ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Τι γίνεται με την πυρασφάλεια στον Υμηττό????

Μπήκαμε στην καλοκαιρινή περίοδο και αν και οι ζέστες δεν έσφιξαν ακόμη, όλοι οι γείτονες τελευταία συζητάμε πως λόγω των πλούσιων βροχών η βλάστηση στον Υμηττό φέτος είναι ιδιαίτερα πυκνή. Επίσης φέτος μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε στην περιοχή μας ιδιαίτερα έντονη την παρουσία σπάνιων πουλιών. Στα μπακόνια μας και στις αυλές των γειτόνων άρχισαν να κάνουν τις βόλτες τους μεγάλα και μικρά πουλιά ακόμη και σπάνια (όπως κοτσύφια αλλά και τσαλαπετεινοί όπως ο εικονιζόμενος στην φωτογραφία που δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου!!!!)

Τι γίνεται όμως με τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών στον Υμηττό?

Διαβάζοντας την επιστολή που απηύθυνε ο κ. Γεωργακάκος στην εφμ Καθημερινή άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια...:

"Κύριε διευθυντά,
Στις αρχές Μαΐου παρατήρησα ότι οι δεξαμενές ύδατος για την πυρασφάλεια στον Υμηττό, νότια της Μονής Αη Γιάννη του Κυνηγού, ήταν άδειες.

Ανέφερα το γεγονός με ένα πολύ πρόχειρο αλλά σαφές μήνυμα (σε χαρτί εφημερίδας), το οποίο και τοποθέτησα στο κουτί αλληλογραφίας και μηνυμάτων που βρίσκεται έξω από το γραφείο πυρασφάλειας Υμηττού άνωθεν της Αττικής Οδού, στην Αγία Παρασκευή. Δυστυχώς, το μήνυμα αυτό βρίσκεται ακόμα στο προαναφερθέν κιβώτιο δίχως ένδειξη ανάγνωσής του. Προ τριών εβδομάδων, ανέφερα το γεγονός στους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας που χρησιμοποιούν το γραφείο πυρασφάλειας. Συμφώνησαν μαζί μου για το γεγονός και με συμβούλευσαν να αποταθώ στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, «ο οποίος είναι αρμόδιος». Πρόσθεσαν δε ότι κατ’ επανάληψη έχουν και οι ίδιοι αναφέρει το γεγονός στον Δήμο. Αποδεχόμενος την προτροπή τους, απέστειλα ηλεκτρονικά μια αναφορά του γεγονότος στον δήμαρχο μέσω του διαδικτυακού τόπου που ο Δήμος διαθέτει ειδικά για μηνύματα προς τον δήμαρχο. Αυθημερόν (11/5/2010, ώρα 2:14 μ.μ.), έλαβα αυτόματη επιβεβαίωση της λήψης του μηνύματος, αλλά πέραν τούτου, ουδέν.

Δεδομένης της ανεκτίμητης αξίας του Υμηττού για τον Δήμο μας και για την Αττική γενικότερα, τις επανειλημμένες πυρκαγιές, αλλά και απόπειρες εμπρησμού του Υμηττού κατά τα προηγούμενα χρόνια, τις φοβερές πρόσφατες καταστροφές της Πάρνηθας και της Πεντέλης, τη μεγάλη αξία και το μικρό κόστος της πρόληψης σε σχέση με την προσπάθεια κατάσβεσης, θα παρακαλούσα τον κύριο δήμαρχο να δώσει εντολές για την ταχεία και άμεση ενέργεια τον αρμοδίων υπηρεσιών για την πλήρωση των δεξαμενών, καθώς και των οιονδήποτε άλλων προληπτικών ενεργειών που προδιαγράφονται για την πρόληψη και γρήγορη καταστολή τυχόν πυρκαγιάς.

Δυστυχώς, οι δεξαμενές παραμένουν ακόμα άδειες, όπως επίσης και τα βαρέλια πυρόσβεσης των 44 γαλονιών που υπάρχουν στην περιοχή.

