Αύριο εγκαινιάζεται το πολυσυζητημένο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η κατασκευή του προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις. Δίχασε θα έλεγα την Ελληνική κοινωνία. Ομως σήμερα δεν θα ήθελα να σταθώ στο ίδιο το Μουσείο. Με αφορμή αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα που μετά τη βίαιη απόσπασή τους από τον Λόρδο Ελγιν σήμερα βρίσκονται φυλακισμένα στο Βρεττανικό Μουσείο.
Στα πλαίσια των αναρτήσεων με τίτλο "Ζωγραφίζοντας μια ιστορία" με θέμα την αρπαγή μιας Καρυάτιδας, είχα αναφερθεί λεπτομερώς (μπορείτε να βρείτε την ανάρτηση εδώ) στον τρόπο που ο λόρδος Ελγιν απέσπασε τα μάρμαρα του Παρθενώνα και πως σιγά σιγά τα φυγάδευσε στο εξωτερικό.
Η Ακρόπολη είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης των Αθηνών. Ετσι οι bloggers δεν θα μπορούσαν φυσικά να μείνουν ασυγκίνητοι για αυτό το θέμα. Η Roadartist μέσα από ένα διαδικτυακό ταξίδι στο χρόνο μας ξεναγεί (εδώ) στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Ο phlouflis μας δίνει ιδέες για τον πως θα μπορούσαμε ίσως να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη για τις κλεμμένες αρχαιότητες του Παρθενώνα που σήμερα βρίσκονται στο Βρεττανικό Μουσείο (την ανάρτηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Γράφει ο phlouflis :
Θα διαβάσατε τη δήλωση της διευθύντριας Επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου κ. Χάνα Μπόλτον ότι «τα μέλη του Δ.Σ. του Βρετανικού Μουσείου θα ήταν διατεθειμένα να δανείσουν τα Μάρμαρα για τρεις μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση αναγνώριζε ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και φρόντιζε για την ασφαλή μεταφορά τους». Θα διαβάσατε και την άμεση και αρνητική απάντηση του ΥΠΠΟ στη συγκεκριμένη πρόταση του Βρετανικού Μουσείου. Και όπως τονίζεται, η αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής των γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια.
Και προτείνει για το νέο Μουσείο:
Να μείνει κενή η θέση των κλεμμένων και να τοποθετηθεί πινακίδα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου που να εξηγεί στον επισκέπτη πότε και ποιος τα έκλεψε και πού βρίσκονται;
Να δούμε αν θα έχει μούτρα άλλη φορά η οποιαδήποτε κα διευθύντρια να ξεστομίζει τέτοιες …προτάσεις.
Δεν βρίσκω καθόλου κακή αυτή την ιδέα.
Αντίθετα την προσυπογράφω.
Τέλος με πρωτοβουλία κάποιων bloggers δημιουργήθηκε μια σελίδα για συλλογή υπογραφών σχετικά με την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Στο blog του Αριστόδημου (το βρίσκετε εδώ) διαβάζουμε :
"Ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών (εάν προσυπογράφετε την αναγκαιότητα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα μπορείτε να υπογράψετε εδώ) με σκοπό να μπορέσουμε να προωθήσουμε το σύνολο των υπογραφών μας στον Τύπο, στο ΥΠΕΞ, στο Υπουργείο Πολιτισμού και κυρίως στο Βρεττανικό Μουσείο αλλά και σε ξένα ΜΜΕ.
