ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ετοιμοι οι "κανόνες" για τη φίμωση στη bloggόσφαιρα????

Σύμφωνα με άρθρο της Ελευθεροτυπίας σχεδιάζεται να επιβληθεί ένα "ρυθμιστικό πλαίσιο" βάσει του οποίου θα ιδρύονται και θα ελέγχονται, από τη Δικαιοσύνη και όχι μόνο, όλα τα blogs και όλες οι ιστοσελίδες που υπάρχουν στο Διαδίκτυο. 

1. Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης προτίθεται, αμέσως μετά το καλοκαίρι, να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες σ' έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο, ώστε να ρυθμισθούν μέχρι το τέλος του έτους όλες οι εκκρεμότητες. Οπως πιστεύουν στο υπουργείο, στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι του Διαδικτύου επιθυμούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να γνωρίζουν όλοι τους «κανόνες του παιχνιδιού» και να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα «κανιβαλισμού» και άλλων παράνομων προσωπικών επιθέσεων μέσω δημοφιλών ιστοσελίδων.  
Σημ. δική μας : Είναι δυνατόν να μας γνωστοποιηθεί ποιοί είναι "οι του υπουργείου" οι οποίοι πιστεύουν πως στη πλειονότητά τους οι άνθρωποι του Διαδικτύου επιθυμούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση?  Με βάση ποιά έρευνα στοιχειοθετούν αυτή τους την πεποίθηση?

2.«Λίαν συντόμως θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς -οργανώσεις προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο Συνήγορος του Πολίτη- νομικοί αλλά και όσο το δυνατόν περισσότεροι bloggers- να πάρουν μέρος σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση, προτείνοντας πρακτικά και νομικής φύσης μέτρα. Ο διάλογος αυτός θα διεξαχθεί και μέσω Διαδικτύου αλλά και «ζωντανά», με απευθείας προσωπική συζήτηση των συμμετεχόντων. 
Σημ δική μας : Κανένας blogger δεν έχει την νόμιμη εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει  άλλους bloggers πλην του εαυτού του. Εφ' όσον δεν υφίσταται επίσημο σωματείο με εκλεγμένους αντιπροσώπους κανείς δεν νομιμοποιείται να εκπροσωπήσει το σύνολο των bloggers που δραστηριοποιούνται στην ελλάδα αλλά και να εκφέρει άποψη η οποία να θεωρηθεί πως εκπροσωπεί/δεσμεύει και τους υπολοίπους.

3. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ωστόσο πολλά. Αρκετοί αναρωτιούνται εάν η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία υποκρύπτει κάποια προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού των ανεξάρτητων sites και blogs που κάποιοι θεωρούν «ενοχλητικά». Είναι αληθές ότι οι μηχανισμοί καταστολής αλλά και ακραία κόμματα της ελληνικής Βουλής (ΛΑΟΣ) έχουν επανηλειμμένα επιτεθεί κατά συγκεκριμένων ιστοσελίδων, επικρίνοντας το περιεχόμενό τους και ζητώντας το κλείσμό τους, μόνο και μόνο επειδή εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις από τις δικές τους. Από την άλλη, οι μηχανισμοί δίωξης στην Ε.Ε. έχουν επιβάλει ένα καθολικό πέπλο επιτήρησης των «ύποπτων» κατά την εκίμησή τους sites, φακελώνοντας αυθαίρετα τους πολίτες που τα επισκέπτονται. 

4. Από την άλλη, η μεγάλη νομική μάχη για την άρση του απορρήτου των blogs βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι διωκτικές αρχές, επικαλούμενες τις εγκυκλίους του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά αλλά και του διαδόχου του, ζητούν από τις εταιρείες-παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ να τους δίδουν όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες και διεχειριστές των ιστοσελίδων, σε βάρος των οποίων πολίτες και πολιτικοί, καταθέτουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση ή άλλά προσβολή της προσωπικότητάς τους. 
Σημ. δική μας : Είναι άλλο πράγμα να ζητούνται στοιχεία και πληροφορίες για ιδιοκτήτες-διαχειριστές ιστοσελίδων όταν έχει εκδοθεί σε βάρος τους  καταδικαστική απόφαση  και άλλο πράγμα να επιθυμεί η πολιτεία να καταργήσει την ανωνυμία ΟΛΩΝ των blogs με το έτσι θέλω.

