συμβαινουν.Γι αυτο η φυση εκδικειται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιά νεα εβδομάδα ξεκινάει με ελπίδες και αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά!!!!!!!
Καλη εβδομαδα να εχουμε.
Kατι ασχετο.Σε βρηκα στο facebook και σου εστειλα αιτηση φιλιας.
ΑπάντησηΔιαγραφή@JK O SKROUTZAKOS
ΑπάντησηΔιαγραφήΑισιοδοξία να πάνε όλα καλά Σκρουτζάκο μου. Καλή εβδομάδα κια σε σένα εύχομαι.
* Θα μπω στο facebook να σε κάνω acccept
Με έκπληξη διαπίστωσα ότι ένα άρθρο μου αναδημοσιεύτηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παραπάνω γράφτηκε για μια τοπική εφημερίδα της γειτονιάς μου και λόγω περιορισμών στον αριθμό των λέξεων, έπρεπε κάποια πράγματα να τα πω λακωνικά. Επιπλέον, σας ενημερώνω ότι είμαι δημόσιος υπάλληλος και δεσμεύομαι απο τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα στο πως θα κρινω και μάλιστα δημοσίως τη δημόσια διοίκηση.
Παρόλαυτα, επειδή είμαι και πόλίτης, επιλέγω να παίρνω το ρίσκο και να δημοσιοποιώ τις απόψεις μου.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας. Εξάλλου οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν από τα χέρια μου πέρασαν.
Ωστόσο θα διαφωνήσω με όλους ότι όσα συμβαίνουν είναι θέμα παιδείας.
Σε ένα κράτος που και το ίδιο παρανομεί και δεν σέβεται τους πολίτες του δεν ειναι παράλογο να συμβαίνει και το αντίθετο.
Η δασική γη είναι δημόσια γη και ως εκ τουτου αντιμετωπίζεται ως τσάμπα γη. Σε αυτήν θέλουν να στήσουν το αυθαίρετό τους διάφοροι, σε αυτή οι δήμαρχοι θέλουν να επεκτείνουν το σχέδιο πόλης τους, σε αυτή το κράτος να χωροθετήσει εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας...
Χάρηκα για τη γνωριμία και ελπίζω να τα λέμε
Νατάσα Βαρουχάκη
Και κάτι ακόμα. Μην τσιμπάτε με τους ιδιώτες που αίφνης τους πήρε ο πόνος και το έχουν ρίξει στις αναδασώσεις και στην οικολογο-λογία
ΑπάντησηΔιαγραφή@NaFor
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άρθρο σας όπως το αναφέρω άλλωστε το διάβασα στο blog της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Στάση Βύρωνα από όπου και το αναδημοσίευσα.
Προσωπικά δεν νομίζω να γράφετε κάτι το οποίο είναι παράλογο. Εξ άλλου όλα αυτά που αναφέρετε είναι γνωστά στις τοπικές κοινωνίες και χαίρομαι που κάποιοι άνθρωποι έχουν το σθένος να τα επισημάνουν.
Η δημόσια κριτική έχω την αίσθηση πως όταν οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση μάλλον εποικοδομητική είναι και βοηθά τη δημοκρατία και το καλό του τόπου μας.
Συμπαρατάσσομαι με τις απόψεις σας σχετικά με το πως μερικοί επιτήδειοι πάνε να οικειοποιηθούν γη που δεν τους ανήκει.
Ευχαριστώ πολύ για τιμή να επισκεφθείτε αυτή τη μικρή διαδικτυακή γωνιά και εύχομαι να συνεχίσετε με το ίδιο σθένος να υπερασπίζετε την αλήθεια για το καλό του τόπου μας.
@NaFor
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω πως κάθε προσπάθεια που στοχεύει προς την ευαισθητοποίηση του κοινού είναι θετική. Το γεγονός πως στις δενδροφυτεύσεις υπήρχαν μικρά παιδιά που βοήθησαν και αυτά, είναι μια ελπίδα πως οι επόμενες γενιές ίσως να είναι πιο ευαισθητοποιημένες από αυτές που πέρασαν, για το δικό τους το καλό δηλαδή.
