ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Θειά Μερόπη : "Τι θα γίνει με την ακίνητη περιουσία όσων φορέων καταργούνται ή συγχωνεύονται???"


Φυτιλιές μου άναψε η θειά Μερόπη. 

Προχθές που πέρασε από το σπίτι, όπως ήταν φυσικό δεν άργησε η κουβέντα να περιστραφεί στα γνωστά και τετριμμένα : θα πτωχεύσουμε-δεν θα πτωχεύσουμε, θα γίνει αναδιάρθρωση-δεν θα γίνει αναδιάρθρωση, θα βγούμε από τη κρίση-δεν θα βγούμε από τη κρίση- πιάσαμε πάτο ή δεν πιάσαμε ακόμη, θα καταδικαστεί ο Στρος Καν- δεν θα καταδικαστεί ο Στρος Καν..... 

Με το γνωστό ύφος των δέκα καρδιναλίων που μου σπάει τα νεύρα, η θειά Μερόπη μου πέταξε : "Kάθεστε και ασχολείστε με θέματα στα οποία άλλοι σας καθοδηγούν, αντί να ασχολείστε με τα ουσιώδη".
"Και ποιά είναι τα ουσιώδη για σένα καλέ θειά Μερόπη?" τη ρώτησε η Μελένια που έπειτα από μήνες που είχε να φανεί, ελέησε να περάσει για τις ευχές και για το γλυκό φυσικά....

"Η ουσία είναι να συνειδητοποιήσετε πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας να καταχραστούν κάποιοι επιτήδειοι του real estate, ακίνητες περιουσίες που σχετίζονται είτε με ξεχασμένες περιουσίες, είτε με κληροδοτήματα, είτε με περιουσίες που ανήκουν σε καταργημένους ή υπό κατάργηση συλλογικούς φορείς και δημόσιες υπηρεσίες " 
"Μα θειά Μερόπη ", ψέλισα, "ειδικά στα κληροδοτήματα δεν είναι δυνατόν να γίνουν  μαϊμουδιές αφού υπάρχουν νόμοι ".
Εκείνη ξέσπασε σε ένα σατανικό γέλιο, αυτό το γεμάτο υπονοούμενα τσιριχτό σατανικό γέλιο που είναι ικανό να τσακίσει τα νεύρα ακόμη και του ψυχραιμότερου συνομιλητή. Ισως να συνειδητοποίησε πόσο πολύ είχαμε εκνευριστεί εγώ και η Μελένια οπότε άρχισε να μας εξηγεί :

"Πόσo αθώες είσαστε αγαπητές μου. Φυσικά και υπάρχουν νόμοι, κανείς δεν το αμφισβητεί, το ζήτημα είναι αφενός κατά πόσο τηρούνται και αφετέρου πόσο καλά τους γνωρίζετε εσείς ή εγώ. Γιατί πάντοτε υπάρχουν κάποιοι άλλοι που τους γνωρίζουν πολύ καλύτερα από όλους εμάς και φυσικά εκμεταλλεύονται τα κενά, τις ασάφειες αλλά και τα παραθυράκια των νόμων. Ετσι λοιπόν και τώρα, πολύ φοβούμαι πως από εδώ και πέρα θα δούμε πολλά, και πιθανότατα εάν δεν παρθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, κάποιοι όπως πάντα θα πλουτίσουν αφού θα βρεθούν κάτοχοι περιουσιών που δεν τους ανήκουν."

"Μα πως θα γίνει αυτό θειά Μερόπη? " τη ρώτησα. 

"Μα είναι τόσο απλό", μου απαντά. "Με τόσους φορείς που καταργήθηκαν ή βρίσκονται υπό κατάργηση, πιστεύετε εσείς πως η ακίνητη περιουσία τους θα μεταβιβαστεί εκεί που πρέπει???? Προβλέπω πως θα γίνει το έλα να δεις από εδώ και πέρα λόγω νομικών αντιφάσεων. 
Για παράδειγμα: έστω πως ένας πολίτης-εθνικός ευεργέτης έχει αφήσει μετά θάνατον τη περιουσία του σε ένα δημόσιο ή συλλογικό φορέα ή σε κάποιο νομικό πρόσωπο π.χ. στο χωριό του ή στο Ασφαλιστικό Ταμείο του Συλλόγου υπαλλήλων όπου ανήκε. Να ξέρεις πως σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι φορείς όπως τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή κάποιες κοινότητες έκαναν αξιόλογες επενδύσεις και μέσα στη πολύχρονη πορεία τους δημιούργησαν μια καθόλου ευκαταφρόνητη ακίνητη περιουσία. Μάλιστα από τα έσοδα που απέκτησαν από αυτήν πολλές φορές βοηθούσαν και τα αναξιοπαθούντα μέλη τους ακολουθώντας τη λογική που ακολουθούσαν τα παλιά χρόνια "των Ελλήνων οι κοινότητες", δηλαδή υπήρχε κοινή συνεισφορά από το υστέρημα του καθενός στον Σύλλογο ή στη Κοινότητα. Από τη πλευρά του ο Σύλλογος ή Κοινότητα οποτεδήποτε υπήρχε ανάγκη σε κάποιο από τα μέλη τους (που δήλωνε αδυναμία λόγω ασθένειας, ή λόγω οικονομικών ατυχιών) τα βοηθούσε με έναν απίστευτα οργανωμένο τρόπο. 

Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που καταργηθούν αυτοί οι Συλλογικοί φορείς????? Απλά η ακίνητη περιουσία τους παραμένει "ορφανή" και τότε εάν δεν υπάρξει άμεση νομική αντιμετώπιση του θέματος,  κινδυνεύει να καταλήξει στα χέρια κάποιων επιτήδειων ιδιωτών οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις σχετικές πληροφορίες από καλοθελητές συνεργάτες που λειτουργούν με το αζημίωτο, είναι δυνατόν να την καρπωθούν.(Αλήθεια τι απέγινε με την περιβόητη αποκάλυψη κυκλώματος δημοσίων λειτουργών, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων κλπ που εκμεταλλεύονταν ακίνητα με πολλούς κληρονόμους-ιδιοκτήτες από τους οποίους με διάφορα τεχνάσματα την ασποσπούσαν???? Δεν ξανακούστηκε τίποτα θαρρώ....) 

Να σας θέσω ένα απλό ερώτημα ? Εστω πως ένα Ασφαλιστικό Ταμείο Υπαλλήλων (κάποιου δημόσιου φορέα) κατέχει ένα πολύτιμο ακίνητο-φιλέτο στο κέντρο επαρχιακής πόλης και το έχει μισθώσει με μακροχρόνια μίσθωση σε κάποιον ιδιώτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) ο οποίος πληρώνει ελάχιστα χρήματα στον ιδιοκτήτη (το Ασφαλιστικό Ταμείο) αλλά το υπεκμισθώνει με υψηλό ενοίκιο σε μια πολυεθνική εταιρεία. Εστω λοιπόν ότι το συγκεκριμένο Ασφαλιστικό Ταμείο με τα νέα μέτρα ενσωματώθηκε στο ΙΚΑ. Ποιός είναι αρμόδιος να κινήσει τις νομικές διαδικασίες προκειμένου στο συμβόλαιο της μακροχρόνιας μίσθωσης να αντικατασταθεί το όνομα του παλιού εκμισθωτή με τον νέο φορέα ας πούμε το ΙΚΑ? Το πιθανότερο είναι η αρμοδιότητα αυτή να μην  έχει ανατεθεί σε κανέναν!!! Εάν λοιπόν δεν γίνει καμία απολύτως ενέργεια από τον νέο φορέα (ας πούμε το ΙΚΑ) στου οποίου την αρμοδιότητα έχει ανατεθεί ο παλιός φορέας προκειμένου να  αντικατασταθούν τα παλιά μισθωτήρια με νέα όπου θα καταγράφεται ο νέος - φορέας (ας πούμε το Ασφαλιστικό Ταμείο Υπαλλήλων του Χ φορέα) και κανείς δεν αναζητήσει στο εγγύς μέλλον την ακίνητη περιουσία, το πιθανότερο είναι έπειτα από 20 χρόνια αυτή να περιέλθει λόγω ιδιοχρησίας στην κυριότητα του ιδιώτη Α ο οποίος φαίνεται να υπεκμισθώνει στην πολυεθνική Β το ακίνητο!!!!