Εξ άλλου η ΑΔΑΕ, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, επιμένει ότι τα στοιχεία που ζητά η αστυνομία ανήκουν στον πυρήνα της προστατευόμενης από το σύνταγμα αλληλογραφίας και δεν μπορούν να δοθούν χωρίς να τηρηθεί η συνταγματική και νομική διαδικασία. Για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, απαιτείται να έχει διαπραχθεί κάποιο ρητά αναφερόμενο σοβαρό έγκλημα (το πλημμέλημα της συκοφαντικής δυσφήμησης δεν ανήκει σε αυτά) και να αποφασίσει είτε το συμβούλιο πλημμελειοδικών είτε ο εισαγγελέας εφετών (για λόγους εθνικής ασφάλειας). 

(Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ)

Πρόσχημα θεωρώ την δήθεν ευαισθητοποίηση της πολιτείας "να μπει σε τάξη  η bloggoκοινωνία" και να αρθεί η ανωνυμία των blogs αφού ως γνωστόν οποτεδήποτε θέλησε να παρέμβει το έκανε δίχως αναστολές.

Αντί λοιπόν να χαραμίζει τον πολύτιμο χρόνο της για ανούσιους δήθεν δημόσιους διαλόγους η Πολιτεία, νομίζω πως θα ήταν φρονιμότερο να  λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που προβλέπονται από το άρθρο 5Α του Συντάγματος που ορίζει πως κάθε πολίτης έχει δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας.  Επίσης οφείλει αντί να παρεμποδίζει, να  επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό και να υποστηρίξει την παραγωγή και τη διάδοση  των πληροφοριών που θα διακινούνται με ηλεκτρονικό τρόπο αλλά και να  διευκολύνει τη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτές (Σχετικό άρθρο εδώ) (Διαβάστε συμπληρωματικά και εδώ)

Κάθε ενδεχόμενη απόπειρα φίμωσης της ελεύθερης φωνής των blogs και της κατάργησης της ανωνυμίας στον bloggo-κοσμο θα καταγγελθεί από τους ενωμένους bloggers στα Διεθνή δίκτυα . (σχετική ανάρτηση εδώ)

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού θα πραγματοποιηθεί σχετική live εκπομπή αύριο Τρίτη 3.8.2010  (ώρα 22.00) στο http://radio-enomenoi.blogspot.com/ 

"Πάντως εγώ, θέλω να υπογραμμίσω κάτι: δεν ξεχνώ πως πολλοί συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι και λοιποί, έκαναν τα πρώτα βήματα τους ανώνυμα και παρουσίασαν τις πρώτες τους δημιουργίες χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο. Δεν ξεχνώ επίσης πως, ακόμη και σήμερα, πολλές στήλες και άρθρα εφημερίδων και περιοδικών δημοσιεύονται ανώνυμα, με κάποιο nickname" (Πηγή http://djdb.me/giolias-blogs/)

"Μετά απ’ όλα αυτά (που είναι ελάχιστα δείγματα της παραπληροφόρησης που τρώμε καθημερινά) μπορεί κανείς να πιστέψει ότι η δημοσιογραφία που ασκείται «επώνυμα» σε παραδοσιακά μέσα «ενημέρωσης» και όχι σε μπλογκς, είναι πιο κοντά στην αλήθεια από τα όσα γράφουν οι μπλόγκερς; Από πού κι ως πού;
(Πηγή http://agazilos.org/2010/07/23/giolias-mme/)

Και μια δική μου παλαιότερη ανάρτηση εδώ για το ίδιο θέμα

ΥΓ. Σε κάτι τέτοιες στιγμές είναι που αρχίζεις να αναρωτιέσαι για το πόσο συμπτωματικός είναι ο-αμέσως μετά το φονικό του Σωκράτη Γκιόλια-μεγάλος αριθμός άρθρων από "επώνυμoυς" δημοσιογράφους που εξαπέλυσαν λίβελλο κατά της ανωνυμίας των blogs? Ιδιαίτερα όταν αυτό ακολουθείται  από ακόμη μία ...."σύμπτωση....καπάκι" τους ψιθύρους περί  αναμενόμενων..... "κανονιστικών κανόνων" για την..... "κανονικοποίηση" των blogs!!!!  

