ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Γελοιο-γράφοντας : "Φάε λάδι κι έλα βράδυ...."

Είναι κι αυτό το ηλιέλαιο τον τελευταίο μήνα.....Σκίτσο του Ηλία Μακρή
Αλλοι λένε πως το έχουμε καταναλώσει ήδη οπότε "it's too late", άλλοι λένε "σιγά δεν είναι δα και τόσο επικίνδυνο"....
Τι να πιστέψει κανείς πια?

Μα αυτό που δεν χωρεί ακόμη ο νους μου είναι πως μπλέξανε τα μπούτια τους οι Ουκρανοί...Τι σχέση έχει το ηλιέλαιο με το ορυκτέλαιο???
Θα μου πείτε πως φυσικά έχει σχέση, αφού βάσει των γραμματικών κανόνων και οι δύο λέξεις είναι σύνθετες και το δεύτερο συνθετικό σκέλος τους είναι η λέξη "έλαιο" που πα να πει δηλαδής πως και τα δύο είναι λιπαρά....
Ενα είναι το συμπέρασμα, πως"ΛΑΔΩΘΗΚΑΜΕ" για τα καλά καθώς φαίνεται.....

Σκίτσο του ΚΥΡ

Τέρμα! Ως εδώ! Το αποφάσισα.....
Από αύριο κιόλας θα αγοράζω μοναχά ελαιόλαδο.
Οχι για κανέναν άλλο λόγο μα μήπως και μετακινώντας το συνθετικό, δηλαδή κάνοντάς το από δεύτερο πρώτο (δηλαδή από ηλι-έλαιο, ορυκτ-έλαιο σε ελαιό-λαδο) σπάσει η καντεμιά που έπεσε πάνω μας το τελευταίο διάστημα, να ΝΟΜΙΖΕΙΣ δηλαδή πως τρως ηλιέλαιο και στην ουσία να ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ πως τρως ορυκτέλαιο!!!! Αλλά μήπως με το ελαιό-λαδο τα πράγματα πάνε καλύτερα?
Ακρίβεια, μεγάλη ακρίβεια αδελφέ μου....
"ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΛΑΔΙ, ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΞΥΔΙ"
λέγανε κάποτε....

Σκίτσο του Ντούσαν Ρέλιτς
Στις μέρες μας όμως που τέτοια τύχη....
Για να αγοράσεις καλής ποιότητας ελαιό-λαδο από το Σούπερ Μάρκετ θα πρέπει να το πληρώσεις πάνω από
6 Ευρώ
το λίτρο.....Οι πληροφορίες μου λένε πως οι κατά τόπους Ενώσεις πληρώνουν τους παραγωγούς 2,65-2,75 Ευρώ το λίτρο....(Το χύμα εννοείται....)
Από τα 2,65 μέχρι τα 6 Ευρώ μιλάμε για ένα
ποσοστό 127 %
πάνω. Τόσο πολύ να κοστίζει η εμφιάλωση και η μεταφορά????

Και σαν να μην μας έφτανε αυτό....

Θάταν το 2004 θαρρώ, που μας είχαν βομβαρδίσει με διαφημιστικά μηνύματα όπου κυριαρχούσε το σλόγκαν

"ΝΟΜΙΖΩ? Η ΓΝΩΡΙΖΩ?"Αυτά τα μηνύματα μας διαβεβαίωναν πως όταν οι καταναλωτές αγοράζουν χύμα ελαιόλαδο από τους μπαρμπάδες στα χωριά (τους παραγωγούς δηλαδή για να εξηγούμαστε) νομίζουν ότι διαλέγουν το καλύτερο, αλλά δεν έχουν καμιά εγγύηση για αυτό.
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ!
(έλεγε το διαφημιστικό σποτάκι)
Σύμφωνα με αυτό, το χύμα ελαιόλαδο είναι ποιοτικά υποβαθμισμένο ή νοθευμένο προϊόν....

