ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Περί ντομάτας ο λόγος.....

Κάθε χρόνος που περνάει οι ντομάτες μου φαίνονται όλο και πιο άνοστες. Τι  συμβαίνει??? Κάποιος μου είπε πως οι ντομάτες που τρώμε πλέον είναι υβρίδια. Μα καλά, δεν καλλιεργεί κανείς πια φυσιολογικές ντομάτες? Ολοι οι έλληνες καλλιεργητές χορεύουν στον χορό των υβριδίων????  Βάλθηκα λοιπόν να ψάξω τι σημαίνει υβρίδιο....και ανατρίχιασα....

Σύμφωνα λοιπόν με την Wikipedia, Υβρίδιο είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο γενετικά ανόμοιων ατόμων, τα οποία όμως εκφράζουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό με διαφορετικό τρόπο (βλέπε π.χ. διασταύρωση καρπουζιού με κολοκύθα - επειδή λέει η κολοκύθα είναι ανθεκτικότερη από ότι το καρπούζι αναμειγνύουν τα DNA κολοκύθας και καρπουζιού με αποτέλεσμα η νέα ποικιλία να μην αρρωσταίνει τόσο εύκολα και να βγάζει μεγαλύτερη παραγωγή. Στο τέλος δηλαδή σου πουλάνε την κολοκύθα για καρπούζι αλλά εσύ τρως κολοκύθα μασκαρεμένη σε καρπούζι - αφού μόνο ως προς την εμφάνιση μοιάζει αυτό που τρως με καρπούζι). Αγρότες και γεωπόνοι  όπως λένε χρησιμοποιούν τον όρο για τις διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου είδους (π.χ. καλαμπόκι) που συνήθως έχουν δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ή πιο ανθεκτικά φυτά. Τώρα ποιές μπορεί να είναι οι ομοιότητες ανάμεσα σε μια κολοκύθα και ένα καρπούζι, τι να σας πω δεν ξέρω, δεν είμαι καλλιεργητής.....Ισως ως προς το ότι και τα δύο είναι χοντρόφλουδα γιατί εγώ άλλη ομοιότητα δεν βλέπω.

Για να επιστρέψουμε στις ντομάτες, τις περισσότερες φορές τις αγοράζεις και προτού περάσουν 2-3 ημέρες βλέπεις να νερουλιάζουν, να καλύπτονται από μούχλα με ταχείς ρυθμούς και να αναδύουν δυσοσμία....Συνήθως η μισή ντομάτα αποτελείται από ένα πράσινο πράγμα  σκληρό που προσομοιάζει σε κοτσάνι (και αναγκάζεσαι να πετάξεις αν και το έχεις πληρώσει στο ζύγι για ντομάτα) .  Αρκετές φορές αναζητάς με δυσκολία να δεις αν υπάρχουν σπόροι (όπως ήξερες) αφού πλέον καθώς λένε οι ντομάτες δεν πολλαπλασιάζονται με τον παλιό καλό τρόπο (μέσω των σπόρων της περσυνής παραγωγής) αλλά με σπόρους που εισάγονται κυρίως από την Ολλανδία (κι έπειτα αναρωτιόμαστε γιατί οι εξαγωγές μας υπολείπονται των εισαγωγών). Ασε που κάποιες φορές οι ντομάτες βρωμάνε ψαρίλα (....μπας και έχουν κάνει καμιά μαϊμουδιά με DNA ψαριού? Τώρα θα μου πείτε πως λέω βλακείες....Γίνονται αυτά τα πράγματα???? Χμμμμμ!!!)

