Οι κοινοτικοί ιθύνοντες στις Βρυξέλλες, διαπίστωσαν λέει πως οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και ότι η τόνωση της απασχόλησης θα έλθει πολύ αργότερα από την αναστροφή του οικονομικού κύκλου, δηλαδή από την επιστροφή των ευρωπαϊκών οικονομιών σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης (όλο το άρθρο εδώ). Φοβάμαι όμως πως δεν έχουν καταλάβει πως απασχόληση δίχως παραγωγικές επιχειρήσεις δεν γίνεται να υπάρξει....!!!!
Οπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια όλο και με γοργότερους ρυθμούς οι Ευρωπαίοι μεγαλοεπιχειρηματίες μεταφέρουν την παραγωγή τους σε τρίτες χώρες εκεί δηλαδή που τα μεροκάματα είναι φτηνά. Για ποιά , επομένως, τόνωση της απασχόλησης μιλάμε και για ποιά επιστροφή των ευρωπαϊκών οικονομιών σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγένθυνσης? Οταν δεν παράγονται προϊόντα στην Ευρώπη τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομική μεγένθυνση των Ευρωπαϊκών κρατών αλλά για οικονομική μεγένθυνση των ιδιωτών μεγαλοεπιχειρηματιών.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έκανα έρευνα αγοράς για να βρω ψυγείο αφού το το παλιό μου ψυγείο αποφάσισε να πάψει δια παντός τη λειτουργία του.
Διαπίστωσα λοιπόν πως τα ψυγεία που έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά είναι Made in Malaysia, Made in Turkey(!!!!), αλλά και Made in China (!!!!) Λιγοστές οι περιπτώσεις κάποιων ψυγείων που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, και όταν λέμε Ευρώπη μιλάμε σχεδόν αποκλειστικά στις Βαλκανικές χώρες
(Βουλγαρία, Πολωνία, Σλοβενία).
Κάνοντας σύγκριση με τα παλαιότερα ψυγεία, διαπίστωσα πως αν και τα καινούργια ψυγεία λέγεται πως καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια εν τούτοις η ποιότητά τους έχει υποβαθμιστεί. Τα συρτάρια πλέον κατασκευάζονται από τόσο λεπτό πλαστικό ώστε λίγο βάρος να βάλεις παραπάνω το συρτάρι δύσκολα θα αντέξει. Τα ραφάκια που γνωρίζαμε στις πόρτες των παλαιότερων μοντέλων των ψυγείων είτε καταργήθηκαν εντελώς, είτε αντικαταστάθηκαν με πλαστικά κακής ποιότητας, είτε στένεψαν τόσο πολύ ώστε να μην χωράνε παρά μικρά βαζάκια όπως είναι αυτά της μουστάρδας. Φαίνεται λοιπόν πως η αύξηση της κερδοφορίας για τον κατασκευαστή οδήγησε στη χρήση φτηνότερων υλικών αλλά και φτηνότερων εργατικών χεριών, ενώ προσφέρει μηδενικό όφελος για τον καταναλωτή
(αφού οι τιμές καλά κρατούν, δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχη μείωση των τιμών για τον ίδιο τον καταναλωτή).
- Οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λοιπόν μέ γοργούς ρυθμούς μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε τρίτες χώρες. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες γκρινιάζουν για την κακή κατάσταση της οικονομίας και ισχυρίζονται πως αναγκάζονται να απολύσουν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους λόγω της οικονομικής κρίσης.
Οι κυβερνήσεις από την άλλη μεριά δεν φαίνεται να παίρνουν μέτρα και να βάζουν φραγμό σε αυτήν την τακτική. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι οικονομολόγος για να καταλάβει πως εάν τα εργοστάσια παραγωγής οικιακών συσκευών εγκαταλείψουν δια παντός την Ευρώπη μοιραία οδηγούμαστε σε μια διογκούμενη υποαπασχόληση των Ευρωπαίων εργαζομένων και κατά συνέπεια αύξηση της ανεργίας, αφού όλοι αυτοί που εργάζονταν στα εργοστάσια παραγωγής οικιακών συσκευών θα βρεθούν στον δρόμο.
- Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε πως στηρίζουν με κρατικά κονδύλια όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση.
Μα γιατί? Πόσες από αυτές τις εταιρείς έκλεισαν τα εργοστάσιά τους στην Ευρώπη με το πρόσχημα πως δεν έβγαιναν οικονομικά αλλά μετέφεραν τις δραστηριότητές τους σε τρίτες χώρες (πιθανά με άλλη επωνυμία)???
Πιστεύω πως δεν είναι δυνατόν να στηρίζονται με Ευρωπαϊκά κονδύλια επιχειρήσεις οι οποίες δεν πριμοδοτούν την εργασία στις χώρες της Ευρωζώνης . Αντίθετα θα έπρεπε να στηριχτούν εκείνες οι επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να παράγουν προϊόντα στην Ευρωζώνη.
Εκτός όμως από τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι κυβερνήσεις, πιστεύω πως
θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε εμείς οι πολίτες
και να ψάχνουμε λίγο περισσότερο τα πράγματα.
Με ποιόν τρόπο? Επιλέγοντας προϊόντα "made in Europe".
Δεν αρκεί πια όταν θέλουμε να αγοράσουμε μια συσκευή να λέμε
"θέλω να αγοράσω μια συσκευή μάρκας Χ ή Ζ" .
"θέλω να αγοράσω μια συσκευή μάρκας Χ ή Ζ" .
Θα πρέπει να ρωτάμε εάν παράγεται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να το επιβεβαιώνουμε διαβάζοντας τη σχετική ετικέτα που βρίσκεται κολλημένη πάνω στη συσκευή.
Ας μην αγοράζουμε ότι μας σερβίρουν. Ας είμαστε εμείς εκείνοι που επιλέγουν τι θα αγοράσουν. Ισως εάν υπάρξει αυξημένη ζήτηση συσκευών "made in Europe" να αποθαρρύνει τους επιχειρηματίες από την ομαδική μεταφορά της παραγωγής τους προς τις τρίτες χώρες. Και ας μην ξεχνάμε πως αν δεν βρούμε συσκευές "made in Europe" στα μεγάλα πολυκαταστήματα (τα οποία εμφανώς προωθούν τις συσκευές που παράγονται εκτός Ευρωζώνης λόγω αυξημένου ποσοστού κέρδους), υπάρχουν και μικρότερα μαγαζιά που είναι προθυμα να μας εξυπηρετήσουν (και επιμένουν στην ποιότητα).
To κακό είναι πως αν ψάχνεις κάτι οικονομικό και στο δίνει μια τρίτη χώρα.. τι θα κάνεις;;; Οι περισσότεροι κοιτάνε το οικονομικό οπότε πάλι θα πέσεις στην αγορά προϊόντων από τρίτες χώρες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς οι ανοησίες στην ΈΕ καλά κρατούν. Μόνο λίγο να την πίστευαν, οι άρχοντές της..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ σωστη η προτροπή σου γιατι ελαχιστοι ειμαστε αυτοι που κοιταμε πλεον την χώρα παραγωγής...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ιδια διαπίστωση εκανα κι εγω προ καιρου οταν κοιτούσα για κουζίνα... Τουρκια, Κινα, Κορέα, Μαλαισία... Το ιδιο συμβαινει και με τις TV.
Το ιδιο παραδειγμα πλεον ακολουθούν και πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις που κλείνουν τα εργοστάσιά τους στην Βόρεια Ελλάδα και τα μεταφέρουν Σκόπια , Αλβανία και Βουλγαρία...
"Φτηνα εργατικα χερια"... αυτη ειναι η απάντηση όλων ! ! ! !
