ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Εξοδος από τη κρίση

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την εφμ Εθνος (εδώ)
Η λεζάντα που τα συνοδεύει με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη
Τα σαλιγκάρια απολαμβάνουν τον περίπατό τους έπειτα από μια ανοιξιάτικη βροχή
Δεν συνειδητοποιούν βεβαίως πως με βάση τη ταχύτητά τους οι πιθανότητες να περάσουν απέναντι χωρίς να έχουν συνθλιβεί από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο δεν είναι και πάρα πολλές
Η μελαγχολική σκέψη είναι ότι ακριβώς το μοντέλο των σαλιγκαριών που πρέπει όμως όχι να περάσουν απέναντι αλλά να κινηθούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου εκατοντάδων χιλιομέτρων είναι το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας κάτω από το καθεστώς υποτέλειας στο ΔΝΤ και την ΕΕ!
Οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μηδαμινές "
Ισως πει κανείς πως μια απλή θλιβερή διαπίστωση δεν αρκεί, χρειάζονται προτάσεις
Συμφωνώ।
Πως όμως μπορεί να ελπίζει κανείς σε μια ανάκαμψη της θλιβερής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει η χώρα μας ακόμη και εάν δεχτούμε πως η ΕΕ και το ΔΝΤ διαθέτουν καλύτερη τεχνογνωσία από ότι η μπατηροελλαδίτσα μας και οι καρεκλοκένταυροι δημόσιοι λειτουργοί της???? Αφού αντί να ασφαλοστρωθούν και σφραγιστούν οι μαύρες τρύπες μέσα στις οποίες πέφτει και εξαφανίζεται το δημόσιο χρήμα (το δικό μου και το δικό σου χρήμα δηλαδή) μοναδικό μέλημα όλων (ΔΝΤ,ΕΕ και πασών των Κυβερνήσεων) είναι η τροφοδότηση της μαύρης τρύπας με νέο χρήμα μέσω :
*Νέων δανείων (που προστίθενται στα προηγούμενα και αυξάνουν τις δανειακές μας υποχρεώσεις, διογκώνουν τις μαύρες τρύπες δηλαδή)
*Βαριάς φορολόγησης εκείνων που ήδη καταβάλλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στη πηγή των εισοδημάτωντους (δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους)
*Τιμωρίας όσων δηλώνουν μεγάλα εισοδήματα (πάνω από 100000ευρώ) με πρόσθετες επιβαρύνσεις। Ισως κάποιος ισχυριστεί πως αφού κάποιος κερδίζει πολλά χρήματα θα πρέπει να πληρώσει। Εγώ αναρωτιέμαι, εάν κανείς γνωρίζει πως θα κάνει συνεταίρο το Κράτος αφού υποχρεώνεται εάν κερδίζει 100000Ευρώ να δώσει τα 50000Ευρω στο κράτος (τα μεγάλα εισοδήματα φορολογούνται με έως και 50% φόρο) τότε γιατί να δηλώσει τόσο μεγάλα εισοδήματα ????
* Διατήρησης των προνομίων κάποιων "πορφυρογέννητων" κοινωνικών τάξεων
(βουλευτών, δικαστικών, τοπικών αρχόντων Νομαρχιών, Δήμων, ΔΕΚΟ, υπαλλήλων της Βουλής, υπαλλήλων του Εθνικού Τυπογραφείου που διατηρούν τα επιδόματά τους, στρατιωτικών, αστυνομικών, υπαλλήλων της παλιάς ΟΑ υπαλλήλων του ΟΤΕ που συνταξιοδοτήθηκαν με εθελουσία και εξασφάλισαν σύνταξη στα 45ενώ εσύ κι εγώ ίσως συνταξιοδοτηθούμε στα 70μας......)