Πως γεννήθηκε όμως η ντομάτα? Στην πρώτη καταγραφή της η ντομάτα ονομαζόταν «Λυκοπερσικόν το εδώδιμον» (χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ ). Οπως αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου, στην Ευρώπη και την Ασία, η ντομάτα ήταν άγνωστη μέχρι την ανακάλυψη της Αμερικής, από την οποία και την έφερε σε σπόρους τον 16ο αιώνα, ο Κολόμβος. Γι' αυτό και δεν είχε όνομα στις αρχαίες κλασσικές γλώσσες (σανσκριτική, ελληνική, λατινική), ούτε στη σινική ή την ιαπωνική. Από τα πρώτα ονόματα που της δόθηκαν Mala Peruviana και Pomi del Peru, υποθέτουμε ότι η πατρίδα της είναι το Περού. Το σημερινό της όνομα, προέρχεται από τη διάλεκτο ναχουάτλ του Μεξικού. Αρχικά έγινε δεκτή με μεγάλη δυσπιστία, επειδή θεωρήθηκε δηλητηριώδης (εξ ου και το όνομα "λυκοπερσικόν" που σημαίνει "ροδάκινο του λύκου"). Η χρήση της όμως σύντομα της έδωσε ονόματα όπως "χρυσό μήλο" -pomodoro-στην Ιταλία, "μήλο του έρωτα" στην Γαλλία και την Αγγλία. Για πολλά χρόνια, η ντομάτα μαζί με ψωμί κι ελιές, υπήρξε το εθνικό μας κολατσιό.

Η βιομηχανική παραγωγή της ντομάτας σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής άρχισε τη δεκαετία του 1920. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, όπως το λυκοπένιο (εδώ), που περιέχει η ντομάτα είναι πολλαπλώς ωφέλιμα για το καθημερινό διαιτολόγιο, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση ντομάτας προστατεύει τον οργανισμό από σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες και καρκίνοι. 

Για αυτό λοιπόν κι εγώ αναζητώ εναγωνίως  να βρω νόστιμες ντομάτες (δηλαδή βρίσκω καμιά φορά αλλά όχι να τις πληρώνω και 3 Ευρώ το κιλό την εποχή που βρίσκονται στο φόρτε τους.....έλεος....)  Μιλώντας πρόσφατα με μια φίλη από ένα νησάκι του Β. Αιγαίου συνενοηθήκαμε να βρει τις γιαγιάδες της περιοχής της και να μου εξασφαλίσει  παλιό σπόρο. Ναι, ναι το αποφάσισα θα αρχίσω να καλλιεργώ ντοματούλες που να μυρίζουν ντομάτα....Τέλος στις αχυρένιες ντομάτες που μπορεί στιγμιαία στην εμφάνιση να είναι ομορφότερες από τις άλλες τις κακομούτσουνες, όμως υστερούν σημαντικά από τη νοστιμιά τους.....(....και το σημαντικότερο να μην ξέρω από τι είναι καμωμένες...)

Και μη μου πείτε....."καλά και πόσες ντομάτες χρειάζεσαι στο σπιτικό σου κάθε βδομάδα ώστε να μπεις στην διαδικασία της καλλιέργειας????" ....Ξέρετε.....οι ντομάτες εκτός από τις σαλάτες και τις σάλτσες από εδώ και στο εξής προβλέπω να γίνονται ανάρπαστες......

Εκλογές έρχονται.....ποτέ δεν ξέρεις που θα σου φανούν χρήσιμες.....


*Το 2004 είχε δημοσιευτεί ένα άρθρο στην Καθημερινή με τίτλο "θα τρώμε νόστιμα ή γυαλιστερά?" Διαβάστε το εδώ αξίζει τον κόπο....

*Σε άλλα ανάρτηση θα πούμε πως παρασκευάζουμε σάλτσα ντομάτα σπιτική για το χειμώνα, για να σταματήσουμε να αγοράζουμε τον ετοιματζίδικο πελτέ....

18 σχόλια:

  1. Πως εξηγειται οτι οπου και να εχω παει στην επαρχια, οι ντοματες ειναι πιο νοστιμες; (και αναφερομαι στις ντοματες του εμποριου, οχι σε σπιτικες)
    Τυχαιο; Δε νομιζω!!!

    Εδω σε μας τι στο καλο στελνουν; Αυτες που εχουν για πεταμα;


    Καλημερα!
    :)