22 σχόλια:

  1. Εχω πει τη γνωμη μου πολλες φορες, και μαζι νομιζω οτι το εχουμε συζητησει.
    Ας γραψω την κεντρικη ιδεα.
    Θεωρω οτι καλο ειναι οι επαγγελματιες δημοσιογραφοι να γραφουν επωνυμα και στο διαδικτυο. Αλλιως παιζουν παιχνιδια εκβιασμων κατα τη γνωμη μου. Δεν μπορω να βρω άλλο λογο για τον οποιο ενας επαγγελματιας δημοσιογραφος να γραψει ανωνυμα ή ψευδωνυμα.

    Απο την άλλη βεβαια για να ειμαστε σωστοι, πρεπει και ολα οσα δημοσιευονται στον εντυπο Τυπο να ειναι υπογεγραμμενα.

    Τελος με το λαμογιο-συναφι, παμε στα blogs.
    Θα θεσω μερικα ερωτηματα:
    1) Ποιον αληθεια ενδιαφερει αν για την κυρια ταδε που γραφει συνταγες, ξερουμε το ονοματεπωνυμο της;
    2) Τα blogs ειναι χιλιαδες πλεον και για δεκαδες θεματα.
    Ποιο το νοημα να ξερουμε ποιοι ειναι πισω απο ενα blog που γραφει για την τεχνολογια;

    Πολλά ακομα θα μπορουσα να γραψω, αλλά δεν εχει νοημα.

    Δυο ακομα σημειωσεις.
    α) Δεν θεωρω οτι ειναι blogs οι σελιδες που εχουν δεκαδες αναρτησεις καθε μερα, ψευδωνυμες ή ανωνυμες, χωρις να αφηνουν ελευθερο το σχολιασμο. (παραδειγματα πολλά, ολοι τα ξερουμε). Αυτα για μενα ειναι οτιδηποτε άλλο, αλλά οχι blogs.
    Και αυτα, εγω δεν διατιθεμαι να τα υπερασπιστω με κανενα τροπο.
    Μακαρι να κλεισουν, βρωμιζουν το χωρο κατα τη γνωμη μου.
    β) Ολα οσα γραφω τα γραφω γενικα ως θεσεις και αποψεις μου.
    Προσωπικα ως Αντωνης δεν εχω κανενα προβλημα αν με υποχρεωσουν να βαλω και το επωνυμο μου.
    Αν και το θεωρω περιττο κατι τετοιο.

    Kαλησπερα, καλο μηνα!
    (για διακοπες τι λεει φετος; Δωδεκανησα παλι;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα Δυοσμαρακι

    συμφωνω κ με τις σημειωσεις της αναρτησης του agazilos.org αλλα κ της παλαιοτερης δικης σου..

    δεν ειναι καθολου τυχαιο που αμεσως μετα την δολοφονια του Γκιολια,ανοιγει τετοιο θεμα..προσωπικα θεωρω αυτη την κυβερνηση ΙΚΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ..ακομα κ για το χειροτερο..

    το να προσπαθησει να φτιαξει νομο-πλαισιο για τα μπλογκς(αλλα κ για ολες τις σελιδες στο ιντερνετ οπως λενε) ειναι σαν να πει ο Ομπαμα πως θα σταματησει τις εκτρωσεις..τοσο ουτοπικο,τοσο χαζο..

    οτι κ να κανουν,θα βρουμε λυση..δεν προκειται να 'τσιμπησουμε΄οπως με τον νομο για τα καρτοκινητα που ηταν 11 εκατομμυρια καρτες κ οπου η πλειοψηφια των κατοχων δεν ηταν 'υποψιασμενοι' οπως η πλεοιοψηφια των Bloggers..καμια σχεση οι 2 περιπτωσεις κ ειναι χαζο απο πλευρας των δημοσιογραφων να τα συγχέουν

    με αυτο που θελει να κανει ο 'blogger'(και καλα) ΓΑΠ ΓΑΠ.. θελει να εξυπηρετησει ακομα μια φορα τους μεγαλονταβατζηδες αλλα αυτη την φορα δεν θα του βγει σε καλο...

    παντως δεν βλεπω κανεναν να 'συμμορφώνεται' με ολα αυτα..το πολυ πολυ να γραφουμε αναρτησεις στα αγγλικα κ διπλα να εχουμε κουμπι για μεταφραση..ετσι δεν θα μας πιανει κανενας νομος γιατι ο νομος που θελει να φερει θα ειναι για τα ελληνοφωνα μπλογκς..

    ουτε ο χιτλερ δεν θα τα εκανε αυτα..