Ναι ξέρω, είναι χιλιοειπωμένα αυτά τα θέματα και τα επαναλαμβάνω κι εγώ τώρα।Ομως αυτό που δεν ανέχομαι είναι να υποτιμούν τη νοημοσύνη μου।Οταν μια κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα δεν αναλώνεται στο να στήνει στον τοίχο και να στοχοποιεί τους άλλους για τα κακώς κείμενα του δικού της οίκου (όπου "οίκος" διάβαζε Δημόσιες Υπηρεσίες) । Για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός δίχως προηγούμενο κλίμα "διαπόμπευσης" κάποιων επαγγελματιών οι οποίοι φοροδιαφεύγουν। Προσωπικά όμως ποσώς με απασχολεί να μάθω ονόματα όσων φοροδιαφεύγουν। Τι θα κερδίσω δηλαδή εγώ ως πολίτης ? Θα πάψει το Δημόσιο να μου ζητά να πληρώσω τα δικά τους ελλείμματα???? Γιατί δηλαδή θα πρέπει να γνωρίζω πως ο κ।Παπαρόπουλος δεν κατέβαλλε τους φόρους που του αναλογούν ή απέκρυψε τα εισοδήματά του? Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό Δημόσιο εξευτελίζεται αφού αποκαλύπτεται περίτρανα η γύμνια του και η ανικανότητά του।
Η είδηση της ύπαρξης μεγάλου αριθμού φοροφυγάδων σε μένα δεν λέει τίποτα καινούργιο। αφού απλά επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά αυτό που ήδη όλοι γνωρίζουμε : πως ζούμε σε ένα κράτος που διαθέτει έναν ανίκανο εισπρακτικό και ελεγκτικό (ή ελλεεινό) μηχανισμό με ακόμη πιο ανίκανους διαχρονικά πολιτικούς προϊσταμένους το οποίο δεν μας προστατεύει Εάν εγώ ή κανένας γεράκος χρωστάει κάνα 100ευρώ στο Δημόσιο, τότε αυτό θα ασκήσει τη μέγιστη αυστηρότητά του ενώ σε κάποιους άλλους όχι μόνο χαρίζει τα εκατομμύρια που αυτοί χρωστούν (επειδή δεν πλήρωσαν τους φόρους που τους αναλογούν) αλλά όταν ετεροχρονισμένα το διαπιστώσει τότε θα καλέσει πάλι εμένα και τον γεράκο να πληρώσουμε τα ελλείμματα που άλλοι δημιούργησαν και το Ελληνικό Δημόσιο στάθηκε ανίκανο να εισπράξει!!!!!
Μα μπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ με αυτόν τον τρόπο?
Καρφάκι δεν μου καίγεται για το αν είναι ο κ। Παπαρόπουλος ή ο κ। Βουλευτόπουλος δεν πλήρωσαν τους φόρους που τους αναλογούν ή απέκρυψαν εισοδήματα। Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μάθω ΠΟΣΑ χρωστούν οι κ।, Παπαρόπουλος και κ। Νομαρχόπουλος, ΠΟΣΑ από αυτά κατάφερε να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο, ΠΟΣΟ μειώθηκαν τα ελλείμματα των δημοσίων ταμείων και συνεπώς ΠΟΣΟ θα μειωθεί η δική μου αυξημένη φορολογική εισφορά αφού εγώ δεν φταίω ούτε για τα ελλείμματα που άλλοι δημιούργησαν ούτε επειδή το Ελληνικό Δημόσιο στάθηκε ανίκανο να τα εισπράξει....
Είναι κοινό μυστικό πως ο Δημόσιος τομέας είναι ο μεγάλος ασθενής αυτού του τόπου।
Αντί λοιπόν οι διάφοροι πολιτικάντηδες να επιτίθενται και να διαπομπεύουν τους άλλους ας κοιτάξουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του Δημοσίου τομέα (τα του οίκου τους δηλαδή) και είμαι βέβαιη πως έπειτα όλα θα φτιαχτούν।
Και να πω και κάτι άλλο? Με εξοργίζει η πιπίλα του στυλ "δεν φταίμε εμείς, οι προηγούμενοι φταίνε"। Πάλιωσε αυτή η πιπίλα। Τα ίδια είπαν και οι προηγούμενοι। Εγώ τι φταίω???? Βρείτε τα μεταξύ σας και όποιος φταίει να πληρώσει τον λογ/σμό। Ακόμη και εάν πράγματι φταίνε οι (εκάστοτε) "προηγούμενοι", εξ ίσου φταίνε και οι (εκάστοτε) "τωρινοί" που δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να βρουν τρόπο να με προστατέψουν από τους "επόμενους" βαρβάρους που όταν έρθουν θα πουν πως πάλι οι "προηγούμενοι" έφταιξαν ।