ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

κ. Πετσάλνικε : Να κοπούν άμεσα τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής αλλά και οι νέες σχεδιαζόμενες μονιμοποιήσεις μετακλητών υπαλλήλων

Κατά τη διάρκεια των 5 ετών διακυβέρνησης της ΝΔ οι υπάλληλοι της Βουλής σχεδόν διπλασιάστηκαν, όμως εάν συνεχίσουμε έτσι μάλλον θα εξαπλασιαστούν..... 

232 νέοι υπάλληλοι μονιμοποιούνται στο προσωπικό της Βουλής!!!!!

Το πόσοι ακριβώς είναι οι υπάλληλοι της Βουλής τηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού, στελέχη της οποίας κατά καιρούς έχουν καταφέρει να προσθέσουν στις λίστες των προσλαμβανομένων, μέσω μετατάξεων ή αποσπάσεων, γιους και θυγατέρες. Ετσι, τα μόνα στοιχεία που μπορεί να αντληθούν για τη διαχρονική εξέλιξη του πληθυσμού των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων είναι από τις καταστάσεις με την «οργανική σύνθεση του προσωπικού» που επισυνάπτονται στους ετήσιους προϋπολογισμούς της Βουλής.

Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν:

* Στις 20.8.1991 (προεδρία Αθανασίου Τσαλδάρη ) οι συνολικά «κατεχόμενες θέσεις» υπαλλήλων ήταν 571 (504 τακτικοί και 67 προσωπικό ιδιωτικού δικαίου).
-Αναλογία τακτικών υπαλλήλων/υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου : 88,27/11,73

* Στις 20.8.1994 (αρχή της προεδρίας του κ. Απ. Κακλαμάνη ) οι κατεχόμενες θέσεις ήταν 710 (592 τακτικοί και 118 προσωπικό ιδιωτικού δικαίου).
Αύξηση προσωπικού  (20.8.1991 - 20.8.1994) κατά 24,35% 
-Αναλογία τακτικών δημοσίων υπαλλήλων/υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου : 83,5/16,50

* Στις 30.4.2004 (σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφανίζονται στον τελευταίο προϋπολογισμό της τελευταίας και υπερδεκαετούς θητείας του κ. Κακλαμάνη, κατά την οποία έγιναν μεγάλα «ανοίγματα», όπως η καθιέρωση της Βουλής των Εφήβων, οι επισκέψεις μαθητών στο Κοινοβούλιο, η δημιουργία του διαδικτυακού κόμβου, καθώς και η λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού, αλλά και τηλεοπτικού σταθμού), οι συνολικά κατεχόμενες θέσεις προσωπικού ανήλθαν σε 824 (646 τακτικοί, 47 μετακλητοί και 131 ιδιωτικού δικαίου).
Αύξηση προσωπικού (20.8.1994 - 30.4.2004) κατά 16% 
- Αναλογία τακτικών δημοσίων υπαλλήλων/υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου 78,40/15,90

Σε αυτή τη φάση ξεφυτρώνει ανάμεσα στους υπαλλήλους της Βουλής μια νέα κατηγορία υπαλλήλων:
Οι μετακλητοί υπάλληλοι 
«Μετακλητός» είναι ο υπάλληλος που μετακαλείται. Δηλαδή: Κάθε πολιτικό πρόσωπο (υπουργός, βουλευτής) με το που αναλαμβάνει καθήκοντα έχει δικαίωμα να ζητήσει υπαλλήλους για τη στελέχωση του Πολιτικού του γραφείου οι μισθοί των οποίων φυσικά καταβάλλονται από τον Κρατικό προϋπολογισμό.... 

Οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν είτε να :

  • είναι ήδη Δημόσιοι Υπάλληλοι (που εγκαταλείπουν προσωρινά την οργανική τους θέση). Η οργανική αυτή θέση   ΔΕΝ μπορεί να καλυφθεί από άλλον υπάλληλο για όσους μήνες ή χρόνια ο υπάλληλος χρησιμοποιείται από τον  Υπουργό ή τον βουλευτή. Συνεπώς δημιουργείται το φαινόμενο των κενών οργανικών θέσεων των Δημοσίων φορέων οι οποίοι διαμαρτύρονται για ελλείψεις προσωπικού. ,