Ολοι εμεις οι Bloggers οταν ενώσουμε τις φωνές μας και αναδείξουμε το θέμα μέσα από τις ιστοσελίδες μας έχουμε τη δύναμη να ακουστούμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά"
Πέραν όμως του αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, εμένα αυτό που με λυπεί είναι η παντελής έλλειψη αναφοράς σε ό,τι αφορά το Νεο Μουσείο της Ακρόπολης στη συμβολή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και του αγώνα της τόσο για την επιστροφή των μαρμάρων όσο και για την Ιδρυση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Θεωρώ λοιπόν χρέος μου να υπενθυμίσω πως ανάμεσα στους σκοπούς του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη που δημιουργήθηκε στη μνήμη της αναφέρονταν :
- H ανάληψη και συντονισμός πρωτοβουλιών για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα
- H προώθηση ενεργειών για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως
- H προώθηση ενεργειών για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως
Να θυμίσω επίσης πως σε μια ομιλία της στην Οξφόρδη η Μελίνα απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους είπε :
"You must understand what the Parthenon Marbles mean to us. They are our pride. They are our noblest symbol of excellence. They are our thankful tribute to democracy. England and Greece are friends. English blood was shed on Greek soil in the war against fascism, and Greeks gave their lives to protect English pilots. Read Churchill; he tells you how crucial was the Greek role in your decisive desert victory over Rommel.
We say to the British Government:
We say to the British Government:
You have kept these Sculptures for almost two centuries.
You have cared for them as well as you could, for which we thank you.
But now in the name of fairness and morality, please give them back.
Such a gesture from Great Britain would ever honor your name".
Η Μελίνα προτού κλείσει τα μάτια της είπε :
«…Eλπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…»
....Αυτά στο όνομα της ιστορικής αλήθειας και της μνήμης....
....Για να μην ξεχνάμε.....
Γειααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι την έβλεπα χτες την εκπομπή αφού περίμενα να δω Κάσο!!! Μας έφαγε η Κάρπαθος πάλι!! :p
Δεν είχα κάρτα να απαντήσω...
Από ότι μου είπε ο Νικήτας (kassosnews.blogspot.com) η Κάσος θα προβληθεί την επόμενη Πέμπτη! Το ελπίζω δηλαδή...
Μελίνα ήταν πέρασε και παέι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα στοχάζετε όλα αυτά θα τραβάει μια ρουφηξιά από το τσιγάρο της θα βλέπει και προς τα κάτω και θα γελά...
Άντε τώρα να βρούμε άλλη!!!
Ααα και παρεπιπτόντως, "Να μείνει κενή η θέση των κλεμμένων και να τοποθετηθεί πινακίδα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου που να εξηγεί στον επισκέπτη πότε και ποιος τα έκλεψε και πού βρίσκονται; Να δούμε αν θα έχει μούτρα άλλη φορά η οποιαδήποτε κα διευθύντρια να ξεστομίζει τέτοιες …προτάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν βρίσκω καθόλου κακή αυτή την ιδέα.
Αντίθετα την προσυπογράφω."
Συμφωνώ και επαυξάνω.
Αχ καλά του τα έχωσε του προέδρου, μη χέσω! Άκου τι λέει!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ και εγώ με το αναφέρουν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου πως έγινε η κλεψιά.. Κάποια στιγμή θα το καταλάβουν ότι παράνομα τα κρατούν..
Μήπως επειδή το μουσείο τους χωρίς αυτά θα χάσει την αίγλη του και την επισκεψιμότητά του;;
Άι σιχτίρ!
@Rizobreaker
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι, βρίσκω την ιδέα του phlouflis πολύ καλή.
ΥΓ.Οσο για την εκπομπή ας ελπίσουμε την επόμενη Πέμπτη να δείξει λίγη Κάσο...
@Μαριάνθη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ίδια εικόνα που περιγράφεις είχα στο μυαλό κάνοντας αυτήν την ανάρτηση Μαριάνθη μου
@Hfaistiwnas
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τους συμφέρει Ηφαιστιωνάκο μου επειδή όλα τα εκθέματα του Βρεττανικού Μουσείου προέρχονται από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αίγυπτο και αλλού...
Οπότε εάν αρχίσουν όλοι οι λαοί να διεκδικούν τα εκθέματά τους τότε θα αδειάσει το Μουσείο...