Καλό βράδυ εύχομαι
Κατ' αρχάς θα παρακαλέσω να μου μιλάς στον ενικό γιατί δεν είμαι και τόσο μεγάλη ούτε τόσο σεβάσμια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔευτερον, επαναλαμβάνω ότι η ιδιότητά μου του δημοσίου υπαλλήλου με δεσμεύει, δεν αυτολογοκρίνομαι, με λογοκρίνουν οι νόμοι του κράτους.
Ωστόσο μπορώ να σου πω το εξής: όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι.
Στο παραπάνω άρθρο μου αναφέρομαι σε δημοτικούς άρχοντες, γνωστούς για τις εθελοντικές αναδασώσεις τους που ταυτόχρονα πιέζουν για νομιμοποίηση αυθαιρέτων και παράνομων σχεδίων πόλης. Φωτογραφίζω συγκεκριμένο δήμαρχο, με ονοματεπώνυμο, ο οποίος ενώ κυκλοφορεί ως άλλος δασάρχης, απο τη στιγμή που έμαθε ότι θα βγουν δασικοί χάρτες στο Δήμο του, έστελνε συνέχεια επιστολές στην υπουργό για να τους αποτρέψει.
Όσο για τον Σκάι, θα σου πω το εξής. Πριν αναλάβει ο σταθμός εργολαβικά την οικολογο-λογία, ποιος τον παρακολουθούσε; Η ιστορία αυτή του έδωσε ένα κύρος και τον έβαλε για τα καλά στον χάρτη της τηλεοπτικής ενημέρωσης. Πως σου φαίνονται οι θέσεις του καναλιού σε θέματα πολιτικής και οικονομίας; Εγω τις χαρακτηρίζω επικίνδυνες, εμετικές και ακραία νεοφιλελεύθερες. Ομως το κύρος του σταθμού (λόγω αυτού του προφίλ που καλλιεργεί με τα οικολογικά θέματα) είναι τέτοιο ώστε να επηρεάζει την κοινή γνώμη.
Καλό είναι ο κόσμος να έχει περιβαλλοντική συνείδηση αλλά πρεπει να έχει και γνώση και να διαβάζει και τα ψιλά γράμματα.
Διότι οικογική και "πράσινη" ενέργεια είναι και η πυρηνική σύμφωνα με τον τέως ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά. "Πράσινες" είναι και οι ανεμογεννήτριες αλλά κανείς δεν μας μιλάει για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον
http://diadromespress.blogspot.com/
στο φύλλο 11 έχω γράψει σχετικά
Χάρηκα που τα είπαμε. Καλό μας Πάσχα
@NaFor
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Νατάσα (συμφωνώ πως καλύτερα είναι να μιλάμε στον ενικό.)
