ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Το ημερολόγιο των Μάγια και το ημερολόγιο του Ελληνικού Σινεμά

Κάποιοι μιλούν για τον ερχομό της συντέλειας του κόσμου με βάση το ημερολόγιο των Μάγια. Αλλοι πάλι λένε πως απλά κλείνει ένας κύκλος για την ανθρωπότητα και πως ξεκινάει ένας νέος. Αλλοι μιλούν για την κατάληψη της γης από εξωγήϊνους. Ποιές είναι όμως οι δοξασίες κια ποιές είναι οι αλήθειες γύωρ από αυτές τις φήμες ; Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι κερδοσκοπούν από τον πανικό των αθρώπων. Κάποιοι κατασκευάζουν τρομακτικά και βίαια βίντεο-παιχνίδια που μάλιστα απευθύνονται σε παιδιά. 
Αλλοι πάλι προετοίμασαν καταφύγια για ανόητους VIPs οι οποίοι πιστεύουν ότι θα σώσουν τον εαυτό τους και μάλιστα δίχως να αποχωριστούν τις "νεοπλουτίστικες" συνήθειές τους (χαβιάρι, σαμπάνια κλπ). Οι επιτήδειοι στα υπόγεια καταφύγιά τους υπόσχονται να καλύψουν τις πολυτελείς συνήθειές των VIPs έναντι υψηλών αμοιβων. 
Αλλοι συρρέουν κατά εκατοντάδες σε ένα απομακρυσμένο χωριό, για το οποίο βγήκε η φήμη ότι θα είναι η μόνη περιοχή η οποία θα διασωθεί. Βέβαια το σίγουρο είναι ότι από τη ροή των χρημάτων που θα ξοδεψουν οι αφελείς, αυτοί που θα διασωθούν μάλλον είναι οι μαγαζάτορες και οι ξενοδόχοι του απομακρυσμένου αυτού χωριού που δεν φαντάζονταν σε καιρούς χαλεπούς, το χωριό τους να αποκτήσει τέτοια φήμη. 
Τώρα για την περίπτωση που δεν έρθει τελικά η συντέλεια του κόσμου, φρόντισα - όπως κάθε χρόνο-  να προμηθευτώ και να κρεμάσω στον τοίχο μου το ημερολόγιο με φωτογραφίες του παλιού ασπρόμαυρου κινηματογράφου. Φέτος, το ημερολόγιο έχει τίτλο  
"Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!"

Εκτός από τις - όπως πάντα - πανέμορφες και εκφραστικές φωτογραφίες από χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του παλιού κινηματογράφου, ειδικά φέτος απόλαυσα τις λεζάντες κάτω από κάθε φωτογραφία οι οποίες αναγράφονται με σκωπτική διάθεση :
1. Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαμε αγαπημένοι!
2. Μια φορά κι έναν καιρό δεν είχαμε κανέναν πάνω απ΄το κεφάλι μας! (Σημ. δική μου: π.χ. εδώ που τα λέμε κάποτε οι αγρότες φύλαγαν τον σπόρο της προηγούμενης χρονιάς και τον έσπερναν την επόμενη, δεν αγόραζαν σπόρους από τις πολυεθνικές, ούτε εισέπρατταν επιδοτήσεις για να καταστρέψουν τις καλλιέργειές τους)
3. Μια φορά κι έναν καιρό εκτιμούσαμε την ομορφιά! (Σημείωση δική μου : οι μη μουτζουρωμένοι τοίχοι κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί σπάνιο φαινόμενο- μάλλον σήμερα εκτιμούμε την ασχήμια!!!!)
4. Μια φορά κι έναν καιρό κάναμε όνειρα! (Χωρίς σχόλιο....!!! Βαθύς αναστεναγμός)
5. Μια φορά κι έναν καιρό αγαπούσαμε παράφορα! (Σημ. δική μου : την ποίηση, τα γράμματα, τη λογοτεχνία αλλά και τον άνθρωπό μας)
6. Μια φορά κι έναν καιρό καλοδεχόμασταν τους ξένους (Σημ. δική μου : το στιγμιότυπο είναι τραβηγμένο από την ταινία "Καλώς ήλθε το Δολλάριο")
7. Μια φορά κι έναν καιρό πληρώναμε τα νοίκια μας!

....και άλλα πολλά....

Το ημερολόγιο διατίθεται σε 2 τύπους : επιτραπέζιο και τοίχου και η τιμή του είναι  6.90 και 10.90 ευρώ αντίστοιχα. Μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία ή να το παραγγείλετε από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο (http://siourtis.gr/products/hmerologia-2013/)

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, (θα λέμε έπειτα από πολλά-πολλά χρόνια στα παιδιά και στα εγγόνια μας) κάποιοι μας παραμύθιαζαν και μας μιλούσαν περί ημερολογίων των Μάγια και επερχόμενων καταστροφών, σκορπίζοντας τον φόβο.
"Μια φορά κι έναν καιρό 
όπως λεν τα παραμύθια
κυνηγούσα τ' όνειρο 
για να μάθω την αλήθεια"  
(Μια φορά κι έναν καιρό - στίχοι του Ν. Γκάτσου)

Κι έπειτα εμείς τους δείχναμε το άλλο ημερολόγιο (το ημερολόγιο του Σινεμά) και το ανοίγαμε στη σελίδα που έγραφε :
"Μια φορά κι έναν καιρό 
κάναμε όνειρα"

.....και μου φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε όνειρα.....1 σχόλιο:

  1. Μια φορά και έναν καιρό, ήμασταν μια χαρά! Τώρα μας τα έχουν κάνει χάλια όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;