Πέθανε η Μελίνα, γι΄αυτό δε μπορούμε να πάρουμε ποτέ τα μάρμαρα! Να βάλουμε τη Σάσα Μπάστα να κάνει ντιβιές! Αν νομίζετε ότι αυτές είναι συμβολές και αξιόλογες παρουσίες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ αναλυτική και κατατοπιστική η ανάρτησή σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω για την αναφορα και προώθηση του θεματος με την συλλογή υπογραφών...
Πραγματικα πολυ καλη ιδέα του phlouflis.. Συμφωνω απόλυτα.
Και πραγματικα θλίβομαι βλεποντας να καπιλεύονται για μικροκομματικους λόγους και να αποσιωπουν ΤΕΛΕΙΩΣ το εργο και ολους τους αγωνες της αξέχαστης ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΑΣ....
Αν μαθαμε οι περισσότεροι Ελληνες για την ιστορια των Γλυπτων που λειπουν απο τον Παρθενωνα ειναι γιατι η Μελίνα ανέδειξε το θεμα και το εκανε γνωστο σ ολη την υφήλιο....
Με το δικιο της απο εκει επανω που μας κοιτα , θα μας σιχτιρίζει λοιπόν....
Αρης
Γιατί το έργο της αξέχαστης ΓΩΓΟΥΣ ΜΑΣ, ΒΕΡΑΣ ΜΑΣ και ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΣ γιατί να μην ακούγεται! Eκεί να δεις αγώνες! Τί να πεις, αχαριστία, όχι μικρή, τεραστια!! Τεραστοκομματική!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ανώνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λόγος που δεν μπορούμε να πάρουμε τα μάρμαρα δεν επειδή πέθανε η Μελίνα αλλά επειδή οι προσπάθειες μετά τον θάνατό της δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο θα έπρεπε.
Και βέβαια πιστεύω πως η δράση και η συμβολή της Μελίνας ως Υπουργού Πολιτισμού ήταν καθοριστική σε πολλά θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό.
Αλλωστε μας άφησε ως παρακαταθήκη το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη το οποίο χρηματοδοτεί δράσεις πολιτισμού.
Και μόνο για αυτό το λόγο κάθε παραλληλισμός με το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεσαι είναι μάλλον ατυχής.
Καλώς όρισες σε αυτό εδώ το blog
@Aristodimos
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ Αριστόδημε.
Δεν αρκεί κάποιος να έχει την καλή πρόθεση μα και να έχει τη δύναμη του λόγου και της πειθούς προκειμένου να αναδείξει ένα θέμα στη Διεθνή Κοινότητα.
Καλώς ώρισες
@Ανώνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν γνωρίζω για ποιά πρόσωπα μιλάς και επομένως αδυνατώ να τοποθετηθώ.
Νομίζω όμως πως κανείς ειδικά σε θέματα πολιτισμού δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη συμβολή μιας προσωπικότητας στο όνομα κάποιων δήθεν κομματικών κριτηρίων.
Γιατί ο πολιτισμός είναι διάφανος, δεν έχει χρώμα...
Σαφώς και υπερβάλλω! Πιθανότατα να είναι και ασεβής η υπερβολή μου. Αλλά όχι δε μπορώ να δεχτώ πως ήταν κάτι το σπουδαίο οι κινήσεις της Μελίνας Μερκούρη! Καλή ντίβα του θεάματος, αλλά μέχρι εκεί. Θέαμα μοναδική! Κατανοώ ότι έχουμε ανάγκη από ήρωες, αλλά ας μη χάνουμε και τον ορθολογισμό!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ανώνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣέβομαι τη θέση σου μα αδυνατώ να συμφωνήσω.
Πιστεύω πως πέρα από κάθε ατομική γνώμη (δική μου, δική σου) μιλούν τα αντικειμενικά γεγονότα για τη δράση της Μελίνας σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων αλλά και την Ιδρυση του Νέου Μουσείου (ένα μικρό δείγμα των οποίων ενσωματώθηκε στην ανάρτηση).
Άλλωστε η εποχή των ηρώων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ευαισθητοποιημένους ανθρώπους ψάχνουμε πια που να αγωνίζονται για το κοινό καλό και όχι για το ατομικό τους καλό.