Και τίθεται το δίλημμα :
- Να αγοράσω χύμα λάδι από τον μπάρμπα στο χωριό ή να μην αγοράσω?
Σε τελική ανάλυση ο μπάρμπας στο χωριό δεν είναι εκείνος που θάπρεπε να εισπράττει τη μερίδα του λέοντος? Αυτός δεν είναι που καταβάλλει τον κόπο για να καλλιεργήσει?? Σε αυτόν δεν θα πιάσει τόπο ακόμη και το 1 Ευρώ που θα δώσω,δεν θα τον ενθαρρύνει να εξακολουθήσει να καλλιεργεί? Θυμάμαι έναν γέροντα που γνώρισα στη Σητεία...Μου έλεγε "γεμίσαμε από βραβεία,αφού το λάδι της Σητείας όλο βραβεύεται για την ποιότητά του μα αδειάσαμε από χρήματα αφού σε λίγο ούτε τα κόστη δεν θα μας καλύπτουν με τις τιμές που μας δίνουν"
Ποιός να εισπράττει άραγε τη διαφορά της τιμής?

.....Τελικά βρίσκομαι σε δίλημμα.....
- Τι να προτιμήσει κανείς,

- Ελαιόλαδο χύμα νοθευμένο
(Δηλαδή σιγά τη νοθεία,
άντε να έχουν βάλει μέσα και μικρή ποσότητα περσυνού ελαιολάδου)

ή
- Ηλιέλαιο συσκευασμένο και επώνυμο μα νοθευμένο
(με μικρή ποσότητα ορυκτελαίου???)

Ουφ! Κουράστηκα, τι διλήμματα κι αυτά....

Τελικά, ΝΟΜΙΖΩ πως όλες οι επιλογές καταλήγουν στην λαϊκή ρήση
"ΦΑΕ ΛΑΔΙ ΚΙ ΕΛΑ ΒΡΑΔΥ...."
και αυτό που σίγουρα ΓΝΩΡΙΖΩ είναι πως είναι Σαββατοκύριακο....και για αυτό....
Σας εύχομαι ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ....!!!!

34 σχόλια:

  1. Σωστά τα διλήμματά σου. Εκεί μας κατάντησαν.
    Κάτι για τις τιμές. Επειδή προ δύο ημερών έκανα ανανέωση, το δοχείο των 5 λίτρων 23,50 Ε. Το ανησυχητικό είναι ότι μπορεί να την πάθουμε εν αγνοία του μπάρμπα. Λοιπόν επί χρόνια κάποιος με ειδικό βυτίο κουβαλούσε στην Μυτηλήνη από την Βέροια βαμβακέλαιο. Το βαμβακέλαιο αυτό μπαίνει από την πίσω πόρτα του Ελαιοτριβείου και αναμιγνύεται εν αγνοία αυτού που πήγε τις ελιές του για λάδι, οπότε το παίρνει νοθευμένο από την πηγή. Υστερα σου λένε τι τρώς και τι δεν τρώς.
    Αλλάζω θέμα. Ρίξε μια ματιά σ' ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα στο www.nemesis.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμην για το προηγούμενο(διεύθυνση) καλύτερα http://ellania.pblogs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @aterion

    Ωχ! Αλλο ένα -έλαιο. Αυτό δεν είναι που χρησιμοποιείται στις κονσέρβες?

    Καλά από που να φυλαχτεί κανείς τελικά!!!!

    Επομένως πλήρωσες 4,7 Ευρώ Χ Lt το ελαιόλαδο.

    Από παραγωγό η από Σούπερ Μάρκετ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @asterion

    Μπήκα στο site.

    Συμβαίνουν τέτοια πράγματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Δυοσμαρακι. Εμεις παντα και στο πατρικο μου αγοραζαμε λαδι απο γνωστους.
    Τα τελευταια χρονια παιρνουμε οτι μας δινει ο σιμισατορας απο τις ελιες των πεθερικων στην Κρητη.

    Ειναι σιγουρο οτι απο πουθενα δεν μπορει να φυλαχτει καποιος.

    Καλο Σαββατοκυριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται.
    Noθευμένο λάδι, νοθευμένα τρόφιμα... Το 1960 το νοθευμένο λάδι είχε προκαλέσει και θανάτους.
    Ο αγαπημένος μου Μποστ το είχε αποδώσει έξοχα. Περισσότερα εδώ
    ♫ ~ Καλησπέρες! ~ ♫

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Αντώνης

    Μα και εμείς! Για αυτό μου είχε κάνει εντύπωση η "εχθρική" διαφήμιση για το χύμα λάδι. Αφού όλη η Ελλάδα από γνωστούς αγόραζε για πολλά χρόνια. Ισως τελευταία να αλλάζουν οι συνήθειες.