    * και με τα υπολοιπα ζαρζαβατικα συμβαινει αυτο, αλλά με τις ντοματες παραγινεται το κακο.
    * οπως και με το καρπουζι, που ευστοχα ανεφερες και συ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποτε φιλοξενούσα στην Αθήνα μια φίλη Αμερικάνα. Μου λέει λοιπόν: «Καλά, έχω ενθουσιαστεί με τη μαναβική σας εδώ στην Ελλάδα! Καμία σχέση με τα ψεύτικα πράγματα που μας ταΐζουν μπακ ιν δε Στέιτς!» Της λέω: «Πλάκα μου κανεις; Τι σου άρεσε; Αυτά που τρώμε δεν έχουν ούτε γεύση ούτε άρωμα.»
    -«Ναι, αλλά στην Αμερική δεν έχουν ούτε χρώμα!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά παιδιά, όχι γεύση, αλλά τίποτα δεν έχουν οι ντομάτες πια, και πλαστικές μπορείς να τις πεις.. σιγά σιγά φοβάμαι όλα έτσι θα γίνουν..
    Και το κακό είναι ότι κανείς σχεδόν δεν κρατάει σπόρο.. απλά αγοράζει φυτώρια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυοσμαρένια μου καλή μάλιστα, να καλλιεργήσουμε ποικιλία "Αμπουρνελάτη", που όπως λέει ο ΠΑ.ΝΙΚΟΣ είναι νοστιμότατες και αρωματικές

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχεις πολύ δίκιο για την ντομάτα όμως έχουν διαφορά τα περισσότερα λαχανικά όταν μπορεί κανείς να τα παράγει μόνος του. Ακόμη κι αν φυτέψεις υβρίδιο ντομάτας θα είναι πολύ πιο καλή αυτή που θα βγάλεις εσύ από του μανάβη. Το ιδανικό είναι να βρει κανείς σπόρους από κάποιους που τους έχουν κρατήσει με τα χρόνια αν και αυτοί οι σπόροι είναι υπό εξαφάνιση.
    Ρίξε μια ματιά σε αυτή την διεύθυνση http://www.peliti.gr/

    Καλησπέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχεις απόλυτα δίκαιο, νόστιμη ντομάτα δε βρίσκεις πλέον.Η ντομάτα πάντοτε μου άρεσε και κάποτε εύρισκα εύγεστες,ζουμερές μυροδάτες ντομάτες. Τώρα πλέον είναι τελείως άνοστες και έχουν μέσα χοντρό κορμό. Γυρν΄ντας απο τις διακοπ΄΄ες μου σταμάτησα στο δρόμο σε ένα απο τα χωριάτικα στημένα στο δρόμο πάγκο να πάρω ντομάτες θεωρόντας οτι είναι ντόπιας μικροπαραγωγής και θα ήταν νόστημες. Απολύτως τίποτα δεν ήταν.
    Ειλικρινά κρίμα, τρώμε όλο και περισσότερα άνοστα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξέρετε βέβαια ότιτα υβρίδια μπορούν να εξαλείψουν τις παλιές καθαρές ποικιλίες ακόμη κι αν κάποιος καλλιεργεί μόνο τις δεύτερες: λίγο με τις μελισσούλες, τη γύρη κλπ., οι ποικιλίες από δύο διπλανά χωράφια παντρεύονται και στην επόμενη γενιά ο σπόρος της αγνής ποικιλίας έχει χάσει τη φυλετική του καθαρότητα.

    Το αντίστοιχο συμβαίνει και με τα ζώα: κάποτε διάβαζα ένα κατάλογο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, και έκπληκτος είδα ότι ανάμεσα στις καρέτες καρέτες και τα πάντα υπήρχαν και ένα πλήθος ράτσες (ήμερων) προβάτων, βοοειδών κλπ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @αντώνης

    Θα σου πβ τι πιστεύω εγώ :
    Κατ΄αρχήν είναι ελάχιστοι οι αληθινοί παραγωγοί που πουλάνε τα προϊόντα τους στην Αθήνα. Τα περισσότερα προϊόντα διακινούνται μέσω της αγοράς του Ρέντη (δηλαδή τα προϊόντα δεν προέρχονται από μικροπαραγωγούς αλλά από εκείνους που κάνουν τεράστια παραγωγή και χρησιμοποιούν μεθόδους αμφιβόλου ποιότητας όπως τα υβρίδια τα οποία έχουν κατακλύσει τον τόπο μας). Αυτά τα προϊόντα φυσικά καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με αυτά που γνωρίζαμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα φορείς που διακινούν σπόρους υβριδίων και αρκετοί αγρότες τους αγοράζουν δίχως καν να γνωρίζουν πως πρόκειται περί υβριδίων. Κάποιοι άλλοι το γνωρίζουν πολύ καλά αλλά κάνουν το κορόϊδο αφού υποτάσσονται στον βωμό του ατομικού κέρδους αδιαφορώντας για την δημόσια υγεία. Εγώ ένα πράγμα αναρωτιέμαι : εφόσον για την παραγωγή των υβριδίων "πειράζεται" το DNA τους τότε πως αυτά δεν συγκαταλέγονται στα μεταλλαγμένα προϊόντα και διακινούνται ελέυθερα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Πέπε