και θα ζητούν πάλι από μένα να πληρώσω τη νύφη. Πόσο δύσκολο δηλαδή θα ήταν να φτιαχτεί ένα πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής κάθε φορά που αναλαμβάνει μια νέα κυβέρνηση??? Στην πολυεθνική που εργαζόμουν, κάθε φορά που αναλάμβανε νέος (αλλοδαπός) γενικός διευθυντής είχε το δικαίωμα (προτού αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του) να βάλει ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν την επιχείρηση και να βγάλουν ένα πόρισμα όπου θα αναγράφονταν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, τα ταμειακά αποθέματα κλπ, το οποίο υπέγραφαν και τα δύο μέρη : η παλιά διοίκηση και η νέα διοίκηση। Αυτό πρακτικά σήμαινε πως δέχονταν τα αποτελέσματα ως σωστά και επίσης πως καθένας δεχόταν να αναλάβει τό βάρος των υποχρεώσεων για το μερίδιο που του αναλογούσε. Από εκεί και πέρα για όσες υποχρεώσεις απορρέανε από τη παλιά διοίκηση, η παλιά διοίκηση τα χρεωνόταν ακόμη και μετά την απομάκρυνσή της। Αντίστοιχα για όσες υποχρεώσεις δημιουργούνταν επί νέας διοίκησης την αποκλειστική ευθύνη την έφερε η νέα Διοίκηση (με απόδοση προσωπικών ευθυνών) । Εάν κάποιο λάθος δεν οφειλόταν ούτε στην παλιά Διοίκηση ούτε στη Νέα μα στους ελεγκτές ορκωτούς λογιστές τότε τη νύφη την πλήρωναν αυτοί (κατά το "την υπογραφή και την ψ.... σου να προσέχεις που τη βάζεις) ।Ετσι, οι ελεγκτές πρόσεχαν όταν υπέγραφαν το πόρισμα αφού η υπογραφή τους σήμαινε πως πιστοποιούσαν πως ότι αναγραφόταν ήταν σωστό (για αυτό άλλωστε εισέπρατταν την αμοιβή αυτοί και όχι εγώ) Δεν μπορεί ένα Κράτος να λειτουργεί ενεξέλεγκτα δίχως να αποδίδονται προσωπικές ευθύνες σε όσους έκαναν μπούρδες και ασέλγησαν σε βάρος του τόπου μας । Μια τέτοια διαδικασία λοιπόν φαντάζει τόσο αναγκαία όσο ποτέ για να αποφύγουμε στην επόμενη τετραετία να λέμε τα ίδια που λέμε σήμερα...
"οι προηγούμενοι φταίνε για τα ελλείμματα"
Το μυστικό για την έξοδο από την κρίση ας μην ψάχνει η κυβέρνηση να το βρει έξω από τον ίδιο τον Κρατικό μηχανισμό। Μοναδική λύση είναι η πλήρης αναδιάρθρωση/αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημόσιου τομέα με ξεκάθαρα καταγεγραμμένες αρμοδιότητες/νομικές προσωπικές ευθύνες όσον αφορά το ποιός κάνει τι και ποιός φέρει την ατομική/προσωπική ευθύνη για ποιά καθήκοντα। Δεν μπορεί το κράτος να συνεχίζει να λειτουργεί εν πλήρη ασυδοσία, οι δημόσιοι λειτουργοί να μη φταίνε ποτέ και σε τίποτα, οι μαύρες τρύπες να διογκώνονται (τα χρήματα που λείπουν από τα κρατικά Ταμεία δεν τα εξαφάνισε το μαγικό ραβδάκι κάποιας νεράϊδας μα κατευθύνθηκαν σε πολύ συγκεκριμένες άπληστες τσέπες) και κάποιοι όχι μόνο να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν αλλά να έχουν την απαίτηση να πληρώσουν κάποιοι μισθωτοί (εξαιρουμένων των παρατρεχάμενων πορφυρογέννητων) και κάποιοι συνταξιούχοι (εξαιρουμένων των παρατρεχάμενων συνταξιούχων βουλευτών, δικαστικών, 45ρηδων απόμαχων προβληματικών ΔΕΚΟ κλπ) ।
Μαζί στα ελλείμματα και στις ενοχές, χώρια στη μάσα και στις βουτηχτές δεν γίνεται ρε αδελφέ!
Με αφήνει παγερά αδιάφορη εάν η παραμέληση καθήκοντος προέρχεται από Νεοδημοκράτες ή Πασόκους δημόσιους λειτουργούς।
Γιατί με αφήνει παγερά αδιάφορη?
Γιατί σε τελική ανάλυση όταν εγώ (ο πολίτης) πληρώνω τους φόρους μου, πάνω στο παραστατικό γράφει "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ"
δεν γράφει ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ!!!
Μοναδικός τρόπος επομένως να βγούμε από τη κρίση είναι το Ελληνικό Δημόσιο να κάνει το αυτονόητο:
ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ

