ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Σκέψεις για "παράξενα" βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (Προβοκάτσια ίσως;) και ένα μικρό σχόλιο για τα νέα μέτρα

Μου έστειλαν μέσω email link που οδηγεί σε ένα βίντεo το οποίο αρχίζει να διαδίδεται στο διαδίκτυο. Αφού το παρακολούθησα αρκετές φορές, μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα να μη το αναρτήσω. 

Ο λόγος είναι ότι έχω την αίσθηση πως πρόκειται περί προβοκάτσιας (για τον ορισμό της έννοιας προβοκάτσια διαβάστε εδώ).

Σύμφωνα με έναν ορισμό, η προβοκάτσια είναι συνήθως οι ενέργειες που διεγείρουν ή αποσκοπούν σε πράξεις βίας και εκδίκησης, ή σε δημιουργία γενικότερης σύγχυσης σε πρόσωπα, ή ομάδες ατόμων, ή και σε συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν το ισχυρότερο όπλο της μαχητικής προπαγάνδας στη ψυχολογία της μάζας, που μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, π.χ. πολιτικών, οικονομικών κ.λπ. (καλή ώρα όπως αυτή η περίοδος που διανύει η χώρα μας τώρα). 

Παραθέτω λοιπόν τις παρατηρήσεις μου σχετικά με το βίντεο που παρακολούθησα :

α) Το γεγονός ότι κάποια στοιχεία στα οποία αναφέρονται οι δημιουργοί του βίντεο είναι αληθινά, αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για να είμαστε επιφυλακτικοί ("φοβού τους δαναούς και δώρα φέροντες"). Η συνήθης τακτική της προβοκάτσιας είναι αρχικά να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των μαζών ("μιλάει για εμάς" για να χειραγωγηθούν αμέσως μετά).
β) Το γεγονός ότι ο εκφωνητής του μιλά με άπταιστη Αμερικανική προφορά και , (αν προσέξετε, όσοι έχετε δει το βίντεο στο διαδίκτυο), με μηχανισμό αλλοίωσης της φωνής, έτσι υποθέτω ότι το βίντεο έχει κατασκευαστεί στο εξωτερικό (από ποιούς άραγε και για ποιόν λόγο;)
γ) Το γεγονός ότι μιλά για πράγματα που μας πονάνε και για τα οποία βρισκόμαστε όλοι ήδη εν βρασμώ ψυχής, κατά τη γνώμη μου δείχνει άριστη γνώση των βασικών αρχών της ψυχολογίας της μάζας ("crowd psychology manipulation" )
δ) Το γεγονός ότι το βίντεο ανέβηκε αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα επαχθή μέτρα θα πρέπει να μας προβληματίζει, αφού οι δημιουργοί του φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κλίμα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, και επομένως το πεδίο προσφέρεται για οξείες αντιπαραθέσεις.
δ) Το γεγονός ότι υποδαυλίζει ρατσιστικά συναισθήματα απέναντι στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας (πάντα κατά τη προσωπική μου άποψη) υποβοηθάει την πυροδότηση ρατσιστικών συναισθημάτων (πιθανή προέλευση του βίντεο επομένως από ακροδεξιούς κύκλους ίσως;) Δεν θέλει και πολύ....(άλλωστε έαν προσέξετε βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους νόμιμα εργαζόμενους στη χώρα μας αλλοδαπούς και τους λαθρομετανάστες)
ε) Το γεγονός ότι απευθύνεται στον ενικό αριθμό, δημιουργεί μία αίσθηση οικειότητας χαρακτηριστικό όταν κανείς επιδιώκει να κερδίσει τη συμπάθειά σου. Από την άλλη όταν σου λέει ότι είσαι βολεψάκιας, τεμπέλης και υπεύθυνος επειδή εσύ ψήφισες όσους μας έφεραν στη σημερινή κατάντια, κατά τη γνώμη μου, αποσκοπεί να δημιουργήσει στον αποδέκτη του βίντεο ενοχικά σύνδρομα. Τίποτα από όσα λέγονται στο βίντεο δεν είναι καινούργιο, είναι απλά η σύνοψη όσων λέγονται από τα ΜΜΕ, από το διαδίκτυο ή είναι χιλιοειπωμένα από επίσημα χείλη ("όλοι μαζί τα φάγαμε", "όλοι εμείς οι Ελληνες είμαστε τεμπέληδες", "όλοι σπαταλούσαμε τα χρήματά μας σε πολυτέλειες" κλπ κλπ) .
Το κακό είναι ότι αυτά τα ενοχικά συναισθήματα υιοθετουνται ακόμη και από κυρά Φρόσω του παραμεθόριου χωριού που αγωνιζόταν μια ζωή για να δημιουργήσει ένα μικρό κομπόδεμα και μέχρι και τα λεφτά της κηδείας της μάζευε και τα άφηνε σε μια γωνιά με το σημείωμα "για να μην επιβαρύνω κανέναν". Η κυρά Φρόσω, ο κυρ Μπάμπης κλπ που αναπαράγουν τη γνωστή καραμέλλα περί συλλογικής συνενοχής - αν και γνωρίζουν ότι οι ίδιοι ποτέ δεν έκλεψαν, ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκαν κανέναν- εν τούτοις ακούγοντας καθημερινά "εσύ φταις", "εσύ φταίς", "εσύ φταις" από τα ΜΜΕ, από τις τηλεοράσεις, από τον περίγυρο, καταλήγουν να σιγομουρμουράνε, "εγώ φταίω, εγώ φταίω, εγώ φταίω, άρα καλά να πάθω, άρα πρέπει να πληρώσω " (το χαράτσι της ΔΕΗ, τις έκτακτες εισφορές, πρόσθετους φόρους κλπ κλπ). Πως λέμε "πες πες το κοπέλι κάνει τη κυρά και θέλει" ; Ετσι κάμπτεται η αντίστασή τους και το ηθικό τους και δεν έχουν καμία δύναμη να αντισταθούν σε αυτούς τους άδικους χαρακτηρισμούς υιοθετώντας άδικα ενοχικά σύνδρομα τα οποία δεν θα έπρεπε να αποδίδουν στον εαυτό τους.

