Σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο προανήγγειλε χθες ο κ. Λοβέρδος λέγοντας πως δεν θα μεταφερθούν νέα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου (σχετικό άρθρο εδώ).
Υποθέτω πως όλοι μας διακατεχόμαστε από μια ανησυχία για το τι μας ξημερώνει όσον αφορά το Ασφαλιστικό. Κανείς ασφαλισμένος δεν θα ήθελε νομίζω να του έχουν κρατήσει από το μισθό έναν σκασμό εισφορών και άμα φτάσει σε ηλικία συνταξιδότησης να του πουν "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος"....Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να πω "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος" και αυτό να με απάλλασσε κάθε φορά από την ευθύνη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, φόρων, ΕΤΑΚ κλπ
Εδώ και χρόνια (ήδη από το 1991) οι επίσημες εξαγγελίες μεταξύ άλλων μας υπόσχονταν πως με την είσοδο των μεταναστών στη χώρα μας θα λύνονταν όλα τα προβλήματα του Ασφαλιστικού αφού ως γνωστόν λόγω του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας (γήρανση του πληθυσμού) τα ασφαλιστικά Ταμεία έδειχναν σημάδια κόπωσης και ενώ οι εισπράξεις από εισφορές έδειχναν καθοδική πορεία οι πληρωμές για συντάξεις έδειχναν ανοδική πορεία. Τι άλλαξε από τότε και έχουμε πάλι προβλήματα??? Γιατί τα Ταμεία βρίσκονται για ακόμη μια φορά στα πρόθυρα χρεωκοπίας???
3. Γιατί η χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ξεκινά από το κυνηγητό της μαύρης εργασίας η οποία κατά κύριο λόγο στερεί σημαντικά έσοδα από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και δημιουργεί ανισότητες ανάμεσα στους εργαζόμενους - εκείνους που δέχονται να εργαστούν ανασφάλιστοι και εκείνους που δεν δέχονται?????
1. Κατ΄αρχήν φήμες θέλουν τους επιχειρηματίες να έχουν κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμής όσον αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Από τη μια η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το ίδιο το Δημόσιο στις οφειλές του προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, από την άλλη η οικονομική κρίση που έχει πλήξει την ρευστότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να αναγκάζονται να αφήνουν για αργότερα την τακτοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε κάποιες περιπτώσεις οι συνεπείς επιχειρηματίες βλέποντας να επιβραβεύεται η ασυνέπεια και η ασυδοσία (βλ. χάρισμα ασφαλιστικών εισφορών σε ποδοσφαιρικές ομάδες κ.α.) και πως οι ασυνεπείς βγαίνουν πάντα κερδισμένοι, δυσανασχετούν και νιώθουν κορόϊδα με αποτέλεσμα να τους μιμούνται, παγιώνοντας έτσι αργά και σταθερά "αρνητικά πρότυπα" στον επιχειρηματικό κόσμο που όμως σιγά σιγά εξαπλώνονται.
2. Εχω μια απορία : Aλήθεια γιατί τα μέτρα για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκινούν από την εξομοίωση των ορίων ηλικίας αντρών και γυναικών εργαζόμενων στο Δημόσιο και όχι από την εξομοίωση του ορίου ηλικίας ανάμεσα στους εργαζόμενους στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτως φύλου????
Χρειαζόταν δηλαδή η χώρα μας να καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο για να διαπιστώσουν όσοι κυβέρνησαν ή κυβερνούν τον τόπο μας καθώς και οι συνδικαλιστικοί φορείς πως υπάρχουν πολλές ανισότητες στον τρόπο που συνταξιοδοτούνται οι ασφαλισμένοι???? Και εν πάσει περιπτώσει το κύριο πρόβλημα είναι πως οι γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους άντρες του Δημοσίου ή μήπως το κύριο πρόβλημα είναι πως υπάρχουν τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στη μεταχείρηση ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα στον τόπο μας ανεξαρτήτως φύλου????
-Γιατί όταν ένας άντρας που εργάζεται στο Δημόσιο μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 45 του (Σώματα Ασφαλείας, Στρατιωτικοί, Αστυνομικοί, Δικαστές κλπ) ενώ ένας οικοδόμος δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 65 του (άντε με τα χίλια ζόρια λόγω ανθυγιεινής εργασίας να συνταξιοδοτηθεί στα 58 του???).
- Εάν υπάρχει στα αλήθεια πρόβλημα συνέχισης καταβολής των συντάξεων τότε γιατί η εξομοίωση δεν ξεκινά με περικοπές προνομίων όπως η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των Βουλευτών, Πρώην Πρωθυπουργών, Δημοτικών Αρχόντων κλπ οι οποίοι κατοχυρώνουν με μία ή 2 τετραετίες συνταξιοδοτικό δικαίωμα, διατηρώντας παράλληλα όλα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα από το επάγγελμα που ασκούσαν προτού να συνταξιοδοτηθούν?
