ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Αποχαιρετισμός στη δική μας Εύη : Ευδοκία Ολυμπίτου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, κοινωνός της γνώσης και παιδαγωγός

Μόλις πριν από λίγο συγκλονίστηκα πληροφορούμενη τον αιφνίδιο και πρόωρο θάνατο ενός χαρισματικού πνευματικού ανθρώπου : της Ευδοκίας Ολυμπίτου, ηλικίας μόλις 48 ετών, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και καθηγήτριας στο ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανπιστήμιο.

Η κ. Ευδοκία Ολυμπίτου (η δική μας Εύη) γεννημμένη στην Καβάλα σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την οργάνωση του χώρου στην Πάτμο (16ος-19ος αι.). Συνεργάστηκε με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και από το 2003 ήταν επίκουρη καθηγήτρια εθνολογίας στο ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ηταν επίσης καθηγήτρια στο ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Το κύριο ενδιαφέρον της αφορούσε τη μελέτη του υλικού πολιτισμού των προβιομηχανινών κοινωνιών, η οργάνωση και οι χρήσεις του οικισμένου χώρου και της υπαίθρου. Ηταν μέλος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού με πλούσια συγγραφική και ερευνητική δραστηριότητα.

Περισσότερο από όλα τα παραπάνω, ήταν Δασκάλα με το Δ κεφαλαίο. Εκτός από κοινωνός της γνώσης και της ανθρωπιάς ήταν φορέας φωτός και ανθρώπινων αξιών.  Δεν μετέδιδε απλά τη γνώση, προκαλούσε τους φοιτητές της στη συμμετοχικότητα και στη δράση δημιουργώντας το όραμα όχι μόνο για την έρευνα μα και για τη διαρκή αναζήτηση της αλήθειας και της ανθρωπιάς.

Μια παιδαγωγός από αυτές που σπανίζουν στις μέρες μας. Η παρουσία της στις αίθουσες διδασκαλίας ήταν πάντα σεμνή και σε σχέση ισοτιμίας με τους φοιτητές. Αυτή η απλότητα είναι που συνεπήρε εμάς που υπήρξαμε φοιτητές της να την λατρέψουμε. Σήμερα θρηνούμε για την απώλειά της επειδή νοιώθουμε πως χάσαμε έναν "δικό μας" άνθρωπο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεσθεί σε λίγο (στις 17.00) στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.



11 σχόλια:

  1. Όλοι οι θάνατοι είναι στενάχωροι.Μερικοί όμως κρύβουν ένα μεγάλο αναπάντητο "γιατί" που πληγώνει περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ.... Και το ερώτημα παραμένει: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΝΩΡΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Vita
    Αυτό το "γιατί" συζητούσαμε χθες με άλλα άτομα που την γνώριζαν. Είχε να προσφέρει πολλά ακόμη, στην επιστήμη, στον τόπο μας στους φοιτητές της.
    Φυτώριο παραγωγής καλλιεργημένων ανθρώπων είχε αναπτύξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Μike
    Δεν είναι παράξενο να φεύγουν νωρίς οι άνθρωποι-δημιουργοί, άνθρωποι-θησαυροί που πλουτίζουν τη ζωή και τον τόπο μας?
    Να πω ότι είναι άδικο? Δεν ξέρω, μα πολύ στεναχωρήθηκα,ήταν τόσο νέα ακόμη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απόδειξη της αγάπης που έτρεφαν όλοι στο πρόσωπο της Εύης ήταν η λαοθάλασσα που βρέθηκε στη νεκρώσιμη ακολουθία. Ανάμεσά τους πάρα πολλά νέα παιδιά (φοιτητές της) που ήρθαν από τη Κέρκυρα μόνο για να της πουν το τελευταίο αντίο.
    Κύριο χαρακτηριστικό όλων των ομιλιών ήταν η αναφορά στη σεμνότητά της. Αυτό που λέχθηκε επίσης είναι πως το πολύτιμο έργο της είναι άγνωστο (λόγω ακριβώς της ιδιοσυγκρασίας του χαρακτήρα της, δεν της άρεσε να αυτοπροβάλλεται). Θα πρέπει να προβληθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είχα κι εγώ την τύχη να γνωρίσω την Εύη και να συνεργαστούμε επανειλημμένα, με αφορμή την έκδοση κάποιου περιοδικού.
    Γνώρισα κι εγώ έναν άνθρωπο όπως ακριβώς τον περιγράφετε.
    Η Εύη δούλευε πάρα πολύ, ακούραστα, για κάθε τι με το οποίο καταπιανόταν.
    Έφυγε πολύ νωρίς, πρόλαβε όμως να κάνει πολύ περισσότερα απ'όσα αντιστοιχούσαν στην ηλικία της... δούλεψε πολύ, κουράστηκε πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λυπάμαι πολύ....να τη θυμάστε όλοι εσείς που τη γνωρίσατε καλύτερα! Εχει εργο άλλωστε και αυτό παραμενει αναλοίωτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό μου Dyosmaraki, Δάσκαλος μεγάλη λέξη, μεγάλη τιμή σε έναν που διδάσκει που εκπαιδεύει. Ξέρεις υπάρχουν καθηγητές που αν τους αποκαλέσουν δασκάλους θυμώνουν, η ματαιοδοξία τους μεγαλύτερη από το μπόι τους.
    Την Ευδοκία Ολυμπίτου δεν την είχα γνωρίσει δεν την είχα ακούσει, δεν έχει όμως σημασία. Σημασία έχει ότι υπάρχουν τέτοιοι Άνθρωποι (η σιωπηλή πλειοψηφία που είπαμε στο blog μου) και τους τιμούν αυτοί που τους γνώρισαν στη σεμνή ζωή τους.
    Να είσαστε καλά όλοι εσείς που είχατε την τύχη να την γνωρίσατε. Καλό Σαββατοκύριακο, gskastro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δε την ήξερα. Είναι όμως κρίμα να φεύγουν τόσο σπουδαίοι άνθρωποι και μάλιστα τόσο νέοι.Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;