Αρης
@Hfaistiwnas
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σωστή η παρατήρησή σου Ηφαιστίωνα.
Ομως καμιά φορά το φτηνό καταλήγει να είναι ακριβότερο από το ακριβό. Τι εννοώ με αυτό? Πως εάν για παράδειγμα ένα ψυγείο που κατασκευάστηκε στην Κίνα μας χαλάσει στην τριετία ενώ ένα ψυγείο "made in Europe" κρατήσει 8-10 χρόνια, εάν επιλέξουμε το ψυγείο που κατασκευάστηκε στην Κίνα, αυτόματα έχουμε επιβαρυνθεί το κόστος μιας δεύτερης (ή ακόμη και μιας τρίτης) ηλεκτρικής συσκευής.
Φυσικά όταν καλούμαστε να επιλέξουμε την συσκευή δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων τη διάρκεια ζωής της.
Πάντως παρατήρησα πως όσα ψυγεία κατασκευάζονται στις τρίτες χώρες διαθέτουν εξαρτήματα που πολύ φοβάμαι πως σε μερικά χρόνια θα θέλουν αντικατάσταση.
Βέβαια δεν είναι αμελητέα η παρατήρησή σου αφού σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας όλοι σκεφτόμαστε το κόστος και αναζητούμε την φτηνότερη λύση.
Και εκει που περιμενω αναρτηση για τη Ροδο, τσουπ ενα κειμενο πολυ σωστο. Προτεινω στα τζιμανια της Ε.Ε. να αναρωτηθουν αυτά τα απλα πραγματα που εγραψες σε σχεση με την παραγωγη και μετα να σκισουν τα πτυχια τους ολοι μαζι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για την προτροπη σου για να κοιταμε τη χωρα παραγωγης, το κανω παντα. Οσο για τα ψυγεια, προτιμω τα αμερικανικα. Ειναι σουπερ.
Αν θες σου λεω και μαρκα.
Καλησπερες!!!
(σε ολες αυτες τις αναρτησεις μου ερχεται να σε "μαλωσω" λιγακι, αλλά θα το κανω εκ του συννεγυς)
κατ' αρχήν συμφωνώ με την προτροπή σου. να το πάρουμε ..πατριωτικά. Αλλά να, τέτοιες εποχές που διάγουμε είναι και το κόστος. Γνωρίζουμε πως το φτηνό δεν είναι και απαραίτητα καλό, αλλά...είναι και θέμα τσέπης
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ταχυδρόμοοοοος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτοί οι άρχοντες της ΕΕ είναι που πρέπει να αντικρύσουν κατάματα την αλήθεια.
Εχουμε συναντηθεί σε σχολιασμό άλλων blogs μα δεν έτυχε να συνομιλήσουμε απ' ευθείας. Καλώς όρισες λοιπόν
Σίγουραη πρόταση σου έχει βάση. ΟΙ εταιρίες που κρατάνε την παραγωγική τους βαση στην ΕΕ θα έπρεπε να επιδοτούνται και όσες αποφασίζουν να την μεταφέρουν θα έπρεπε να επιβαρρύνονται με επιπλέον δασμούς ώστε στα δύο προιόντα να συγκρίναμε κατά βάση την ποιότητα. Ωστόσο υπάρχουν και μειονεκτηματα. Αν "απαγορεύσουμε" στις ευρωπαικές εταιρίες να επενδύουν στις φτωχές χώρες, η ΕΕ θα κατακλυστεί με ακόμα περισσότερους μετανάστες που θα έρχονται για μία καλύτερη ζωή. Θέλω να πω ότι η πρόταση έχει και και άλλες προεκτάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Aristodimos
ΑπάντησηΔιαγραφήΘίγεις μιαν άλλη σοβαρή παράμετρο του ίδιου ζητήματος.