  • να επιλεγούν από τον Πολιτικό/Υπουργό ως σύμβουλοι, ως επί κεφαλής των πολιτικών γραφείων αρχηγών κομμάτων από τον ιδιωτικό τομέα με συνοπτικές διαδικασίες και ανεξαρτήτως προσόντων, είτε έχουν 35 πτυχία είτε έχουν τελειώσει τη τρίτη Δημοτικού). Η πρόσληψή τους γίνεται για ορισμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή για όσο χρονικό διάστημα ασκεί τα καθήκοντά του ο συγκεκριμένος Πολιτικός/Υπουργός. Η διαδικασία αυτή θεωρούνταν νόμιμη με την προϋπόθεση πως ο μετακλητός υπάλληλος άμα έληγε η θητεία του πολιτικού του προϊσταμένου θα αποχωρούσε από τη συγκεκριμένη θέση (έχοντας βέβαια αποκτήσει προνομιακή μοριοδότηση για μελλοντική εργασία στο Δημόσιο). Εάν δεν αποχωρούσε τότε η διαδικασία ΔΕΝ θεωρούνταν νόμιμη,(ο νοών νοήτω) .
Επομένως με την παύση της θητείας του Πολιτικού/Υπουργού, ο μετακλητός υπάλληλος εάν ήταν ήδη δημόσιος υπάλληλος ήταν υποχρεωμένος να επιστρέψει στην οργανική του θέση, ενώ εάν είχε προσληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα άμα τη λήξει της θητείας του Πολιτικού/Υπουργού έπρεπε να επιστρέψει στο  σπίτι του. 
"Ο μετακλητός υπάλληλος 
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι μετακλητός υπάλληλος δεν μονιμοποιείται.
Άρα, δεν μιλάμε για κανενός είδους μονιμοποίηση.
Μιλάμε για μεταθέσεις-αποσπάσεις"


(Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου σε επερώτηση της δημοσιογράφου κ. Καλογεροπούλου την 23.10.2007 που αφορούσε τις φήμες περί αιτήματος μονιμοποίησης μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή εκ μέρους του κ. Καραμανλή-ολόκληρο το κείμενο εδώ)

Στις 30.4.2004 λοιπόν διαπιστώνουμε πως ανάμεσα στο προσωπικό της Βουλής ξεφυτρώνουν ως δια μαγείας 47 υπάλληλοι με τον χαρακτηρισμό μετακλητοί υπάλληλοι (ποσοστό 5,7% επί του συνόλου των υπαλλήλων της Βουλής)

* Στις 31.5.2006 (επί προεδρίας της κυρίας Αννας Μπενάκη-Ψαρούδα) οι κατεχόμενες θέσεις εκτινάχθηκαν σε 1.305 (710 τακτικοί, 74 μετακλητοί και 521 ιδιωτικού δικαίου).
Αύξηση προσωπικού ( 30.4.2004 - 31.5.2006) κατά 58% μέσα σε 2 μόλις χρόνια!!!!!!!
-Αναλογία τακτικών δημοσίων υπαλλήλων/υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου 54,4/40 !!!!!
-Το ποσοστό των  μετακλητών υπαλλήλων παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα ( 5,6% επί του συνόλου των υπαλλήλων της Βουλής)


* Στις 31.5.2009 (όπως καταγράφεται στον τελευταίο προϋπολογισμό και καλύπτει ένα μέρος της θητείας του τέως προέδρου κ. Δ. Σιούφα),  η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και έτσι οι συνολικά κατεχόμενες θέσεις έφθασαν τις 1.514 (743 τακτικοί, 101 μετακλητοί και 670 προσωπικό ιδιωτικού δικαίου). αλλά όχι την τελευταία περίοδο κατά την οποία έγιναν δεκάδες «τακτοποιήσεις» που μπορεί να φθάσουν τις εκατοντάδες ως το τέλος του χρόνου, οπότε ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για μονιμοποίηση μετακλητών)
Αύξηση προσωπικού (31.5.2006 - 31.5.2009 ) κατά 16% μέσα σε 3 χρόνια!!!!!
-Αναλογία τακτικών δημοσίων υπαλλήλων/υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου 54,4/40 !!!!! (παρά λίγο φίφτυ φίφτυ)
-Το ποσοστό των μετακλητών (31.5.2006 - 31.5.2009) αυξάνεται κατά 36,49% ενώ επί του συνόλου των υπαλλήλων της Βουλής αγγίζει το 6,67% .
Αν, μάλιστα, προστεθούν σε αυτές και άλλες 64 θέσεις που αναφέρονται ως «κενές δεσμευμένες» και αφορούν μετακλητούς και αποσπασμένους υπαλλήλους, (από τη Βουλή σε άλλες υπηρεσίες???? εκτός Βουλής, - γύρευε που δηλαδή,  ακόμη ψάχνουν να βρουν που κατοικοεδρεύουν κάποιοι από αυτούς-),  ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων είναι βέβαιο ότι υπερβαίνει τους 1.600 και άρα είναι υπερτριπλάσιος όσων υπηρετούσαν στις αρχές της.
 