Οσον αφορά τον δήμαρχο που αναφέρεις , υποθέτω πως κατανοώ για ποιόν πρόκειται και θα συμφωνήσω μαζί σου. Γνωρίζω επίσης πως σε πολλές περιοχές αν και κρίθηκαν αναδασωτέες λόγω των πυρκαγιών που είχαν προηγηθεί, τελικά εάν κανε΄ςι έψαχνε την έκταση που κάηκε και την έκταση που κρίθηκε αναδασωτέα θα διαπίστωνε διαφορά στα τετραγωνικά, κατανοώντας πως έπειτα από μερικά χρόνια την περιοχή που εξαιρέθηκε θα την βλέπαμε χτισμένη (για την περίπτωση που μιλώ, έτσι έγινε και μάλιστα με αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης-δεν ξέρω πως γίνεται αυτό)
Θα συμφωνήσω πως είναι αναγκαίο οι πολίτες να ψάχνουν αυτά τα "ψιλά γραμματάκια". Ομως πολλές φορές όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ισχυρίζονται πως λένε την αλήθεια και ο πολίτης ο οποίος δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις καταλήγει στο τέλος να μην πιστεύει κανέναν, κάτι που δεν βοηθάει τελικά την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, σημαντικό ρόλο θα πρέπει να παίζουν οι ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι θα πρέπει να διαφωτίζουν τον κόσμο. Για παράδειγμα όταν στους γονείς μου ήρθε κάποτε χαρτί από κάποιο δασαρχείο πως δήθεν είχαν χτίσει σε δασική έκταση, οι άνθρωποι θορυβήθηκαν. Μόνοι τους δεν θα ήξεραν τι να κάνουν. Οταν μαζεύτηκαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και μαθεύτηκε πως προσπαθούσαν να πληροφορηθούν τι γίνεται τότε εμφανίστηκε ο πρώην δασάρχης και τους είπε πως θα αναλάβει (έναντι κάποιου τιμήματος φυσικά) να τους υπερασπιστεί και να τους "ξελασπώσει"!!!! Οταν εγώ απαγόρεψα στους γονείς μου να εμπλακούν (το εξοχικό τους ήταν χτισμένο με νόμιμη οικοδομική άδεια) και άρχισα να ψάχνω το θέμα, ανακάλυψα πως ο ισχυρισμός αυτός βασιζόταν σε αεροφωτογραφίες του 1940!!! Η περιοχή ποτέ δεν ήταν δάσος, μάλιστα στην ίδια περιοχή είναι χτισμένο δημοτικό σχολείο και ένα τεράστιο ξενοδοχείο χωμένο μέσα στον αιγιαλό. Ολωσδιόλου περιέργως όταν ζήτησα χάρτες της περιοχής διπίστωασ αμε εκπληξη πως διπλανά οικόπεδα που συνόρευαν άλλα εμφανίζονταν ως δάσος και άλλα όχι.....
...(συνέχεια)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν ξεσήκωσα τον κόσμο και ξαναπήγα στο δασαρχείο να ρωτήσω εάν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως είναι δυνατόν στην ίδια περιοχή αν φανταστούμε σε σχήμα Π η μέσα περιοχή να είναι δασική και η έξω να μην είναι, μου είπαν πως θα το ερευνήσουν...!!!
Από τότε έχουν περάσει γύρω στα 10 χρόνια και .....άκρα του τάφου σιωπή...!!!
Για αυτόν τον λόγο είναι αναγκαία η κατάρτιση δασικών χαρτών (αρκεί να ολοκληρωθούν σύντομα, διαφορετικά βλέπω το καλοκαίρι να καίγεται ότι γλύτωσε από τις προηγούμενες πυρκαγιές....
Σε ευχαριστώ για τον γόνιμο διάλογο.
Καλό Πάσχα να έχουμε με καλές παρέες και δημιουργικότητα
Χρόνια σου πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθαινα σε ποιες περιοχές αναφέρεσαι. Δυστυχώς πολλές φορές δάση αλλάζουν χρήση όχι μόνο εξαιτίας επίορκων συναδέλφων αλλά και ύποπτων δικαστικών αποφάσεων ή ακόμα και περίεργων νομοθετημάτων.
Πέρσι στη Γλυφάδα αναγκάστηκα να εξαιρέσω κάποια στρέμματα από την αναδασωτέα διότι κατόπιν δικαστικών αποφάσεων (που σύμφωνα με νόμο που ίσχυε απο το 2003 μεχρι πριν ένα μήνα έπρεπε να γίνουν σεβαστές) δεν ήταν δασικά.
Άλλο παράδειγμα: Η Ανθούσα δεν έχει καθόλου δάσος δια νόμου (του 2002) και όσες αναδασωτέες εκτάσεις υπήρχαν, καταργήθηκαν.
Σε ένα τόσο φαύλο κράτος, βρίσκει ευκαιρία και το κάθε μικρολαμόγιο δημόσιος υπάλληλος να βγάλει κι αυτός το κατιτίς του (λέω μικρολαμόγιο γιατί μεγαλολαμόγια είναι οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί.