Αλλο πρόβλημα που δημιουργείται με την κατάργηση διαφόρων συλλογικών φορέων ή νομικών προσώπων είναι πως αυτά τα Ασφαλιστικά Ταμεία (όπως και κάθε συλλογικός φορές όπως π.χ. μια κοινότητα, μια δημόσια υπηρεσία) είχαν γίνει στο παρελθόν αποδέκτες κληρονομιών των οποίων οι ιδιοκτήτες στη διαθήκη τους όριζαν σαφώς πως τις δωρίζουν στο συγκεκριμένο Ασφαλιστικό Ταμείο ή την Κοινότητα και όχι στο ΙΚΑ. Πως είναι δυνατόν λοιπόν μια ιδιοκτησία να περιέλθει στην κυριότητα του ΙΚΑ εφόσον έτσι παραβιάζεται ένας από τους όρους της διαθήκης και δεν τηρείται η επιθυμία του αρχικού δωρητή του οποίου πρόθεση ήταν να δωρίσει τη περιουσία του στο χωριό του ή στον Ασφαλιστικό του φορέα και όχι στο ΙΚΑ???? (Διευκρινίζω πως στη θέση του ΙΚΑ μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άλλος φορέας στην αρμοδιότητα του οποίου περιέρχεται άλλος φορέας έπειτα από συχγώνευση, παράδειγμα φέρνουμε.....) Πριν από καιρό άκουγα πως σε ένα χωριό της Ηπείρου των οποίων η κοινότητα καταργήθηκε αλλά κατείχε σημαντική ακίνητη ιδιοκτησία, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι νόμιμοι κληρονόμοι των θανόντων δωρητών ετοιμάζονται να ασκήσουν αγωγές με διεκδικήσεις επειδή τίθεται θέμα νομιμότητας όταν η ακίνητη ιδιοκτησία από τον θανόντα ορίστηκε πως δωρίζεται στον Χ συλλογικό φορέα και με συνοπτικές διαδικασίες τελικά περνά στον Ζ συλλογικό φορέα δίχως να λαμβάνεται υπ΄όψιν η επιθυμία του θανόντα που αναφερόταν μέσα στους όρους της διαθήκης......

Τέλος πάντων, σας ζάλισα, απλά ενοχλούμαι που όλοι ασχολούνται με τα ίδια και τα ίδια ζητήματα που αναμοχλεύονται στα ΜΜΕ ενώ θέματα όπως αυτά που αφορούν την τύχη και το μέλλον της δημόσιας περιουσίας (όπου δημόσια περιουσία = δική σας και δική μου) δεν φαίνεται να προβληματίζουν κανέναν. Μακάρι να διαψευστώ.....

Ομως φεύγω τώρα, πάω να βρω τις φιλενάδες μου....."

Αυτά είπε η θειά Μερόπη και προτού καλά καλά να προλάβουμε να αντιδράσουμε άνοιξε την πόρτα και εξαφανίστηκε....

Κοιταχτήκαμε με απορία με τη Μελένια αφού γνωρίζουμε πως θειά Μερόπη είναι αυτή, όσα λέει συνήθως κάπου βασίζονται και είναι ψαγμένα....Η αλήθεια είναι πως δεν έχει ακουστεί ποιός φορέας είναι αρμόδιος τώρα με την κατάργηση τόσων φορέων (δήμων, ασφαλιστικών ταμείων, δημοσίων υπηρεσιών) για την παρακολούθηση των ιδιοκτησιακών και νομικών θεμάτων σχετικά με ιδιοκτησιακά αλλά και διαχειριστικά θέματα της ακίνητης περιουσίας των φορέων που καταργούνται. Τι γίνεται λοιπόν ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν μακροχρόνιες μισθώσεις σε ιδιώτες (οι οποίοι μάλιστα σε κάποιοιες περιπτώσεις όπως είπαμε μπορεί να μισθώνουν από τον εκμισθωτή με πολύ χαμηλό μίσθωμα ένα ακίνητο κι έπειτα να το υπεκμισθώνουν σε άλλους φορείς-πολλές φορές πολυεθνικές- με πολλαπλάσιο μίσθωμα το οποίο καρπούνται οι ίδιοι και όχι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου-δηλαδή το χωριό,η κοινότητα, το ασφαλιστικό Ταμείο υπαλλήλων)??? Εχει ληφθεί μέριμνα για αυτά τα ζητήματα άραγε ή τα συγκεκριμένα ακίνητα θα πέσουν υπέρ πίστεως κι έπειτα από μερικά χρόνια θα αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα εκκρεμούν νομικά οι υποθέσεις καλή ώρα όπως πολλές φορές έχει γίνει στον τόπο μας????

Πόσο με τσαντίζει αυτή η θειά Μερόπη....
Πετάει κάτι και δίχως να μας εξηγήσει τι εννοεί  εξαφανίζεται....
Μη και χάσει τις φιλενάδες της....

Πφφφφφφφ!!!!!!