Αν βρεθεί στις μέρες μας τέτοιος άνθρωπος, τότε ναι αυτός είναι αξιόλογος με όλη τη σημασία της λέξεως! Είναι πολύ λυπηρό που δεν νοιαζεται πλέον κανείς για το κοινό καλό! Όμως είναι πολύ ευχάριστη η παρουσία αυτού του μπλόκ και της οικοδέσποινάς του!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ανώνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι είναι λυπηρό.
Νάσαι καλά για τα καλά σου λόγια.
Να περνάς να τα λέμε
Αλλοτε να συμφωνούμε και άλλοτε να διαφωνούμε (γιατί όχι?)
Αλλωστε μια κουβεντούλα κάνουμε...
Καλησπέρα.. Πολύ όμορφη ανάρτηση Dyosmaraki και σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μου επιτρέψεις να παραθέσω ένα άρθρο που διάβασα σήμερα και πραγματικά αξίζει να το δείτε.. με τις αντιδράσεις των άγγλων δημοσιογράφων.. μετά από την επίσκεψη τους στο Νέο Μουσείο..
Συγκίνηση Βρετανών δημοσιογράφων
«Αν είσαι Αγγλος, θες να γονατίσεις από ντροπή μπροστά στα Γλυπτά...»
Στην τελική ευθεία για τα επίσημα εγκαίνιά του, αύριο Σάββατο 20 Ιουνίου, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στέλνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Χθες, ξεναγήθηκαν στους χώρους του οι διευθυντές των ελληνικών μουσείων και οι επιτροπές που έχουν συσταθεί παγκοσμίως υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Μια διεθνής διαμαρτυρία που καθημερινά διογκούται με αιχμή του δόρατος πια το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Στα προεγκαίνια της Τετάρτης διαπιστώσαμε τις διαστάσεις του εγκλήματος σε βάρος του Παρθενώνα. Τα περισσότερα τμήματα της ζωφόρου βρίσκονται στο Λονδίνο. Στη θέση τους λευκά εκμαγεία…
Ο Κρίστοφερ Χίτσενς, συγγραφέας του βιβλίου «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», επανέρχεται στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών με χθεσινό άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Η Ελενα Σμιθ, ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» στην Αθήνα, γράφει στην εφημερίδα της: «Αν είσαι Αγγλος, θέλεις να γονατίσεις από ντροπή μπροστά σε ένα από τα μάρμαρα και να φωνάξεις: Δώστε τα πίσω».
Τάιμς: «Τραγελαφικό»
Στους «Τάιμς» ο Κρίστοφερ Χίτσενς μιλάει με γλαφυρό τρόπο για το διαμελισμό των Γλυπτών. Αναφερόμενος στις μορφές της Ιριδας και του Ποσειδώνα χαρακτηρίζει τραγελαφικό το γεγονός μέρη του ίδιου αγάλματος να βρίσκονται διαμελισμένα ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο.
Ο γνωστός συγγραφέας καλεί τις βρετανικές αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων χωρών και μουσείων που επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα από το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, ενώ χαρακτηρίζει ανοησία το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι θα αποδυναμωθούν οι συλλογές του στην περίπτωση που επιστρέψει στην Ελλάδα τα Μάρμαρα.
Μιλώντας για την κοινή γνώμη ο Χίτσενς σημειώνει πως είναι έτοιμη να επανορθώσει το λάθος.
Γκάρντιαν: «Είναι φριχτό»
«Η εικόνα της πιο φημισμένης στον κόσμο ζωφόρου που βρίσκεται ακρωτηριασμένη μπροστά στο ναό που κάποτε τη λάτρευαν προκαλεί στον επισκέπτη ένα ισχυρό συναίσθημα. Αν είσαι φιλότεχνος, θέλεις να κραυγάσεις από λύπη γι’ αυτό που συνέβη. Αν είσαι Αγγλος, θέλεις να γονατίσεις από ντροπή μπροστά σε ένα από τα Μάρμαρα και να φωνάξεις: Δώστε τα πίσω!».
