ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

"Δεν υπάρχει σάλιο" άρα δεν χαρίζουμε ούτε ένα ευρώ!!

Τελευταία όλοι γνωρίζουμε πως το εισόδημά μας καταρρακώνεται και απαξιώνεται μέρα με τη μέρα. Θες η αυξημένη και παράλογη φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης που διαλαλεί καθημερινά πως  "δεν υπάρχει σάλιο",  θες η ολοένα και περισσότερο διογκούμενη ακρίβεια, το εισόδημά μας εξανεμίζεται.

Μια λοιπόν και δεν υπάρχει σάλιο ας πάψουμε να "χαρίζουμε" απλόχερα στο ελληνικό δημόσιο κονδύλια των οποίων οι χρεώσεις είναι αδικαιολόγητες. Ας διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας σαν πολίτες και σαν καταναλωτές, σε ατομική βάση, ας μη περιμένουμε να το κάνει κάποιος άλλος για εμάς.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1 : Εδώ και 1 τουλάχιστον χρόνο αντιμετώπιζα προβλήματα με τον ΟΤΕ. Υπήρξαν ημέρες (έως και 10 συνεχόμενες που δεν είχα είτε τηλέφωνο, είτε διαδίκτυο). Το διαδίκτυο μεταξύ άλλων το χρησιμοποιώ και για τη δουλειά μου, δεν είναι μόνο για χόμπυ. Κάθε λοιπόν διακοπή μου στοίχιζε αρκετά χρήματα και ταλαιπωρία. Είδα και απόειδα μέχρι που ένας φίλος (καλή του ώρα) με ενημέρωσε για το δικαίωμά μου να διεκδικήσω αποζημίωση από τον ΟΤΕ. Ετσι έπραξα λοιπόν, και απαίτησα την επιστροφή των παγίων τελών για ολόκληρο το παρελθόν διάστημα που κατέβαλλα τέλη για μια υπηρεσία που δεν μου την παρείχε ο ΟΤΕ.  Ομολογουμένως ο ΟΤΕ μου επέστρεψε ένα σημαντικό κονδύλι αφού είναι συμβατική του υποχρέωση να το κάνει. Οποτε έχετε λοιπόν προβλήματα με τη τηλεφωνική γραμμή ή το internet διεκδικείστε πίσω την αναλογία των παγίων τελών.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2 : Ενας φίλος αγόρασε καινούργιο αυτοκίνητο πρόσφατα. Εδώ και χρόνια είθισται όταν αγοράζεις αυτοκίνητο να καταβάλλεις τέλη κυκλοφορίας για ολόκληρη τη χρονιά ακόμη και αν πραγματοποίησες την αγορά στις 30.12!!!! Γιατί???? Γιατί έτσι επιβάλλει το ελληνικό δημόσιο.  Κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας για όσο διάστημα κατέχουμε το αυτοκίνητο. Θέλουμε αλλαγή στη ζωή μας? ΟΚ Δεν θα αλλάξει όμως η ζωή μόνο των πολιτών. Οφείλει να αλλάξει τις παρωχημένες πρακτικές του και το Ελληνικό Δημόσιο και να πάψει να επιβάλλει χαράτσια που δεν τα δικαιούται. Ο φίλος μου  ζήτησε συμβουλή δικηγόρου για να δει  με ποιόν τρόπο μπορεί να διεκδικήσει τη καταβολή τελών  μόνο για όσο χρονικό διάστημα έχει στη κατοχή του το αυτοκίνητο  και όχι  και για όσες μέρες δεν είχε στη κατοχή του το αυτοκίνητο. Δεν είναι δυνατόν ο πολίτης να "χαρίζει" από το υστέρημά του κονδύλια που δεν τα δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3 : Μια φίλη διατηρεί εξαγωγική επιχείρηση. Τον τελευταίο χρόνο  λόγω της κρίσης δύσκολα τα βγάζει πέρα. Η δουλειά της έχει πέσει κατακόρυφα και δύσκολα τα φέρνει βόλτα με τα δάνεια που έχει πάρει. Ετοιμάζεται να στραφεί εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου. Γιατί? Γιατί σε κάθε δανειακή σύμβαση (καταναλωτικά, επιχειρηματικά και στεγαστικά) που υπογράφουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι πολίτες καταβάλλεται μια ποσοστιαία επιβάρυνση (εισφορά του Ν.128/75 ονομάζεται). Σκοπός της εισφοράς κάποτε ήταν η επιδότηση των ελληνικών εξαγωγών προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές. Σήμερα αν και ο σκοπός αυτός δεν υφίσταται πλέον (λόγω Ευρωπαϊκής Ενωσης που απαγορεύει την επιδότηση εξαγωγών) η παρακράτηση αυτή του 0,60% στα καταναλωτικά και επιχειρησιακά δάνεια και του 0.12% στα στεγαστικά στην ουσία είναι παράνομη!!!! Τα ποσά που εισπράττονται δηλώνονται ως "έκτακτα έσοδα" (δεν εγγράφονται δηλαδή στον προϋπολογισμό!!! ) Που πάνε ??? Σίγουρα πάντως όχι για επιδοτήσεις των εξαγωγών. Η φίλη βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με άλλους εξαγωγείς προκειμένουν να κινηθούν και να απαιτήσουν τη κατάργηση  αυτού του χαρατσιού του οποίου η επιβολή είναι έκνομη. Αν και  κατά καιρούς έχουν γίνει επερωτήσεις στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, το χαράτσι εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει. και τίποτα δεν δείχνει να κινείται προς την κατάργησή του.  Σε χαλεπούς καιρούς όμως και όταν σου τσακίζουν το δικό σου εισόδημα δεν μπορεί να μένεις άπραγος. Καθένας μας θα πρέπει να διεκδικεί ό,τι του ανήκει.. 