    καλη εβδομαδα Δυοσμαρακι..καλο μηνα να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @αντώνης

    Πράγματι έχουμε ξανανταλλάξει απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο.

    Γενικά και εγώ θεωρώ πως εφόσον ένα άτομο ασκεί το επάγγελμα του δημισιογράφου και αμοίβεται από αυτό κανονικά δεν θα έπρεπε να διατηρεί blog κάτι το οποίο είναι καθαρά ιδιωτικό και για το οποίο δεν θα έπρεπε να αμείβεται κανείς.

    Για την περίπτωση που αναφέρεις, με έχει παραξενέψει αρκετά κι εμένα.

    Προσωπικά αν και για λίγους bloggers έχουμε ανταλλάξει τα αληθινά μας ονόματα, προτιμώ να είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε σε ποιόν θα εμπιστευτούμε τα προσωπικά μας στοιχεία και όχι κάποιος άλλος που θα μας υποχρεώσει. Είναι σαν να μας λένε "έβγα στην πλ. Ομόνοιας κρατώντας ένα πανώ που γράφει ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κλπ" Ποιός είναι διατεθειμένος να το κάνει? Εγώ πάντως όχι.

    Είναι και κάτι άλλο...εάν με συναντήσεις στο δρόμο και με φωνάξεις ως "dyosmaraki" θα αποκριθώ μόνο εγώ....

    Εάν όμως φωνάξεις "ελένη" θα γυρίση η μισή ελλάδα...!!!! λολ

    ΥΓ. Φέτος υπήρχαν πολλά σχέδια και για Κρήτη και για Κάσο και για Κάρπαθο και για Ρόδο. Ανατράπηκαν τα σχέδια γιατί έχω να παραδώσω μια δουλειά έως την 25.8 οπότε άστα να πάνε...Ισως να φύγω μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Laplace

    Η προσπάθεια να καταργηθεί η ανωνυμία των blogs ξενίζει ειδικά για τη χρονική συγκυρία κατά την οποία συμβαίνει.

    Τρόποι να γράφει κανείς ανώνυμα πάντα θα υπάρχουν.

    Καλό μήνα ρομποτάκο και μια όμορφη εβδομάδα να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα.
    '' Είναι δυνατόν να μας γνωστοποιηθεί ποιοί είναι "οι του υπουργείου" οι οποίοι πιστεύουν πως στη πλειονότητά τους οι άνθρωποι του Διαδικτύου επιθυμούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση? Με βάση ποιά έρευνα στοιχειοθετούν αυτή τους την πεποίθηση? ''
    @@@@@@@@@@@@@@@@@
    Αυτοι που σταματησαν τον Πρωθυπουργο μας και του ειπαν πως διαθετουν την συνταξη τους για να σωθει [ απο ποιους;;] η Πατριδα!!!
    Γεια χαρα..........το ΙΔΙΟΝΗΜΟΝ ΕΠΕΛΑΥΝΕΙ..............θα σας δω στο 'ΠΛΟΙΟ' ΤΖΑΜΠΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ, οσο για τις εγκαταστασεις στο ΤΡΙΚΕΡΙ 'ΡΕΣΟΡΤ΄'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυοσμαράκι μου
    οι απόψεις μου σου είναι γνωστές και είδες ότι ταυτίζονται απόλυτα με τις δικές σου.
    Πρόφαση είναι η δήθεν προστασία από τους υβριστές και ψεύτες μπλόγκερ.
    Αυτους τους ξεβράζει μόνη της η μπλογκόσφαιρα και δεν χρειάζονται εισαγγελείς για να μας προστατέψουν.
    Και ξέρουμε όλοι καλά και εγώ πολύ καλύτερα ότι αν κάποιος μεγαλόσχημος ή διαπλεκόμενος ανώνυμος μπλόγκερ εξυβρίσει εμάς τους απλούς ιδιώτες, σιγά μη βρούμε δίκιο αν του κάνουμε μήνυση και ζητήσουμε την άρση του απορρήτου του. Στην Ελλάδα η άρση του απορρήτου θα ισχύει μόνον για όσους θα γράφουμε ενοχλητικές αλήθειες που θα τις ντύνουν με το μανδύα της εξύβρισης ή της συκοφαντικής δυσφήμησης και θα μας τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί.
    Το άρθρο σου θα το αναδημοσιεύσω στο Άνεμος. Αν θελεις βάλτο και στους Ενωμένους, είναι σημαντικό.

