ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

"Click στην ιστορία" Τα παιδιά ρεπόρτερς της ιστορίας

 Ενα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μας έρχεται από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το ονομάζουν "Click στην ιστορία" . Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από τη ματιά των μαθητών, αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες της κινητής επικοινωνίας στη σύγχρονη εκπαίδευση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα αξιοποιεί στο σύνολό του το ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι νέοι σήμερα, θέτοντας την ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές, εξοπλισμένοι με ένα κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιείται ως φωτογραφική μηχανή, κάμερα και συσκευή εγγραφής φωνής, γίνονται «ρεπόρτερ της ιστορίας». Εξερευνούν την πόλη, τη γειτονιά και το χωριό τους, συλλέγουν τεκμήρια από οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ, πολιτιστικούς θεσμούς και δημόσια αρχεία, και φτιάχνουν τις δικές τους οπτικοακουστικές παρουσιάσεις.

Το ερευνητικό οπτικοακουστικό υλικό αποστέλλεται μέσω του δικτύου της Vodafone στη διαδικτυακή πλατφόρμα http://local.e-history.gr/

Οπως λέει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του το ΙΜΕ : 

Η ιστορία είναι γύρω μας. Στα παλιά κτήρια της γειτονιάς μας, στα ονόματα των δρόμων και των πλατειών, στα δημόσια μνημεία.
Η ιστορία είναι μέσα μας. Στη γνώση της προέλευσης και της καταγωγής μας, στις μνήμες των ανθρώπων και στις ιστορίες που αφηγούνται.
Η ιστορία είναι παντού, γιατί είναι χρόνος. Είναι τα υλικά ή άυλα σημάδια που αφήνει το παρελθόν και που, σαν ζωντανοί οργανισμοί, εξελίσσονται με το πέρασμα του καιρού και τις εναλλαγές των γενεών. Είναι επίσης ο τρόπος, με τον οποίο σκεφτόμαστε και εξηγούμε το παρελθόν.
Η ιστορία έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους. Τους δίνει το πλαίσιο, στο οποίο μπορούν να τοποθετήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Τους δίνει μια ταυτότητα στο χώρο και στο χρόνο.
Με το πρόγραμμα «Click…στην ιστορία» θέλουμε να βγάλουμε στην επιφάνεια τις όψεις της ιστορίας που, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, είναι κομμάτι του εαυτού μας και των εμπειριών μας. Απευθυνόμαστε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου και τους προσκαλούμε να ανακαλύψουν την ιστορία και τις ιστορίες από τις οποίες αποτελείται και να μας τη δείξουν μέσα από τη δική τους οπτική γωνία.
Με ερωτήματα άλλοτε απλά κι άλλοτε πιο σύνθετα, οι μαθητές, εξοπλισμένοι με ένα κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούν ως φωτογραφική μηχανή, κάμερα και κασετόφωνο, γίνονται «ρεπόρτερ της ιστορίας». Έρχονται σε επαφή με την κοινωνία που περιβάλλει το σχολείο τους, εξερευνούν την πόλη, τη γειτονιά και το χωριό τους, συλλέγουν τεκμήρια από οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ, πολιτιστικούς θεσμούς και δημόσια αρχεία, και φτιάχνουν τις δικές τους οπτικοακουστικές παρουσιάσεις.
Μέσα από τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και ερευνητών του ΙΜΕ, το πρόγραμμα «Click…στην ιστορία» δείχνει πως η ιστορία, στην οποία όλοι ανήκουμε, μπορεί να γίνει η ιστορία που ανήκει σε όλους μας.

Πηγή 

http://local.e-history.gr/pages/viewpage.action?pageId=1933706 

2 σχόλια:

  1. Μπράβο τους, ωραία κίνηση, μάθηση και διασκέδαση μαζί, μακάρι να φανούν αντάξιοι και σε άλλους τομείς της παιδείας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ σπουδαια κινηση και σιγουρα τα αποτελεσματα θα ειναι θετικα για τα παιδια.Μακαρι να γινονται συχνα τετοια προγραμματα.
    Καλη εβδομαδα να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;