ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Προτάσεις: "Σκοποί και Χοροί της Βορειοδυτικής Μακεδονίας" - Τετάρτη 2/6 στο βιβλιοπωλείο Ιανός

Η επίσημη παρουσίαση της έκδοσης του IEMA (Ινστιτούτου Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής  - Κέντρου Μουσικής Τεκμηρίωσης) με τίτλο

"Σκοποί και Χοροί της Βορειοδυτικής Μακεδονίας",

με καταγραφές, μεταγραφές και σχόλια του μουσικολαογράφου ερευνητή Παντελή Καβακόπουλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 20:00, στον πολιτιστικό χώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έργο αναφοράς στον παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Βορειοδυτικής Μακεδονίας εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Πρόκειται για μια συγκεντρωτική παρουσίαση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, και περιλαμβάνει αναλυτικές μουσικές καταγραφές σε παρτιτούρα 200 τοπικών οργανικών σκοπών καθώς και ανάλυση και παρουσίαση με σκίτσα της μουσικοχορευτικής δομής 35 διαφορετικών τοπικών χορών. Αποτελεί προϊόν εργασίας 40 χρόνων του Π. Καβακόπουλου, ο οποίος γύρισε όλη την περιοχή καταγράφοντας, ηχογραφώντας και συζητώντας με τους ντόπιους μουσικούς. Με βάση το έργο αυτό μάλιστα, τιμήθηκε πρόσφατα με το "Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών".

Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (Ελληνικά-Αγγλικά) και περιλαμβάνει 2 CD ήχου με αποσπάσματα επιτόπιων ηχογραφήσεων, από τις οποίες προέκυψαν οι μουσικές καταγραφές που εμπεριέχονται σ’ αυτό.

Η έκδοση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο τομέα δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου, που αφορά στην καταγραφή, την ψηφιοποίηση και την προβολή του Ελληνικού Μουσικού Πολιτισμού ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν εκδόσεις και για άλλες περιοχές.
Στην παρουσίαση του βιβλίου θα συμμετάσχουν ως ομιλητές οι: Π. Καβακόπουλος, Γ. Παπαδάκης, Π. Μυλωνάς, Χαλδαιάκης, Ά. Ράφτης και Κ. Μόσχος. Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται με μακεδονίτικη μουσική.

Πολιτιστικός χώρος του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αθήνα.

18 σχόλια:

  1. @Hfaistiwnas

    Καλή εβδομάδα και σε σένα Ηφαιστίωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οτιδήποτε έχι να κάνει με το πολιτισμό μας, θα πρέπει να υποστηρίζεται και να προβάλλεται ευρύτατα, οχι μόνο απο το κράτος αλλά και απο την ιδιωτική πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρον ακούγεται ...
    ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ !!!
    Καλή βδομάδα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θέμα είναι σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρον: πρόκειται για μία περιοχή της οποίας ο λαϊκός πολιτισμός φέρει εντονότατα το στοιχείο της επιμιξίας (με πιο απλά λόγια, μια περιοχή με πολλούς σλαβόφωνους). Στη μουσική της έχει επιβληθεί πολλή λογοκρισία και έχουν ειπωθεί του κόσμου οι βλακείες, άλλοτε από φανατισμό και άλλοτε από αμηχανία. Σίγουρα έλειπε μια πραγματικά σοβαρή σχετική μελέτη.

    Αν και μένω με την απορία: γιατί να μπει κανείς στον κόπο να γράψει σε παρτιτούρα 200 ολόκληρα κομμάτια, και να βγάλει μόνο μέρος αυτών σε σιντί, τη στιγμή που η ηχογράφηση είναι απείρως σαφέστερη και πιο χρήσιμη από την παρτιτούρα;

    Τέλος πάντων, την απάντηση θα τη δώσει είτε η παρουσίαση είτε το ίδιο το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:))))
    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι τόσο ωραίοι οι χωροί της Μακεδονίας! Θμάμαι που τους μάθαινα στο σχολείο και ήταν από τους αγαπημένους μου... ελάχιστα τους θυμάμαι τώρα, δυστυχώς...

    Την αγάπη μου και καλό μας καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπερα Δυοσμαρακι
    καλο ΠΣΚ να εχεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @leondokardos

    Θαπρεπε αλλά όταν ο πολιτισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα άστα να πάνε λεοντόκαρδέ μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Sidepap

    Μακάρι νάναι καλοτάξιδο...
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Πέπε

    Είναι γεγονός πως έχουν ειπωθεί απίστευτες βλακείες για τη μουσική της συγκεκριμένης περιοχής (και όχι μόνο).

    Αντί κάποιοι να ερευνούν τα στοιχεία που ενώνουν τους λαούς αναζητούν εκείνα που τους Εστιάζουν σε μία φαντασιακή εθνική "αυθεντικότητα" δίχως να λαμβάνουν υπ' 'οψιν τους πως η μουσική, το τραγούδι, ο χορός ταξίδευαν όπως ταξίδευαν και οι άνθρωποι και αντάλλασσαν στοιχεία.

    Οσο για τις παρτιτούρες που αναφέρεις υποθέτω πως χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος επειδή ζούμε στα πλαίσια ενός πολιτισμού που βασίζεται πια στα ωδεία και όχι στην εμπειρική μετάδοση της γνώσης (υπόθεση κάνω τώρα).

    Ομως το βιβλίο συνοδεύεται και από 2 Cds οπότε υποθέτω πως θα υπάρχουν και ηχογραφήσεις. Θα σου πω μόλις το προμηθευτώ.

    Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου (όπως πάντα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @JK Skroutzakos

    Καλή εβδομάδα Σκρουτζάκο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Γαστεροπλήξ

    Καλή εβδομάδα (χαθήκαμε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Hellenic Potion

    Τους χορούς (όπως κάθε πράγμα) εάν τους αφήσεις σε αφήνουν.

    Πιστεύω όμως πως είναι και θέμα τρόπου διδασκαλίας στο σχολείο (δίχως πάθος, απλά ως μια υποχρέωση) με αποτέλεσμα να μην δημιουργούν την περιέργεια στα παιδιά να συνεχίσουν να μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς

    Καλό καλοκαίρι εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @habilis

    Πράγματι δείχνει ενδιαφέρον. Μέσα στην εβδομάδα θα κοιτάξω να προμηθευτώ το βιβλιαράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Laplace

    Καλή εβδομάδα εύχομαι ρομποτάκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;