ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στην Ατλάντικ

Τους τελευταίους μήνες η αλήθεια είναι πως έχω γονατίσει από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μην μου μένει καθόλου χρόνος για να ενημερώσω το blog, αν και συμβαίνουν τόσα πολλά γύρω μας και είναι τόσα πολλά  αυτά που θάθελα να γράψω.

Θα ξεκινήσω από το πρόβλημα της κολλητής μου η οποία εδώ και κάμποσα χρόνια εργάζεται στην εταιρεία Ατλαντικ με 4ωρη απασχόληση και αλλοπρόσαλλα ωράρια ενώ εδώ και 3 μήνες παραμένει απλήρωτη μαζί με άλλους 3-3500 υπαλλήλους. Το ωράριο εργασίας, όπως σε όλα τα σούπερ μάρκετ, μεταβάλλεται  διαρκώς, αναλόγως των συμφερόντων της εταιρείας. Ο εργαζόμενος είναι  σχεδόν αδύνατο να έχει προσωπική ζωή και να την προγραμματίζει, αφού δεν γνωρίζει τι βάρδια θα  τον βάλουν να κάνει.

Η εταιρεία Ατλάντικ, έκανε αίτηση να υπαχθεί στο άρθρο του Ν.3588/07, τον Νόμο που τελευταία "φοριέται" πολύ. Πρόκειται για έναν Νόμο που σώζει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής των οφειλών  τους σε  προμηθευτές και εργαζόμενους ενώ αυτούς τους αφήνει να καταρρεύσουν οικονομικά. Ε'ιναι λοιπόν ανόητες οι επιχειρήσεις? Αφού προστατεύονται νομικά φεσώνουν την αγορά  και αποχωρούν.  "Μα η κρίση" θα πει κανείς....Μια επιχείρηση που έχει χτυπηθεί από τη κρίση, θεωρώ πως είναι συντηρητική και δεν ανοίγει νέα καταστήματα  (η Ατλάντικ άνοιξε 2 νέα καταστήματα μέσα στο 2010-για ποιά κρίση μιλάμε?).  

Τι σκοπεύει να κάνει η πολιτεία για αυτούς τους εργαζόμενους????

Που είναι οι διακηρύξεις για την  επιδότηση θέσεων εργασίας? Είναι δυνατόν για τους πάσης φύσεως δημόσιους λειτουργούς που καταργούνται οι υπηρεσίες τους να δημιουργούνται "εικονικές" θέσεις εργασίας (όπως π.χ. οδηγοί σε υπηρεσία που δεν υπάρχει όχημα!!!!!!!) και από την άλλη οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να μένουν τελείως απροστάτευτοι και να μην τους στηρίζει η πολιτεία..??????.

(Διαβάστε εδώ την έκκληση που απευθύνουν οι εργαζόμενοι της Ατλάντικ) 

14 σχόλια:

  1. Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση. Όλοι μας τους σκεφτόμαστε. Πώς να αδιαφορήσει κανείς; Δυστυχώς καθημερινά κάποιοι προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των ανέργων, κάποιοι στερούνται και υποφέρουν πραγματικά...
    Όλοι όμως έχουν δικαίωμα στην εργασία και την ασφάλεια και αυτό η πολιτεία οφείλει να το προστατεύσει.


