ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής

Κάπου διάβαζα πως ο κ. Πετσάλνικος εξετάζει τη διακοπή της συνέχισης της λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου του Ιδρύματος της Βουλής επειδή διαπίστωσε πως το μίσθωμα που καταβάλλεται μηνιαίως ανέρχεται σε 50.000 Ευρώ. Δεν γνωρίζω εάν αυτό αληθεύει. Αν και ομολογουμένως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τα οικονομικά του Ιδρύματος της Βουλής, αυτό που είμαι σε θέση να γνωρίζω είναι πως σε αυτόν τον εκθεσιακό χώρο έχω απολαύσει πολύτιμες εκθέσεις-αφιερώματα που πραγματικά είναι άξιες συγχαρητηρίων. Παραθέτω μερικές από αυτές που παρακολούθησα εγώ προσωπικά :
  • Δημοτικά Τραγούδια. Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα
  • Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ΄22
  • «Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού - Τεκμήρια από την Ανδριανούπολη και τη Βάρνα»
  • Μαρία Κάλλας, 30 χρόνια μετά
  • Έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης: Συνθέτης - Πολιτικός - Στοχαστής» (Σχετικό αφιέρωμα είχα κάνει εδώ)
  • «Στης Βουλής τα πέριξ: Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ο Εθνικός Κήπος»
Η θεματολογία είναι ποικίλη ενώ κάθε έκθεση συνοδεύεται από ένα βιβλίο όπου παρατίθεται σημαντικό και σπάνιο αρχειακό υλικό συνοδευόμενο από πλήρη βιβλιογραφία (για όποιον θέλει να το ψάξει παραπέρα).

Σε αντίθεση με άλλες εκθέσεις που διοργανώνονται από λογής λογής Δημοσίους φορείς (από αυτές που μπαίνεις και νοιώθεις τους ιστούς της αράχνης να σου αγγίζουν τις τρίχες της κεφαλής σου και που στον αέρα είναι διάχυτη η μυρωδιά της μούχλας) οι εκθέσεις του συγκεκριμένου χώρου έχουν οργανωθεί και στηθεί με βάση τις αρχές της σύγχρονης μουσειολογίας και χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία (οπτικοακουστικό υλικό).

Το σημείο όπου βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος είναι ύψιστης προβολής (εμπορικής και τουριστικής). Ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος για όλες τις κοινωνικές ομάδες (αφού βρίσκεται δίπλα στο μετρό του Συντάγματος).

Ο χώρος βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τη Βουλή αφού βρίσκεται σχεδόν αντίκρυ της. 

Τα κείμενα που συνοδεύουν την έκθεση είναι γραμμένα και στα Αγγλικά, οπότε ο αλλοδαπός επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί και για τη νεότερη ιστορία του τόπου μας (έχουμε κολλήσει μόνο στην Αρχαιότητα) .

Οταν μπήκα (εντελώς τυχαία) για πρώτη φορά στο χώρο πληροφορήθηκα για την ύπαρξη του Ιδρύματος της Βουλής την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζα έως τότε αλλά και το σημαντικό έργο των εκδόσεων της Βουλής το οποίο διατίθεται και με ηλεκτρονικό τρόπο!!!! (εδώ) Δυστυχώς οι εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής δεν προβάλλονται πουθενά έτσι ώστε όποιος πολίτης ενδιαφέρεται να τις αγοράσει, οπότε θεωρώ πως ο εκθεσιακός χώρος αποτελεί έναν κομβικό χώρο που κοινωνεί το έργο του Ιδρύματος προς τα έξω βγάζοντάς το από την εσωστρέφειά του.   

Ο χώρος είναι επισκέψιμος από σχολεία αφού γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στην ηλικία των παιδιών.

Πιστεύω πως θα είναι άδικο να μην συνεχιστεί η λειτουργία αυτού του εκθεσιακού χώρου. Ετσι κι αλλοιώς ο πολιτισμός στην Ελλάδα είναι γνωστό πως όχι μόνο δεν στηρίζεται μα η έννοιά του αναλώνεται σε μερικές χαζοπεριστασιακές εκδηλώσεις. Τουλάχιστον ας στηρίξουμε χώρους που προάγουν το ερευνητικό έργο και κοινοποιούν πολύτιμα στοιχεία της νεότερης ιστορίας μας στο ευρύ κοινό.  

Οσον αφορά τα κόστη, συμφωνώ πως ίσως να είναι υψηλό το ενοίκιο. Ομως πιστεύω πως θα μπορούσε αντί να κλείσει ο χώρος, να γίνει επαναδιαπραγμάτευση ενοικίου με σκοπό τη μείωσή του. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν και πάλι υπάρχει λύση: Θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα. Για παράδειγμα αντί η είσοδος να είναι τσάμπα θα μπορούσε να μπει συμβολικά ένα εισητήριο, τόσοι επισκέπτες περνούν από εκεί. Πιστεύω πως σε καμία περίπτωση  ο εκθεσιακός χώρος δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί από το ιστορικό κέντρο. 