Για να πάρουμε λοιπόν ένα ένα τα στοιχεία : 
 
ΣΥΝΟΛΟ
ποσοστού αύξησης προσωπικού της Βουλής των Ελλήνων
(20.8.1991 - 31.5.2009)
280 %
*Ερώτηση 1η : Δικαιολογείται άραγε μια τόσο υπερμεγέθης αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στη Βουλή και μάλιστα σε περιόδους χαλεπών αγελάδων???)
*Ερώτηση 2η : Γιατί άραγε παρατηρείται κατά τη τελευταία περίοδο μεγάλη άυξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων?
Μήπως επειδή με τροποποίηση του υπηρεσιακού κανονισμού, η οποία ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2008, προβλεπόταν ότι όσοι υπηρέτησαν ή πρόκειται να υπηρετήσουν στο μέλλον (!!!) ως μετακλητοί υπάλληλοι στα κόμματα ή στον πρόεδρο και στους αντιπροέδρους της Βουλής αποκτούν δικαίωμα μονιμοποίησης....έστω και αν η υπηρεσία τους διήρκεσε... μόλις μία ημέρα ?????

Αξιότιμε κ. Πετσάλνικε,

Είναι θέμα υψίστης πολιτικής αξιοπρέπειας....

Δε μπορεί να μιλά κανείς για φορολογική δικαιοσύνη όταν υπάρχουν τόσο εξόφθαλμα κρούσματα πολιτικής διαφθοράς που εξακολουθεί να συντηρεί...

ΠΑΡΑΝΟΜΑ διορισμένοι υπάλληλοι (από τη στιγμή που ακολουθήθηκαν πλάγιοι τρόποι διορισμου) όχι μόνο μονιμοποιούνται αλλα διατηρούν προνόμια ΑΔΙΚΑ τόσο έναντι των πολιτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και μοχθούν καθημερινά όσο και έναντι των υπολοίπων εργαζομένων εντός του Δημοσίου!!!...

- Πόσο συνταγματικό ειναι π.χ. να πληρώνεις το δάσκαλο με 14 μισθούς τη στιγμή που ο υπάλληλος της Βουλής εισπράττει 16???

- Πόσο συνταγματικό είναι να κόβεις μέρος του 13ου και του 14ου μισθού στον δάσκαλο αλλά την τελευταία στιγμή να αποσύρεις τη διάταξη για την περικοπή του 15ου και του 16ου μισθού των μισθών των υπαλλήλων της Βουλής από το νομοσχέδιο για τα έκτακτα μέτρα????

- Πως είναι δυνατόν να σχεδιάζετε και να εγκρίνετε νέες υπεράριθμες προσλήψεις/μονιμοποιήσεις 232  υπαλλήλων στη Βουλή όταν από την άλλη η Κυβέρνηση φορολογεί και ζητά από όλους τους πολίτες να αποδεχτούν μείωση των εισοδημάτων τους λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών?????

Σύμφωνα με δήλωσή σας οι νέες αυτές μονιμοποιήσεις υπαλλήλων αφορούν προσλήψεις υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκαν έως τη διάλυση της τελευταίας Βουλής (Μάϊος του 2009).
Δεν το αμφισβητώ. Ομως πόσο νόμιμο είναι να συνεχίζετε μια παρανομία του προκατόχου σας?  (γιατί περί παρανομίας πρόκειται)
- Πόσο μετακλητοί είναι εν τέλει οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι???
 Αλλά έλεγε ο κ. Ρουσόπουλος, άλλα ελάλησε ο κ. Σιούφας.
Γιατί τώρα να πιστέψω εσάς για το καλύτερο αύριο το οποίο ευαγγελίζεστε τόσο εσείς όσο και τα υπόλοιπα μέλη της σημερινής κυβέρνησης όταν δεν κάνετε κάτι για να σταματήσετε τις αδικίες που έκαναν οι προκάτοχοί σας?