    Υ.Γ. Για την εκπομπή, σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ που έκανες ενημέρωση, αλλά φοβάμαι ότι απόψε ίσως δεν γίνει, δεν έχω επικοινωνήσει με τον Άνεμο, δεν ξέρω αν δουλεύει το βράδυ κι εγώ θα λείπω από τη ...βάση μου. Σίγουρα όμως θα γίνει εκπομπή, εντός των ημερών, θα υπάρξει ειδική ενημερωτική ανάρτηση γι' αυτό στους ενωμένους που θα προωθηθεί στους συντάκτες μας.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ααα και επειδή δεν είμαι σίγουρη αν θα γίνει τελικά εκπομπή, από τον Άλκη, συντονιστείτε καλού κακού το βράδυ στις 10.00΄, στο ράδιο των ενωμένων και βλέπετε.
    Εγώ δυστυχώς θα λείπω απόψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΠΟΛΛΕς πολλές και ίσως καταντάει κουραστικό

    ο νόμος υπάρχει και ισχύει
    αρση ανωνυμιας μονο για κακουργηματα
    δεν συμφωνώ οτι πρέπει να γίνει άρση ανωνυμίας για πλημμελήματα επ ουδενί
    ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΗΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΛΗΜΕΛΛΗΜΑ ΟΠΩς Συκοφαντική δυσφήμηση ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΑ
    επειδή έχω μετά απο χρόνια σχηματίσει μια γνώμη για την blogoσφαιρα θα καταθέσω την άποψη μου ,και για τον αγώνα που κάνουμε στους ενωμένους
    Εδω και ένα χρόνο έχουν παρεισφρήσει τα συμφέροντα των μεγαλοδημοσιογραφων ,με την επικάλυψη του blogging,και έχουν μεταφέρει, όλο τον οχετό εδώ,της λάσπης,των εκβιασμών,και των μηνύσεων
    όλοι αυτοί γράφουν επώνυμα,και εκβιάζουν επώνυμα
    ποιος απλός ανώνυμος πολίτης θα εκβίαζε και για ποιο λόγο?
    και τι δυνατότητες έχει να το κάνει αυτό?
    ΣΑς λεω χαρακτηριστικά ότι με το τρωκτικό, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος
    ακόμα δεν μας έχουν πει από πίσω ποιοι κρύβονται
    και δεν μας είπαν ακόμα αν έκαναν άρση του απορρήτου του
    δεν κάλεσαν τον μακη που κατάγγειλε τον γκιολια για συγκεκριμένα πράγματα και ποιοι κρύβονται απο πίσω

    μετά άνοιξέ ένα τρομακτικό που ρίχνει λάσπη,και γράφει ανακρίβειες, όπως οτι ο τερενς κουικ είναι βαριά άρρωστος και δεν επεμβαίνει κανείς
    ξέρετε γιατί?
    γιατί διάμεσο 2 κιτρινιστικων blog θέλουν να το γενικεύσουν και να δαιμονοποιησουν όλους μας
    δεν μπορώ να γίνω ποιο κατανοητός
    υπάρχουν δυο βασικοί κανόνες δεοντολογίας,που αν τηρούνται η ανωνυμία εκφράζει εντιμότητα και ήθος\
    ανοικτά πάντα σχόλια ,για να γράφουν όλοι την αντίθετη άποψη
    σε μια διένεξη λύνεται το θέμα με εξηγήσεις και όχι με μηνύσεις
    και βέβαια υπάρχει η ψευδωνυμία
    το δυοσμαρακι για παράδειγμα έχει δώσει δείγματα γραφής
    έχει ψευδώνυμο
    προς θεού δεν είναι όλοι οι ανώνυμοι άγιοι
    το λέω εγώ που έχω φάει αρκετή λάσπη... απο συν bloggers
    ας τους απομονώσουμε
    οι νόμοι δεν θα γίνουν για 5 κιτρινιστες
    αυτοί θα επιβιώσουν
    θα γίνουν για εμάς
    εμάς θέλουν να φιμώσουν
    περισσοτερα στο ραδιο μας την πεμπτη στις 10 το βράδυ
    http://radio-enomenoi.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @taspa

    Είναι καθαρά ρητορικό το ερώτημα αφού ποτέ δεν θα απαντηθεί. Τέτοια πυροτεχνήματα δεν έχουν άλλο στόχο παρά να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις κι έπειτα να επιβληθεί από το πουθενά ένας "τρομονόμος" για να αφαιρέσει το δικαίωμα της έκφρασης από κάθε πολίτη που επιθυμεί να εκφράσει κάτι (με ανώνυμο ή ψευδώνυμο τρόπο, καμία σημασία δεν έχει-τουλάχιστον για μένα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @marianaonice

    Συμφωνώ Μαριάννα, άλλωστε το έχουμε πει, στην ουσία εάν προκύψει σοβαρός λόγος δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρθεί το απόρρητο της νωνυμίας.