11 σχόλια:

  1. Τα σαλιγκάρια ταιριάζουν στην περίπτωση μας και για εναν άλλο λόγο:-Ρωτησαν καποτε το σαλιγκαρι πώς κατάφερε κι ανεβηκε εκί ψηλα στο δεντρο και κεινο απα΄ντησε:-Ερποντας,γλύφοντας και με τα ...κέρατά μου:)
    Μή μου πεις ότι η απάντηση δεν ταιράζει απόλυτα στα χάλια μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το οποίο δεν κάνει τίποτα και όλα είναι χάβρα Ιουδαίων..
    Καλά κάνεις και τα ξαναλες.. να μας γίνονται μάθημα..
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρα πολυ καλη αναρτηση, που λεει τα πραγματα με το ονομα τους.

    Να γραψω απλα οτι δε συμφωνω με δυο τρια σημεια:
    - Εκει που εγραψες οτι τιμωρει τους υψηλομισθους με υψηλη φορολογια και τοτε γιατι να τα δηλωσουν. Πιστευω οτι ο φορολογικος νομος σε αυτο το σημειο ειναι σωστος.
    - Και εκει που λες οτι δεν σε ενδιαφερει το ονομα του πολιτη που φοροδιαφευγει. Εμενα με ενδιαφερει να μαθω οτι οσοι το εκαναν τιμωρηθηκαν. Μαζι με τους αρμοδιους δημοσιους υπαλληλους που εκαναν τα στραβα ματια και μαζι με οποιους αλλους συνεπραξαν στο αδικημα (πχ οι διαφοροι συναδελφοι μου λογιστες που υπεγραφαν ψευτικες φορολογικες δηλωσεις).
    Γιατι αν δεν τιμωρηθουν, τοτε θα συνεχισουν ανενοχλητοι.

    Βεβαια ταυτοχρονα πρεπει να υπαρξει φορολογικη δικαιοσυνη, και οχι αυτο το μπαχαλο που εχουμε σημερα.

    Καλησπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω αρχίσει να αγανακτώ. Κάθε άνθρωπος ζει μία αντικειμενική πραγματικότητα και μία υποκειμενική. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της χώρας, η αντικειμενική πραγματικότητα είναι κοινή για όλους μας και όχι πολύ σπουδαία. Ας προφυλάξουμε σκιας την υποκειμενική μας!