Με αυτό το σπαρακτικό τρόπο κλείνει την ανταπόκρισή της στην «Guardian» από την τελετή των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης η Αγγλίδα δημοσιογράφος Ελενα Σμιθ.
H Ελενα Σμιθ που, όπως γράφει στο κείμενό της, ξεναγήθηκε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο χαρακτηρίζει «μεγαλειώδες», από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, αισθάνθηκε σοκαρισμένη από την προφανή απουσία των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το χώρο του Μουσείου.
Οπως γράφει: «“Είναι φρικτό, είναι εξόφθαλμα φρικτό” αναφώνησα όταν ο Σαμαράς προχωρούσε μπροστά στα εκθέματα εξηγώντας: “Αυτό είναι αγγλικό αντίγραφο, αυτό είναι αυθεντικό, αυτό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, αυτό είναι το πραγματικό έργο τέχνης”».
- Εκτενές αφιέρωμα στο Νέο Μουσείο και τα γλυπτά του Παρθενώνα φιλοξένησε χθες και η γαλλικλη εφημερίδα «Le Figaro». Το κείμενο καταλήγει τονίζοντας πως και το Λούβρο, που κρατά «διακριτική στάση», κατέχει μια λίθο της ανατολικής Ζωφόρου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ , ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ
Ελεύθερος Τύπος
H KAΣΟΣ ΑΓΑΠΗΤΗ ΦΙΛΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
εχω δημιουργισει συνδεσμο για την
αναφορα σου σχετικα με τα μαρμαρα
του Παρθενωνα κανεις πραγματι καλη
δοιλεια
Καλησπερα Δυοσμαρακι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗμουν σιγουρος οτι θα κανεις αναρτηση γι' αυτο το θεμα, για την ποιοτητα του κειμενου δεν ειχα καμια αμφιβολια (ειμαι fun σου αλλωστε!).
Πολυ καλη και η πρωτοβουλια του Αριστοδημου για την ψηφοφορια.
Να πω μονο οτι διπλα στη Μελινα ηταν ενας πολυ σημαντικος ανθρωπος & καλλιτεχνης, ο Ζυλ Ντασσεν.
Ο οποιος συνεχισε με τον τροπο του το εργο της για το Μουσειο της Ακροπολης.
Καλο Σαββατοκυριακο!
:)
υγ. Εγραψες "Αλλωστε μια κουβεντούλα κάνουμε..."
Καπου το εχω ξαναδει αυτο γραμμενο, και πολυ μου αρεσε που το ειδα και εδω.
δεν ξέρω. μα νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο έντονα ακούγονται οι φωνές για την επιστροφή τους. φωνές από ανθρώπους σε καίριες θέσεις. και μάλλον είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει τελικά. αρκεί να βρεθούν άνθρωποι με όραμα, πίστη και δύναμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήαπό την άλλη διάβασα ότι άρχισαν να τσακώνονται ποιού είναι ακριβώς το μουσείο. ποιος είχε το όραμα. ποιος το έχτισε κλπ κλπ και άρχισα να γελώ...
πολύ καλό σου βράδυ!
Εκπληκτική η ανάρτησή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ δύσκολο έως χλωμό το βλέπω, (τουλάχιστον επί των ημερών μας) πως θα τα επιστρέψουν, αλλά κατά βάθος αισιοδοξώ.
Γι' αυτό ας ενώσουμε τις φωνές μας.
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
@Roadartist
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για την προσθήκη καλή μου καλλιτέχνιδα
@the lonely skipper
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ φίλε μου Κασιώτη
ΥΓ. Το έχω σημειώσει για να παρακολουθήσω την εκπομπή την επόμενη Πέμπτη
@Αντώνης
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δίκιο!
Ο Ζυλ Ντασσέν αχώριστος σύντροφος της Μελίνας κατέθεσε την ψυχή του και συνέχισε το έργο της Μελίνας μετά τον θάνατό της.
