ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Γελιογράφοντας την επικαιρότητα : Περικοπές στο Αρχαιολογικό Μουσείο.....

Σκίτσο του Α. Πετρουλάκη στην εφμ Καθημερινή 2.6.11

Σε επιστολή του προς την εφμ Καθημερινή γράφει ο κ. Γ. Κυριακόπουλος :

Για ακόμη μία φορά συνόδευσα ξένους στο μοναδικό Μουσείο παγκόσμιας κλάσης που διαθέτει η Αθήνα και η χώρα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μόνο 8 από τις 64 αίθουσές του ήταν ανοιχτές! Δηλαδή, το 12,5%! Και μάλιστα με το περιορισμένο χειμερινό ωράριο, δηλαδή ώς τις τρεις παρά τέταρτο. Ο λόγος; Μα η έλλειψη φυλάκων και η καθυστέρηση του ΥΠΠΟΤ να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό. Και αυτό το τραγικό αστείο «σέρνεται» από τον Δεκέμβριο του 2010.

Ετσι, αυτό που για κάθε Ελληνα ή ξένο επισκέπτη θα αποτελούσε, μαζί με την επίσκεψη στην Ακρόπολη, την κορυφαία εμπειρία της πόλης, είναι στην πραγματικότητα μία λυπητερή ανταλλαγή βλεμμάτων με τους στενοχωρημένους μαθητές από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και τους εκατοντάδες άλλους ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες που δεν είδαν τους κούρους, δεν είδαν τις επιτύμβιες στήλες, δεν είδαν το παιδί του Μαραθώνα και τον έφηβο των Αντικυθήρων, δεν είδαν τα κυκλαδικά ειδώλια, δεν είδαν τη συλλογή χαλκών, δεν είδαν τις λευκές ληκύθους, δεν είδαν κάν ένα αγγείο ούτε ένα κόσμημα ούτε τα υπέροχα ελληνιστικά και ρωμαϊκά γλυπτά ούτε την περίφημη συλλογή κοροπλαστικής ούτε τα γυάλινα ούτε τη μοναδική Συλλογή Σταθάτου ούτε την εντυπωσιακή Αιγυπτιακή Συλλογή. Και που είδαν τον Δία του Αρτεμισίου από τα οπίσθιά του… Ισως αυτή η εικόνα να αντικατοπτρίζει, καλύτερα από κάθε άλλη, τη βούληση του ΥΠΠΟΤ για το Εθνικό Μουσείο.

Εύκολα μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει επί μακρόν για την πολιτική αυτή ανοησία. Και αν οι φετινές προοπτικές του τουρισμού είναι οι μόνες ευοίωνες για τη χρεοκοπημένη χώρα μας, μήπως η ανοησία αυτή προσλαμβάνει διαστάσεις μειοδοσίας; Η πρότασή μου στο ΥΠΠΟΤ είναι να κλείσει αμέσως όλα τα κρατικά και κρατικοδίαιτα ιδιωτικά μουσεία της Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των σημαντικότατων του Πειραιά, της Βραυρώνας και αυτό ακόμη της Ακρόπολης, αν πρέπει) προκειμένου να μεταφέρει φυλακτικό προσωπικό στο Εθνικό Μουσείο.

Η πολιτική είναι, μεταξύ άλλων, και η διαχείριση των προτεραιοτήτων. Τα χρέη μπορεί να είναι η μία πλευρά του νομίσματος, η ανεπάρκεια όμως είναι η άλλη – και μάλιστα η μόνη επανορθώσιμη την περίοδο αυτή.

Γιωργος Κυριακοπουλος / Αθήνα

2.6.2011

3 σχόλια:

  1. Προσπαθούν να κόψουν από οπουδήποτε και κάνουν περισσότερο κακό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι τόσα τα προβλήματα, τόση η ανικανότητα, τόση η ανοργανωσιά, τόση η ξετσιπωσιά των κλεφτών που το συγκεκριμένο μοιάζει πολυ μικρό σαν πρόβλημα.
    Μήπως όμως και το φορτίο που σηκώνουμε τώρα, ένας όγκος συσσωρευμένων μικρών προβλημάτων και λάθος επιλογών του τύπου "ελα μωρέ τώρα με αυτά θα ασχολούμαστε" δεν είναι;

    Σε πολύ παλιότερη ανάρτησή μου, που την ανακάλυψε τώρα κάποιος λέω οτι ο Ελληνας δεν θα ξυπνήσει ποτέ. Και αυτός ο κάποιος με απειλεί ότι "θα,θα,θα". Φαίνεται τα καθημερινά παραδείγματα που βλέπουμε γύρω μας κάθε άλλο παρά μας δείχνουν τον δρόμο. Τα μάτια μας κλείνουν.

    Φιλιά , Μπρασίντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την προηγούμενη εβδομάδα συνόδεψα ένα τσούρμο ξένους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ναι, εκστασιάστηκαν. Σε κάποια στιγμή, ένας εξ αυτών έβγαλε τη φωτογραφική του μηχανή. Μία μαινόμενη φύλακας άρχισε να φωνάζει "ΝΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ PHOTOS" και να τρέχει προς το μέρος του απειλητικά! Ο άνθρωπος τρόμαξε και του έπεσε η μηχανή από τα χέρια!

    Προ δύο εβδομάδων βρέθηκα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας. Η υπάλληλος στο ταμείο λίμαρε τα νύχια της. Με κοίταξε, πλησίασε για να μου κόψει εισιτήριο και επέστρεψε βαριεστημένα στο λιμάρισμα. Μα καμία απολύτως τσίπα; Είναι εικόνα αυτή εργαζόμενης σε χώρο πολιτισμού; Ή τελοσπάντων, είναι εικόνα αυτή εργαζόμενης γενικά;

    Αυτούς τους αγενείς και βαριεστημένους υπαλλήλους περιμένουμε για να μας κρατήσουν ανοιχτά τα μουσεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;