    Δεν έχουμε λεφτά, δεν έχουμε μέλλον. Εντάξει. Ας λέμε και καμιά κουβέντα πέρα από αυτό όμως! Αν επιπλέον είχαμε και καρκίνο, κούφια η ώρα, εκτός από το να μπαινοβγαίνουμε στα νοσοκομεία και να συζητάμε όλη μέρα για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ασθένειάς μας, οι στιγμές που θα ασχολούμασταν με κάτι άλλο θα ήταν πιστεύω από τις πολυτιμότερες.

    Δεν εννοώ να στρουθοκαμηλίζουμε, να ζούμε την κρίση παριστάνοντας ότι δεν τη ζούμε, αλλά αμάν ρε παιδιά! Δεν περνάει μέρα που να μην ακούσουμε, διαβάσουμε, συζητήσουμε κάτι σχετικό! Ακόμη και οι σοβαρότερες, εμβριθέστερες, οι πλέον εμπεριστατωμένες και ψύχραιμες απόψεις που θα ακούσουμε, συντείνουν στο να μην την ξεχνάμε στιγμή. Νομίζω ότι έχουμε ιερό χρέος να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε το ηθικό μας, ένα στοιχείο της υποκειμενικής πραγματικότητας που μπορεί όντως να μείνει ανεπηρέαστο από την αντικειμενική και να μας βοηθήσει να την παλέψουμε καλύτερα. Το θεωρώ πιο σημαντικό εφόδιο από δυο σελίδες παραπάνω ενημέρωση και προβληματισμό, έτσι κι αλλιώς η ενημέρωση κι ο προβληματισμός είναι τα μόνα αγαθά που παράγονται σε αφθονία.

    Το εκτιμώ αφάνταστα όταν, σε τέτοιες ζοφερές μέρες, ανοίγω το ίντερνετ και αντί να δω λίγη ακόμα κρισεολογία βλέπω «Μια βόλτα στον κήπο του προεδρικού μεγάρου» ή οτιδήποτε παρόμοιο. Αυτά βοηθάνε (εμένα τουλάχιστον) περισσότερο.

    Στην περίπτωση που κάποιος θα παρατηρούσε «Αντί να ασκείς λογοκρισία μπορείς απλώς να μην τα διαβάζεις», η απάντηση είναι ότι όντως δεν το διάβασα. Είδα μερικές παραγράφους στην αρχή και έτρεξα κατευθείαν στα σχόλια.

    Με τη γνωστή μου εκτίμηση, Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Vad

    Η περίπτωση που αναφέρεις μου φέρνει στο μυαλό την άλλη ιστορία, εκείνη με τον τζίτζικα και τον μέρμυγκα.

    Ο τζίτζικας ολημερίς καλοπερνούσε ενώ ο μέρμυγκας εργαζόταν νυχθημερόν. Κι όταν έφτασε ο χειμώνας και ο τζίτζικας διαπίστωσε πως είχαν αδειάσει οι αποθήκες του επειδή καλοπερνούσε τότε ζήτησε να κατασχέσει αυτά που είχε μαζέψει ο μέρμυγκας για να συνεχίσει να καλοπερνά. (Παραλλαγή δική μου)

    Ετσι λοιπόν με τα σαλιγκάρια. Υπάρχουν και κάποια ταπεινά σαλιγκαράκια τα οποία δεν ζηλεύουν να ανέβουν στη κορυφή του δέντρου. Είναι προσγειωμένα στη γη και αρκούνται στο να τρέφονται με αυτά που με τον κόπο τους συλλέγουν.

    Κι όταν γκρεμοτσακίστηκαν τα άλλα τα σαλιγκάρια που είχαν ανέβει στη κορυφή του δέντρου έρποντας,γλείφοντας και με τα ...κέρατά τους τότε και μόνο τότε θυμήθηκαν τα εργατικά σαλιγκάρια και πήγαν να τους πάρουν το βιος τους και τον κόπο τους.