    Ποιός λόγος λοιπόν επιβάλλει την δήλωση του ονοματεπωνύμου του διαχειριστή ενός blog αν όχι ο νόμος της σιωπής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Ανεμος

    Στηρίζω την θέση πως κανείς δεν αφαιρεί το δικαίωμα από έναν δημοσιογράφο να γράφει σε blog επώνυμα.

    Από την άλλη όμως θεωρώ πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο να γράφει ψευδώνυμα εάν έστι επιθυμεί.

    Το blogging αποτελεί τον μοναδικό ελεύθερο χώρο έκφρασης του πολίτη (είτε με ανώνυμο είτε με ψευδώνυμο τρόπο)και αποτελεί πλέον κομμάτι της κοινωνίας μας.

    Ας γίνουν επώνυμοι πρώτα όσοι καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα στον τόπο μας κι έπειτα το ξανασυζητάμε το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. dyosmaraki,Καλημερα.
    Επωνυμοι και μονο Επωνυμοι ειναι[ τωρα βεβαια η εννοια χωραει που νερο].
    Την κουκουλα μπορουν να την βγαλουν ;;
    Ακουμε, η/ο ....που ζει .....στο Ιλιον, στη Δραπετσωνα.....στην Πολυχνη στον Ευοσμο....εβγαλε μαχαιρι.......
    'Και τωρα σε ζωντανη μεταδωση ......εμεις το βγαλαμε πρωτοι.... και να οι καυγαδες και να οι γειτονες!!!!....και δεν λεμε ονοματα!!!υπαρχουν παιδια....και.. τα κερατα τους τα διφορα!!!!
    Ποιοι κατεχουν το μισο κεντρο της Αθηνας;;;Ποιοι κατεχουν την μιση ΜΥΚΟΝΟ;;;;
    Δεν μ΄ενδιαφερει η Ζημενς .........προφασεις εν αμαρτιες.....μ' ενδιαφερουν τα ονοματα οσων αποφασισαν απ' ευθειας αναθεσεις........μ' ενδιαφερουν οι υπογραφοντες εργα χωρις μελετες.........μ' ενδιαφερει με ποσα μπηκαν και με ποσα φευγουν..............τη στιγμη που δεν τους φθανει ο μισθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Διόλου άσχετο με τη δολοφονία του Γκιόλια.
    Να ήτανε βαλτή η δολοφονία για να δημιουργηθεί το πρόσχημα άλλης μιας επίθεσης κατά των ελευθεριών μας; Ή απλώς εκμεταλλεύονται την πάσα που τους στρώνει η δολοφονία;
    Δεν έχω καμία ένδειξη για να υποστηρίξω το πρώτο, αλλά δε θα με εξέπληττε κιόλας. Στο σχετικό κείμενο του Δυοσμαρακίου είχα σχολιάσει "επιτέλους μία τρομοκρατική ενέργεια που δεν προέρχεται από το κράτος", αλλά ...ξέρω γω... λες;
    Όσο για το δεύτερο, από τον καιρό των Πύργων, που επινοήθηκε η τρομοκρατία όπως νοείται σήμερα, συνιστά απολύτως καθιερωμένη πολιτική διεθνώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια στιγμή! Μόλις μού γεννήθηκε μια απορία.

    Μιλάμε για την Ελλάδα; Μα δεν υπάρχουν "ελληνικά" μπλογκ. Ο μπλόγκερ -και οποιοδήποτε άλλο ανάλογο πρόγραμμα- βρίσκεται στο διαδίκτυο, όχι το ελληνικό
    (που δεν υπάρχει) αλλά το ενιαίο παγκόσμιο. Το πολύ πολύ να πεις ότι υπάρχουν ελληνόγλωσσα μπλογκ, αλλά κι αυτό δε λέει τίποτα -μπορεί να είναι από Κύπρο, από Έλληνες του εξωτερικού, ή ένας Έλληνας να στήσει ένα μπλογκ σε ξένη γλώσσα ή χωρίς καθόλου γλώσσα, π.χ. μόνο με φωτογραφίες.