- Εάν υπάρχει στα αλήθεια πρόβλημα συνέχισης καταβολής των συντάξεων τότε γιατί η εξομοίωση δεν ξεκινά με περικοπές προνομίων όπως η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των Βουλευτών, Πρώην Πρωθυπουργών, Δημοτικών Αρχόντων κλπ οι οποίοι κατοχυρώνουν με μία ή 2 τετραετίες συνταξιοδοτικό δικαίωμα, διατηρώντας παράλληλα όλα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα από το επάγγελμα που ασκούσαν προτού να συνταξιοδοτηθούν?
-Γιατί μια εργαζόμενη στο Δημόσιο μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στη 15ετία - πρακτικά αυτό σήμαινε πως εάν είχε αρχίσει να εργάζεται στα 18 της, στα 33 της χρόνια θα ήταν συνταξιούχα (έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα) ενώ μια γυναίκα στον ιδιωτικό τομέα (ακόμη και αν έχει τα απαιτούμενα ένσημα) δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 60 της???
(σχετικό άρθρο για τις συντάξεις στο Δημόσιο εδώ αν και σχεδόν για κάθε κλάδο του Δημοσίου ισχύει και κάτι διαφορετικό όπως π.χ. για τους στρατιωτικούς εδώ - Για το ΙΚΑ εδώ)
Η τελευταία φουρνιά μεταναστών άθελά της έδωσε το οριστικό χτύπημα στα Ασφαλιστικά Ταμεία αφού όντας ανειδίκευτη (σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές που ήταν συνήθως ειδικευμένοι τεχνίτες π.χ. πετράδες, πλακάδες, σιδεράδες κλπ) ενδίδει ευκολότερα στους εκβιασμούς επιτήδειων για παροχή ανασφάλιστης εργασίας. με αποτέλεσμα τη διαφυγή εισφορών από τα Ταμεία.
Ποιός όμως ευθύνεται για τη μαύρη εργασία?
- Ευθύνεται κάθε έξαθλιωμένος που έρχεται στον τόπό μας και προσπαθεί να επιβιώσει δουλεύοντας για ένα κομμάτι ψωμί?
- Ευθύνεται κάθε μαγαζάτορας - κερδοσκόπος ο οποίος επιχειρεί να βγάλει και από τη μύγα ξύγγι κάνοντας όσες παρανομίες τον παίρνει???
- Η μήπως ευθύνεται το ίδιο το Δημόσιο αφού δεν προβαίνει στους αναγκαίους ελέγχους όχι μόνο για να προασπίσει τα οικονομικά συμφέροντα κάθε Ασφαλιστικού φορέα μα και για να εγγυηθεί πως όλοι οι μαγαζάτορες καταβάλλουν ισομερώς το μερίδιό τους απέναντι στις υποχρεώσεις που ορίζονται από τον νόμο περί χρηματοδότησης του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης
(εν τέλει είναι ή δεν είναι όλοι οι πολίτες ίσοι όχι μόνο στα δικαιώματα αλλά και στις υποχρεώσεις???)
4. Γιατί η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θυμήθηκαν/ανησύχησαν ΤΩΡΑ για το μέλλον του ασφαλιστικού???
α. Οταν ποιούσαν την ήσσαν για την ομηρεία χιλιάδων συμβασιούχων stage δεν γνώριζαν δηλαδή πως για χιλιάδες εργαζόμενους ΔΕΝ καταβάλλονταν εισφορές αφού επρόκειτο για ανασφάλιστη εργασία και πως τα ασφαλιστικά Ταμεία έχαναν πόρους???? Γιατί δεν αντιδρούσαν παρά δέχονταν παθητικά την πρόσληψη ανασφάλιστων ατόμων για εργασία στην ίδια τη ΓΣΕΕ, στο ίδιο το ΙΚΑ, στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας αλλά και αλλού????? Δεν γνώριζαν πως σύμφωνα με τον νόμο η "μαθητεία" δεν μπορεί να περιλαμβάνει 40ρηες και 50ρηδες παρά μόνο νεαρούς απόφοιτους πτυχιούχους ??? Δεν γνώριζαν πως για τους εργαζόμενους στα stage ΔΕΝ καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές αλλά πως αν κάποιοι από αυτούς μονιμοποιηθούν μετά τις επαναλαμβανόμενεες (παράνομα) ανανεώσεις των συμβάσεών τους δικαιούνται να τους καταβληθούν αναδρομικά οι ασφαλιστικές εισφορές για όσα χρόνια εργάζονταν στο Δημόσιο τινάζοντας έτσι στον αέρα κάθε απόπειρα οικονομικού προϋπολογισμού των ασφαλιστικών φορέων ????
β. Γιατί δεν λένε στον κόσμο οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ πως αν και γνώριζαν τα προβλήματα των ασφαλιστικών φορέων συναίνεσαν ώστε 3500 περίπου υπάλληλοι της πρώην Ολυμπιακής να τακτοποιηθούν από την 1.1.2010 στο Δημόσιο επιβαρύνοντας το Δημόσιο και κάθε φορολογούμενο με ημερομίσθια ασύγκριτα υψηλότερα από τους μισθούς που εισπράττουν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, και πως οι υπάλληλοι της πρώην ΟΑ στην ουσία θα αντικαταστήσουν μέρος των συμβασιούχων των οποίων λήγουν οι συμβάσεις???? (σχετικό άρθρο εδώ)
γ. Γιατί δεν λένε πως τα Ασφαλιστικά Ταμεία επιβαρύνθηκαν (ή θα επιβαρυνθούν) από πρόσθετα κονδύλια λόγω συνταξιοδότησης στα 45(!!!!) όσων πρώην υπαλλήλων της ΟΑ επέλεξαν να μην ενταχθούν (ή δεν επιλέχθηκαν) στο νέο σχήμα της ΟΑ????
