ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Απάντηση στο άρθρο της κ. Φωτιάδη, εφμ Καθημερινή, για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή με την υπογραφή της κ. Ιωάννας Φωτιάδη θέτει στο στόχαστρο το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τους δημοσίους υπαλλήλους που φοιτούν σε αυτό. Ομως γενικότερα το άρθρο με συχνές απαξιωτικές αναφορές υποβαθμίζει τα κίνητρα που ωθούν έναν πολίτη να συμμετάσχει στη δια βίου εκπαίδευση ενώ οι γενικόλογες αναφορές αφήνουν να εννοηθεί ότι όσοι φοιτούν φοιτούν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο δεν διακρίνονται από δεξιότητες ικανές να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σπουδές τους.
Το άρθρο με τίτλο "Βιομηχανία παραπαιδείας για φοιτητές δημοσίους υπαλλήλους" μπορέιτε να το διαβάσετε εδώ
Στο άρθρο της η κ. Φωτιάδη υποστηρίζει ότι :
1. Η επιθυμία εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων για γνώση και επιμέρους επιμόρφωση οφείλεται αποκλειστικά στην απειλή ένταξής τους σε καθεστώς κινητικότητας.
2. "ψηλά στις προτιμήσεις όσων διαθέτουν το φτωχότερο βιογραφικό βρίσκεται λόγω ευελιξίας το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, από όπου μπορούν να αποκτήσουν το πολυπόθητο "χαρτί" που θα τους καταστήσει ισότιμους με πολλούς άλλους συναδέλφους τους.
3.  Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε 10.000 για τη περίοδο 2014-2015 από 7.500 σε 10.000 οφείλεται στον πόθο απόκτησης του "πτυχίου" μόνο και μόνο για να αποφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι την ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας.
4. Ο θεσμός της παραπαιδείας συνδέεεται αποκλειστικά με τον θεσμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου.
5.Ο πόθος για γνώση και μάθηση περιορίζεται στην εμμονή διατήρησης ενός στάτους, αυτού του δημόσιου λειτουργού με κάθε κόστος.
6.  Οι φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου από ντροπή για τις δικές τους ελλιπείς γνώσεις επιστρατεύουν τα "σοφά" παιδιά τους για να τους γράψουν τις εργασίες.

Αναρωτιέμαι τα εξής :
1.Η κ. Φωτιάδη μάλλον ξεχνά ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως θεσμός προϋπάρχει των αποφάσεων περί διαθεσιμότητας και κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων (λειτουργεί από το 2000) και φυσικά  δεν θα έχει μεπι στον κόπο να μάθει για τα οφέλη της δια βίου μάθησης και της εξ αποστάσεως διδιασκαλίας που πρώτο το Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθιέρωσε και εξέλιξε στην Ελλάδα. 
2. Σε ποιά έρευνα βασίστηκε η κ. Φωτιάδη προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι επιλέγουν να φοιτήσουν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο διαθέτουν φτωχά βιογραφικά; 
3. Γιατί αποκλείει η κ. Φωτιάδη το ενδεχόμενο η αύξηση των υποψήφιων φοιτητών στα προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ να συνδέεται με τη βελτίωση των υποδομών του ΕΑΠ και με τη  δυνατότητα να παράσχει σπουδές σε μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων έπειτα από 13 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του ; 
4. Η παραπαιδεία αν δεν με απατά η μνήμη μου προϋπάρχει της σύστασης του ΕΑΠ και τα "πανεπιστημιακά" φροντιστήρια παρέχουν μαθήματα σε φοιτητές όλων των Πανεπιστημίων (περιλαμβανομένων των συμβατικών). Ισως η κ. Φωτιάδου αντί να προβάλλει το ζήτημα της παραπαιδείας σαν να αφορά αποκλειστικά το ΕΑΠ θα μπορούσε να ερευνήσει τα προβλήματα της αναξιοκρατίας στα συμβατικά πανεπιστήμια: βλ.π.χ. (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_19/01/2013_508378)
5. Η εμμονή διατήρησης ενός στάτους (του δημόσιου λειτουργού) είναι αρκετή άραγε για να αφιερώσει  κανείς τουλάχιστον 4-6 από τη ζωή του ξενυχτώντας και διαβάζοντας για ένα πτυχίο; Δεν υπάρχουν ευκολότεροι τρόποι; Γνωρίζει η κ. Φωτιάδη πόσοι φοιτητές αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους επειδή δεν καταφέρνουν να ισορροπήσουν τις επαγγελματικές, οικογενειακές και φοιτητικές υποχρεώσεις τους; (βλ. http://edu4adults.blogspot.gr/2010/11/blog-post_09.html)
6. Η έλλειψη στη γνώση δεν είναι ούτε ντροπή ούτε αμάρτημα. Το αντίθετο, αποτελεί κίνητρο για να αναζητήσει κανείς τρόπους βελτίωσης του γνωστικού του πεδίου. Οσο για τα "σοφά" παιδιά που αναφέρει η κ. Φωτιάδη, η εμπειρία μου κατά τη φοίτηση στο ΕΑΠ λέει ότι αυτά πήγαιναν για ύπνο όταν η μάνα τους (που φοιτούσε στο ΕΑΠ) ξενυχτούσε για να γράψει τις εργασίες μια και το πρωί ήταν εργαζόμενη, το μεσημέρι νοικοκυρά, το βράδυ τροφός, μάννα, σύζυγος και μόνο μετά τα μεσάνυχτα έβρισκε το χρόνο για να παίξει το ρόλο της φοιτήτριας.....



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποιά είναι η γνώμη σας;