"Σκοποί και Χοροί της Βορειοδυτικής Μακεδονίας",
Το βιβλίο αυτό αποτελεί έργο αναφοράς στον παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Βορειοδυτικής Μακεδονίας εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Πρόκειται για μια συγκεντρωτική παρουσίαση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, και περιλαμβάνει αναλυτικές μουσικές καταγραφές σε παρτιτούρα 200 τοπικών οργανικών σκοπών καθώς και ανάλυση και παρουσίαση με σκίτσα της μουσικοχορευτικής δομής 35 διαφορετικών τοπικών χορών. Αποτελεί προϊόν εργασίας 40 χρόνων του Π. Καβακόπουλου, ο οποίος γύρισε όλη την περιοχή καταγράφοντας, ηχογραφώντας και συζητώντας με τους ντόπιους μουσικούς. Με βάση το έργο αυτό μάλιστα, τιμήθηκε πρόσφατα με το "Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών".
Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (Ελληνικά-Αγγλικά) και περιλαμβάνει 2 CD ήχου με αποσπάσματα επιτόπιων ηχογραφήσεων, από τις οποίες προέκυψαν οι μουσικές καταγραφές που εμπεριέχονται σ’ αυτό.
Η έκδοση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο τομέα δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου, που αφορά στην καταγραφή, την ψηφιοποίηση και την προβολή του Ελληνικού Μουσικού Πολιτισμού ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν εκδόσεις και για άλλες περιοχές.
Στην παρουσίαση του βιβλίου θα συμμετάσχουν ως ομιλητές οι: Π. Καβακόπουλος, Γ. Παπαδάκης, Π. Μυλωνάς, Χαλδαιάκης, Ά. Ράφτης και Κ. Μόσχος. Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται με μακεδονίτικη μουσική.
Πολιτιστικός χώρος του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αθήνα.
Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Hfaistiwnas
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και σε σένα Ηφαιστίωνα
Οτιδήποτε έχι να κάνει με το πολιτισμό μας, θα πρέπει να υποστηρίζεται και να προβάλλεται ευρύτατα, οχι μόνο απο το κράτος αλλά και απο την ιδιωτική πρωτοβουλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον ακούγεται ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ !!!
Καλή βδομάδα ...
Το θέμα είναι σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρον: πρόκειται για μία περιοχή της οποίας ο λαϊκός πολιτισμός φέρει εντονότατα το στοιχείο της επιμιξίας (με πιο απλά λόγια, μια περιοχή με πολλούς σλαβόφωνους). Στη μουσική της έχει επιβληθεί πολλή λογοκρισία και έχουν ειπωθεί του κόσμου οι βλακείες, άλλοτε από φανατισμό και άλλοτε από αμηχανία. Σίγουρα έλειπε μια πραγματικά σοβαρή σχετική μελέτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και μένω με την απορία: γιατί να μπει κανείς στον κόπο να γράψει σε παρτιτούρα 200 ολόκληρα κομμάτια, και να βγάλει μόνο μέρος αυτών σε σιντί, τη στιγμή που η ηχογράφηση είναι απείρως σαφέστερη και πιο χρήσιμη από την παρτιτούρα;
Τέλος πάντων, την απάντηση θα τη δώσει είτε η παρουσίαση είτε το ίδιο το βιβλίο.
ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
καλό μηνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τόσο ωραίοι οι χωροί της Μακεδονίας! Θμάμαι που τους μάθαινα στο σχολείο και ήταν από τους αγαπημένους μου... ελάχιστα τους θυμάμαι τώρα, δυστυχώς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην αγάπη μου και καλό μας καλοκαίρι!!!
Ενδιαφέρον !
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα Δυοσμαρακι
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο ΠΣΚ να εχεις :)
@leondokardos
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαπρεπε αλλά όταν ο πολιτισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα άστα να πάνε λεοντόκαρδέ μου
@Sidepap
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι νάναι καλοτάξιδο...
Καλή εβδομάδα
@Πέπε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι γεγονός πως έχουν ειπωθεί απίστευτες βλακείες για τη μουσική της συγκεκριμένης περιοχής (και όχι μόνο).
Αντί κάποιοι να ερευνούν τα στοιχεία που ενώνουν τους λαούς αναζητούν εκείνα που τους Εστιάζουν σε μία φαντασιακή εθνική "αυθεντικότητα" δίχως να λαμβάνουν υπ' 'οψιν τους πως η μουσική, το τραγούδι, ο χορός ταξίδευαν όπως ταξίδευαν και οι άνθρωποι και αντάλλασσαν στοιχεία.
Οσο για τις παρτιτούρες που αναφέρεις υποθέτω πως χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος επειδή ζούμε στα πλαίσια ενός πολιτισμού που βασίζεται πια στα ωδεία και όχι στην εμπειρική μετάδοση της γνώσης (υπόθεση κάνω τώρα).
Ομως το βιβλίο συνοδεύεται και από 2 Cds οπότε υποθέτω πως θα υπάρχουν και ηχογραφήσεις. Θα σου πω μόλις το προμηθευτώ.
Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου (όπως πάντα)
@JK Skroutzakos
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα Σκρουτζάκο μου
@Γαστεροπλήξ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα (χαθήκαμε...)
@Hellenic Potion
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους χορούς (όπως κάθε πράγμα) εάν τους αφήσεις σε αφήνουν.
Πιστεύω όμως πως είναι και θέμα τρόπου διδασκαλίας στο σχολείο (δίχως πάθος, απλά ως μια υποχρέωση) με αποτέλεσμα να μην δημιουργούν την περιέργεια στα παιδιά να συνεχίσουν να μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς
Καλό καλοκαίρι εύχομαι
@habilis
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι δείχνει ενδιαφέρον. Μέσα στην εβδομάδα θα κοιτάξω να προμηθευτώ το βιβλιαράκι
@Laplace
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα εύχομαι ρομποτάκο