ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ο "Φανός" (ημερησία εφημερίς εκδιδομένη άπαξ του έτους) και ο χορός των συντακτών

Μια φορά κι έναν καιρό οι δημοσιογράφοι  εξέδιδαν ένα σπουδαίο έντυπο : Ο "Φανός" των Συντακτών ήταν η αποκριάτικη εφημερίδα τους. Βέβαια μη φανταστείτε καμιά εφημερίδα όπως είναι οι σημερινές, σαν ένα φυλλάδιο ξεκίνησε με σκοπό να μοιραστεί "άπαξ" στον Αποκριάτικο χορό.που διοργάνωναν ετησίως Η"ημερησία εφημερίς εκδιδομένη άπαξ του έτους" συγκέντρωνε στις σελίδες της τις πολιτικοκοινωνικές εμπνεύσεις των καλύτερων ευθυμογράφων - μελών της ΕΣΗΕΑ αλλά και πανέξυπνες γελιογραφίες των σκιτσογράφων της εποχής.

Για πρώτη φορά ο "Φανός" εκδόθηκε το 1918 και κυκλοφόρησε αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του χορού. Αρχικά αποτέλεσε θα λέγαμε μια αυθόρμητη και πηγαία φυλλάδα που οι αρχικοί εμπνευστές της δεν φαίνεται να είχαν σκοπό να την επανεκδόσουν. Ελα όμως που είχε μεγάλο σουξέ οπότε αποφασίστηκε να συστηματοποιηθεί η έκδοσή της παραχωρώντας τα έσοδα από τις πωλήσεις στο Ταμείον Υγείας της Ενωσης. Από τότε λοιπόν, κάθε χρόνο, ένα μήνα πριν από τον ετήσιο Αποκριάτικο χορό το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κατήρτιζε ειδική συντακτική επιτροπή, η οποία αναλάμβανε να συγκεντρώσει την απαραίτητη ύλη και να επιμεληθεί την έκδοση του "Φανού"

Κανείς πολιτικός δεν γλύτωνε από τα καυστικά σχόλια  του Φανού (ο Βενιζέλος, ο Καφαντάρης, ο Μιχαλακόπουλος, ο Κονδύλης, ο Παπαναστασίου, ο Τσαλδάρης είχαν όλοι πέσει΄"θύματα" της σάτιρας των σκιτσογράφων και ευθυμογράφων). 

Οταν ήρθε η δικατορία του Μεταξά ο "Φανός" δεν μπορούσε πια να εκφραστεί ελεύθερα (δηλαδη να ξεπεράσει τα προκαθορισμένα όρια που του έθετε ο τότε υπουργός Τύπου (Νικολούδης) και ο υπουργός Ασφαλείας (Μανιαδάκης). Παρ΄όλο που η σάτιρα συνεχίστηκε αφορούσε τώρα κυρίως κοινωνικά θέματα.

Στα μόνα χρόνια που δεν κυκλοφόρησε η σατιρική εφημερίδα των συντακτών  ήταν στην περίοδο της Κατοχής. Ο χορός των Συντακτών πήγε περίπατο με τους Γερμανούς  να γράφουν στο αίτημα των συντακτών ένα ξερό "φερμπότεν". Βέβαια από τη μια λόγω Γερμανών δεν μπορούσαν  να γίνουν αποκριάτικοι χοροί, αλλά και από την άλλη με τόσο βαρύ κλίμα κάθε άλλο παρά προσφερόταν το κλίμα για χαρές και πανηγύρια…

Παρ΄όλα αυτά, οι (τότε) δαιμόνιοι δημοσιογράφοι, επειδή δεν μπορούσαν  να χωνέψουν την απαγόρευση της αγαπημένης τους εφημεριδούλας κατέστρωσαν το σχέδιό τους : ο Φανός θα γινόταν .....θεατρική επιθεώρηση....!!!!

Αξέχαστες λοιπόν έμειναν οι δύο μνημειώδεις παραστάσεις του «Φανού των Συντακτών» που πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο Κοτοπούλη. Καθεμιά κράτησε γύρω στις 4 ½ ώρες....!!!!

Στο παραπάνω σκίτσο (το βρήκα εδώ) -από τη περιοδική δημοσιογραφική έκδοση "Ο φανός των Συντακτών". Ο Βενιζέλος σχεδόν επαιτεί δάνειο από την Ευρώπη, η Ευρώπη δεν του δίνει. Στα καλλιστεία της ίδιας χρονιάς (1932) είχε αναδειχθεί πρώτη η Μις Δανία!

...Πάσα ομοιότης με την σύγχρονη επικαιρότητα είναι απλά συμπτωματική....






7 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!!
    Πάντα οι ομοιότητες δεν έχουν σχέση με την σημερινή πραγματικότητα! Πάντα να ζητάμε απ'έξω, λες και δεν μπορούμε να έχουμε δικά μας!!!
    Δεν ήξερα για το Φανό! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντοτε με δανικά φαίνεται οτι ζούσαμε στην Ελλάδα. Μόλις πριν λίγα χρόνια ξεχρεώσαμε τ αγγλικά δάνεια γι τη Πάουερ-ηλεκτρισμό και λεωφορεία και την Ούλεν-νερό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μου Dyosmaraki την εφημερίδα αυτή την είχα δει και εγώ, αλλά που νομίζεις, στο μπαούλο της γιαγιάς μου. Με είχε βάλει, κάποιες δεκαετίες πίσω, να αλλάξω την επένδυση που ήταν από εφημερίδες, ούτε ξέρω εγώ πόσες στρώσεις, και εκεί ανάμεσα ήταν και η εφημερίδα με αυτόν τον τίτλο. Μάλιστα θυμάμαι σε μια εφημερίδα την Εστία αν δεν κάνω λάθος, έγραφε για ένα μόνιππο που κατέβαινε την οδό Ακαδημίας με μεγάλη ταχύτητα. Ζητούσε δε από το κράτος να λάβει τα μέτρα του για να μην θρηνήσουμε θύματα. Ωραία νοσταλγικά χρόνια! Να είσαι καλά από τα χιονισμένα Μελίσσια. gskastro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποτε έβγαινε και στη Σάμο για πολλά χρόνια
    η Σατυρική εφημερίδα "Ο ΑΡΑΨ" με σκωπτικά και σχόλια περί παντός επιστητού στα τοπικά δρώμενα ...
    Δυστυχώς έκλεισε μετά από μυνήσεις !!!
    Πάντως βρίσκονται αντίγραφα από όλα τα τεύχη στο Ιστορικό Αρχείο Σάμου ...
    Την καλησπέρα μου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλά που το είπες..
    μη και μπερδευτεί κανείς

    μη και μπερδέψει το τότε με το σήμερα...

    την καλησπέρα μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΝΟ!!!
    ΑΦΗΝΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ Ν ΑΡΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΙΑ ΗΣΥΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;