    Πάντως η κατάσταση είναι περίεργη Αντώνη! Αστα να πάνε! Σκέφτομαι μήπως και βρω κανένα χωράφι να φτιάξω ελαιώνα....

    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις

    ΥΓ. Τι είναι ο σιμισάτορας???(από περιέργεια δηλαδή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @asteroesa

    Χα χα χα Πολλή καλή η γελιογραφία. Εχεις δίκιο, πόσες φορές το ζήσαμε και πόσες φορές θα το ξαναζήσουμε ακόμη?

    Καλό απόγευμα γειτόνισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σωστη η απορια, και γω δεν την ηξερα τη λεξη.

    Ο σιμισατορας ειναι εκεινος ο αγροτης που φροντιζει τις ελιες που εχουν τα πεθερικα στην Κρητη. Και πληρωνεται μισιακα, δλδ παιρνει το μισο καρπο ή το μισο λαδι (δεν θυμαμαι ακριβως αυτη τη λεπτομερεια) ως αμοιβη.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εις... ήμισι, δυοσμαράκι! ;) Σωστά εξηγεί ο Αντώνης.

    η Κρητικιά του διπλανού μπλογκ! χιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επέστρεψα γλυκιά Αθηναία!

    Το όλο καλό αυτής της περιόδου ήταν ότι λόγω εξετάσεων δεν είδα καθόλου ειδήσεις (εκτός του star φυσικά που ήταν σχετικές με τη eurovision) και γλύτωσα από το βομβαρδισμό των ελαίων.

    Αχ, σαν ψέμματα μου φαίνεται! Πώς τα πέρασες στην Κρήτη εσύ; Τι άλλα νέα; Πρέπει οπωσδήποτε να τα πούμε μια μέρα από το gmail...

    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τυχεροί αυτοί που καλλιεργούν, εκτρέφουν μόνοι τους και ξέρουν τι τρώνε. αλλά και πάλι τόσες ιστορίες με λιπάσματα κλπ. όσο και να το ψάχνουμε δεν βγάζουμε άκρη. ή μήπως να βγάλουμε τελικά;
    φιλιά! πολύ καλό σου κου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ πάντως τρώω μόνο ελαιόλαδο και είναι το μοναδικό πράγμα (μαζί με ελιές) που παίρνω μαζί μου όταν φεύγω από Ελλάδα! Γενικά το ελληνικό ελαιόλαδο το εμπιστεύομαι.

    Πάντως οι γελοιογράφος είναι πολύ καλές!

    Καλό Σαββατοκυριακο Dyosmaraki!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημένο μου Δυοσμαράκι...
    πλάκα πλάκα σε λίγο η μόνη
    λύση θα ειναι να έχουμε δικό
    μας λάδι ή να αγοράζουμε
    απο κάποιον συγγενή....

    Καλό Σαββατοκύριακο να
    περάσεις καλή μου
    και προσοχή στον ήλιο
    Με το μαλακό ε?

    κοτσυφοφιλώ σε

    τσίου!!!

    karatsioykotsifas

    xaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπάρχουν κάποια ας πούμε πρατήρια που έχουν κάποια τυποποιημένα λάδια της Κρήτης εξαγώγιμα(έτσι δεν σηκώνει λαδιές).
    Εκεί που σε έστειλα θα έχει και συνέχεια. Δυστυχώς μας περιμένουν άγριες καταστάσεις, στο Blog μου τα γράφω, αλλά μάλλον πρέπει να με γράφουν.
    Να απαντήσω σε κάποιον που μακάριζε τους καλλιεργητές-καταναλωτές και επιφυλασσόταν για τα λιπάσματα. Κάποιοι γνωστοί μου έχοντας αυτή την επιφύλαξη αγόρασαν κοπριά αιγοπρόβεια και σύντομα διαπίστωσαν ότι την είχαν αναμείξει με καυστική ποτάσσα για να είναι χωνεμένη. Και μια και λέμε για καυστική ποτάσσα αν βρείτε ένα χταπόδι σε ταβέρνα μαλακό και όχι μαστιχάτο σίγουρα έχει υποστεί κατεργασία με καυστική ποτάσσα για να μην πω για τις ελιές. Οι ισχυρότεροι θα επιζήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν θλελεις πηγαίνεις στην Ellania το περάτωσε το σημείωμα της και έχει βάλει και κάποια youtube.
    Αυριο τα ξαναλέμε καληνύκτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. H γελιογραφια απιθανη.
    Ετσι,ετσι...σε λιγο δεν θα εχουμε ουτε ορυκτελαιο να φαμε...


