ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Πολιτισμός - Τουρισμός : Λόγω έλλειψης προσωπικού θα παραμείνουν κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία



Ανακλήθηκε λένε η προκήρυξη 2.584 θέσεων έκτακτου προσωπικού που προορίζεται για τις Εφορίες Αρχαιοτήτων, τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους

Το αιτιολογικό της ανάκλησης σύμφωνα με το ΥΠ.ΠΟ. σχετίζεται με λόγους "διαφάνειας" και "αξιοκρατίας". Λένε πως δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την προκήρυξη των θέσεων έκτακτου προσωπικού. Δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω την εγκυρότητα των επίσημων λόγων, παρ΄όλα αυτά αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα :

Κάποιοι χώροι Πολιτισμού (αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία) θα παραμείνουν κλειστοί λόγω έλλειψης προσωπικού!!!!!

Το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού αρκείται σε μία απλή περιγραφή της κατάστασης λέγοντας πως : «(...) ήδη το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών έχει κλείσει και καταβάλλεται προσπάθεια να ανοίξουν κάποιες αίθουσες με μεταφορά προσωπικού, έχει κλείσει μεγάλο μέρος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, έκλεισε ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη και για να ανοίξει θα κλείσει λόγω μεταφοράς προσωπικού μεγάλο μέρος (2/3 των αιθουσών) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν παραλύσει όλες οι υπηρεσίες και ιδίως οι περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων, (οι οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες). Η σχεδόν ολοκληρωτική παράλυση των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού σε ό,τι αφορά το αντικείμενο των Αρχαιολογικών Εργων και των Αναστηλώσεων βρίσκεται μπροστά μας αφού κατά κύριο λόγο η λειτουργία του στηρίζεται σε συμβασιούχους των οποίων έληξαν οι συμβάσεις".

Στη δήλωση του αρμόδιου Υπουργείου αναφέρεται πως : «Κρίθηκε προσφορότερο να ανοίξει στο σύνολο του ο Λευκός Πύργος λόγω της υψηλής επισκεψιμότητάς του. Οι αίθουσες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού που θα παραμείνουν ανοιχτές, προσφέρουν στους επισκέπτες αντιπροσωπευτική εικόνα του βυζαντινού πολιτισμού»!

Τελικά αναρωτιέμαι εάν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα καλυφθούν (προσωρινά) οι ανάγκες των χώρων πολιτισμού θα βασίζονται στην επισκεψιμότητα των συγκεκριμένων χώρων ή στην  συνεισφορά τους στην επιστημονική έρευνα και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο???? Γιατί αν για παράδειγμα η υψηλή επισκεψιμότητα του Λευκού Πύργου λειτουργήσει σε βάρος του Βυζαντινού Μουσείου της Θεσσαλονίκης (που αποδεδειγμένα έχει δραστηριοποιηθεί και έχει παράξει πολύτιμο επιστημονικό έργο στον τομέα του καθώς επίσης έχει προσδώσει κύρος στη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο) τότε κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως στο μέλλον δεν θα επαναληφθεί η αφαίμαξη και υποβάθμιση κάποιων Μουσείων σε βάρος κάποιων άλλων με τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού και με το πρόσχημα της υχηλής επισκεψιμότητας κάποιων Μουσείων συγκριτικά με κάποια άλλα.

Το "πολυσύχναστο" πολύ πιθανά θα νικά το "επιστημονικό" και την ποιότητα των εκθεμάτων.
Μήπως στο μέλλον θα έπρεπε να προγραμματίζεται έγκαιρα η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και όχι τη τελευταία στιγμή???? (Για παράδειγμα εφ΄όσον ήταν γνωστό πως έληγε μεγάλος αριθμός συμβάσεων στις 31.12.2009 τότε γιατί χρειάστηκε να εκπνεύσει αυτό το χρονικό περιθώριο και να συζητάμε τώρα που οι υπηρεσίες ήδη έχουν απογυμνωθεί από το προσωπικό την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού λόγω ατασθαλιών????)

Για να καταλάβουμε το μέγεθος αυτής της αναταραχής αρκεί να αναφέρουμε πως από σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού υπολογίζεται πως θα παραμείνουν κλειστά (εντελώς ή μερικώς) 23 μουσεία και 22 αρχαιολογικοί χώροι!!!

Προσωπικά δεν στηρίζω τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων stage αφού θεωρώ πως αυτό το είδος εργασίας είναι καταχρηστικό και προσομοιάζει σε καθεστώς δουλείας (αφού στους εργαζόμενους δεν καταβάλλονται ένσημα). Πιστεύω όμως πως θα πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού να στελεχωθεί όχι μόνο με επαρκές (σε αριθμό) προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων, χώρων Τέχνης και ανασκαφικών εργασιών αλλά και από άτομα με ειδικά προσόντα (σπουδές, εμπειρία κλπ).