Ακόμη και αν τα παραπάνω δεν πείθουν τότε προτείνω το Δημόσιο να αρχίσει να εισπράττει ενοίκιο από τόσα νεοκλασσικά τα οποία έχει παραχωρήσει δωρεάν στα Ιδρύματα των πρώην Πρωθυπουργών και να εκχωρήσει τα έσοδα αυτά για τη λειτουργία του Ιδρύματος της Βουλής. Δεν φτάνει που τα συγκεκριμένα Ιδρύματα επιδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, τους παρέχονται εξαιρετικά νεοκλασσικά κυριότητας του Δημοσίου για τη στέγασή τους δωρεάν ην ίδια στιγμή που το Ιδρυμα της Βουλής αναγκάζεται να πληρώνει υψηλό ενοίκιο για τον δικό του εκθεσιακό χώρο!!!
Εάν πέρναγε από το χέρι μου, προκειμένου να σωθεί ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής θα επέλεγα να γίνει περικοπή δαπανών σε άλλους χώρους αμφιβόλου αποτελεσματικότητας όσον αφορά την προβολή της χώρας μας όπως για παράδειγμα η συμμετοχή μας στη  Eurovision προκειμένου να μην κλείσει ο συγκεκριμένος εκθεσιακός χώρος. 

Τρόποι υπάρχουν για να γίνει ένας χώρος βιώσιμος (οικονομικά) πέρα τη λογική του "πονάει χέρι .... κόψει χέρι". Βούληση να υπάρχει και στοχοθεσία με προτεραιότητες που προάγουν και δεν καταβαραθρώνουν τον πολιτισμό στα τάρταρα.

21 σχόλια:

  1. Τρόποι υπάρχουν αλλά θα μπορούσε να κάνει όλα αυτά όχι για να μην κλείσει η έκθεση αλλά για την απόσβεση του χρέους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σα δε ντρεπονται λεω γω.
    Εχοντας επισκεφθει το χωρο μετα απο δικη σου προτροπη για την εκθεση αφιερωμα στο δημοτικο τραγουδι, δυστυχως για πολλοστη φορα συμπεραινω οτι ειμαστε (εννοω η ηγεσια μας) φθηνοι στα λαχανα και ακριβοι στα παραπουλια.

    (Οπου λαχανα ο εκθεσιακος χωρος και παραπουλια οι "εκλεκτοι κοπριτες"- υπαλληλοι της βουλης)

    Καλησπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να κόψουν λεφτά από τη Γιουροβίζιον; Τη Γιουροβίζιον δεν την κουνάει κανείς.

    Πέρα από το προφανές, ότι λαμβάνει διαστάσεις γεγονότος εθνικής σημασίας και αποσπά την προσοχή μας από άλλα πράγματα, είναι πολύ χρήσιμη και για δύο ειδικότερους λόγους.

    α) Τον νικητή τον βγάζουν οι τηλεθεατές. Έτσι δημιουργείται η αίσθηση ότι την ανάγκη μας να επηρεάζουμε τα πράγματα και να ακούγεται ο λόγος μας την έχουμε εκτονώσει. Αλλιώς μπορεί να τη διεκδικούσαμε σθεναρότερα σε άλλους στίβους.
    β) Υποτίθεται ότι ο κάθε διαγωνιζόμενος εκπροσωπεί τη χώρα του, αλλά δεν ακούς ούτε τη μουσική της κάθε χώρας ούτε καν τη γλώσσα της. Επιπλέον το κάθε τραγούδι, έστω κι έτσι, επίσης δεν το ακούς, αφού το οπτικό μέρος της παράστασης έχει παραγκωνίσει το μουσικό: όλοι κοιτάμε αν ο Φιλανδός έχει ντυθεί φέτος Μπαρμπαμυτούσης ή Ζορό. Δημιουγείται λοιπόν έτσι ένα νέο πρότυπο επιλογής: το να διαλέγεις ανάμεσα σε ολόιδια πράγματα. Χρήσιμο για περιπτώσεις όπως λ.χ. οι εκλογές.

    Γιατί τάχα η Γιουροβίζιον ξανάγινε της μόδας εδώ και λίγα χρόνια, ενώ κατά τα άλλα είχαμε να την ακούσουμε από την εποχή του Τόνι Λόγκαν και της Αλέξιας; Μέχρι και η Εκκλησία μας την ευλόγησε. Και μου λες τώρα να κόψουν λεφτά από αυτό τον θεσμό και να τα ρίξουν στον πολιτισμό και τη νεότερη ελληνική ιστορία; Με ποιους είσαι ήθελα να 'ξερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστά επισημαίνεις. Οι εκθέσεις στον χώρο της Βουλής (και μπράβο σε όλους που συμμετέχουν σε αυτό), φαίνεται ότι είναι δουλειά ανθρώπων που ξέρουν τι κάνουν, δεν μπήκαν εκεί τυχαία για να την αράξουν.

    Δυστυχώς τέτοιοι άνθρωποι στην Ελλάδα δε βλέπω να εκτιμούνται. Συνήθως επειδή δεν αρέσκονται να ασχολούνται με δημόσιες σχέσεις (σε αντίθεση με αυτούς που την αράζουν και ασχολούνται με το χειροφίλημα) παθαίνουν ό,τι παθαίνουν. Αντί να στηρίξει την προσπάθεια, να την επιβραβεύσει τι έρχεται να κάνει το κράτος; Να το κόψει.