    Μέχρι εκεί που φτάνει το μυαλό μου, μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να υπάρξει έλεγχος των μπλογκ. Πράγμα που δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι θα γίνει κάποια στιγμή. Το ίντερνετ είναι ακόμη νέο, και υπάρχει πολλή τζαμπαρία και πολλή ελευθερία, αλλά σιγά μην τ' αφήσουν έτσι για πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @taspa

    Η επωνυμία ή μη είναι πράγματι σχετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Πέπε

    Καλά από τότε που βγήκε η λέξη τρομοκρατία (με τους δίδυμους πύργους) πιπίλα την έκαναν και με αυτήν χαρακτηρίζουν δίκαια ή άδικα ακόμη και τα αδικήματα του ποινικού δικαίου.

    Οσο για τα ελληνόφωνα (ή γενικότερα τα blogs που εδρεύουν στην ελλάδα) αρμοδιότητα έχει ο νόμος που αναφέρεται στη σύμβαση που υπογράφουμε με την εταιρεία όταν ανοίγουμε ένα blog.

    Σύμφωνα λοιπόν με τη συμφωνία που όλοι έχουμε υπογράψει :

    "Οι παρόντες Όροι Υπηρεσιών διέπονται από τους νόμους της Πολιτείας της Καλιφόρνια και ερμηνεύονται σύμφωνα με αυτούς, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σύγκρουση με τις διατάξεις του νόμου του κράτους ή της χώρας διαμονής σας.

    Οποιεσδήποτε αξιώσεις, νομικές διαδικασίες ή δικαστικές διαφορές, οι οποίες προκύπτουν σε σχέση με την Υπηρεσία επιλύονται αποκλειστικά στην κομητεία Santa Clara της Καλιφόρνια και αποδέχεστε τη δικαιοδοσία των αναφερόμενων δικαστηρίων."

    Επομένως κατά την ταπεινή μου γνώμη κακώς κάποιοι δημιουργούν τόσο σάλο περί υποχρεωτικής αναγραφής ονοματεπωνύμου (λόγω αναμενόμενης έκδοσης ελληνικού νόμου).

    Σε δουλειά να βρίσκονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και πάλι δεν κατάλαβα. Εγώ μένω στην Αθήνα και γράφω ένα μπλογκ. Το είχα ξεκινήσει στην Κάρπαθο όταν έμενα εκεί. Αν μετακομίσω ή απλώς ταξιδέψω προσωρινά οπουδήποτε στο εξωτερικό, θα συνεχίσω να το γράφω και θα εμφανίζεται στην ίδια διεύθυνση. Το πού πατάει τα πόδια του ο συντάκτης δεν επηρεάζει τίποτε και δε φαίνεται πουθενά.
    Άρα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Πέπε

    Στον διάλογο περί ενδεχόμενης επιβολής της άρσης της ανωνυμίας των blohs υπάρχει ένα θέμα : ακριβώς αυτό που αναφέρεις.

    -Εστω ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει νόμο που θα υποχρεώνει τους χρήστες να αναγράφουν το όνομα του διαχειριστή. Η Ιταλία, η Αγγλία, η Γερμανία και οι άλλες χώρες όμως δεν έχουν εκδόσει τέτοια οδηγία.

    Εστω λοιπόν ότι προκύπετι ένα "θέμα" επειδή εγώ (λέμε τώρα) αρνούμαι να αναγράψω ονοματεπώνυμο στο blog μου. Τι γίνεται τότε? Μπορεί κάποιος να με υποχρεώσει να το κάνω?

    Δίχως να ισχυρίζομαι πως διαθέτω τις απαιτούμενες νομικές γνώσεις πιστεύω πως θα ισχύσει ότι ισχύει για κάθε είδους "συμβάσεις".