Ας αντιδράσουμε σε ατομικό επίπεδο στις καθημερινές αδικίες. Χρειάζεται κάθε πολίτης να αντιδρά στις μεγάλες και μικρές καθημερινές αδικίες που μας καταληστεύουν το εισόδημα, ακόμη και στη περίπτωση που ληστής είναι το ίδιο το ελληνικό δημόσιο.  Ας περιφρουρήσουμε το πολύτιμο εισόδημά μας αφού "δεν υπάρχει σάλιο" και ας απαιτήσουμε να πληρώνουμε στο ελληνικό δημόσιο ό,τι μας αναλογεί και όχι "ειδικούς φόρους" αμφιβόλων διαδρομών. 

Δεν αμφισβητώ τον αγώνα που γίνεται στους δρόμους, όμως αναρωτιέμαι γιατί δεν αντιδρούμε με την ατομική μας στάση σε αυτά τα μικρά και καθημερινά που είναι τόσα πολλά και τόσο καθημερινά???   Αν δεν διορθώσουμε το μικρό μας περίγυρο, τότε πως μπορούμε να λύσουμε τα πιο μεγάλα θέματα?

8 σχόλια:

  1. Ωραία και αυτά που μας είπες! Αλλά εγώ θέλω να βγάλω την ΕΡΤ από τη ΔΕΗ! χαχαχαχα! Θέλω να το ψάξω κάποια στιγμή! Δεν είναι καιροί για σπατάλες:)
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Hfaistiwnas

    Για το θέμα της ΔΕΗ το συζητάμε με φίλους. Πως μπορεί να πληρώνει κανείς για υπηρεσίες που δεν του παρέχονται? π.χ. ένας φίλος διατηρεί στην επαρχία έναν σταύλο για τα ζώα του. Υπάρχει ηλεκτροδότηση αλλά μιλάμε για απλές λάμπες. Και όμως αναγκάζεται να πληρώνει ΕΡΤ!!!! Εκτός και αν τα ζώα βλέπουν TV δεν υπάρχει κανείς λόγος κάποιος να πληρώνει πάγια τέλη για υπηρεσίες που δεν του παρέχονται.....