γ. Γιατί δεν λένε πως τα Ασφαλιστικά Ταμεία επιβαρύνθηκαν (ή θα επιβαρυνθούν) από πρόσθετα κονδύλια λόγω συνταξιοδότησης στα 45(!!!!) όσων πρώην υπαλλήλων της ΟΑ επέλεξαν να μην ενταχθούν (ή δεν επιλέχθηκαν) στο νέο σχήμα της ΟΑ????
Εν πάσει περιπτώσει ως εργαζόμενη προερχόμενη από τον ιδιωτικό τομέα υποψιάζομαι πως τα μικροκομματικά συμφέροντα εξακολουθούν να υπερτερούν της συλλογικής κοινωνικής ευθύνης.
Ενα πράγμα έχω να πω :
Οσο η επίσημη πολιτεία δεν θα τολμά να "πειράξει" τα προνόμια που σήμερα απολαμβάνουν ορισμένοι προνομιούχοι κλάδοι ή εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα σε βάρος των εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα λυπάμαι αλλά δεν αισιοδοξώ πως θα βρεθεί λύση για το Ασφαλιστικό.
Ενα πράγμα έχω να πω :
Οσο η επίσημη πολιτεία δεν θα τολμά να "πειράξει" τα προνόμια που σήμερα απολαμβάνουν ορισμένοι προνομιούχοι κλάδοι ή εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα σε βάρος των εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα λυπάμαι αλλά δεν αισιοδοξώ πως θα βρεθεί λύση για το Ασφαλιστικό.
Εάν στα αλήθεια κυριαρχεί η ανησυχία για την επιβίωση των ασφαλιστικών Ταμείων και οι κυβερνώντες επιθυμούν να σώσουν το Ασφαλιστικό πιστεύω πως θα πρέπει :
- Nα πάψουν να επωφελούνται από παροχές (τύπου εφ΄απαξ) όσοι εργαζόμενοι έτυχε να ενταχθούν λόγω απόσπασης ή μετάταξης σε άλλους τομείς του Δημοσίου εάν από τον μισθό τους δεν έχουν παρακρατηθεί οι ανάλογες εισφορές. Για παράδειγμα δεν μπορεί οι πρώην εργαζόμενοι στην ΟΑ που μετατάχθηκαν στην ΥΠΑ να απομυζούν και να διεκδικούν μερίδιο από το "εφ΄άπαξ" (όταν συνταξιοδοτούνται) που δικαιούνται οι υπάλληλοι της ΥΠΑ οι οποίοι όμως καταβάλλουν εδώ και χρόνια ένα μέρος του μισθού τους για αυτό το σκοπό!!!!
- Nα πάψουν να επωφελούνται από παροχές (τύπου εφ΄απαξ) όσοι εργαζόμενοι έτυχε να ενταχθούν λόγω απόσπασης ή μετάταξης σε άλλους τομείς του Δημοσίου εάν από τον μισθό τους δεν έχουν παρακρατηθεί οι ανάλογες εισφορές. Για παράδειγμα δεν μπορεί οι πρώην εργαζόμενοι στην ΟΑ που μετατάχθηκαν στην ΥΠΑ να απομυζούν και να διεκδικούν μερίδιο από το "εφ΄άπαξ" (όταν συνταξιοδοτούνται) που δικαιούνται οι υπάλληλοι της ΥΠΑ οι οποίοι όμως καταβάλλουν εδώ και χρόνια ένα μέρος του μισθού τους για αυτό το σκοπό!!!!
- Να μην επιτρέπεται από εδώ και στο εξής κανενός είδους ανασφάλιστη εργασία (stage κλπ) ούτε στον Δημόσιο ούτε στον Ιδιωτικό Τομέα.
- Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης να στραφούν στο κυνήγι της ανασφάλιστης εργασίας και ιδιαίτερα της στυγνής εκμετάλλευσης αδήλωτων μεταναστών.
- Να εξομοιωθούν τα όρια ηλικίας ανάμεσα στους εργαζόμενους στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτως φύλου και όχι ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες εργαζόμενους μόνο στον Δημόσιο τομέα. Δεν μπορεί σε ένα ευνομούμενο κράτος να εφαρμόζονται πρακτικές που προάγουν διακρίσεις και ανισότητες ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας (Δημόσιο-Ιδιωτικός τομέας) καταργώντας το δικαίωμα της ισονομίας ανάμεσα στους πολίτες.
Διαφορετικά συγχωρέστε με μα πιστεύω πως όλοι αυτοί οι διάλογοι περί διάσωσης του Ασφαλιστικού θα είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε"!!!!!
* Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή
Και τι να σχολιασει κανεις σε ενα τοσο εμπεριστατωμενο κειμενο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχας ενα μπραβο και ενα συμφωνω σε ολα.
