ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ταξιδεύοντας : Οδοιπορικό στη Νότια Ρόδο

Λάβαμε το παρακάτω οδοιπορικό στη Νότια Ρόδο από τον αναγνώστη του blog κ. Κωνσταντίνο Καντούτση και το αναδημοσιεύουμε :
Αυτό το οδοιπορικό μας στη Νότια Ρόδο μας έκανε κοινωνούς μιας τοπικής κοινωνίας που αποτελείται από ανθρώπους με «άλλα συναισθήματα» μιας άλλης ίσως εποχής, με μια άλλη ποιότητα ζωής, ανθρώπων που ζουν σε ένα όμορφο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
Η εκδρομή μας ξεκίνησε από την γραφική Απολακκιά, η οποία βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η Καζάρμα (Casa di arma) ένα παλαιό κτίριο, δείγμα υψηλής ιταλικής αρχιτεκτονικής. Σημαντικό μνημείο της περιοχής είναι και το πανέμορφο εκκλησάκι του 13ου αιώνα μ.Χ. του «Άγιου Γεωργίου του Βάρδα». Ο ναΐσκος είναι διακοσμημένος με υπέροχες και μοναδικές αγιογραφίες.
Στο δρόμο προς Μονόλιθο βρίσκεται ο ναός του «Αγίου Γεωργίου του Κάλαμου», με υπέροχη θέα προς την παραλία των φούρνων με τους σπάνιους και πολύ ψηλούς αμμόλοφους. Στο περίβολο του ναού την παραμονή της πεντηκοστής το Σάββατο 11 Ιουνίου 2011 συμμετείχαμε στο απίθανο τοπικό πανηγύρι. Τις καρδιές μας έκλεψαν η νεολαία της περιοχής που χόρεψαν Ροδίτικους χορούς υπό την γενική μουσική επιμέλεια του ανεκτίμητου ντόπιου λυράρη κ. Γιάννη Κλαδάκη. Εντύπωση μας έκανε ο νεαρός 14χρονος λυράρης και τραγουδιστής Αλέξανδρος Περούλης.
Ενδιαφέρον έχει και μια επίσκεψη στην τοπική λίμνη και στο ομώνυμο φράγμα, όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός μεταναστευτικών ειδών της ορνιθοπανίδας. Το ίδιο βράδυ επιδοθήκαμε σε νυχτερινή παρατήρηση του Ροδίτικου ελαφιού (Dama Dama) ή πλατονιού.
Ήμασταν πραγματικά τυχεροί αφού μετά από αρκετή ώρα παρατήρησης θαυμάσαμε μπροστά μας μια μικρή καμαρωτή αγέλη ελαφιών.
Μια υπέροχη παραλία της περιοχής Απολακκιάς είναι το Λυμνί, με τις υπέροχες μεγάλες αμμοθίνες και τους σπάνιους κέδρους του όπου και ξεχωρίζει το βιοκλιματικό σπίτι του Udo. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η ωραία ταβερνούλα Chrisama, με τους πολύ νόστιμους μεζέδες που σερβίρονται με παγωμένη σούμα και τους ιδιαίτερα ευγενικούς ιδιοκτήτες της.