Αδυνατώ να εξηγήσω τη στάση του Δήμου (ή οιουδήποτε άλλου υπευθύνου για την πυρασφάλεια στην περιοχή) και αρνούμαι να τη χαρακτηρίσω.
Γιωργος Γεωργακακος"

Πηγή Καθημερινή

Αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιανού αρμοδιότητα είναι να φροντίσει να λάβει έγκαιρα μέτρα για την ασφάλεια του Υμηττού εμείς θα προσθέσουμε την φωνή μας στη κραυγή αγωνίας που απευθύνει ο συμπολίτης μας γιατί πολύ φοβόμαστε μήπως μέσα στο χάος των "αναγεννήσεων" διαφόρων Δημοσίων φορέων μπούμε στο σκοτεινό τούνελ του χάους των ευθυνών ("δεν είναι δική μου ευθύνη, είναι του διπλανού μου.......δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένες οδηγίες.....δεν φταίμε εμείς φταίει που δεν υπήρχε νερό στις δεξαμένες.....δεν φταίμε εμείς φταίει που δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό....δεν φταίμε εμείς, δεν μονιμοποιιήσανε τους συμβασιούχους....κλπ κλπ")

Οχι τίποτα άλλο αλλά  έρχονται δημοτικές εκλογές και όλοι γνωρίζουμε (ιστορικά μιλώντας) πως οι μεγαλύτερες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων όταν οι "αρμόδιοι-αναρμόδιοι" είναι τυφλά ταγμένοι στον αγώνα τους ("Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες") και χαλαρώνουν την ενασχόλησή τους με τα υπόλοιπα θέματα της καθημερινότητάς μας όπως είναι η φροντίδα και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ποιός θα φροντίσει λοιπόν ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την πυρασφάλεια στον Υμηττό????

Εχουν καθοριστεί οι αρμοδιότητες? Και αν ναι ποιός είναι υπεύθυνος να φροντίσει για τον ανεφοδιασμό των δεξαμενών  (ΤΩΡΑ, όχι ΑΥΡΙΟ) ?

(Την  φωτό βρήκα εδώ)


6 σχόλια:

  1. Αχ, ακόμη να βάλουμε μυαλό, το Καλοκαίρι είναι εδώ και αυτοί παίζουν με τη φωτιά, κυριολεκτικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Hfaistiwnas

    Αστα να πάνε Ηφαιστίωνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_09/06/2010_403823
    Καλημερα, θα μπορουσα να πω πολλα, τα λενε πολυ καλυτερα οι υπευθυνοι στην συνεντευξη .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @taspa

    Δηλαδή θα περιμένουμε και φέτος να καούμε πρώτα κι έπειτα να αναλογιζόμαστε αν έφταιξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή το Υπουργείο Οικονομικών ή εν τέλει ο Φούφουτος....
    Ανησυχώ πολύ ανησυχώ....μην και γίνουμε στο ίδιο έργο παθητικοί θεατές, δημοτικές εκλογές έρχονται και μαζί τους οι γνωστές "τακτοποιήσεις χρήσης γης"...


    ΥΓ. σε ευχαριστώ taspa μου για το link. Πράγματι είναι αρκετά αποκαλυπτικό το άρθρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα, οταν τα μυαλα ειναι ΓΚΑ-ΓΚΑ τι περιμενεις;;
    Η κατασταση ειναι περισσοτερο απο τραγικη, δεν υπαρχουν χρηματα μητε για πετρελαιο των Υπηρεσιακων Αυτοκινητων.
    Για να μη συμβει ο,τι υπονοεις καλα θα κανουν να σταματησουν και τα πρωτοσελιδα!!!
    Στην προκειμενη περιπτωση μονο θετικη υπηρεσια θα προσφερουν, οπως και η αναγγελιες επικινδυνοτητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;