Θα συμπληρώσω πως πολλές από αυτές τις Ελληνικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στα Σκόπια, στην Αλβανία και τη Βουλγαρία επιδοτήθηκαν μέχρι και πάνω από 50% του κόστους τους προκειμένου να στήσουν τα εργοστάσιά τους σε παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας (όπως π.χ. η Θράκη) προκειμένου να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά μεταφέροντας την επιχείρησή τους στα Σκόπια, στην Αλβανία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία υποχρεώνουν κάποια μέλη του προσωπικού τους να ταξιδεύουν από την Ελλάδα στην άλλη χώρα τις μισές ημέρες της εβδομάδας δίχως φυσικά τις ανάλογες οικονομικές απολαβές....
Κι έπειτα σου λένε....
"Οικονομική κρίση", "δύσκολες εποχές"....
Τελικά μήπως η κρίση αφορά μόνο τους εργαζόμενους????
Πολύ ενημερωτική ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!
Και όσα επισημαίνεις όλοι μας τα έχουμε εξακριβώσει αλλά προσπερνάμε αδιάφορα...
Σωστή η προτροπή σου!
:))
@αντώνης
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανάρτηση για την Ρόδο "κόλλησε" στο ανέβασμα των φωτογραφιών (λόγω διαρκών διακοπών της σύνδεσης internet). Ελπίζω να αρχίσω το ανέβασμα από Δευτέρα.
Συμφωνώ πως τα Αμερικάνικα ψυγεία είναι πολύ καλά. Βέβαια έχουν το μειονέκτημα του θορύβου επειδή συνήθως χρησιμοποιούν μετασχηματιστή (λόγω διαφοράς με τα Ευρωπαϊκά αντίστοιχα στα Volt). Σε ευχαριστώ Αντώνη μου για την προσφορά αλλά τελικά αναγκάστηκα να βιαστώ στην αγορά αφού καλοκαιριάτικα είπαμε το νερό νεράκι δίχως ψυγείο.
ΥΓ. Καλέ γιατί να με μαλώσεις? Τι έκανα? Η μπύρα περιμένει ακόμη...Εξαφανίστηκε και ο tzonax...
Καλημέρες πολλές
@phlouflis
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δίκιο, απλά λέω μήπως να κάναμε μια προσπάθεια λογαριάζοντας το αύριο...
@Ndn
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ Ndn πως υπάρχουν πολλές παράμετροι και ειδικά αυτή των οικονομικών μεταναστών που πολύ σωστά αναφέρεις.
Ομως κάποτε έγραψε ο Λάκων σε μία ανάρτηση πως σε σχέση με το παρελθόν σήμερα πολύ μεγάλος αριθμός εργοστασίων, επιχειρήσεων, ξενοδοχείων έχει μετοικήσει στις τρίτες χώρες. Μεγάλος είναι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν. Και όμως ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών που εξακολουθεί να έρχεται στην Ευρώπη βαίνει αυξανόμενος.
Τι φταίει λοιπόν?
Μήπως το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι επιχειρηματίες που επενδύουν στις τρίτες χώρες δεν ενδιαφέρονται για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αυτών των ανθρώπων μα μοναχά για την αύξηση των κερδών τους και την εκμετάλλευση του φυσικού τους πλούτου?
Γιατί τότε να στηρίξουμε τέτοιου είδους επενδύσεις οι οποίες ούτε φιλανθρωπικές δείχνουν να είναι ούτε φαίνεται να φέρνουν θετικά αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες?
Εξ άλλου άλλος ένα λόγος για τον οποίο σκέφτομαι πως πρέπει να στηρίξουμε τα Ευρωπαϊκά προϊόντα είναι για να μπορούμε να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο για εμάς αλλά και τους άλλους.
Εάν προστατέψουμε το δικό μας σπιτικό θα είμαστε σε θέση αύριο να φιλοξενήσουμε και τον άστεγο που θα ζητήσει τη βοήθειά μας.
Εάν γκρεμιστεί το δικό μας σπιτικό πως θα βοηθήσουμε τους άλλους???