Οι  μετακλητοί υπάλληλοι των γραφείων των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων αλλά και των κοινοβουλευτικών αξιωματούχων (μέλη Προεδρείου και αρχηγών κομμάτων)  με απόφαση του προκατόχου σας κ. Δ.Σιούφα (Ιούνιος του 2008)
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Δικαίωμα χρήσης αυτής της διάταξης απέκτησαν ακόμη και πρόσωπα που προσελήφθησαν λίγες ημέρες πριν από τις τελευταίες εκλογές υποβάλλοντας μια απλή αίτηση έως και 3 μήνες πριν από την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή έως τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.
 
Αναρωτιέμαι :
*Δεσμεύτηκε η κυβέρνηση για πάγωμα των προσλήψεων στον Δημόσιο τομέα ναι ή όχι???
(Γιατί αθετείτε το λόγο σας???)
*Θα καταργηθούν ο 15ος και 16ος μισθός των υπαλλήλων της Βουλής, ναι ή όχι?
(Διαφορετικά  θεωρώ σωστό για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης να δώσετε 15ο και 16ο μισθό σε όλους τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα)
*Εν τέλει υπάρχει ισονομία πολιτών στην Ελλάδα ναι ή όχι???? 

- Πως μου ζητάτε να καλύψω από το υστέρημά μου τις μαύρες τρύπες  που ο Δημόσιος Τομέας δημιουργεί , όταν καθημερινά δημιουργούνται νέες????
-Δεν υποτιμάτε τη νοημοσύνη μου όταν μου ζητάτε να δέχομαι άκριτα θυσίες την ίδια στιγμή που μονιμοποιούνται αλλά και νομιμοποιούνται μετακλητοί υπάλληλοι στη Βουλή όταν το προσωπικό είναι ήδη υπεράριθμο?
- Γιατί επιβαρύνετε το εισόδημά μου με πρόσθετους και αχρείαστους μισθούς? 
- Αλήθεια με βάση τα παραπάνω για ποιόν εκσυγχρονισμό του Δημοσίου τομέα μιλάμε?????
Τέλος
Μέχρι πότε θα πληρώνω εγώ (ο πολίτης) τις απύθμενες μαύρες τρύπες που ανοίγετε εσείς οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ  και
οι "πορφυρογέννητοι" αυλοκόλακες σας????

Πηγές πληροφοριών : 
 CAPITAL,10.2.2010

Το Βήμα 8.11.2009

Το Βήμα,5.3.2010

Απόφαση 2/8098/0022/9-2-2004 περί αποδοχών των μετακλητών υπαλλήλων (εδώ) και των επιδομάτων τους

13 σχόλια:

  1. Πες τα.. και απορούν που πάνε τα λεφτά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεγοντας υπαλληλοι της βουλης μιλαμε για ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ.Απ' την αλλη πρεπει να ειναι πολυ σκληρη δουλεια να πηγαινεις το ποτηρι με το νερο στον βουλευτη για να μην ξεραθει ο λαιμος του !Οποτε χαλαλι οι δυο εξτρα μισθοι.Πρεπει να παιρνουν κ βαρεα ανθυγιεινα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωχ σταμάτα
    δεν αντέχω άλλο
    θα μου πέσουν όλα τα μαλλιά με αυτά που μαθαίνω

    και μου ζητάνε να χαρίσω και έναν
    μισθό;

    έλεος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετα και απο ολα αυτα τα "ωραια πραγματα" τα οποια κανουν χρονια τωρα στη Βουλη, ενεργωντας λες και ειναι φεουδο τους (ολα τα κομματα, μηδενος εξαιρουμενου), εγω για ενα αναρωτιεμαι:

    πολλοι εξεπλαγησαν για το επεισοδιακι στο καταπτυστο εκεινο κομματοσκυλο που παριστανει τον προεδρο της ΓΣΕΕ (εχοντας ως ετησιες απολαβες το συνηθες ποσο ολων των εργαζομενων της ταξεως των 160.000 € που παιρνει για να καθεται). Αν αυριο αυτο ειναι παρωνυχιδα μπροστα στο ματσουκι που θα αρχισει να πεφτει στα κομματοσκυλα και τους προστατες τους, θα φταιει μονο αυτος που θα ριχνει το ματσουκι ή και αυτοι που προκαλουν τοσο πολυ;

    Γιατι εγω δεν μπορω να θεωρησω συναδελφους μου κανενα κομματοσκυλο που μπηκε απο τα χιλιαδες παραθυρα των νομων που ψηφιζαν για τους κολλητους τους. Και η οργη του κοσμου θα φτασει και σε αυτους.