    Εν όψει των Χριστουγέννων εύχομαι Χρόνια Πολλά αλλά καλύτερα για όλο τον κόσμο, χωρίς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι...
    Κι εσύ, Δυοσμαράκι, ό,τι επιθυμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Είναι ό,τι χειρότερο να χάνει κανείς τη δουλειά του, ιδιαίτερα όσοι έχουν τρέχουσες μεγάλες υποχρεώσεις (δόσεις δανείων, παιδιά που σπουδάζουν κλπ). Αλλά μου κάνει εντύπωση που αναφέρεις ότι άνοιξε 2 νέα καταστήματα η Αντλάντικ. Στη Λάρισα, από τα 5 που είχε, ένα μόνο λειτουργεί. Τα άλλα τα έχει κλείσει, και οι υπάλληλοι έχουν απολυθεί! Κι ακόμα φοβάμαι πως δεν έχουμε δει τα χειρότερα! ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Ίσως να υπάρξει κοινωνική έκρηξη, με άγνωστη κατάληξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα συγνώμη, δεν τους πληρώνει και ανοίγει και καταστήματα; Αν είναι δυνατόν!! Αυτό είναι θράσος! Κάτι πρέπει να γίνει, και εύχομαι να γίνει γρήγορα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H περίπτωση του ατλάντικ μοιάζει πολύ με τη δική μας του Ωδείου Αθηνών. Εμείς μς αγώνες και δικαστήρια καταφέραμε να πάρουμε 7 μισθούς από τους 14 που μας χρωστουσαν και μας χρωστουν ακόμη 7!!!

    την ίδια στιγμή το Ωδείο κάνει νέες προσλήψεις με ασύμφορες συμβάσεις για την επιχείρηση, όπως η ίδια η διοίκηση παραδέχτηκε ενώπιον της τριμερούς του Υπ. Εργασίας που συγκαλέσαμε!!!!

    και σαν να μην έφτανε αυτό, ξαφνικά η διοίκηση θεώρησε οτι είμαστε "δημόσιο" εξ'αιτίας μιας μικρής επιχορήγησης που παίρνουμε και κάνει και περικοπές μνημονίου, αλλά όχι σε όλο το προσωπικό...!!!! ΕΛΕΟΣ

    Γνωρίζω καλά την περίπτωση του Ατλάντικ, ψωνίζαμε από κει χρόνια και γνωρίζουμε τους εργαζόμενους έναν έναν προσωπικά
    Πρέπει να αγωνιστουν κι αυτοί
    Δυστυχώς τα αυτονόητα σήμερα μόνο με αγώνες έχεις καποια πιθανότητα να τα εξασφαλίσεις

    την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημερα Δυοσμαρακι.
    Δυο σχολιακια.
    α) Σιγα μην ενδιαφερθει η κομματοκρατια (γιατι οργανωμενη πολιτεια δεν ειναι). Τι ειναι οι εργαζομενοι στο (καθε) Ατλαντικ;
    Αυτοι νοιαζονται μονο για τα κομματοσκυλα που διορισαν, για τους υπολοιπους απλα αδιαφορουν.
    Εδω τις προαλλες διαβασα οτι εχουν 2-3 χιλιαδες πρωην εργαζομενους της Ολυμπιακης που δεν τους εχουν μεταταξει αλλά τους πληρωνουν ενω αυτοι καθονται σπιτι τους.
    Οτι και να πουμε μετα απο αυτο, θα ειναι λιγο.
    β) Οι ιδιοι οι εργαζομενοι γιατι δεν κανουν μια απεργια διαρκειας να του το κλεισουν το κωλομαγαζο του, αυτου που θελει να κανει και τον επιχειρηματια;
    Ετσι κι αλλιως χαμενοι για χαμενοι ειναι, τι φοβουνται μηπως δεν τους πληρωσει ή μηπως τους απολυσει;;;

    Καλα να εισαι Δυοσμαρακι, λειπουν η "φωνη" σου και τα γραπτα σου.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @alla logia
    "Όλοι όμως έχουν δικαίωμα στην εργασία και την ασφάλεια και αυτό η πολιτεία οφείλει να το προστατεύσει"

    Είναι χρέος της πολιτείας να το κάνει, διαφορετικά δεν έχει πραγματικό λόγο υπόστασης.

    Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Ελπίδα και καλύτερες μέρες να έρθουν για όλο τον κόσμο φίλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Mike

    Καλημέρα Mike. Η πολιτική της εταιρείας είναι πράγματι αλλοπρόσαλλη. Αλλα καταστήματα έκλεισε, άλλα πούλησε. Εάν όμως αντιμετωπίζει πράγματι οικονομικά προβλήματα τότε γιατί άνοιξε καινούργια καταστήματα στον Καρέα, στην Τρίπολη και στο Δήλεσι?????