Ας σκεφτούμε όμως ότι μεταξύ άλλων, μέσα από τη διάδοση του συγκεκριμένου βίντεο, η απόδοση των ευθυνών σε σένα (τον πολίτη), (και μάλιστα από ένα βίντεο το οποίο εκφράζεται στην Αμερικάνικη γλώσσα, οπότε εύλογα γίνεται κατανοητό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλα σε ολόκληρο το κόσμο) εδραιώνει το μύθο που υιοθετούν τελευταία (κατά τη παραπάνω λογική του "πες-πες το κοπέλι κάνει τη κυρά και θέλει") οι Ευρωπαίοι εταίροι μας περί του καλοπερασάκια Ελληνα, περί του βολέψάκια, του τεμπέλη κλπ

Επομένως -πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη και φτωχή αντίληψη - κάθε κλικ στη διάδοση του συγκεκριμένου βίντεο,  αποτελεί +1 point για την αποδοχή από κάθε έναν από εμάς που δεν συνέβαλλε στην κατάχρηση δημοσίου χρήματος του μύθου της συλλογικής (και ανώνυμης και μη αποδόσιμης επομένως) ευθύνης αντί της ορθής απόδοσης των ατομικών ευθυνών με όνομα και επώνυμο σε όσους διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα και σε όσους δημόσιους λειτουργούς είχαν την ευθύνη να ελέγχουν κάθε δευτερόλεπτο εάν το δημόσιο χρήμα ξοδευόταν εκεί που έπρεπε.

Προσωπικά με προβληματίζει η χρονική σύμπτωση του ανεβάσματος του βίντεο (αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων επαχθών μέτρων, που με κάνει να υποθέτω ότι το βίντεο ήταν ήδη έτοιμο για να ανέβει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή). Για αυτούς τους λόγους αποφάσισα να μη διαδώσω ένα βίντεο το οποίο (κατά τη γνώμη μου) δεν έχει σχέση ούτε με το συμπαθές αυθόρμητο κίνημα των anonymous ούτε με τη πρόθεση να αφυπνίσει τους πολίτες όπως δήθεν αφήνει να εννοηθεί.