    Εχει δίκιο η φίλη σου. Ολα τα "τεχνητά" από την Αμερική ξεκίνησαν στο όνομα της υποτιθέμενης εξέλιξης με το επιχείρημα πως θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πείνα στον πλανήτη.

    Εχεις απόλυτο δίκιο πως τα υβρίδια "πειράζουν" και τα διπλανά φυτά με άγνωστα αποτελέσματα για τη βιωσιμότητά τους. Ηδη πολύ δύσκολα βρίσκεις παραδοσιακούς σπόρους.

    Ολοι αγοράζονται από συγκεκριμένους φορείς που τους διακινούν στα μουλωχτά δίχως να εξηγούν περί τίνος πρόκειται. Οι ισχνές φωνές διαμαρτυρίας από μερικούς επιστήμονες δυστυχώς δεν βγαίνουν στην επιφάνεια αφού καλύπτονται από τις φωνές εκείνων που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες για να κάνουν τις έρευνές τους και να βγάλουν τα συτμπεράσματα που θέλουν οι εταιρείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Hfaistiwnas

    Για εκεί πάει η δουελιά Ηφαιστίωνα, να εξαφναιστούν οι παραδοσιακές ποικιλίες και να γίνουν όλοι εξαρτημένοι από οτιδήποτε παράγουν πολύ συγκεκιρμένες εταιρείες. Ευτυχώς που τελευταία κινητοποιούνται μερικοί (ευτυχώς ακόμη ευαισθητοποιημένοι) πολίτες και προσπαθούν να σταματήσουν τον αφανισμό των παλιών ποικιλιών. Δεν ξέρω εάν θα τα καταφέρουν μα αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν καθένας από εμάς τους στηρίξει. (θα ψάξω να βρω στοιχεία για επόμενη ανάρτηση μέσω του blog life antistyle)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Φύρδην Μίγδην

    Σε ευχαριστώ πολύ Γλαρένια μου. Πολύ ενδιαφέρουσα η συγκεκριμένη ανάρτηση αλλά και άλλα πλούσια στοιχεία που βρήκα εκεί. Θα επανέλθω με νέες αναρτήσεις για το θέμα. Θεωρώ πως είναι χρέος μας να διαδόσουμε τις προσπάθειες που γίνονται από κάποιους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας για να διατηρήσουν την βιοποικιλότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Margo

    Εχεις δίκιο Margo μου. Φέτος τον χειμώνα φύτεψα σε μερικές γλάστρες φράουλες. Τώρα σε μπλακόνι της Αθήνας λέω αποκλείεται να πιάσουν. Και όμως....έφαγα τις νοστιμότερες φράουλες που είχα να φάω εδώ και χρόνια.

    Σε ευχαριστώ πολύ για την ιστοσελίδα, χάθηκα στις πλούσιες πληροφορίες που δίνουν. Συνιστώ σε όλοςυ να μπουν να την εξερευνήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @leondokardos

    Εχουν αλλοτριωθεί ακόμη και στα χωριά. Δεν το ψάχνουν το θέμα με τους σπόρους. Γιατί δεν αρκεί να λες πως δεν βάζεις φυτοφάρμακα, πρέπει να φυτεύεις σπόρο αληθινής ντομάτας και όχι ομοιώματός της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και να μάθουμε πως φτιάχνεται η σάλτσα ντομάτας, με τι ντομάτες θα την φτιάξουμε???
    Είχα βάλει πέρυσι δυο ντοματιές στο μπαλκόνι. Φέτος δεν ξανάβαλα. Οι ντομάτες ήταν καλύτερες από του μανάβη αλλά καμμία σχέση με τις ντομάτες του κάποτε!
    Σπόρους κανονικούς ή φυτά που μπορεί να βρει κανείς???

