ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Προτάσεις : Αναβίωση του εθίμου οι Λαζαρίνες στην Επισκοπή Ημαθίας την Κυριακή 17.4.11

Λαζαρίνες - Φωτό από εδώ
Την Κυριακή 17.4.11 και ώρα 10:00 π.μ. - 1:00 μ.μ. ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής θα τελέσει και φέτος στο χωριό Επισκοπή Ημαθίας το έθιμο "Λαζαρίνες". Την παραμονή του Λαζάρου, κορίτσια διαφόρων ηλικιών που ονομάζονται Λαζαρίνες , μάζευαν λουλούδια με τα οποία στολίζουν ένα καλαθάκι. Ανήμερα της γιορτής, φορώντας τοπικές ενδυμασίες και κρατώντας από ένα καλαθάκι γύριζαν όλα τα σπίτια του χωριού, τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου: 
 
ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια

ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι
ήρθε η μάνα σου από την Πόλη
σου ’φερε χαρτί και κομπολόι (καλαμάρι)
γράψε Θόδωρε γράψε Δημήτρη
γράψε Λεμόνα και κυπαρίσσι
οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε
δώστε μας και μας κανα αυγουλάκι
να χαρούμε κι εμείς λιγάκι.
Το Λάζαρο-το Λάζαρο

τ’ αυγό το καλαθάκι
το καλαθάκι θέλει αυγό
κι τσέπες μας κακόσες.
Εμείς εδώ δεν ήρθαμε
να φάμε και να πιούμε
αλλά σας αγαπήσαμε
κι ήρθαμε να σας δούμε.
Και του χρόνου.

Οι νοικοκύρηδες πρόσφεραν στις Λαζαρίνες που τιμούσαν το σπιτικό τους φρούτα, αυγά, γλυκά ή άλλα καλούδια,  αλλά και χρήματα.

Ενα άλλο έθιμο για την ίδια ημέρα που τηρούνταν σε κάποιες περιοχές είναι τα "Λαζαράκια" που έπλαθαν οι νοικοκυρές.
Ελεγαν πως όποιος δεν πλάσει Λαζαράκια δεν θα χορτάσει ψωμί.
Την παρακάτω συνταγή βρήκα με τον τίτλο "Κάλυμνος Delikatessen" στην ομώνυμη ιστοσελίδα http://www.kalymnosdelicatessen.com/lazarakia.html

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΚΑΛΥΜΝΙΚΑ 
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΟΤΣΟ
ΥΛΙΚΑ:

1 ποτήρι ταχίνι
1κιλό αλεύρι
1ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
1 κουτ. κανέλα
σταφίδες - καρυδόψιχα - γαρυφαλλόκαρφα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ανακατεύουμε το ταχίνι με 1 ποτήρι χλιαρό νερό . Μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά , εκτός από τις σταφίδες και την καρυδόψιχα. αφού φτιάξουμε τη ζύμη , παίρνουμε ένα κομάτι το κάνουμε μακρόστενο και πλατύ στη μέση ,με μία λακουβίτσα όπου προσθέτουμε λίγες σταφίδες και καρυδόψιχα (κοιλιά του Λαζάρου).Με λίγη ζύμη φτιάχνουμε το σαρίκι (καπέλο) και του βάζουμε και χεράκια που είναι σταυρωμένα.Στη θέση των ματιών , βάζουμε 2 γαρυφαλλόκαρφα. Ψήνουμε για 40 λεπτά στο φούρνο ,στους 180ο C .

Συνταγή της κ. Θ. Καραφυλλάκη - Παπαδοπούλου

Picture ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
3/4 ποτ.νερού αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
1 1/2 ποτ. νερό το οποίο έχουμε βράσει με ένα ξυλάκι κανέλλας

ΓΕΜΙΣΗ
Σταφίδες-καρυδόψυχα-αμύγδαλα τριμμένα-1 κ.γ. κανελλογαρύφαλο σε σκόνη-λίγο κονιάκ και λίγη μαρμελάδα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Όπως και πριν



2 σχόλια:

Ποιά είναι η γνώμη σας;