    Αυτή είναι η απορία μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Hfaistiwnas

    Ακριβώς. Αυτό είναι το παράξενο. Από τη μια θέλει να υπαχθεί στο άρθρο 99 για προστασία από τους πιστωτές και από την άλλη επενδύει χρήματα (τα οποία χρωστάει) σε νέα καταστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @logia

    Μα αυτό είναι το οξύμωρο. Να καταλάβω όταν υπάρχουν προβλήματα τις περικοπές. Μα όταν από τη μια περικόπτεις τα ήδη υπάρχοντα και από την άλλη αυτά που περικόπτεις τα δίνεις αλλού, τι πρέπει να υποθέσει κανείς?

    Οι εργαζόμενοι στην Ατλάντικ είναι αλήθεια πως άργησαν να κινητοποιηθούν. Τώρα έμαθα πως έχουν κάνει επίσχεση εργασίας. Εύχομαι οι άνθρωποι να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται και να μη βρεθούν στο δρόμο.

    Δύσκολες αλλά και παράξενες οι εποχές που διανύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @αντώνης

    Αντώνη το παράδειγμα που αναφέρω με τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας (π.χ. οδηγού σε υπηρεσία που δεν έχει όχημα) αφορά έναν πρώην της ΟΑ. Στυη συγκεκριμένη υπηρεσία δεν προβλεπόταν θέση οδηγού (αφού η υπηρεσία δεν διαθέτει όχημα!!!!). Δημιουργήθηκε προκειμένου να "τακτοποιηθεί ο π΄ρωην της ΟΑ. Μόνο που τώρα όπως λες πληρώνεται για να κάθεται στο σπίτι του (αφού πρακτικά διορίστηκε ως οδηγός σε μια υπηρεσία που δεν διαθέτει όχημα!!!!!)

    Νάσαι καλά, έλειψα για λίγο λόγω ασφυκτικού φόρτου εργασίας. Θάμαστε εδώ και θα τα λέμε. Διανύουμε παράξενους καιρούς και είναι απαραίτητο να μην κουκουλώνονται κάποια πράγματα.

    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ύαστερα απο τα σημερινά δημοσιεύματα που με νέο νόμο ανατρέπουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις τι να πεις;
    Χειρότερο πράγμα απο το να στερείται καποιος το ιερό δικαώμα στην εργασία δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @leondokardos

    Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων δεν πρέπει να περάσει. Στο χέρι μας είναι. Κάποτε οι άνθρωποι εργάζονταν από ήλιο σε ήλιο και αμείβονταν με ένα κομμάτι ψωμί. Κάποιοι αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα καλύτερες συνθήκες εργασίες. Θα αφήσουμε να μας τις πάρουν πίσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να χάνεις τη δουλειά σου;;; Ε να λοιπόν το χειρότερο: να διατηρείς τη δουλειά σου και να χάνεις μόνο το μισθό!
    Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα «ιερό δικαίωμα στην εργασία». Στην αμειβόμενη εργασία, αυτό ναι. Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον.
    Ένα από τα καινούργια παλλαρά πάντως που έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν τώρα με την κρίση, είναι άνθρωποι που (προφανώς διαφωνώντας μαζί μου! ) ζητούν οι ίδιοι θέσεις απλήρωτης εργασίας, ως κάτι λιγότερο χειρότερο από την πλήρη ανεργία: τουλάχιστον μαζεύουν κάποια προϋπηρεσία, δε μένουν εκτός πιάτσας κλπ... Όλο και ακούω τελευταία τέτοιες περιπτώσεις από γνωστούς. Και η εργοδοσία δεν πιστεύω να χαλιέται.

    Υ.Γ. Άντε καλέ, μαύρα μάτια κάναμε! Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. επέστρεψα να ευχηθώ

    καλή χρονιά

    και να δηλώσω

    συμφωνία 100%

    με ΠΕΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;