    Και τωρα η οργη δεν θα προερχεται μονο απο τους συνομιληκους του 16χρονου δολοφονημενου περσι, αλλά απο τους γονεις τους οταν καταλαβουν οτι μετα τις περικοπες και τις αυξησεις θα κινδυνευουν να χασουν το σπιτι τους που προσπαθουν με χιλια δυο βασανα να αποπληρωσουν στις τραπεζες.

    Αφου αυτο προκαλουν με τη σταση τους και με τις αποφασεις τους, αυτο θα παρουν ως απαντηση.

    Γιατι οταν καποιον τον φτασουν στην απελπισια, τοτε μαλλον θα ξεπερασει ολους τους φοβους που του φυτευουν καθημερινα.
    Και τοτε οι υπευθυνοι θα πληρωσουν ακομα και με χειροδικιες. Γιατι πολυ ευγενικοι ημασταν μεχρι τωρα.

    Ελενη, μπραβο για την αναρτηση. Πολυ κατατοπιστικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να πείς ?
    Οταν στο DNA των πολιτικών είναι το βόλεμα ψηφοφόρων και ημετέρων δεν έχουμε καμία ελπίδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Hfaistiwnas

    Κατά τη γνώμη μου λεφτά πράγματι υπάρχουν, όμως σπαταλώνται σε ανόητες και περίσσιες προσλήψεις.

    Πρώτα πρέπει να κοπούν αυτές οι σπατάλες προκειμένου να πειστούν οι πολίτες πως γίνεται μια συλλογική προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @crispy

    Και να σκεφτεί κανείς πως πέρσυ η Βουλή παρέμεινε κλειστή για μήνες....

    Και να σκεφτεί κανείς πως ο 15ος και 16ος μισθός ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΝ...

    Καλώς ήρθες στο φτωχό μου βλογολόγιον και καλή εβδομάδα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @roadartist

    Τα είπες όλα καλή μου καλλιτέχνιδα

    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @logia

    Τον μισθό να τον χαρίσουμε εάν είναι για το καλό του τόπου μας, όμως να τον χαρίσουμε ΟΛΟΙ οι πολίτες και όχι επιλεκτικά κάποιοι...

    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @αντώνης

    Η κοινωνική οργή πιστεύω πως είναι δικαιολογημένη.

    Κανείς πολίτης δεν νομίζω πως θα ήθελε να δει την Ελλάδα να χρεωκοπεί.

    Ομως οι πολιτικοί μας άρχοντες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως εάν ΔΕΝ κοπούν τα προνόμια και η ευνοϊκή μεταχείρηση κάποιων επίλεκτων κοινωνικών ομάδων ο λαός δεν πρόκειται να δεχτεί την υπέρμετρη φορολόγηση και την μείωση των εισοδημάτων του.

    Για τον απλούστατο λόγο πως δεν μπορεί να συνεχίζεται η κοινωνική αδικία.

    Και είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουν έγκαιρα και να πράξουν αναλόγως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @habilis

    Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

    (το λέω σε σένα για να το πιστέψω κι εγώ)

    Καλημέρες πολές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι χαρά να σε διάβαζε ο κ. Πετσάλνικος και ακόμη μεγαλύτερη να έκανε και πράξη τις προτροπές σου. Πράγμα μάλλον απίθανο... όχι το να σε διαβάσει …αλλά το να το κάνει.

    Θα συμφωνήσω με το «λεφτά υπάρχουν» του κ. Πρωθυπουργού, μόνο που αυτά καταλήγουν πάντα στις τσέπες των κολλητών και των κομματόσκυλων, ένθεν κακείθεν. Με έναν παράξενο τρόπο όλοι αυτοί διατηρούν τα προνόμια τους στην οποιαδήποτε εναλλαγή της εξουσίας. Είναι κάτι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία Το μόνο που αλλάζει είναι το ποσοστό των «λαφύρων».
    Την ρύση για το από πού βρωμάει το ψάρι σίγουρα την ξέρεις, οπότε εύκολα μπορείς να συμπεράνεις και ποιος πρέπει να βάλει πρώτος και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη του για να σωθεί και να αλλάξει η χώρα. Στον κ. Παπανδρέου (λόγω της ευρείας εκλογικής νίκης αλλά και της χρονικής συγκυρίας) δίνεται η ευκαιρία να αφήσει το ίχνος του στην νεώτερη Ιστορία της χώρας. Οι επιλογές του θα δείξουν αν αυτό θα είναι θετικό ή αρνητικό. Προσωπικά για το καλό όλων εύχομαι το πρώτο.

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;