Οταν πέθανε ο Ντασσέν έκανα ένα αφιέρωμα στο youtube όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρομαι και στον αγώνα και των δύο για την επιστροφή των Μαρμάρων.
Για όποιον ενδιαφέρεται βρίσκεται στο http://www.youtube.com/watch?v=5wXU6cQprqE
Σε ευχαριστώ Αντώνη μου για τα καλά σου λόγια.
υγ. "μια κουβεντούλα κάνουμε"...μόνο μη μου ζητήσεις πνευματικά δικαιώματα...λολ
@basnia
ΑπάντησηΔιαγραφή"αρκεί να βρεθούν άνθρωποι με όραμα, πίστη και δύναμη"
Αυτό είναι το σημαντικότερο. Και σαν βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι τότε τα μάρμαρα θα γυρίσουν πίσω.
Οσο για την φαγωμάρα, αυτή δεν σταματά ούτε όταν πρόκειται για έναν τέτοιο σκοπό και μάλιστα μια μέρα πριν από τα εγκαίνια. Είναι πράγματι για γέλια.
Μοναχά όσον αφορά την Μελίνα, μια τόση δα αναφορά δεν θα τους έκανε κόπο....Στον τάφο της βρίσκονται χαραγμένες κουβέντες που μιλούν για το όνειρό της να επιστραφούν τα Μάρμαρα.
@Φύρδην Μιγδην
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς ενώσουμε τις φωνές μας Γλαρένια μου και ας κρατήσουμε την αισιοδοξία μας. Θέλω να πιστεύω πως κάποτε θα γίνει και αυτό.
Θ’ αντέξουν το βάρος μας οι Καρυάτιδες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά τα είπε και ο Σαμαράς αλλά και ο Παπούλιας. Και ο τρόπος που έστησαν την έκθεση καταμαρτυρούν την κλεψιά. Για πρώτη φορά θαρρώ κατανοούμε το μέγεθος της λεηλασίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήdyosmaraki, καλημέρα. Αν και είναι η πρώτη φορά που αφήνω σχόλιο και κανονικά θα έγραφα κάτι πιο αβρό, φοβάμαι ότι θα ακουστεί αιρετικό και βλάσφημο. Αν μπορούσε κάποιος να φτιάξει τις συνθήκες ζωής μας σήμερα σε αυτή την πόλη, να δημιουργηθούν πνεύμονες πράσινου, να σταματήσει η μόλυνση και να μπορούμε όλοι να ζούμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, τότε θα ήμουν πολύ πιο ευχαριστημένη από το αν θα γυρίσουν ή όχι τα μάρμαρα στην Ελλάδα. Πρόκειται για αξιοσημείωτα και συγκλονιστικά μνημεία, ναι, αλλά του παρελθόντος μας, του πολύ μακρινού παρελθόντος μας. Και αναρωτιέμαι κατά πόσο αντανακλούν αυτό που είμαστε (όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι) σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@szygouras
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα το άρθρο σας και το βρήκα πολύ πετυχημένο.
Καλώς σας βρήκα
@Κοκκινοσκουφίτσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με τις θέσεις σου. Εχουμε εθιστεί να δράττουμε τις δάφνες από το αρχαιοελληνικό μας παρελθόν, για επιτεύγματα που άλλοι κατόρθωσαν.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο εμείς σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε και να παράξουμε έργο ανάλογο με το ένδοξο αρχαιοελληνικό μας παρελθόν????
Κοντά σε αυτές τις απόψεις ένας αναγνώστης της εφμ ΒΗΜΑ έστειλε μια επιστολή όπυ εκθέτει τις σκέψεις του. Τήν επιστολή την έχω καταχωρήσει στο άλλο μου blog στη διεύθυνση http://arthrosyllektis.blogspot.com/2009/06/blog-post_4831.html
Σε καλωσορίζω σε αυτόν εδώ τον διαδικτυακό τόπο.