ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Προτάσεις: Μια βόλτα στην οδό Ευρυπίδου, την οδό των μπαχαρικών, των "παστουρματζίδικων" και των "events"....


 Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Το περασμένο Σάββατο, κόντρα στη κατήφεια των καιρών, αποφασίσαμε με τη Μελένια να κατηφορίσουμε προς την οδό Ευρυπίδου στο κέντρο της Αθήνας. Αρχικά είχαμε κατά νου να εφοδιαστούμε τις αγορές σε μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς που απαιτούνται για την παρασκευή των γλυκών των ημερών που σκοπεύουμε να ετοιμάσουμε για να προσφέρουμε σε αγαπημένα πρόσωπα και οικογένειες. Πάει καιρός που επιλέγουμε να κάνουμε τις όποιες αγορές μας στα μαγαζάκια του κέντρου της Αθήνας αντί των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων. Δεν ξέρω αν έιναι η ιδέα μου μα παρατηρώ ότι εδώ και καιρό κάποια προϊόντα αρχίζουν να εκλείπουν από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και οι επιλογές περιορίζονται στις ίδιες και τις ίδιες εταιρίες από όποιο σούπερ μάρκετ και αν κάνεις τις αγορές σου. 

Παλαιότερα, η οδός Ευρυπίδου αποτελούσε τον κατ' εξοχήν παραδοσιακό προορισμό των γονιών μου για την προμήθεια εδεσμάτων που δύσκολα έβρισκες σε άλλες γειτονιές. Θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία, όταν τους ακολουθούσα στον Σαββατιάτικο περίπατό τους για τις αγορές των αναγκαίων προμηθειών για το σπίτι μας, ότι έβρισκες από εξωτικά πουλιά (εδώδιμα-αποικιακά έγραφαν οι ταμπέλες των μαγαζιών) μέχρι σπάγγους, τσουβάλια, σφουγγάρια, μπαχαρικά,  αλλαντικά, και γενικότερα όλου του κόσμου τα καλούδια.

Σήμερα πια από λαϊκή εμπορική γειτονιά και τόπος κατοίκησης των ανθρώπων που εργάζονταν στις βιοτεχνίες που πλαισίωναν την περιοχή, η ευρύτερη περιοχή πέριξ της οδού Ευρυπίδου - πλην λιγοστώ εξαιρέσεων - έχει μετατραπεί σε αυτό που θα αποκαλούσαμε σε άλλες πρωτεύουσες, κινεζική ή/και πακιστανική συνοικία. Σε άλλες πόλεις ίσως αυτές οι συνοικίες να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή πωλούν τα προϊόντα της πατρίδας τους. Στο κέντρο της Αθήνας όμως όλες αυτές οι πολύχρωμες φυλές προτιμούν να πωλούν χαμηλής ποιότητας Κινέζικες απομιμήσεις προϊόντων. Για το βράδυ στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο τι συμβαίνει. 

Σε αυτή λοιπόν τη γειτονιά, την κατ' εξοχήν "γειτονιά των μπαχαρικών", αρχικά προμηθευτήκαμε τα μπαχαρικά μας από δύο-τρία διαφορετικά μαγαζάκια. Τα βρίσκεις αραδιασμένα χύμα πάνω στους πάγκους, φωλιασμένα μέσα σε σακούλια που δημιουργούν μία πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων (χάρμα οφθαλμών και όσφρησης). 
Ενώ περπατούσα αμέριμνη και χάζευα την απλωμένη πραμάτεια των μαγαζιών, η Μελένια με τράβηξε μέσα σε ένα "παστουρματζίδικο"!!!! Οπως με πληροφόρησε, το συγκεκριμένο μαγαζί είναι φημισμένο για την ποικιλία των προϊόντων που εμπορεύεται αλλά και για την παρασκευή υψηλής ποιότητας παστουρμά και σουτζουκιών. Η επιχειρηματική δραστηριότητα ξεκίνησε από την  οικογένεια Κουρουνλιάν (από το 1922) και ειδικότερα του Μιράν Κουρουνλιάν, ο οποίος καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας. Αρχικά παρασκέυαζε τον παστουρμά και τα σουτζούκια ενώ στη συνέχεια θέλησε να δημιουργήσει μια γωνιά για να πωλεί τα προϊόντα που παρασκεύαζε ο ίδιος. Σταδιακά η επιχείρηση άρχισε να εξελίσσεται για να φτάσει στις μέρες μας να θεωρείται πρωτοπόρα τόσο στη παρασκευή αλλαντικών όσο και στην εμπορία τους. Το μαγαζί πλέον συνεργάζεται με μικρούς Ελληνες παραγωγούς και μπορεί κανείς να βρει πολλά σπάνια εδέσματα από κάθε μικρή ελληνική γωνιά. 
Περιμένοντας στην ουρά, η Μελένια έπιασε τη κουβέντα με ένα συμπαθέστατο ζευγαράκι ηλικιωμένων οι οποίο μας είπαν ότι είναι πολλά χρόνια πελάτες του συγκεκριμένου μαγαζιού επειδή βρίσκουν προϊόντα που δύσκολα βρίσκεις σε άλλα μαγαζιά. Οι ίδιοι συνηθίζουν να προμηθεύονται τα πιο περίεργα εδέσματα όπως παστουρμά, σουτζούκια αλλά και βουβαλίσιο κρέας!!!!