    Τι έφταιξαν τα προσγειωμένα στη γη σαλιγκάρια για να πληρώσουν εάν τα άλλα σαλιγκάρια δεν έκαναν καλό κουμάντο και δεν υπολόγισαν τον κίνδυνο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Hfaistiwnas

    Χάβρα των Ιουδαίων δεν λες τίποτα Ηφαιστιωνάκο.

    Καλησπέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @αντώνης

    Ο περισσότερος κόσμος υποστηρίζει αυτό που λες Αντώνη. Δηλαδή πως όσοι κερδίζουν πολλά θα πρέπει να πληρώνουν πολλά.

    Εμένα πάλι μου φαίνεται άδικο και θα εξηγήσω για ποιόν λόγο (διευκρινίζοντας -προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης- πως φυσικά και δεν συγκαταλέγομαι σε εκείνους που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 100.000 Ευρώ)

    Ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων που εισπράττει κάποιος πώς θα φαινόταν άραγε στον καθένα από εμάς εάν μας έλεγε το κράτος : Τι μισθό έχεις ? 1000 Ευρώ το μήνα? Ωραία! Θα μου "χαρίζεις" κάθε μήνα το 50% δηλαδή τα 500 Ευρώ. Γιατί? Γιατί έτσι θέλω!

    Δηλαδή το κράτος δίχως να συμμέτεχει με κεφάλαια, δίχως να συμμετέχει με προσωπική εργασία, θα εισπράττει το 50% των εισοδημάτων σου?
    Για ποιόν λόγο???

    Αντί το κράτος να επιβραβεύει αυτούς που τολμούν να δηλώσουν στην εφορία μεγάλα εισοδήματα πάει και τους τιμωρεί με υψηλή φορολόγηση ενώ επιβραβεύει αντίστοιχα με φοροαπαλλαγές όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας (και δεν μιλώ για τους αληθινά χαμηλοεισοδηματίες μα για ιδιοκτήτες ξενυχτάδικων, γιατρούς κλπ)

    Για το δεύτερο σκέλος του σχολίου σου συμφωνούμε απόλυτα. Αυτό που λέω εγώ είναι πως δεν με ενδιαφέρει να με ζαλίζουν καθημερινά με δημοσιεύματα όπου αναφέρονται λίστες ονομάτων. Ας τις βγάλουν στη φόρα ΟΤΑΝ θα έχουν εισπράξει τους όποιους φόρους και τότε ας μας πουν πόσοι χρώσταγαν και από πόσους εισέπραξαν τις οφειλές (το "δια ταύτα" δηλαδή). Σκέτα ονόματα δεν λένε τίποτα. Γιατί η πείρα μας λέει πως ΔΕΝ τιμωρούνται συνήθως όσοι κάνουν ατασθαλίες.
    Πολύ φοβούμαι πως όλος αυτός ο ντόρος γίνεται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και πως μόλις καταλαγιάσει ο θόρυβος ΔΕΝ θα εισπραχθούν τα συγκεκριμένα ποσά.
    Εύχομαι να διαψευστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Πέπε

    Λες :

    "Νομίζω ότι έχουμε ιερό χρέος να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε το ηθικό μας, ένα στοιχείο της υποκειμενικής πραγματικότητας που μπορεί όντως να μείνει ανεπηρέαστο από την αντικειμενική και να μας βοηθήσει να την παλέψουμε καλύτερα."

    Συμφωνώ μαζί σου και προσωπικά το παλεύω. Αυτό που με ενοχλεί όμως είναι το γεγονός πως κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και αδυνατώ να παραμείνω σιωπηρή για τα όσα λέγονται και γράφονται.

    Δεν μπορεί να μας λένε πως για τη φοροδιαφυγή φταίνε οι φοροφυγάδες! Αυτοί τη δουλειά τους έκαναν, το συμφέρον τους κοιτάζουν. Μα εκείνοι (οι δημόσιες υπηρεσίες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι) που πληρώνονται για να μην επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή τι έκαναν για να την αποτρέψουν???