    Καλο ΣΒΚ.

    ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΑς ΜΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γλαφυρο κειμενο και ουσιαστικου περιεχομενου!
    Ωραιες και οι γ ελαιο γραφιες!
    Καλο μηνα σου ευχομαι Δυοσμαρακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγώ, και λόγω ιδεολογίας, προτιμώ πάντα ότι είναι ... χύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γρασσώσαμε (κατά το λιγδώσαμε) τ' αντεράκι μας για τα καλά....

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @αντώνης

    Σε ευχαριστώ για την διευκρίνηση περί σιμισάτορα,δεν γνώριζα τη λέξη.

    Επομένως εάν ζούσε η γιαγιά μου θα έλεγε πως παντρεύτηκες γυναίκα που έχει τον "τρόπο" της (εννοώντας προίκα). Και ένας ελαιώνας είναι πολύτιμη προίκα για την εποχή μας....

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @marilia

    Ευχαριστώ για την ετυμολογική προσέγγιση "Κρητικιά του διπλανού blog" Χα χα χα

    Πως φαίνεται το μικρόβιο του εκπαιδευτικού!

    ΥΓ. Περιμένω να μάθω αντιδράσεις από τα παιδάκια - Δευτέρα σήμερα - Καλή εβδομάδα κιόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @antoine

    Τυχερός είσαι που δεν έμαθες για το σκάνδαλο για το έλαιο γιατί εμείς που βομβαρδιστήκαμε από τα δελτία ειδήσεων είμαστε έτοιμοι να πάμε για ευχ-έλαιο.

    Από σήμερα να σε αποκαλώ "δυνάμει" φοιτητή δηλαδή????

    Ναι θα τα πούμε σύντομα όταν χαλαρώσεις λίγο μετά από την δύσκολη περίοδο των εξετάσεων που πέρασες....

    Καλή εβδομάδα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @basnia

    Πράγματι είναι τυχεροί όσοι έχουν γη και την καλλιεργούν. Προσωπικά άρχισα να καλλιεργώ στο μπαλκόνι δύοσμο,βασιλικό,άνιθο και σέλινο και τώρα φύτεψα μια λεμονιά. Βέβαια μέσα σε γλάστρα δεν ξέρω αν θα βγάλει καρπούς αλλά και 2,90 Ευρώ το κιλό τα λεμόνια δεν θέλω να τα δίνω!!!

    Οσο για τα λιπάσματα δεν το ψάχνω πια. Παλιά έβαζαν κοπριά αλλά με αυτά που λέγονται δεν ξέρω τι να πω. Ετσι άρχισα στα φαγώσιμα φυτά να βάζω μέσα στις γλάστρες φλούδια από φρούτα και λαχανικά. Μου είπαν πως είναι καλό λίπασμα και παράλληλα μειώνουν τα οικιακά απορρίματα.

    Αν δεν μαραθούν τα φαγώσιμα φυτά τότε θα σας πω να το κάνετε και εσείς...(μη σας πάρω στο λαιμό μου)

    Καλή εβδομάδα νάχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ndn

    Συμφωνώ. Και εγώ πιστεύω πως το ελληνικό ελαιόλαδο είναι από τα καλύτερα που κυκλοφορούν.

    Μάλιστα είναι γνωστό πως ακόμη και η Ιταλία που είναι παραγωγός χώρα, εισάγει ελαιόλαδα και ελιές από την Ελλάδα, τα "εθνικοποιεί",στις ελιές βάζει μέσα ένα φυλλαράκι πιπεριάς (η άλλων μυρωδικών),το λάδι το συσκευάζει σε όμορφες συσκευασίες και μετά τα μεταπωλεί σε πολλαπλάσιες τιμές ως Ιταλικά προϊόντα.