Ειδικα σε οσα γραφεις για τους δημοσιους υπαλληλους, ελεος πια.
Δυο τρεις προσθηκες μονο.
-Δεν μας λεει κανεις το γιατι εφτασαν σε αυτα τα χάλια τα ασφαλιστικα ταμεια και αν σημερα δεν δανειστουν δεν εχουν λεφτα για να πληρωσουν τις συνταξεις. Αυτο γιατι το αφηνουμε να περασει ετσι;
-Μηπως ευθυνονται ΟΛΕΣ οι διοικησεις και ΟΛΟΙ οι ανευθυνο-υπευθυνοι πολιτικοι προϊσταμενοι;
-Ολοι αυτοι θα πληρωσουν ποτέ για τα λαθη τους; Και δεν μιλαμε για πολιτικες αυθυνες.
Εγω πχ αν ειμαι υπευθυνος για την ταμειακη επαρκεια μιας εταιρειας ως υπαλληλος και μετα απο καποιο καιρο και με δικη μου ευθυνη η εταιρεια πτωχευσει, δεν υπαρχει περιπτωση οι μετοχοι να κινηθουν δικαστικα εναντιον μου; Στην περιπτωση των ασφαλιστικων ταμειων η δικαιοσυνη γιατι κλεινει τα ματια;
Πολυ φοβαμαι οτι μπαινουμε με το ετσι θελω σε μια αλλαγη του συνταξιοδοτικου μοντελου στη χωρα μας, οπου το κρατος θα δινει μια κατωτατη συνταξη πεινας και μετα θα μας λενε "κοψε το κεφαλι σου" να κανονισεις εσυ τα υπολοιπα. Να το δεχτουμε; Ας πουμε πως το δεχομαστε. Οι ασφαλιστικες εισφορες που δινει τοσος κοσμος για τοσα χρονια γιατι να πανε χαμενες επειδη καποιοι λεηλατησαν τις περιουσιες των ασφαλιστικων ταμειων; ΟΛΑ ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ; ΩΣ ΠΟΤΕ;
Και τελευταιο. Αν εχουν παρει οδηγιες απο την Ε.Ε. να υπαρχει εξισωση των οριων ηλικιας προς τα πανω, ας μας το πουν. Φτανουν πια τα ψεμματα και οι ωραιες κουβεντουλες του αερα.
Α και κατι ακομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικα δεν εχω καμια μα καμια εμπιστοσυνη σε αυτους που εχουν ενα μερος της ευθυνης για την κατασταση των ασφαλιστικων ταμειων και μαλιστα οταν δεν εχουν αναλαβει ποτέ καμια ευθυνη, οτι ειναι ικανοι να το λυσουν.
υγ. Το ΓΣΕΕ γραφεται χωρις ε αναμεσα στο γ και το σ. (ιδιοτροπια μου ειναι αυτο, οχι πως εχει και πολλη σημασια)
το προωθώ !
ΑπάντησηΔιαγραφήμπράβο σου !!!
Δυοσμαράκι καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχαμε κάνει μία πού ωραία συζήτηση πριν από περίπου 2 χρόνια σε ένα κείμενο που είχα γράψει για το ασφαλιστικό και σκέφτομαι να το αναβάσω πάλι μαζί με τα σχόλια.
Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω σε όλα όσα λες. Φυσικά το κράτος και ο διάλογος ξεκινάει πάντοτε από λάθος βάση σε αυτό το κράτος. Βέβαια τι να πούνε; Κανονικά θέλει τολμηρές αποφάσεις χωρίς ψεύτικους διαλόγους. Ολοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, αλλά οι πολιικοί δεν το κάνουν γιατί θα δυσαρεστήσουν κόσμο. Ο καθένας τους σκέφτεται την επόμενη μέρα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά οι αποφάσεις θα ληφθούν. Εξάλλου είμαστε τόσο κοντά στη χρεωκοπία που δεν νομίζω ότι χωράει άλλη αναβολή.
Και σε αυτό που λες για τις συντάξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα συμφωνήσω και σε αυτό για το εφάπαξ και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε όλα είμαι μαζί σου.
Πάντως σε αυτό που έγραψε ο Αντώνης παραπάνω όχι πως δεν συμφωνώ, αλλά δεν είναι νόμιμο. Δε μπορεί να εφαρμοστεί. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις καμία διοίκηση για την ταμειακή επάρκεια των ταμείων. Ακόμα και την προηγούμενη που χαρακτηρίστικη ανίδεη από τον ίδιο τον ΥΠ.ΟΙ. σε ότι είχε να κάνει με τα ομόλογα δεν μπορεί να κατηγορηθούν ποινικά. Οι λάθος "επενδύσεις" δεν διώκονται ποινικά ακόμα και όταν είναι εμφανές ότι κάτι βρωμάει. Δυστυχώς. Αν δηλαδή ήταν έτσι τότε οι μισοί broker που χανουν χρήματα λόγω της πτώσης της κεφαλαιαγοράς έπρεπε να μηνυθούν από τις εταιρίες που δουλεύουν. Η εταιρία είναι το δημόσιο και ο διοικητής είναι υπάλληλος. Τουλάχιστον αυτό λένε οι ταπεινές μου γνώσεις στα νομικά θέματα.