    Καλημέεερες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν είναι δυνατόν!!! Ναι τα Πρόβατα αν δεν δουν Λάκη και Μάστερ Σεφ κάτι παθαίνουν! Θα το ψάξω κάποια στιγμή να δω τι γίνεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eιναι απόλυτα σωστό αυτο που λες στο τέλος.
    Αντιδρούμε ατομικά σε κάθε παρανομία.
    Το να βγαίνεις μόνο στους δρόμους και να φωνάζεις απλά και να εισαι μέρος της μάζας δεν κάνεις τίποτα. Σκέτες φωνές ειναι γαβγίσματα.
    Στην πράξη τι κάνουμε ειναι το θέμα... και δεν δέχομαι να μου πει κανείς οτι το να τα σπάσουμε ή να σπάσουν τα κεφάλια συμπολιτών ειναι λύση, διοτι αυτο ειναι απλά μπαχάλεμα.
    Θέλω ακόμα να πώ οτι τυαό με τα τέλη κυκλοφορίας το φωνάζω εδω και 10 χρόνια και όλοι με κοιτάνε σαν εξωγήινο, λες και λεω κάτι ακαταλαβίστικο.
    Μάλιστα οι μισοί απ οσους το εχω πει, πάνε σε πορείες με ντουντούκες και φωνάζουν και οταν τους λεω να πάμε να κάνουν 3-4 άτομα μαζι αγωγές, με κοιτάνε πάλι σαν να ειμαι εξωπραγματικός.
    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά στο στόμα σου @Ηφαιστίωνα !
    Λάκη και Μαστερ Σεφ !
    Αυτά βλέπουν και απο κει περιμένουν να γίνουν πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ζήτημα είναι ότι οι συμβάσεις που υπογράφουμε με όλες τις υπηρεσίες είναι κονσέρβα και δεν έχουμε επιλογή διαπραγμάτευσης ...
    άρα μας τρώνε τα ψιλά γράμματα όπου ποτέ ο πελάτης δεν έχει δίκιο !!!
    Όσο για το κράτος τι να πούμε ... αυτό είναι ο μεγαλύτερος κλέφτης !!!
    Τα παίρνει από κει που δεν υπάρχουν και τα δίνει σα κοράκια του ...
    Για τις τράπεζες να μην πω τίποτα ... γιατί μου ανεβαίνει η πίεση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Hfaistiwnas
    Αμεεε και Master Chef βλέπουν τα προβατάκια και σε realities παίζουν.
    Για το θέμα της ΔΕΗ πάντως για αρχή θα σου πρότεινα να παραπονεθείς στη ΔΕΗ στο ειδκό site που έχει φτιαχτεί για αυτό το σκοπό (για παράπονα δηλαδή) http://www.dei.gr/Default.aspx?id=3120&nt=136&lang=1
    Το πιο λογικό θα ήταν να σε παραπέμψουν σε άλλη υπηρεσία επειδή αυτοί εισπράττουν για λογ/σμό τρίτων αυτά τα χρήματα. Ας σου δώσουν την αρμόδια υπηρεσία (γραπτώς) κι έπειτα αναλόγως των απαντήσεων μπορούμε να απευθυνθούμε στο Συνήγορο του Πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @tzonakos

    Και εγώ τις πορείες τις θεωρώ πλέον παρωχημένο τρόπο αντίδρασης. Χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα (και δεν εννοώ τη βία και τις ακαταλήψεις).
    Πιστεύω πως με μαζικές αγωγές μπορεί κάτι να γίνει. Ας κάνει καθένας τον δικό του αγώνα και όταν οι άλλοι δουν πως πληθαίνουν όσοι αντιδρούν τότε δεν μπορούν εύκολα να επιμείνουν σε κάποια πράγματα που γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι ΠΑΡΑΝΟΜΑ (όπως η είσπραξη τελών κυκλοφορίας για ολόκληρο το χρόνο, η είσπραξη για την ενίσχυση των εξαγωγών που τελικά δεν ενισχύουν τις εξαγωγές. Απλά πρέπει κάποιοι να μπουν μπροστάρηδες και να αναμοχλεύσουν την κάθε υπόθεση. Από πράξεις έχουμε ανάγκη και όχι από προθέσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;