    ΥΓ. Φέτα δεν παίρνεις μαζί σου? Ο αδελφός μου όταν σπούδαζε στο εξωτερικό πάντα έπαιρνε μαζί και φέτα εκτός από το λαδάκι και τις ελιές.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @karaflokotsifas

    Αγαπημένε μου karaflokotsifa

    Ανεπιφύλακτα θα συνιστούσα την προμήθεια χύμα ελαιολάδου από ανθρώπους που γνωρίζουμε. Στην Ελλάδα όλο και κάποιον γνωστό έχουμε που οι γονείς του είναι παραγωγοί. Και ας μιλάνε περί του αντιθέτου οι μεγάλες εταιρίες. Αλλωστε διαπιστώσαμε πως ενώ εμείς αγοράζαμε από μεγάλες ελληνικές εταιρίες το ηλιέλαιο για παράδειγμα, το ηλιάλαιο ήταν ουκρανικής καταγωγής!!!! Ας λένε ό,τι θέλουν.

    Τα επώνυμα προϊόντα δεν έχουν αποδειχθεί πάντα τα καλύτερα έστω και αν πολλές φορές ο πόλεμος που γίνεται σε ένα προϊόν δεν είναι απίθανο να έχει ξεκινήσει από ανταγωνίστρια εταιρεία που πουλά τα ίδια προϊόντα!!!

    Οσο για τον ήλιο είχες δίκιο, το Σαββατοκύριακο ήταν δυνατός, μα μπανάκια δεν λέω να ξεκινήσω ακόμη, αφού η θάλασσα είναι μπούζι....

    Καλή εβδομάδα κοτσυφάκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @aterion

    Μιλάς για τα πιστοποιημένα προϊόντα τα οποία πράγματι είναι ανωτέρας ποιότητας αλλά παράλληλα πιο ακριβά.

    Αυτά τα προϊόντα περνούν από πολλούς ελέγχους και πράγματι είναι πολύ καλού επιπέδου.

    Οσο για τις διάφορες "μαϊμουδιές" κάποιων ασυνείδητων που παίζουν με τη δημόσια υγεία, θα επανέλθω στην ατομική ευθύνη και συνείδηση που οφείλει να έχει κάθε άνθρωπος.

    Γιατί εκτός από τις δημόσιες υπηρεσίες που φέρουν μεγάλο μέρος ευθύνης για να κάνουν ελέγχους και να προστατεύουν τη δημόσια υγεία, εξ ίσου μεγάλη ευθύνη φέρει και κάθε πολίτης είτε αυτός λέγεται παραγωγός είτε πρόκειται περί ενός απλού καταναλωτή.

    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @faraona

    Χα χα χα Λες να μπει και το ορυκτέλαιο στη διατίμηση?

    Καλή εβδομάδα καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @vrakas kostas

    Ξέρεις, κανονικά μου βγαίνει γκρίνια, μα επειδή δεχόμαστε πολλή γκρίνια από τα ΜΜΕ, επιλέγω τη γλαφυρότητα για να διακωμωδήσουμε λίγο τα πράγματα και να ελαφρύνουμε λίγο το θέμα χωρίς φυσικά να το προσπερνούμε σφυρίζοντας αδιάφορα

    Καλή εβδομάδα ξενιτεμένε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ασκαρδαμυκτί

    Χα χα χα

    Πολύ πετυχημένη η θέση σου. Μαζί σου κι εγώ...

    Καλή εβδομάδα askar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @φύρδην - μίγδην

    Χι χι χι

    Με λιγδωμένο αντεράκι
    παν οι Ελληνες μπροστά
    Λίγο γρασσάρισμα στο λαδάκι
    και περνάμε πάρα πολύ καλά...

    Καλό μήνα Γλαρένια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. καλημέρες :) το ξέρω ολίγον άσχετο το σχόλιο αυτό, αλλά με το σχόλιό σου με το λικέρ προσπαθώ να θυμηθώ ένα γλυκό κουταλιού της γιαγιάς, που έφτιαχνε λικέρ. όχι περγαμόντο, όχι πορτοκάλι, όχι νεράντζι, κάτι παρόμοιο. λολ
    πολύ καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. καλημερες δυοσμαρακι
    καλη βδομαδα

    Ετσι ειναι, τον εχει τον τροπο της. Οπως και ολοι λιγο πολυ κατι εχουμε απο τους γονεις μας.

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλα το σκιτσο του κυρ ολα τα λεφτα.....
    Καλο μηνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;