Κάθε Σάββατο λοιπόν το συγκεκριμένο μαγαζί κάνει ένα μικρό αφιέρωμα σε εδέσματα μιας διαφορετικής ελληνικής γωνιάς. Το περασμένο Σάββατο ήταν αφιερωμένο σε προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης. Το επόμενο Σάββατο 15.12. (μετά τις 11.00) θα κάνουν αφιέρωμα στο ελληνικό προσιούτο (από την Ευρυτανία), το οποίο ούτε καν γνώριζα ότι παράγουμε ως χώρα. Εξω από το μαγαζί στήνεται  ψησταριά, όπου υπάλληλοι του μαγαζιού ψήνουν διάφορες νοστιμιές και τις προσφέρουν δωρεάν για δοκιμή στους περαστικούς. Το περασμένο Σάββατο πάντως με τη μουσική στη διαπασών δόθηκε μια "διαφορετική" νότα στο μουντό κέντρο της Αθήνας. Οι  περαστικοί κοντοστέκονταν να περιεργαστούν τα προϊόντα από περιέργεια, ενώ οι φυσιογνωμίες των περαστικών χάριζαν απλόχερα το πλατύ χαμόγελο τους στους όλο ζωντάνια υπαλλήλους του μαγαζιού που διαλαλούσαν ηχηρά τη πραμάτεια τους. Οι περαστικοί αγκάλιασαν αυτό το διαφορετικό "event" ενώ ανάμεσά τους κυκλοφορούσαν κάποιες αποστεωμένεες μορφές ανθρώπων οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία να χορτάσουν την πείνα τους με τους μεζέδες που πρόσφεραν με προθυμία και ευγένεια οι υπάλληλοι του μαγαζιού. Οπως πληροφορηθήκαμε από τους πρόθυμους να απαντήσουν σε κάθε μας ερώτημα υπαλλήλους, υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης μέσω SMS ή μέσω email για τα προγραμματιζόμενα "events" και τις προσφορές των προϊόντων τους καθώς και τις περιοχές  προέλευσής τους.
Δώσαμε τις ηλεκτρονικές μας διευθύνσεις και φύγαμε τερματίζοντας μια Σαββατιάτικη βόλτα στην οδό Ευρυπίδου. Μια βόλτα η οποία μας αποκάλυψε πως σε κάποιες γωνιές του τόπου μας υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν να προσφέρουν μια νότα γιορτινής ατμόσφαιρας στην γκρίζα πλέον πόλη της Αθήνας. Επίσης ευχάριστη διαπίστωση ήταν ότι τα παραδοσιακά σουτζούκια και οι παστουρμάδες μπορούν ωραιότατα να συνυπάρχουν με την ενημέρωση μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, με τα μαγαζάκια του κέντρου της Αθήνας να εναρμονίζονται, όπως φαίνεται, πλήρως στις απαιτήσεις του κόσμου της ψηφιακής επικοινωνίας.

Για όποιον θέλει να επισκεφτεί το μαγαζάκι δίνω τη διεύθυνσή του : Μιράν, Ευριπίδου 45, Αθήνα, 210-32.17.187 (site http://www.miran.gr/) Αξίζει να διαβάσει κανείς το ιστορικό σχετικά με την ίδρυση της επιχείρησης.

1 σχόλιο:

  1. Γειά σου,Δυοσμαράκι,χαθηκαμε,βρε!

    Τα σκορδάδικα!Πριν τριάντα χρόνια διαμονή για μια βδομαδα στο ξενοδοχειο Ευριπίδης,"μοσχοβολούσε" η περιοχη σκορδίλα,και κατω απ΄το ξενοδοχειο ενα εξαιρετικό λαϊκο ψηταδικο,μπριζολάκια και τα παρομοια μοσχομυριστά,που σκότωναν τη σκορδίλα της περιοχής...

    Καλές γιορτές ευχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;