    Τους ρίχνεις τώρα έναν διάολο ή όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή είναι σίγουρα καλή λύση. Να μεταστεγαστεί σε κτίριο ιδιόκτητο ώστε να σταματήσουμε να πληρώνουμε άχρηστα ενοίκια.
    Δεν έχω πάει, το ομολογώ. Θα το βάλω σύντομα στο πρόγραμμα όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα αν υπάρχει κάτι σ΄αυτή τη χώρα που θα πρέπει να διαφυλάξουμε, είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιστορία και το πολιτισμό μας.Τι άλλο έχουμε να δείξουμε σήμερα; Δυτυχώς τίποτα το αξιόλογο. Η Ελλάδα στηρίζεται στους αρχαίους προγόνους μας, σε ό,τι αυτοί δημιούργησαν. Ας προβάλουμε λοιπόν και τη νεότερη ιστορία μας. Να κόψουν χρήματα απο αλλού και να διατηρηθεί ο εκθεσιακός αυτός χώρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kάνουν περικοπές απ' ότι έχει ουσία. Ντροπή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΡΓΩ ΛΙΓΑΚΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΑΣ:))))))

    ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυσμαράκι
    πρόλαβα να διαβάσω λίγο απο το σχόλιο που μου άφησες και σ'ευχαριστώ πάρα πολύ.όταν πάτησα δημοσίευση το έφαγε ο άτιμος !!!
    Αν έχεις χρόνο ξαναπέρνα .Λοιπόν έχω παρακολουθήσει κι εγώ 2 εκθέσεις εκεί (Κάλλας και Θεοδωράκη) αλλά έμαθα πρόσφατα οτι νοικιάζουν ή ετοιμάζονται να νοικιάσουν ένα νεοκλασσικό απέναντι για εντευκτήριο των πρώην Βουλευτών και Ευρωβουλευτών. Αν πάνε και την έκθεση εκεί ...ποιός ξέρει ;; Ελπίζω να μην στεγάσουν τους εαυτούς τους και σταματήσουν την Έκθεση.Θα το παρακολουθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Hfaistiwnas

    Το χρέος δύσκολα πιστεύω πως θα σβήσει. Ισως τα τρισέγγονά μας να ζήσουν σε μια καλύτερη και λιγότερο χρεωμένη χώρα. Τουλάχιστον για να μη μας σιχτιρίζουν....

    Μα ακόμη και χρεωμένοι, τον πολιτισμό δεν θα πρέπει να τον λησμονήσουμε. Αυτός είναι η επένδυση της ψυχής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @αντώνης

    Συμφωνώ. Εχω την αίσθηση πως θα πρέπει να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους και να δώσουν αξία στον εσωτερικό κόμσο των πόλιτών.
    Από τη φτώχεια των Ταμείων χειρότερη είναι η φτώχεια της ψυχής.

    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Πέπε

    Αυτές οι αναλύσεις σου πολύ μου αρέσουν. Λες τα πράγματα με το όνομά τους και αναδεικνύεις πολύπλευρες πτυχές του θέματος της ανάρτησης που δεν έχουν θιχτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Μαριάνα

    Τους ρίχνεις, και βέβαια τους ρίχνεις.

    Οπου ποιότητα=έλλειψη προβολής
    Οπου πνευματική αξία=θαμμένη στα βάθη της ψυχής που εάν είσαι τυχερός ίσως και να την διακρίνεις (από την έλλειψη του χειροφιλήματος, πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμά σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @KitsosMitsos

    Θέμα σωστής διαχείρησης (ή μάλλον τίμιας) είναι και απλής λογικής.

    Τις προάλλες πέρασα κια ήταν κλιεστή η αίθουσα. Θα περάσω σήμερα πάλι μήπως και μάθω τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @leondokardos

    Συμφωνούμε λεοντόκαρδέ μου

    "Λεφτά υπάρχουν"

    Το ζήτημα είναι που ξοδεύονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @hackaday

    Η ουσία καθώς φαίνεται φαντάζει ανούσια για μερικούς μερικούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @JK Skroutzakos

    Καλώς τον Σκρουτζάκο. Κι εγώ δεν περνώ συχνά από όλα τα στέκια ειδικά αυτή τη περίοδο που είμαι φορτωμένη λόγω εργασίας.

    Ομως μην ανησυχείς, ξέρω πως η εκτίμηση είναι αμοιβαία.

    Σε ευχαριστώ για τους πάντα ζεστούς χαιρετισμούς σου και τον καλό λόγο κάθε φορά που περνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ξωτικό

    Α! Ωραία, λες να κλείσουν την έκθεση και να το ρίξουν στις λεμονάδες για τους πρώην, αφού τους έκοψαν το επίδομα λεμονάδας???λολ
    Βρισκόμαστε σε αναμονή, προσδοκώντας το καλύτερο...

    Καλώς σε βρήκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι επισημάνσεις σου είναι σωστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;