    Δηλαδή "εγώ" (ο blogger) δεν έχω υπογράψει καμιά σύμβαση με το ελληνικό κράτος. Το blog μου φιλοξενείται σε μια πλατφόρμα την οποία μου παρέχει ένας τρίτος (οπουδήποτε και αν βρίσκομαι εγώ, στην Κάρπαθο, στην Αθήνα ή στο φεγγάρι). Εγώ προκειμένου να κάνω χρήση των υπηρεσιών της συγκεκριμένης πλατφόρμας έχω υπογράψει με τον πάροχο της υπηρεσίας κάποιους όρους (τους βρίσκουμε στο http://www.blogger.com/terms.g) Εάν τους παραβιάσω, ο πάροχος έχει δικαίωμα να άρει το δικαίωμά μου να χρησιμοποιώ την πλατφόρμα του.
    Ομως όσον αφορά τα προσωπικά μου στοιχεία ΔΕΝ έχει δικαίωμα να τα παράσχει σε τρίτους (παρά μόνο ένα έχει προηγηθεί εισαγγελική παραγγελία για κάποιο αδίκημα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Πέπε

    Η προηγούμενη απάντηση που έλεγα πως αρμόδια για την επίλυση κάθε διαφοράς είναι αρμόδια τα δικαστήρια της έδρας της εταιρείας blogger αναφέρεται σε κάποιους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν (σε άλλα blogs) πως αρμόδια για την επίλυση διενέξεων είναι τα ελληνικά δικαστήρια επομένως η λειτουργία του blogger θα πρέπει να υπακούει στους ελληνικούς νόμους.

    Η χρήση των υπηρεσιών του blogger ΔΕΝ υπόκεινται στην αρμοδιότητα των ελληνικών νόμων (είτε τα blogs είναι ελληνόφωνα, είτε αυτά είναι Κινεζόφωνα αλλά οι χρήστες γράφουν από την Ελλάδα - γεωγραφικά μιλώντας).

    Τα blogs λειτουργούν αποκλειστικά με βάση τους όρους που έχει ορίσει ο πάροχος
    *Εξαιρείται η περίπτωση που έχει εκδοθεί δικαστικό ένταλμα από την χώρα που εδρεύει ο διαδικτυακός χρήστης για άρση της ανωνυμίας-αλλά για να εκδοθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις πως τελείται κάποια αξιόποινη πράξη. Και η ανωνυμία/ψευδωνυμία όπως είναι γνωστό ΔΕΝ αποτελεί από μόνη της αξιόποινη πράξη και ΔΕΝ αποτελεί δικαιολογία για δημόσιους διαλόγους περί γενικευμένης κατάργησης του δικαιώματος επιλογής της ανωνυμίας/ψευδωνυμίας από κάθε πολίτη στη χρήση του διαδικτύου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λες «Και η ανωνυμία/ψευδωνυμία όπως είναι γνωστό ΔΕΝ αποτελεί από μόνη της αξιόποινη πράξη». Προσθέτω: Μέχρι στιγμής.

    Δηλαδή, αν καταλαβαίνω, επιβεβαιώνεις την εντύπωσή μου ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξει διά νόμου το καθεστώς της ανωνυμίας των μπλογκ είναι αν τέτοιος νόμος ισχύσει διεθνώς.

    Δεν έχω αμφιβολία ότι σε βάθος χρόνου θα συμβεί κάτι τέτοιο. Λέτε όμως να έχουμε το προνόμιο να είναι η Ελλάδα που θα ξεκινήσει τη σχετική προεργασία; Θα ήταν υπέροχο να βρεθούμε για μια φορά στην πρωτοπορία των παγκόσμιων εξελίξεων. Μέχρι τώρα κάθε νόμος και απόφαση που υιοθετείται εδώ για την περιστολή της Α ή Β κεκτημένης ελευθερίας ακολουθεί πάντα το προηγούμενο άλλων χωρών(ΗΠΑ στο θέμα της αντιτρομοκρατικής υστερίας, ΕΕ στα περισσότερα άλλα θέματα). Μήπως ήρθε η στιγμή να δείξουμε στον κόσμο ότι οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη κανέναν πάνω από το κεφάλι τους και μπορούν να είναι ανελεύθεροι από μόνοι τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Πέπε

    Ναι, πιστεύω πως δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί κάποια ρύθμιση για το διαδίκτυο (και συγκεκριμένα για την άρση της ανωνυμίας/ψευδωνυμίας των blogs) από το ελληνικό κράτος δίχως αυτό να έχει καθιερωθεί σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στην χώρα σττους servers της οποίας παρέχεται η φιλοξενία των blogs.

    Οσο για το δεύτερο ερώτημά σου...
    Χμμμμ! Δύσκολες ερωτήσεις βάζεις....
    Αλλά για κάτσε....
    Μήπως το έχουμε ήδη αποδείξει???? Λέμε τώρα...απλή ερώτηση κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;