Παραθέτω και μοιράζομαι τις σκέψεις και τις υπόνοιές μου δίχως να διεκδικώ ούτε το αλάνθαστο, ούτε να ζητώ από κανέναν να τις υιοθετήσει. Απλά δεχτείτε την παρότρυνσή μου να φιλτράρουμε με ιδιαίτερη προσοχή ό,τι διαδίδεται αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και να μην είμαστε ευκολόπιστοι.

Οσο για τα νέα μέτρα θα αναφερθώ σε επόμενη ανάρτηση.

Προς το παρόν αντιγράφω το σχόλιο μίας φίλης: 
O Στέφανος Μάνος κάπου είχε γράψει "μόνο να αποφασίζαμε να ζήσουμε για λίγα χρόνια χωρίς ΟΣΕ, κανάλι Βουλής και 5 κρατικά κανάλια". Και συμπληρώνει η φίλη μου "όμως δεν το αποφασίσαμε ούτε αυτό και σήμερα, κόβουμε από τους νέους και τους γέροντες. Αυτό είμαστε!!!!" Εγώ θα συμπλήρωνα "αυτό χαρακτηρίζει τους δειλούς πολιτικούς που μας κυβερνούν οι οποίοι προτιμούν να εξακολουθήσουν να προστεύουν την πελατειακή τους αδελφότητα και όχι τον λαό, και εκείνους που πλήρωναν, πληρώνουν και τους ζητείται να εξακολουθήσουν να πληρώνουν τις κλοπές δημοσίου χρήματος που άλλοι διέπραξαν"


4 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με κάποιον φίλο, το αρχικό βίντεο περί ου ο λόγος αναρτήθηκε την 8.2. Το προφίλ του χρήστη που ανέβασε το αρχικό βίντεο στο youtube είχε δημιουργηθεί την 5.2. και τώρα δεν είναι πια προσβάσιμο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν μιλας για το βιντεακι των ταχα μου "ανωνυμων" συμφωνω απολυτα με το σχολιο σου.

    Για τα μετρα, θα περιμενω την αναρτηση σου. Προφανως και δε συμφωνω με οτι λεει ο καθε Μανος.

    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Αντώνη. Ναι στο βίντεο των τάχα μου "ανώνυμων" αναφέρομαι. Το σχόλιο της φίλης μου το παρέθεσα για δύο λόγους : επειδή τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται κάθε τρεις και λίγο είναι ακριβώς επειδή επικρατεί η αναποφασιστικότητα των πολιτικών να κάνουν περικοπές εκεί που πρέπει : στις δαπάνες του δημόσιου τομέα (όχι απαραίτητα μόνο τις μισθολογικές δαπάνες, αλλά και στα ταξιδάκια, έξοδα παραστάσεων, προμήθειες, προσλήψεις ημετέρων κλπ). Επίσης επειδή οι δημόσιοι λειτουργοί (εφοριακοί κλπ) είναι ανίκανοι να εισπράξουν τους φόρους από όσους κλέβουν το Δημόσιο, τα ελλέιμματα βρίκσουν τον εύκολο τρόπο και τα χρεώνουν στους ίδιους και τους ίδιους (μισθωτούς και συνταξιούςχους). Νησάφι πια! Ας κάνουν τη δουελιά τους σωστά και δεν χρειάζεται να παρθούν καινούργια μέτρα.
    Μαθαίνω επίσης ότι χθες οι Ευρωπαίοι εξοργίστηκαν με τον Βενιζέλο επειδή κάνοντας έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία αποδείχτηκε ότι τους απέκρυψε οφειλές ύψους 15 δις (με σκοπό να βγει το έλλειμμα κάτω από 10% για το 2011). Αυτά όμως δεν τα λένε στη TV...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;