Αυτα τα λίγα για τώρα...
Νικο, μια αναγκαια συμπληρωση ως απαντηση στο σχολιο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις δικες ΜΟΥ εισφορες που τις παρακρατει ο εργοδοτης μου, ΕΓΩ πότε εξουσιοδοτησα τον οποιονδηποτε να τις τζογαρει και να τις χασει;
Με ρωτησαν εμενα για τον κοπο το δικο μου πριν τον παιξουν στο χρηματιστηριο ή πριν τον βαλουν σε τοξικα ομολογα; Απο ποιον πηραν την αδεια;
Τα δικα τους λεφτα επαιζαν; Οχι.
Τοτε;
Ποιος τους εδωσε το δικαιωμα να χασουν τα δικα μου χρηματα;
Και μετα να μου ζητουν κιολας να ξαναπληρωσω διπλα και τριδιπλα για να παρω μια συνταξουλα στα 70 μου;
Δεν μιλαω νομικα φιλε, ουτε πολιτικα ουτε τιποτα. Αλλά κατι πρεπει να γινει με τα λεφτα του κοσμακη (και των επιχειρησεων) που εχουν γινει καπνος, και αυτο ετσι θα το αφησουμε;;;
Δεν μπορει τις λαμογιες ή την ανικανοτητα λιγων να τις πληρωνουν παντα οι πολλοι. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
(συγνωμη για το υφος, δεν απευθυνεται προς εσενα φιλε Νικο. Απλα πλεον δεν μπορω να ανεχτω πολλα πραγματα, εχω αγανακτησει)
dyosmaraki καλησπέρα! Πολύ εύστοχες οι επισημάνσεις που κάνεις. Μένω σε ένα σημείο, για να μη γράψω σεντόνι:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και χρόνια, ποτέ κανείς δε νοιάστηκε για την εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι τεράστιο κενό...
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι εργάζονται σήμερα σε πολύ δυσμενείς συνθήκες (όταν εργάζονται). Με μπλοκάκι, χωρίς ασφάλιση κλπ.
Αυτοί άραγε δε δικαιούνται ισονομία;;
Ikor, πως δε νοιαστηκαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κυβερνησεις ειτε νομοθετησαν* την ελαστικη εργασια, την απληρωτη υπερωρια, τα μπλοκακια κτλ κτλ ειτε κανουν τα στραβα ματια στην ασυδοσια της αγορας εργασιας.
*Και μαλιστα η κυβερνηση Σημιτη, αν θυμαμαι καλα.
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Λέμε τωρα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυοσμαράκι συγχαρητήρια και από μένα για την τόσο εμπεριστατωμένη και σφαιρική προσέγγιση που κάνεις σε αυτό το φλέγον ζήτημα. Πολύ σωστά τονίζεις τη μάστιγα της ανασφάλιστης εργασίας. Και σε αυτό θέλω να καταθέσω κάτι από την πείρα μου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕργάστηκα πολλά χρόνια ως λογιστής στον ιδιωτικό τομέα και θυμάμαι ότι όλοι οι εργοδότες μια υπηρεσία έτρεμαν: Την Επιθεώρηση Εργασίας! Έ, λοιπόν σήμερα μαθαίνω από εν ενεργεία συναδέλφους μου ότι αυτή η υπηρεσία είναι σαν να μην υπάρχει. Δεν έχει τους υπαλλήλους που χρειάζεται και αυτοί οι λίγοι που υπάρχουν είναι διαβρωμένοι από το χρηματισμό και τη λαμογιά!
Ανοίγεις πολύ μεγάλο θέμα. Το ασφαλιστικό δε λύνεται εύκολα και θέλει κοινή συμφωνία και συνεργασία πολλών που έχουν όμως αντίθετα συμφέροντα μεταξύ τους. Και δυστυχώς ισονομία και ισότητα στη χώρα μας δεν υπάρχει για τους πολίτες της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΛΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΣΟΥ ΒΓΑΖΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ
κατι ξεχασα χανω 2500 χιλιαδες ενσημα
ΑπάντησηΔιαγραφήοικοδομικα γιατι ηταν παραλληλα.τωρα
αυτα λεν πανε υπερ του ταμειου,
οσο για τα χρονια που δουλεψα ΚΑΣΟ
XΑΜΕΝΑ ΤΟ ΙΚΑ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΤΟ 1981
Καλα τα δωδεκανησα δεν εγιναν ελλαδα
το 1948?
Αντώνη, έχεις δίκιο, αλλά κυρίως με νοιάζει τι θα γίνει από 'δώ και πέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζονται σαν πολίτες Γ' Κατηγορίας κι αυτό είναι τεράστια κοινωνική αδικία.
Το Σύνταγμα προβλέπει ίσες αμοιβές για ίση εργασία για όλους τους Έλληνες πολίτες. Με τα ισχύοντα ωράρια των ιδιωτικών υπαλλήλων, αυτό φυσικά δεν ισχύει...
Εχω ενα προβλημα με το ματι και δεν μπορω να βρίσκομαι απεναντι στην οθώνη για πολυ ωρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα απαντήσω στον /ην NdN πως ναι οι λαθος επενδυσεις ειναι μεσα στο παιχνίδι
μονο που με τα χρήματα των αλλων δεν μπορεις να τζογαρεις.
