ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Κινδυνεύουν οι πολιτιστικοί θησαυροί της Αιγύπτου

Η φωτό από εδώ
Οι ταραχές που έχουν ξεσπάσει εδώ και μερικές ημέρες στην Αίγυπτο θέτουν σε κίνδυνο τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας, τα μουσεία, τα μνημεία αλλά και τις αρχαιολογικές ανασκαφές που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ηδη το Μουσείο του Καϊρου υπήρξε θύμα λεηλασίας και πολλά αντικείμενα θρυμματίστηκαν από εξ αιτίας της εισβολής σε αυτό εκατοντάδων ενόπλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Κάϊρο, απλοί πολίτες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσσίδα γύρω από το κτίριο του Μουσείου, για να προστατέψουν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Το κτίριο του Μουσείου  συνορεύει με τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος....

Η πρόσβαση στις πυραμίδες έχει απαγορευτεί ενώ πολίτες και προσωπικό έχουν αναλάβει τη φύλαξη της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.  

O γνωστός για το επιστημονικό του έργο αρχαιολόγος Zahi Hauass βρίσκεται διαρκώς σε  επαφή με τους συνεργάτες του προκειμένου να ενημερώνεται σχετικά με την κατάσταση των χώρων όπου φυλάσσονται οι θησαυροί της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου. Στο blog του  (εδώ) αναφέρει πως δεν κρύβει την ανησυχία του για  τις αρχαιότητες πιστεύει  όμως πως τελικά θα επικρατήσει η λογική αφού "ο Αιγυπτιακός λαός ζητά ελευθερία, όχι καταστροφή".  

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουριστικη αστυνομία, επίθεση δέχτηκαν οι αποθήκες του Μουσείου του Qantara κοντά στην πόλη της Ισμαηλίας στο κανάλι του Σουέζ. Το Μουσείο του Qantara περιείχε 3,000 αντικείμενα από την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Πολλά αντικείμενα είχαν βρεθεί στο Σίνα από τους Ισραηλίτες όταν είχαν καταλάβει τη περιοχή το 1967και μόλις πριν από λίγο καιρό είχαν επαναπατριστεί στην Αίγυπτο (Πηγή : Reuters)

Ο Αιγυπτιακός πολιτισμός είναι ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Η πολιτιστική  κληρονομιά της χώρας είναι ανεκτίμητη και αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η προστασία της είναι καθήκον ολόκληρης της ανθρωπότητας.  Η πικρή εμπειρία με την κλοπή των πολιτιστικών θησαυρών της Βόρειας Κύπρου και του Ιράκ δεν πρέπει να επαναληφθούν και με την Αίγυπτο.



9 σχόλια:

  1. Καλημέρα..
    Λυπάμαι που είδα σε αυτό το μπλόγκ αυτά, κρίμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Hfastiwnas

    Είναι ανατριχιαστικό να ξέρεις ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τις αναταραχές για να κλέψουν (αρχαιοκάπηλοι) ή να καταστρέψουν δημιουργίες που διασώθηκαν για χιλιάδες χρόνια με μοναδικό οδηγό τους το θυμικό και όχι τη λογική.
    (Σε ευχαριστώ για το link)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο απελπιστικό είναι, ο αγώνας για την ελευθερία να συνοδεύεται από τέτοια φαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν υπήρχε συνείδηση της τεράστιας αξίας αυτής της μοναδικής κληρονομάς, τότε θα είχε ακόμα μεγαλύτερη αξία ο αγώνας για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Αλλά το φως της παιδείας, έχει υποκατασταθεί από μία και μόνη αξία: Το χρήμα. Και όχι βέβαια μόνο στην Αίγυπτο αλλά σε όλο τον κόσμο. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες ευαίσθητες μειοψηφίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακούγεται ότι οι ταραχές θα εξαπλωθούν και σε άλλες αραβικές χώρες. Δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις αυτοί που την πληρώνουν είναι οι άμαχοι και τα μνημεία... Ελπίζω να γίνουν σεβαστά τόσο τα δικαιώματα των ανθρώπων, όσο και η αξία των μνημείων.

    Έχουμε να τα πούμε πολύ καιρό... είχα χαθεί από τις σελίδες φίλων. Πολλά φιλιά και καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @οδυσσέας
    Την ώρα του αγώνα για την ελευθερία κάποιοι κοιτάζουν να καπηλευτούν καταστάσεις προς ίδιον όφελος.
    Το ίδιο έγινε με την κατεχόμενη Κύπρο, το ίδιο και με το Ιράκ. Πολύτιμοι θησαυροί διοχετεύτηκαν στο εξωτερικό και (τι παράξενο) κοσμούν τις βιτρίνες κάποιων ιδιωτών συλλεκτών της Ευρώπης και της Αμερικής!!! Ας μην συμβεί το ίδιο με την Αίγυπτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Φαίδων θεοφίλου

    Συμφωνώ απόλτα με την άποψή σας. Ελπίζω αυτές οι ευαισθητοποιημένες μειοψηφίες να μην υποκύψουν στον πειρασμό του χρήματος και να προασπίσουν το συμφέρον τους που είναι η ίδια η ιστορία τους

    Καλό βράδυ εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Hellenic Potion

    "Να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ανθρώπων καθώς κια η αξία των μνημείων"

    Είθε!!!

    Αισθητή η απουσία σου από το διαδίκτυο. Καλώς όρισες και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα,

    δείτε μέσα από ένα διάγραμμα γιατί η κρίση στην Αίγυπτο ήταν προβλέψιμη. Νομίζω θα το βρείτε ενδιαφέρον:

    http://center24.blogspot.com/2011/04/blog-post_8778.html#axzz1J8aAKdl1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;