ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΜΙΔΑ : Αντισυνταγματικός ο ΦΑΠ στα απρόσοδα ακίνητα!

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) χαρακτηρίζει το "μεσοπρόθεσμο" δημοσιονομικό πλάισιο ως "ληξιαρχική πράξη θανάτου" του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού, της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του, αλλά και κάθε ελπίδας για ανάκαμψη της οικονομίας.

"Η επιβολή και νέων δημευτικών φόρων στην απλή κατοχή ακόμη και απρόσοδης ακίνητης ιδιοκτησίας συνιστά παραβίαση της συνταγματικής διάταξης περί συνεισφοράς των πολιτών στα δημοσιονομικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, γνωστού όντος ότι η φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη συναρτάται με τα εισοδήματά του και όχι με την κατοχή περιουσίας που λάχιστα πλέον αποφέρει σήμερα", προσθέτει η ΠΟΜΙΔΑ και καταλήγει :

"Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αποτελούν κάποια αριστοκρατική μειοψηφία της κοινωνίας μας. Η ακίνητη ιδιοκτησία αποτελεί καρπό εργασίας, αποταμίευσης και στερήσεων γενεών Ελλήνων, βαρύτατα φορολογούμενων, και ως εκ τούτου η μεταχείρησή τους ως συλλήβδην φοροφυγάδων αποτελεί βαρύτατη προσβολή και απαράδεκτη κατηγορία σε βάρος τους".

Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας μας για τα φορολογικά κωδικοποιούνται ως εξής :

1.ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΡΟΣΟΔΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ :
Το Σύνταγμα ορίζει ότι "οι Ελληνες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους". Φορολογικές διατάξεις που οδηγούν όχι σε φορολόγηση, αλλά κυριολεκτικά σε απαλλοτρίωση δια της φορολογίας των ιδιοκτητών ακινήτων είναι αντισυνταγματικές όχι μόνον γιατί παραβιάζουν τόσο το άρθρο 4 όσο και το άρθρο 17 που προστατεύει την ιδιωτική περιουσία, καταργώντας τον "πυρήνα" του ιδιοκτησιακού δικαιώματος, αλλά γιατί αγνοούν ότι η πραγματική "δύναμη", δηλαδή η φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη, συναρτάται απόλυτα με τα εισοδήματά του, και όχι με την απλή κατοχή απρόσοδων περιουσικαών στοιχέιων, τα οποία στις περισσότερες περιπ΄τωσεις οι πολίτες δεν έχουν αξιοποιήσει όχι βέβαια γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν. Οι φόροι πρέπει να καθορίζονται με τρόπο τέτοιο, ώστε ο πολίτης να μπορεί να τους καταβάλλει. Οταν οι φόροι υπερβαίνουν αυτό το όριο δεν είναι πλέον εργαλείο φορολόγησης, ήτοι συμμετοχής του πολίτη στα δημόσια βάρη, αλλά εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας!

2.ΑΚΙΝΗΤΑ : ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Η κατάσταση της οικονομίας, η αποχώρηση και ανυπαρξία ενοικιαστών ή αγοραστών των ακινήτων, αλλά κυρίως η υπερφορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας οδήγησε στην σημαντική απογύμνωσή της από το εισόδημά της και την πλήρη απαξίωσή της από την αγοραστική αξία. Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα όσοι έχουν απρόσοδες περιουσίες (ξενοίκιαστα, άκτιστα, ή και εκ του νόμου απρόσοδα, όπως δεσμευμένα ή κατεχόμενα μόνο κατά την ψιλή κυριότητα) βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία καταβολής των τεράστιων ποσών φόρου που θα βεβαιώνονται σε βάρος τους κάθε χρόνο, με βάση τους ισχύοντες συντελεστές και κλιμάκια. Συνεπώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να υπολογίζει στην είσπραξη των αλλεπάλληλων συντριπτικών φόρων! Η εποχή της εισπρακτικής βεβαιότητας οποιουδήποτε φόρου επιβαλλόταν στα ακίνητα πέρασε ανεπιστρεπτί!

3. ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Με τον φόρο αυτό εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών σε όλη τη χώρα, χαρακτηρίζονται φορολογικά ως δήθεν "έχοντες και κατέχοντες" και χρεώνονται με απίστευτα ποσά ΦΑΠ ενώ η περιουσία τους στερείται τόσο οποιασδήποτε αξίας, όσο και οποιουδήποτε εισοδήματος. Απαιτείται δραστική μείωση των φορλογικών συντελεστών, διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων του ΦΑΠ και εξαίρεση των απρόσοδων ακινήτων από τη φορολογία αυτή, ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους.

4. ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΦΟΡΩΝ ΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ
Η εφαρμογή του Φ.Α.Π. με δημευτικούς συντελεστές έως και 1-2% ετησίως, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση της αδυναμίας εξόφλησης φόρων προς το Δημόσιο  που θεσπίζει η νέα νομοθεσία, και τη σημερινή πλήρη αδυναμία ακπόίησης ακινήτου σε οποιοδήποτε τίμημα, ακόμη και με πλειστηριασμό, επιβάλλει επιτακτικά πλέον την ανάγκη θέσπισης του δικαιώματος του φορολογούμενου πολίτη που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής, να εξοφλεί τις οφειλές του από ΦΑΠ και άλλους φόρους επί των ακινήτων, που το ύψος τους επισύρει ποινή φυλάκισης ή καθειρξης, με μονομερή "εκχώρηση ακινήτου" προς το δημόσιο, στην τιμή της εκτίμησης από το ΚΕΠΥΟ, με σκοπό την δια συμψηφισμού εξόφληση των οφειλών του.

ΠΟΜΙΔΑ,Σοφοκλέους 15,4ος όροφος,ΑΘΗΝΑ, Τηλ. 2103213211 - www.idioktisia.gr

* Εμείς να συμπληρώσουμε ότι αυτή τη κρίσιμη περίοδο της φοροεισπρακτικής αλλοφροσύνης που σχετίζεται με την ουσιαστικά απαλλοτρίωση της απρόσοδης ιδιωτικής περιουσίας σε ολόκληρη τη χώρα, κάποιοι δεξιοτέχνες δράττονται της ευκαιρίας  και κερδοσκοπούν "αγοράζοντας" "έναντι πινακίου φακής"  ακίνητα πολιτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην φοροεισπρακτική επιδρομή του ελληνικού δημοσίου. Πρώτοι ανάμεσά τους οι τοκογλύφοι που εκμεταλλεύονται τη γενική αναμπουμπούλα κατά πως λέει η λαϊκή θυμοσοφία "στην αναμπουμπούλα ο λύκος πάντα χαίρεται".

....Τυχαία η χρονική σύμπτωση? Δεν νομίζω....

4 σχόλια:

  1. Συμφωνώ κι εγω ζούμε μια τρέλα...αλλα δεν πρέπει να την ζούμε παθητικά.
    Κατι πρέπει να κανουμε.

    Πολυ πολύ καλησπερα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω ενα βοσκοτοπο χερσο βραχώδη με έντονες κλίσεις αμφισβητούμενο απο το δασαρχείο Το 1995 η εφορία το εκτίμησε 500000δρχ το στρέμμα και τα διοικητικα δικαστήρια 30000δρχ Θα το κανω δωρεά στο γερμανικό δημοσιο να το αξιοποιήσει πληρώνοντας τους φόρους που αδυνατώ εγω να πληρώσω Εχει καταπληκτική θέα στη θάλασσα με πρόσωπο σε οδοΤοσο ανεγκέφαλοι ειναι οι μανδαρίνοι του ΥΠοικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μανδαρίνοι του ΥΠοικ. νομίζουν ότι όταν κάποιος κατέχει ακίνητη περιουσία, συνεπάγεται ότι διαθέτει και τεράστια χρηματικά αποθέματα. Η παράλογη πληρωμή φόρων στο ελληνικό δημόσιο για κάτι που δεν αποκτήθηκε με τη συνδρομή του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι φόροι μοιραία θα οδηγήσουν τους πολίτες στη λύση που προτείνεις : να εκχωρηθούν πολλά ακίνητα στο δημόσιο λόγω αδυναμίας καταβολής των φόρων. Μήπως αυτός είναι ο λόγος που τελευταία έχουν κατακλύσει την Αθήνα ειδικοί σύμβουλοι "επενδύσεων" ξένων οίκων ; Θα δείξει!!!! Ωστόσο σε καλωσορίζω σε αυτή τη μικρή διαδικτυακή γωνιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;