Δεν μπορείς με κομματικά στελεχη που καμια συναφεια δεν εχουν με τα συμφεροντα των εργαζομενων να διαχειρίζεσαι τον κοπο τους.
Δεν μπορεις ως δερβεναγας να ορίζεις πως αντι του 25% που μπορει ενα ταμείο απο το αποθεματικο του να επενδύσει να αποφασίζεις αυθαίρετα να το ανεβαζεις στο 60% και μάλιστα να το μεταβιβαζεις σε επενδυτικη εταιρεία.
Τότε μπαινεις φυλακη!!!!!
Αλλα για να μπεις φυλακη πρεπει να βρεθεί αυτός που θα διεκδικησει την φυλάκηση σου.
Στην χώρα των Λωτοφαγων ομως εχει εκλήψει αυτό το ειδος.
Δυοσμαράκι, καλό απόγευμα. Επίκαιρο θέμα θα συμφωνήσω μαζί σου στα περισσότερα σημεία, έστω και αν είμαι υπάλληλος του Δημοσίου....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΛΑ ξεκινούν και τελειώνουν απο τους πολιτικούς. Τους προέδρους των εκάστοτε οργανισμών που έχουν ασυλία, τους διορίζουν αυτοί πάντα με κομματικά κριτήρια. Υπάλληλοι που είναι γραμμένοι στην εκάστοτε κλαδική, κομματόσκυλα του κερατά που σκοπός τους είναι η προσωπική τους αναρρίχηση σε θέσεις και αξιώματα, οι πουλημένοι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ βολεμένοι σχεδόν όλοι τους και με μισθούς εξωφρενικούς απο επιτροπές και απο ομάδες εργασίας. Φυσικά και ήξεραν που πάει το πράγμα, αλλά ως δοτοί της παράταξης που ανήκουν αντιδρούν μόνο όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, κοίταξε πόσες απεργείες έγιναν επι ΝΔ και πόσες επι ΠΑΣΟΚ.
Άρα άρση ασυλίας για όλους αυτούς τους πολιτικούς, τους προέδρους, συμβούλους.
Dyosmaraki επέτρεψε μου να απαντήσω σε όσα γράφτηκαν για το σχόλιο μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά φίλε Αντώνη να σου πω ότι κανείς μας δεν αξουσιοδότησε κανέναν ούτε για τις εισφορες, αλλά ούτε για καμία άλλη παρακράτηση. Αλλά δεν μπορολυμε να κάνουμε αλλιώς. Αυτός είναι ο κανόνας. Διαφορετικά θα μπορούσε κάλλιστα να πει κάποιος ότι δεν θελει να πληρώνει τομέα υγείας και ότι αν αρρωστήσει ή θα πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή θα κάτσει να πεθάνει. Επίσης άλλος θα πει ποιος εξουσιοδότησε τους κυβερνώντες να ενώνουν με γέφυρα το Ριο με το Αντίρριο. Μπορεί να μένω στην Αλεξανδρούπολη και να μην έχω σκοπό ποτέ στη ζωη μου να περάσω από τη γέφυρα. Θέλω να πω ότι δεν γίνεται να λέμε σε ότι δεν μας αρέσει "ποιος εξουσιοδότησε...".
Επίσης τόσο στο δικό σου σχόλιο όσο και παρακάτω γίνεται λόγος για "τζογάρισμα". Μα ο νόμος μιλάει για επένδυση. Τα τραπεζικά προινόντα αποτελούν επενδύσεις είτε μας αρέσει είτε όχι. Εξάλλου δεν θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα απλά να κάθονται σε έναν λογαριασμό τραπέζης καθότι όπως καλύτερα από εμένα γμωρίζεις ο πληθωρισμός είναι πάντοτε μεγαλύτερος από το καταθετικό επιτόκιο.
Στην ουσία του σχολίου έχεις δίκιο, απλά εγώ λέω ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος απόδοσης ευθυνών αν δεν στοιχειοθετηθεί απιστία και αυτό το ξέρεις πολύ καλά ότι είναι αδύνατο να τοιχειοθετηθεί.
Το ίδιο ακριβώς θα γράψω και στον/στην taspa. Συμφωνώ απόλυτα, με το σχόλιο σου, αλλά αλλο το να συμφωνούμε και άλλο το να έχουμε τη δυνατότητα ως πολίτες να στραφούμε δικαστικά κατά κάποιου. Δυστυχώς σε τέτοιες θέσεις διορίζονται κομματικά στελέχη που από μόνο του είναι συνταγή αποτυχίας. Και μόνο αυτό θα έπρεπε να φτάνει. Αλλά και πάλι θα γράψω ότι δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδικημα. Το αν θα είναι 25% ή 35 ή 60% ή 99% έχει τη σημασία του, αλλά και πάλι ορίζεται νομοθετικά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες είναι να μην ψηφίσουμε αυτούς που το έκαναν. Αλλά δεν μπορούμε να τους κυνηγήσουμε δικαστικά. Ελπίζω να γίνεται κατανοητή η διαφωνία μου.