(Δεν λέω πως έχω δίκιο, απλά νοιώθω πολύ προβληματισμένη)
@marianaonice
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αυτά τα πολλά τα καθημερινά που νομίζω πως πρέπει να μας προβληματίζουν.
Καλημέρες πολλές
Aγαπητη φιλη οσο ο στοχος θα παραμενει το περισοτερο κερδος
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτα θα γινονται,σημερα οι οικονομολογοι φρονουν οτι και η αναπτυξη σε αυτες τισ χωρες που αναφερεις θα φτιαξει καποιους
πλουσιους καταναλωτες για τα προιοντα των πολυεθνικων,εχεις σκεφθει ποτε εαν υπηρχε πλαφον κερδοφοριας η δημιουργιας εργοστασιων η μεταεγκαταστασης
βοιομηχανιων πως θα ηταν τα πραγματα? μονη σου το ειδες το
νεο ψυγειο απο μονο του εχει και μικροτερους χωρους μας προετοιμαζουν για ολο και λιγοτερα
μαλλον ,
@the lonely skipper
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, μάλλον οι εταιρείς ανεξαρτήτως εθνικότητας αποζητούν παθητικούς καταναλωτές δίχως πολλές-πολλλες απαιτήσεις.
Για αυτό πιστεύω πως αθ πρέπει να αφυπνιστούμε
Dyosmaraki , ti περιμενες να βρεις σαν το ψυγειο της μαμας σου που θα το ειχε απο το γαμο της και ακομη θα δουλευει.Εγω παντως που δεν ειμαι και μικρη ειχα να απο τη μανα μου και προπερσυ χαλασε εβγαλε ενα αιωνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, μιά και είναι θέμα που γνωρίζω πολύ καλά,θα σου πω οτι πράγματι όλη σχεδόν η παραγωγή της Ε.Ε., αλλά και αρκετή της Αμερικής μεταφέρεται σε ασιατικές χώρες φτηνού εργατικού κόστους.Μάλιστα επειδή ο κόσμος ξέρει οτι οι χώρες αυτές παράγουν χαμηλού επιπέδου προϊόντα, βάζουν τικέτες, ιδιαίτερα σε είδη ρουχισμού "made in EE" ή "mode in Italy" αντί του σωστού "made in Italy". Γιαυτό και κυκλοφορούν τόσα πολλά παραποιημένα προϊόντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να καταλάβεις το μέγεθος της κινούμενης παραγωγή διαφόρων ειδών, θα σου πω για τα παιδικά παιγνίδια που ξέρω καλά. Η κάποτε εξαιρετική ποιότητα κατσκευής ξεκίνησε απο τη Γερμανία. όταν η γερμανική παραγωγή ακρίβυνε, η κατασκευή τους πήγε στην Ιαπωνία για να ακολουθήσει το Χόνγκ Κόνγκ,Ταϊβάν,Μαλαισία,Κίνα. Η παγκοσμιοποίηση ,το κυνήγι του κέρδους και ο ανταγωνισμός, μετακινούν τη παραγωγή εκεί που συμφέρει και όπως συμφέρει.
@Ελευθερία
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι παλιές συσκευές Ελευθερία μου ήταν αθάνατες. Τώρα δυστυχώς ο άνθρωπος έχει γίνει σπάταλος.
Πάντως αντοχή που είχε το ψυγείο της μητέρας σου...θα είχε καλή μεταχείρηση για να αντέξει τόσο πολύ...
@leondokardos
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! Εχει και "mode in Italy"???
Αυτό δεν το είχα παρατηρήσει...
Εχουν ξεφύγει τελείως δηλαδή με τις παραποιήσεις προϊόντων...!!!
Να δω όταν αυξηθούν τα κόστη στην Κίνα που θα πάνε να βρουν φτηνά εργατικά χέρια??? Μήπως στην Αφρική??? Μας βλέπω να ξαναγυρνάμε στα ψυγεία πάγου....λολ