    Δεν μπορεί να μου λένε πως από τη μια μέρα στην άλλη στέρεψε το ταμείο του ΙΚΑ και να κινδυνεύω να μην πάρω σύνταξη όταν από τον δικό μου μισθό δεν πέρναγε μήνας που να μην μου παρακρατούσαν τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Τώρα, εάν τα χρήματα αντί να πηγαίνουν εκεί που έπρεπε να πάνε ακολουθούσαν "διαφορετικά" μονοπάτια και λοξοδρομούσαν, αυτό προσωπικά δεν με αφορά. Ας ψάξουν να τα βρουν συτοί που έχουν τα γένεια και τα χτένια αντί να μου τα ξαναζητάνε με τη μορφή πρόσθετων φόρων και πρόσθετων περικοπών.

    Οπως όλοι μας έτσι και εγώ κάποια στιγμή ένοιωσα το ηθικό μου να βαραίνει και να πέφτει στα Τάρταρα. Και έχεις δίκιο πως κάποιοι κατάφεραν να μας κάνουν να ασχολούμαστε μόνο με το θέμα της κρίσης λες και είναι συλλογικό δημιούργημα.

    Ομως τώρα πια ξέρω...
    Η υποκειμενική μου πραγματικότητα λέει πως εγώ ΔΕΝ έχω καμία ευθύνη για τα άδεια Ταμεία αφού ούτε έκρυψα φόρους, ούτε συγκαταλέγομαι στους προνομιούχους του "συστήματος".

    Και κάτι άλλο. Προσωπικά δεν θεωρώ πως το σχόλιό σου ασκεί λογοκρισία. Απλά καταθέτεις με ειλικρίνεια τις σκέψεις σου. Και αυτήν την ειλικρίνεια πολύ την εκτιμώ (το λέω και εννοώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Dyosmaraki καλησπέρα,

    εχεις απόλυτο δίκιο στην ανάρτηση σου και ειδικά στα σημεία που προτείνεις ότι πρέπει κάποιος να είναι υπέυθυνος και για το αποτέλεσμα της πράξης, αλλά και για τον έλεγχο. Η μοναδική διαφωνία μου (και πάλι όχι ακριβώς διαφωνία) είναι ότι εγώ θα ήθελα να μαθαίνω τα ονόματα όλων αυτών που είτε φοροδιαφεύγουν, είτε έκλεβαν, είτε δεν πήγαιναν στη δουλειά τους, έπαιρναν φακελάκι ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.

    Αν το δημόσιο δούλευε καλύτερα δεν θα είχαμε τόσα πολλά προβλήματα. Ωστόσο δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει σύντομα. Η αδιαφορία και το βόλεμα είναι βαθιά ριζωμένη σε ένα μεγάλο ποσοστο του Δημόσιου τομέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ndn

    Το Δημόσιο κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ο μεγάλος ασθενής του τόπου μας.
    Ούτε εγώ πιστεύω πως μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξουν οι παθογένειες.
    Αν ξεκινάγαμε όμως με το "δια ταύτα" ? (δηλαδή με την επιστροφή των κλεμμένων) και ας μην μαθαίναμε τα ονόματα. Τα χρήματα να επιστραφούν είναι η ουσία και όχι η "διαπόμπευση" η οποία παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα.
    Μου θυμίζει άλλες εποχές (Νόμος 4000 περί τεντυμποϋσμού) όπου τους διαπομπευόμενους τους τιμωρούσαν (δικαίως η αδίκως) κουρεύοντάς τους γουλί (http://www.youtube.com/watch?v=GH2vYdQGPXY)
    και τους περιέφεραν δημόσια για να τους εξευτελίσουν.
    Θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις εποχές???
    Εγώ πάντως δεν θάθελα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εγώ θα μείνω στο ...κάλλιο αργά παρά ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;