(Τα όμορφα γαϊδουράκια του Udo: η Μόνα & η Λίζα)
Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε το ορεινό χωριό Ασκληπιείο που βρίσκεται στη σκιά του κάστρου με όμορφα σπιτάκια, άξια δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής. Αξίζει πραγματικά μια επίσκεψη στην πανέμορφη βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα μ.Χ. της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» και του διπλανού παλαιού ελαιοτριβείου και σημερινού λαογραφικού μουσείου καθώς και στη σημαντική Μονή Θάρρι.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Βάτι με το μεταβυζαντινό μοναστήρι του «Αρχάγγελου Μιχαήλ του Παραλιμιώτη». Έπειτα επισκεφτήκαμε το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό του Μεσαναγρού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα «πυλιερικά» και «καμαρικά» δείγματα λαϊκής αγροτικής αρχιτεκτονικής καθώς και τα δεκάδες ξωκλήσια του χωριού. Αξίζει κανείς να καθίσει στο μεγάλο άπλωμα του χωριού κάτω από την σκιά του πελώριου Ροδίτικου φίκου και να απολαύσει έναν Ελληνικό καφέ με ένα ποτήρι δροσερό νερό.
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα είναι η Μονή η Σκιαδενή. Στο περίβολο του μοναστηριού κανείς χάνεται από την πανοραμική θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους. Μεσοπέλαγα θαυμάζει κανείς μια μαρμαρωμένη νησίδα, όμοια με καράβι, που ο μύθος λέει πως όταν κάποτε οι πειρατές θέλησαν να λεηλατήσουν την περιοχή, η Παναγία μαρμάρωσε τους πειρατές και το καράβι τους.
Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε το μοναδικής ομορφιάς χωριό της Λαχανιάς. Το χωριό περιβάλει μια γραφική πλατεία με ένα μεγάλο πλάτανο, μικρά εκκλησάκια, ανεμόμυλοι καθώς και αρκετά καλοδιατηρημένα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που συνθέτουν ένα μοναδικό χωριό - κόσμημα της περιοχής. Ξεχωρίζει η παραλία του χωριού με τα τιρκουάζ νερά της. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πολλών αστέρων.

Στο τέλος του οδοιπορικού μας επισκεφτήκαμε το πανέμορφο «πρασονήσι» που βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του νησιού. Κυματιστοί λόφοι εναλλάσσονται ανάμεσα στην υπέροχη σιμιγδαλένια άμμο και τη σμαραγδένια θάλασσα για να καταλήξουν σε μια στενή λωρίδα άμμου, όπου ανάλογα με τα θαλάσσια ρεύματα κατακλύζεται από την θάλασσα και αποκόπτει το μικρό νησάκι και από τις δυο πλευρές της ακτής. Στο μικρό λόφο δεσπόζει ο υπέροχος φάρος, κτίσμα διατηρητέο.


Αλησμόνητες παραλίες συναντά κανείς φεύγοντας από το πρασονήσι, όπως η παραλία του Μαύρου κάβου, το πλημμύρι, καθώς και η μοναδικής ομορφιάς παραλία του Αγίου Γεωργίου που είναι και το κρυφό μυστικό των κατοίκων της νότιας Ρόδου. Στην παραλία αυτή που νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε τροπική παραλία κάποιου αρχιπελάγους συναντάς τεράστιους αμμόλοφους, μια όμορφη εσοχή που μοιάζει με σπηλιά καθώς και πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Δεν είναι τυχαίο τελικά που εδώ γυρίστηκε μια υπέροχη διαφήμιση γνωστής μάρκας καφέδων.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπέροχους οικοδεσπότες Ασπασία και Σπύρο που χάρη σε αυτούς πραγματοποιήθηκε αυτό το οδοιπορικό μας.
Καλό καλοκαίρι!
Κωνσταντίνος Καντούτσης

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Καταπληκτικά! Αυτό μ'αρέσει, να γυρνάω τα χωριουδάκια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχη "βόλτα" και καταπληκτική ξενάγηση :)
    Δεν έχω πάει ποτέ στη Ρόδο (στην 5ήμερη πήγαμε Κέρκυρα!!) και η φοβερή περιγραφή με ξεσήκωσε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Hfaistiwnas
    Η καρδιά κάθε τόπου χτυπάει στα μικρά χωριουδάκια και όχι στις πόλεις.
    Καλό είναι στις διακοπές μας να μπαίνουμε στην ενδοχώρα, να μιλάμε με τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους και να ρωτάμε αυτούς που αξίζει να πάμε.
    Καλό βράδυ Ηφαιστιωνάκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @gvarvakis
    Μείνε μαζί μας, στα σκαριά βρίσκονται και άλλες διαδικτυακές "ξεναγήσεις".
    Χαίρομαι που σου άρεσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;