9 σχόλια:

 1. Ε δεν νομίζω να είναι τόσο δύσκολο να πάρουν την περιουσία που τους ανήκει οι φορείς που θα δημιουργηθούν ή αυτοί που θα γίνουν αποδέκτες των καταργούμενων φορέων.. και πιστεύω θα μεριμνήσουν καθώς εξαρτιώνται πολύ από αυτά τα οικονομικά στοιχεία. Όσον αφορά την κληρονομιές σε φορείς, εφόσον έχει γίνει αποδοχή δωρεάς δεν νομίζω να έχει λόγο ο δωρητής σε ότι γίνει στον φορέα αποδέκτη..
  Όρκο δεν παίρνω για τίποτα φυσικά! χαχαχαχα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Dyosmaraki πες στη θεία σου ότι έχει απόλυτο δίκαιο, (επί τη ευκαιρία θέλω να μου τη γνωρίσεις, πρέπει να είμαστε συνομήλικοι, κρίνοντας από το σκίτσο). Όπως γνωρίζεις ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Αυτή τη περίοδο οι πλούσιοι (και πονηροί) θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
  Φαίνεται όμως δεν φτάνουν μόνο αυτού του είδους τα ακίνητα, από την ώρα που τους άνοιξε η όρεξη έχουν αποθρασυνθεί. Τώρα ψάχνουν πως θα βάλουν χέρι και στα ακίνητα των απλών πολιτών.
  Έτσι όπως το πάνε θα φτάσουμε στο σημείο της δήμευσης των περιουσιών. Βάλανε τον κοσμάκη να πάρει δάνεια για να βάλει μια στέγη στο κεφάλι του. Τώρα ανεβάζουν υπερβολικά τις αντικειμενικές αξίες και κατεβάζουν το όριο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
  Θα φτάσουν κάποιοι στο σημείο που θα αποπληρώνουν το δάνειο στις τράπεζες και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας στο κράτος. Πόσοι νομίζεις ότι θα αντέξουν, λαμβάνοντας υπόψη ότι και κάποιοι θα έχουν χάσει την δουλειά τους.
  Από την ώρα που θα μπουν τα σπίτια στη διαδικασία του πλειστηριασμού, έχεις αμφιβολία σε ποιους θα καταλήγουν;
  Μόνο ένα πρέπει να προσέξουν οι ιθύνοντες και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους «Να φοβούνται αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν»
  Μήπως όμως και αυτό είναι μέσα στις επιδιώξεις τους; Δεν ξέρω ο χρόνος θα το δείξει.
  Πολλά φιλιά στη θεία σου Μερόπη από τον gskastro

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλη εβδομαδα να εχουμε απο αυριο και ας εχουμε* προχειρο * παντα ενα χαμογελο να το μοιρασουμε σε οσους το εχουν αναγκη. Δεν στοιχιζει τιποτα,αλλα αξίζει πολλά.
  Να εισαι παντα καλά.Αργω να περασω αλλα παντα προσπαθω να ειμαι συνεπης:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σου εχω στειλει αιτημα dyosmanaki tis paradosis εσυ δεν εισαι;
  jk koutbest θα με βρεισ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @Hfasitiwnas
  ορκο δεν παίρνω ούτε εγώ Ηφαιστιωνάκο μου, απλά δεν μου είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τα συγκεκριμένα ζητήματα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Ταχυδρόμος

  Ωχ εις διπλούν Ταχυδρόμε μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @gskastro

  Πολύ φοβάμαι κι εγώ όπως πάει το πράγμα πως μιλάμε για "δήμευση περιουσιών". Ηδη τα ακίνητα έχουν επιβαρυνθεί όσο καμία άλλη δραστηριότητα με πολλαπλούς φόρους. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αναρωτιούνται γιατί δεν μπάινει αντίστοιχη φορολόγηση και στην κινητή περιουσία π.χ. σκάφη αναψυχής, πολυτελή αυτοκίνητα, μηχανές μεγάλου κυβισμού κλπ
  Εξ άλλου πολλά ακίνητα λόγω της κρίσης δεν νοικιάζονται και παραμένουν κλειστά με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να καταβάλλουν φόρους δίχως να εισπράττουν ενοίκια και το θεωρούν άδικο.
  Μήπως όλα αυτά τα μέτρα είναι ακριβώς για να βρεθούν ακίνητα σε ευκαιρία για επίδοξους αγοραστές???
  Δεν ξέρω , λέω μήπως...
  Η θειά Μερόπη θα είναι πολύ ευτυχής να σε γνωρίσει μου είπε. Χαίρεται λέει να γνωρίζει προβληματισμένους και σκεπτόμενους πολίτες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @JK SKROUTZAKOS

  Σκρουτζάκο μου μάλλον δεν έλαβα την πρόσκληση (ή την διέγραψα επειδή δεν αναγνώρισα το όνομα). Ναι εγώ είμαι με αυτό το nickname. Αν θέλεις ξαναστείλε πρόσκληση και θα σε προσθέσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;