    xiozil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα!
    Οι ντοματιές μας του εμπορίου μας δίνουν μικρές αλλά πολύ εύγεστες ντομάτες,ντοματένιες!-αυτές που πουλάνε φαίνεται είναι επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα.Πέρυσι μας έδωσαν εδώ στο νησί ντοματιές από ντόπιο σπόρο,μας ξάφνιασε η παραγωγή σε εμφάνιση και γεύση, κάναμε σαν παιδιά...
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. peliti.gr
    Εκεί, αν πληκτρολογήσετε, θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για σπόρους, ποικιλίες και καλλιέργειες, παραδοσιακές.
    Εφέτος, για πρώτη μου φορά, καλλιέργησα τομάτες στο χωράφι του παππού μου.
    Μου έδωσαν "φυτώριο",( για όσους δεν γνωρίζουν, είναι τα μικρά φυτά που βγαίνουν σε μικροσκοπικά γλαστράκια πλαστικά).
    Επομένως δεν γνωρίζω την καταγωγή τους, αλλά θες το χώμα που είναι "παρθένο" και δυνατό, θες το γεγονός της μη χρήσης χημικών, είναι καταπληκτικές.
    Πολλές φορές τις κόβεις και τις τρως επιτόπου, χωρίς αλάτια, λάδια, ή ό,τι άλλο.
    Πάντως όλοι οι γεωργοί εδώ, μου αναφέρουν την ύπαρξη υβριδίων και δεν είναι μόνον οι τομάτες.
    Είναι τα ΠΑΝΤΑ!
    Δυστυχώς, ό,τι γνωρίζαμε, ό,τι μας διηγούνται οι παλιότεροι, το χάσαμε για πάντα.
    Η εποχή της αθωότητας του ανθρώπινου γένους, πέρασε ανεπιστρεπτί.
    Πολλούς χαιρετισμούς dyosmaraki.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @όσους δεν έχω απαντήσει

    Δεν ξέχασα να σας απαντήσω, ψαχουλεύω τις πληροφορίες που με απλοχεριά που δώσατε μου δώσατε και θα επανέλθω με συγκεκριμένες απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ψαχνοντας διαφορα επεσα στον χωρο σας.Χωρις να περιτολογισω η πλατιασω (ειναι τεραστιο το θεμα) θα πως πως δεν γινεται πλεον καλιεργειια χωρις φαρμακα. Αντιλαμβανομαι οτι περναμε στον τομεα μια μεταβατικη περιοδο καθ οδον για ενα απιθανο διατροφικο μελλον! Ηδη τρωμε μεταλλαγμενα σταρια καλαμποκια βρωμες κριθαρια και οτι φυτευται!
    Ηδη ψαχνω να βρω εκεινο το βασιλικο που ετριβε η μανα μου στα μουτρα μου και τις μασχαλες μου για κολωνια... και δεν τον βρισκω!
    Σε αντιδιαστολη αν δεν χρησιμοποιησει καποιος φαρμακα για εναν τρομακτικο αριθμο βακτηριων, μαμουνιων, βακιλλων, ακαρεων κ.α. δεν θα παραξει τιποτα.
    Δοκιμασα σαν τεχνοκρατης που αποσυρθηκε σ ενα χωριο σ εναν καμπο και ψαχνεται...
    Ειναι σιγουρο οτι ενας γνησιος σπορος θα τα παει μια χαρα την πρωτη χρονια την δευτερη ομως που θα τολμησει να παραξει ο ονειροπολος δυσκολα θα φαει αν ο ερμης ειναι αναδρομος! Και σχεδον παντα ειναι!
    Φετος θελω να φτειαξω για να πουλησω τραχανα εντελως original και θα σπειρω σταρι καποιας ελαφροπειραγμενης ποικιλιας που αντι για 400kg/στρεμμα δινει max 200. αλλα εχει οσα λενε οι ειδικοι απο στοιχεια και αυτο φυσικα αν οι θεοι ειναι καλοι μαζι μου.
    Εχω πολλα να γραψω για τις απελπισιες μου για την εποχη των εγγονων μου που θαρθει αλλα θα κουρασω σε πραγματα που ηδη γνωριζετε.
    Να ησαστε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;