ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Εκθεση "Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες-Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη"-Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης/Αθήνα

Νομίσματα : το τετράδραχμο του Οροφέρνη
"Αυτός που εις το τετράδραχμον επάνω
μια χάρη αφήκε απ' τα ωραία του νιάτα, 
απ' την ποιητική εμορφιά του ένα φως" 
("Οροφέρνης", από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

Μια "αλλοιώτικη" έκθεση που αποτελείται από εξήντα επτά αρχαιολογικές μαρτυρίες, προερχόμενες από δέκα τέσσερα ελληνικά Μουσεία, Εφορίες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικές συλλογές, πλαισιώνει είκοσι επτά επιλεγμένα ποιήματα του Κ.Καβάφη

Ανθρωποι διαφορετικών ειδικοτήτων συνεργάστηκαν σε μια πρωτότυπη διαθεματική προσέγγιση του έργου του ποιητή που διαφέρει από κάθε άλλη κοινότυπη παρουσίαση: αφενός προσκαλούν τον επισκέπτη να περάσει από τον ρόλο ενός συνηθισμένου παθητικού θεατή μουσειακών εκθεμάτων στον ρόλο του ενεργητικού θεατή ο οποίος θα επιλέξει εάν θα ερμηνεύσει τα αρχαιολογικά ευρήματα μέσα από τη ποίηση ή εάν θα αναζητήσει την "τεκμηρίωση" (στοιχειοθέτηση) των αναφορών των ποιημάτων του Καβάφη μέσα από τις αρχαιολογικές μαρτυρίες. Στόχος των διοργανωτών είναι ο επισκέπτης να ανακαλύψει την μυθολογική ή ιστορική "αλήθεια" από την οποία εμπνεύστηκε ο ποιητής τη δημιουργία του. Πολλαπλά μηνύματα που απαιτούν ερμηνεία, οδηγούν τον επισκέπτη να "δει" τις αρχαιολογικές μαρτυρίες μέσα από την ποίηση και παράλληλα να  "διαβάσει" ποιητικά τις αρχαιολογικές μαρτυρίες. Πρόκειται για μια ιδιότυπη συνομιλία της Αρχαιολογίας και της Ποίησης που μας ξαφνιάζει ευχάριστα.

Η έκθεση με τίτλο "Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες-Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη" αποσκοπεί να σκηνοθετήσει την καβαφική δημιουργία χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τις αρχαιολογικές μαρτυρίες και να στοιχειοθετήσει κατ' αυτόν τον τρόπο το μυθολογικό και ιστορικό περιεχόμενο της καβαφικής δημιουργίας. Πρωταγωνιστικές "μορφές" αυτής της έκθεσης είναι οι μυθολογικοί ή/και ιστορικοί χαρακτήρες που γνωρίζουμε από την εργογραφία του Καβάφη οι οποίοι έζησαν και ανέδειξαν τους ύστερη και ελληνιστική περίοδο της ιστορίας που τόσο αγάπησε ο ποιητής. Η μουσειογραφική παρουσίαση που αναπτύσσεται σε όλο της το μεγαλείο θα "αφηγηθεί" με σύγχρονους μουσειολογικούς όρους μια ιδιότυπη ιστορία : την ιστορία που αφηγείται ο ποιητής με την κατάλληλη αρχαιολογική τεκμηρίωση. 

Η έκθεση αναπτύσσεται σε 5 ενότητες: 
1. Ποιήματα με μυθολογικό περιεχόμενο (τρωικός κύκλος, Αχιλλέας, σχέσεις θεών και θνητών), 
2. Ποιήματα ιστορικά (αφορά κατά κύριο λόγο τους ελληνιστικούς χρόνους)
3. Ποιήματα ψευδο-ιστορικού περιεχομένου ( π.χ. καλλιτέχνες-φανταστικοί χαρακτήρες). Νοήματα που μελετώνται είναι οι σχέσεις τέχνης - ζωής, η ελευθερία στη τέχνη, τι είναι το ιδανικό στη τέχνη, σχέσεις της τέχνης με την εξουσία ή το συμφέρον (ατομικό,κοινωνικο, οικονομικό).
4. Ποιήματα "επιτύμβιου" χαρακτήρα (νεανικοί χαρακτήρες που έζησαν στο μεταίχμιο της συνύπαρξης του "εθνικού" με το "χριστιανικό" περιβάλλον και απεβίωσαν σε μικρή ηλικία. (νεκρικά πορτραίτα Φαγιούμ, επιτύμβιες στήλες).
5.Ποιήματα λατρευτικού περιεχομένου με σαφείς αναφορές στη συνύπαρξη και στις αντιπαλότητες των εθνικών και των χριστιανικών πρακτικών κατά την ύστερη αρχαιότητα. 

Εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια, ξεναγήσεις και διαλέξεις θα πλαισιώνουν την έκθεση.
Η "αλλοιώτικη" αυτή έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με  το Αρχείο Καβάφη του ιδρύματος Ωνάση και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και διαρκεί από 27/11/2013-30/3/2014.



4 σχόλια:

  1. Ωραίο ακούγεται.. πολύ ιδιαίτερη έκθεση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπήκα είδα και έγινα φίλος του μπλογκ σας

    καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @akrat σας καλωσορίζω σε αυτήν εδώ τη μικρή διαδικτυακή γωνιά

      Διαγραφή
  3. (✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Mετά απο πολύ καιρό λογω στρατου είπα να μπω στο σπιτικο μου για να σας ευχηθω!!Γιορτες ερχονται και περνω απο το σπιτικό σου να ευχηθω ΚΑΛΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ γεμάτα υγεία-αγάπη - ευτυχια.Οι Αγιες μέρες ας απαλύνουν τον πόνο σε οσους υποφέρουν και ας δώσουν σε όλους μας οτι πιο ανθρώπινο υπάρχει για να νιώσουμε όμορφα!!(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Πολυ καλη φαινεται!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;