ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Το ενυδρείο της Ρόδου και ο εθελοντισμός που κάνει θαύματα


Διαβασα στο blog Ροδοσυλλέκτης το παρακάτω κείμενο και πολύ το χάρηκα.....

"Πάμε για την τρίτη και τελευταία φάση στο βάψιμο του ενυδρείου!!!! Θερμή παράκληση να συσπειρωθούμε και να συμβάλλουμε όλοι στην προώθηση ενός από τα στολίδια της Ρόδου. Ας μην περιμένουμε κανέναν πολιτικό, καμία βαριεστημένη υπηρεσία, κανένα γραφειοκρατικό γρανάζι. Εμείς μπορούμε να ομορφύνουμε την πόλη μας και ευτυχώς έχουμε την αμέριστη υποστήριξη του διευθυντή του ενυδρείου που δεν φοβάται να λερώσει τα ρούχα του και πιάνει το πινέλο. Σας καλώ θερμά να συμμετάσχετε στην τελευταία φάση.Έμεινε το τελευταίο διάζωμα (ο τρούλος) και τελειώνουμε....η οργάνωση της βραδιάς jazz θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το μικρό μας έργο. 

Σας περιμένουμε το Σάββατο 31.07.2010 στις 09.00 το πρωί να προλάβουμε τη ζέστη!!"
Μπράβο στην πρωτοβουλία των κατοίκων. 
Μακάρι να βρισκόμουν εκείνη την ημέρα στη Ρόδο να βοηθήσω.
  
*Το Ενυδρείο της Ρόδου ή Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου (ΥΣΡ) βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πόλης, στην παραλία μετά το Μανδράκι. Κ ατασκευάστηκε κατά την εποχή της Ιταλοκρατίας μεταξύ των ετών 1934-1936. Από το 1937 έλαβε το όνομα « Reale Instituto di Ricerche Biologiche di Rodi », δηλαδή Βασιλικό Iνστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Ρόδου. Μετά την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Ρόδου στην Ελλάδα μετονομάστηκε σε Ελληνικό Υδροβιολογικό Ινστιτούτο και συνέχισε να λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο, Ενυδρείο και Ερευνητική μονάδα και ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Ο κυριότερος σκοπός του Ενυδρείου είναι η διατήρηση και έκθεση ταριχευμένων και ζωντανών εκπροσώπων της Μεσογείου θαλάσσης. Οι περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες του τον χρόνο θαυμάζουν πολλά σπάνια και όμορφα είδη του θαλάσσιου βασιλείου. Επίσης λειτουργεί και ως πρότυπη ερευνητική μονάδα με χώρο ευθύνης τον θαλάσσιο χώρο των Δωδεκανήσων και με έρευνες που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της επιστήμης της Ωκεανογραφίας. Διαθέτει αξιόλογη επιστημονική βιβλιοθήκ. Το κτίριο που στεγάζεται το Ενυδρείο έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ως ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής του "Διεθνούς Στυλ"
Το Ενυδρείο είναι επισκέψιμο. Στους χώρους του μπορείτε να θαυμάσετε όλο τον πλούτο της θαλάσσιας ζωής (ταριχευμένα και ζωντανά εκθεμάτα του θαλάσσιου μεσογειακού χώρου-ανθόζωα, μαλάκια, γαστερόποδα, καβούρια, αχινούς, κεφαλόποδα καθώς και θαλάσσιες χελώνες) ενώ εξαιρετική είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργούν ο εσωτερικός διάκοσμος, οι πέτρινοι τοίχοι και ο χαμηλός φωτισμός.
Εάν βρεθείτε στη Ρόδο, μια επίσκεψη στο Ενυδρείο θα σας αποζημιώσει.
 

2 σχόλια:

Ποιά είναι η γνώμη σας;