@αντώνης
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι εύλογες οι απορίες σου αντώνη που νομίζω σε μεγάλο μέρος είναι απορίες όλων μας.
Ο λαός εκλέγει εκπροσώοπους για να διαχειρίζονται καλώς τον δημόσιο πλούτο που έχει συσσωρευτεί. Το ίδιο ισχύει και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα εάν οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέδειξαν πως όχι μόνο ΔΕΝ προφύλαξαν τον Δημόσιο πλούτο μα τοπν κατασπατάλησαν, σε αυτό είναι βέβαιο πως δεν φτάινε οι εργαζόμενοι. Κάθε εργαζόμενος προτού εισπράξει τον μισθό του του παρακρατούν τις εισφορές. Δεν έχει και άλλες επιλογές άλλωστε.
Οσοι αποδεικνύονται ως κακοδιαχειριστές του δημόσιου πλούτου συμφωνώ πως θα πρέπει να υφίστανται τις ανάλογες κυρώσεις. Οταν ένας ιδιώτης επιχειρηματίας (συνήθως μικρός) δεν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές στο Κράτος τον ξεσκίζουν στα πρόστιμα, (2% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης το οποίο παλαιότερα ήταν 3% δηλαδή σύνολο 24% επιβάρυνση-τοκογλυφία σωστή δηλαδή από το ίδιο το Κράτος).
Γιατί δηλαδή όταν οι Κρατικοί Λειτουργοί κακοδιαχειρίζονται και καταχρώνται τα χρήματα που εισπράττουν από το υστέρημα των πολιτών να μην έχει δικαίωμα αντίστοιχα ο πολίτης να απαιτήσει την άμεση και έντοκη είσπραξη των ποσών αυτών από τους κακοδιαχειριστές?????
Που είναι αυτή η περιβόητη ισονομία?????
@desapoin3ison4
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ κοπέλα μου
@ndn
ΑπάντησηΔιαγραφήNdn καλημέρα
Και βέβαι θυμάμαι το πολύ τεκμηριωμένο αλλά και προφητικό κείμενό σου καθώς και κάθε λεπτομέρεια από τον διάλογό μας. Το λυπηρό είναι πως 2 χρόνια μετά η κατάσταση βλέπουμε πως χειροτέρεψε που σημαίνει πως ενώ οι πολίτες ανησυχούν, οι πολιτικές ηγεσίες αδιαφορούν...
Οσο για τις ποινικές διώξεις δυστυχώς δεν θα συμφωνήσω πως δεν μπορεί οι Υπάλληλοι του Δημοσίου να διώκονται. Οπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν εγώ εργάστηκα σε πολυεθνική. Κάποτε απέκτησα δικαίωμα υπογραφής σε έγγραφα και πληρωμές τα οποία έπρεπε να είναι σύννομα. Εάν παραβίαζα τον νόμο, τότε το Κράτος είχε δικαίωμα να στραφεί τόσο ενάντια στην Εταιρεία στην οποία εργαζόμουν, όσο και σε μένα προσωπικά (έφερα ως υπάλληλος προσωπικά ευθύνη). Γιατί να μην ισχύει αυτό και για τους Υπαλλήλους του Δημοσίου???
Οι Υπάλληλοι του Δημοσίου άλλοτε επιδή οι ίδιοι αποφασίζουν να κάνουν "μαϊμουδιές" και άλλοτε επειδή έτσι αποφασίζουν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι πολλές φορές προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις. Γιατί να μην φέρουν και αυτοί την ακέραια προσωπική ευθύνη για κάθε έγγραφο που υπογράφουν???
Εάν είχαν τον φόβο των κυρώσεων ίσως απαιτούσαν από τους πολιτικούς προϊσταμένους τουες να υπογράφουν εκείνοι τις εντολές που δίνουν για ατασθαλίες και οικονομικές κακοδιαχειρήσεις. Εφ΄όσον κανείς τους δεν υπόκειται κυρώσεις αδιαφορούν και κ΄ρυβονται πίσω από το χάος του Δημοσίου με το επιχείρημα "δεν φταίω εγώ φταίει ο διπλανός μου ή ο προϊστάμενος και για αυτό έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε...
@αντώνης
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων (ως πράξη) κατά τη γνώμη μου δεν ήταν κακό. Το ερώτημα είθναι ποιοί κέρδισαν από αυτό το τζογάρισμα.
Το τζογάρισμα πρώτον δεν μπορεί να γίνεται στο 100% των συσσωρευμένων κεφαλαίων. Δεύτερον δεν μπορεί να γίνεται από μη εξειδικευμένα άτομα. Τρίτον δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν υποάρχει η υπογραφή εκείνων που έδωσαν την εντολή στην (όποια) χρηματιστηριακή εταιρεία επομένως να μην μπορούν να αποδοθούν ευθύνες.
Υπάρχουν όροι και σε αυτήν την ειδική αγορά. Αναρωτιέμαι λοιοπόν, αυτοί οι κύριοι που τζογάρισνα τα αποθεματικά των Ταμείων θα έπαιζαν τα δικλά τους χρήματα ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο που το Χρηματιστήριο έδειχνε ήδη σημάδια κόπωσης????