Όσο για το τι ειναι δάσος, εκ του συντάγματος προκύπτει ότι λαμβάνεται υπόψιν το παλαιότερο στοιχείο και για την Αττική είναι αεροφωτογραφίες του 1937. Αν κάτι ήταν έστω και τότε μόνο δάσος, δάσος θεωρείται και σήμερα. Αυστηροί οι νόμοι και το σύνταγμά μας... δυστυχώς όμως δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο
@NaFor
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και Χρόνια Πολλά
Οσον αφορά τις καμμένες περιοχές η έξταση των οποίων κηρύχτηκε αναδασωτέα σαφώς σημαντικά μειωμένη μιλώ για την περιοχή της Ραφήνας.
Οσον αφορά την οικογενειακή υπόθεση με τον χαρακτηρισμό περιοχής ως δασικής με βάση τις αεροφωτογραφίες μιλώ για τους Αγ. Αποστόλους (Κάλαμος) που υπάγεται στο Δασαρχείο Καπανδριτίου.
Με ντόπιους παπούδες που μίλησα μου επιβεβαίωσαν πως η περιοχή ποτέ δεν ήταν δασική. Πιθανότατα οι αεροφωτογραφίες να έδειχναν σκούρα την περιοχή επειδή είχε ρυάκια και έλη αλλά δάσος ποτέ.
Αναρωτιέμαι κατ΄αρχήν πως είναι δυνατόν νε εκδίδονταν νόμιμες οικοδομικές άδειες (εδώ και καμιά τριανταριά χρόνια) εάν η περιοχή θεωρούνταν δασική και αφετέρου πως είναι δυνατόν στην ίδια περιοχή να έχει χτιστεί κοινοτικό σχολείο (η κοινότητα δεν γνώριζε πως πρόκειται για δασική έκταση?) αλλά και ολόκληρη ξενοδοχειακή μονάδα και μοναχά τα μικρά ιδιόκτητα σπιτάκια (εξοχικές κατοικίες) να θεωρούνατι πως εντάσσονται σε δασική ζώνη?????
Σίγουρα ισονομία δεν υπάρχει, το έχω βιώσει στο πετσί μου πολλές φορές. Ακόμη και αν ο πολίτης θέλει να εναντιωθεί στις ανομίες του ίδιου του κράτους πολλές φορές δεν έχει είτε τις κατάλληλες νομικές γνώσεις για να κινηθεί κατάλληλα, είτε τις οικονομικές αντοχές για να τραβήξει μέχρι το τέλος κάποιον δικαστικό αγώνα. Μένει απλά με την πικρή αίσθηση πως μόνον όσοι πολίτες είναι μπλεγμένοι με τα κατάλληλα "κυκλώματα" επιβιώνουν και κάνουν πάντα τη δουελιά τους (νόμιμη ή παράνομη). Οι υπόλοιποι πολίτες απλά νοιώθουν αβοήθητοι.
Τέλος πάντων, το νομικό πλαίσιο για τα δάση είναι πολύπλοκο. Στη Ραφήνα δεν ξέρω τι έγινε αλλά έχω εμπιστοσύνη στους συναδέλφους ότι με αυτά τα θέματα δεν παίζουν... κυκλοφορεί και εισαγγελέας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο την άλλη μην ξεχνάς ότι είμαστε ένα κράτος μπάχαλο. Το σύνταγμα και οι νόμοι καταστρατηγούνται συνεχώς ώσπου να έρθει μια απόφαση του ΣτΕ να βάλει μια τάξη. Πολλές φορες οι πολίτες έχουν χτίσει με "νομιμες" οικοδομικές άδειες και 15 χρόνια μετά αυτές ανατρέπονται απο το ΣτΕ γιατί οι νόμοι και οι εγκύκλιες πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η διοίκηση ήταν αντισυνταγματικά....
Βέβαια όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της αδιανόητης εκτός σχεδίου δόμησης.