Γιατί με "ξένα κόλλυβα" δεν μπορεί κάποιος να παίζει....Και προ παντός συμφωνώ μαζί σου πως δεν μπορεί να μην φέρει ποτέ την ευθύνη των πράξεών του...
@ikor
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι όπως τα λες είναι.
Καμία πρόνοια δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα τόσο για τους (συνεπείς) ιδιώτες επιχειρηματίες όσο και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (ανεργία, ανασφάλιστη εργασία κλπ)
Και εγώ πιστεύω πως κάθε έννοια ισονομία πολιτών έχει καταργηθεί
@taspa
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως τα λες taspa. Υπάρχουν όροι ακόμη και στο τζογάρισμα όταν αυτό γίνεται με υγιείς προϋποθέσεις και όχι με "μαϊμουδίστικο" τρόπο με σκοπό τον ατομικό πλουτισμό όπως έγινε στην περίπτωση των Αποθεματικών των Ταμείων.
@Ταχυδρόμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, με όλη μου τη καρδιά προσπαθώ να διατηρήσω την φλόγα της ελπίδα μέσα μου.
Καλή σου μέρα φίλε μου
@navarino s
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάμαι και εγώ την αυστηρότητα της περιβόητης Επιθεώρησης Εργασίας. Κάποτε είχα κάνει καταγγελία για την παραβίαση των δικαιωμάτων μου και μόλις ο εργοδότης το έμαθε με κάλεσε και εξόφλησε κάθε οικονομική υποχρέωση που είχε απέναντί μου. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία ήταν ο φόβος και ο τρόμος των εργοδοτών. Ηταν πολύ αυστηρή υπηρεσία.
Είναι λυπηρά τα όσα μας αποκαλύπτεις για τη συγκεκριμένη Υπηρεσία.
Ομως έτσι εξηγείται η ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά.
@leondokardos
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι γεγονός πως πρέπει να συμφωνήσουν πολλά μέρη μεταξύ τους.
Και κατά τη γνώμη μου θα πρέπει κατ΄αρχήν όλοι οι υπάλληλοι να συμφωνήσουν ως προς την διεςλκδίκηση να πάψει να υπάρχει ανασφάλιστη εργασία στην αγορά (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα)
@the lonely skipper
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποτε και εγώ αναγκάστηκα να εργαστώ σε 2 δουλειές παράλληλα. Επειδή λοιπόν οι εργοδότες μου (ιδιωτικές επιχειρήσεις) φοβούνταν τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας με ασφάλιζαν και οι δύο. Ετσι εγώ εισέπραττα λιγότερα χρήματα, και εκείνοι πλήρωναν παραπάνω. Πρτιν από λίγο καιρό έμαθα αυτό που αναφέρεις. Πως τα παράλληλα ένσημα πάνε υπέρ πίστεως.
Ερχομαι λοιπόν να αναρωτηθώ πόσα έσοδα έχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία (όπως αυτές οπι περιπτώσεις) που τελικά προστίθενται στα Αποθεματικά τους? Γιατί αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να καλύψουν τις μάυρες τρύπες???
Οσο για την Κάσο, είναι συγκλονιστικό αυτό που γράφεις. Δηλαδή το ΙΚΑ δεν αναγνωρίζει τα πριν από το 81 ένσημα???
Δυοσμαράκι, το μόνο που υπολογίζεται δυστυχώς από τους πολιτικούς είναι το πολιτικό κόστος και όλοι οι υπόλοιποι προβληματισμοί είναι για εμάς, τους κοινούς θνητούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για να πω τη μαύρη αλήθεια, δεν πιστεύω ότι το ασφαλιστικό θα το λύσει ούτε η παρούσα κυβέρνηση. Κι όταν έρθει η στιγμή που δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις, ε, θα δανειστούμε. Είναι από τα λίγα πράγματα που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά οι πολιτικοί στην Ελλάδα!
ΚΑλό μήνα και πολλά φιλιά!
@Christos Skolarikos
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς ο κομματισμός έχει καταλύσει κάθε έννοια αξιοκρατίας. Συμφωνώ πως τελικά αυτό αποτελεί την πηγή των δεινών του τόπου μας.
@Hellenic Potion
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ αμφισβητώ τον δανεισμό ως λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού. Είναι λυπηρό να καταφεύγει κάθε κυβέρνηση στην εύκολη λύση. Ομως ο δανεισμός δημιουργεί νέα προβλήματα δεν τα λύνει.
dyosmaraki με ξαφνιάζεις! Είναι από τα λίγα κείμενα για το ασφαλιστικό που διάβασα, που είναι γραμμένα με τεκμηρίωση, ευθύνη και αίσθηση της πραγματικότητας. Οι απόψεις σου με έκαναν πλουσιότερο γύρω απ' αυτό το θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Φαίδων Θεοφίλου
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω πως για πολλά θέματα (ένα από τα οποία είναι το ασφαλιστικό) λίγα λέγονται για τις απόκρυφες πτυχές τους ενώ πολύς ντόρος γίνεται για τις μη ουσιώδεις λεπτομέρειές τους.
Χαίρομαι που το κείμενό μου μπόρεσε να ρίξει λίγο φως σε αυτό το πολυσυζητημένο θέμα.