Τρόποι υπάρχουν για να βρεθούν λύσεις, πολιτική βούληση υπάρχει???
 
Ας αποσπαστούν άμεσα, πλεονάζοντες εργαζόμενοι από άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες -με τα απαραίτητα προσόντα φυσικά- εν τέλει γιατί είναι τόσο δύσκολη η μετακίνηση εργαζομένων από μια Δημόσια Υπηρεσία σε μια άλλη??? Στις πολυεθνικές επιχειρήσεις συχνά χρησιμοποιείται στα παλίσια της εκπαίδευσης προσωπικού η διαδικασία που ονομάζεται "rotation" και οι υπάλληλοι μετακινούνται συχνά με σκοπό την απόκτηση νέων εμπειριών σε νέες θέσεις. Γιατί να μην ισχύσει αυτή η διαδικασία και στο Δημόσιο???? Ας αποδεσμευτούν οι πολυπληθείς Υπάλληλοι που βρίσκονται αποσπασμένοι από εδώ και από εκεί σε διάφορες διοικητικές θέσεις και ας τοποθετηθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.
Εάν υπάρχουν περισσότερες εξειδικευμένες ανάγκες ας προσληφθούν άτομα με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου, όχι όμως με συμβάσεις stage ή ωρομίσθιοι ή με μπλοκάκια. 
Ας αξιοποιηθούν επίσης οι Πτυχιούχοι του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου (....για τους οποίους  ακόμη εκκρεμεί η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων....). Στην ανάγκη για πιο εξειδικευμένες θέσεις, ας σταλούν φοιτητές των  Αρχαιολογικών Σχολών και της Σχολής Καλών Τεχνών προκειμένου να στελεχώσουν τις Υπηρεσίες όπου υπάρχουν κενά, ακόμη και σε εθελοντική βάση (τουλάχιστον έως ότου επιλυθούν τα διαδικαστικά προβλήματα της πρόσληψης προσωπικού τα οποία κανονικά δεν θα πρέπει να δούμε να επαναλαμβάνονται στο μέλλον).
Εν τέλει ας αποσπαστεί μέρος του πολυπληθέστατου προσωπικού του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης σε άλλους χώρους προκειμένου να μην κλείσουν οι χώροι Πολιτισμού. Σε τελική ανάλυση Μουσεία με ανάγκες υπάρχουν πολλά, δεν υπάρχει μόνο το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης για να "βολεύεται" πληθώρα υπαλλήλων...... 
 
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!!!!!
 
Και μάλιστα σε έναν τόπο που όπως έχουμε επισημάνει διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό Δημοσίων Υπαλλήλων.....!!!!!!!

Σε λίγο καιρό ανοίγει η τουριστική σεζόν. Στα προγράμματα των tour operators και των ταξιδιωτικών γραφείων, σημαντικό μέρος καταλαμβάνουν οι επισκέψεις αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων.

Εάν δεν γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες και οι χώροι Πολιτισμού καταλήξουν να παραμείνουν κλειστοί τότε ένα είναι βέβαιο :

Πως οι επισκέπτες θα πάρουν των ομματιών τους και θα επιλέξουν άλλους τόπους, τόπους των οποίων οι διοικούντες σέβονται την πολιτιστική τους κληρονομιά....

Και τότε το νεοσύστατο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν θάχει λόγο να υφίσταται αφού ούτε Τουρισμό θα έχουμε μα το κυριότερο....ούτε ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ 

Οταν ρώτησαν τον κ. Κ. Φώσκολο (αναπληρωτή διευθυντή Πυρηνικών Ερευνών στο Ινστιτούτο Paul Sherrer της Ελβετίας) "τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησε" απάντησε :

....Ενα θραύσμα αγγείου σε μια βιτρίνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου, σμαλτωμένο με ένα μοναδικό γαλανό επίχρισμα τ΄ουρανού και της θάλασσας. Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο, ένα "κομμάτι" που να διατηρεί τη μαγεία και το μυστήριό του.
Για να συμπληρώσει αμέσως μετά
...Κανείς όμως από το προσωπικό του Μουσείου δεν ήταν σε θέση να διηγηθεί την ιστορία του....

15 σχόλια:

  1. το είχα διαβάσει πρόσφατα και σε σκέφτηκα. :)
    εδώ δεν έχουν σάλιο για τους νεοέλληνες τους αρχαιολογικούς χώρους θα φροντίσουν;
    καλησπέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην αρχή μας πήραν τα κονδύλια και δεν είχαμε βιβλία και υλικά, μετά αφαίρεσαν το προσωπικό από τη βιβλιοθήκη με αποτέλεσμα να δυσλειτουργεί, μετά καταχαρούμενη που πέρασα πρώτη στο μεταπτυχιακό για την υποτροφία με ειδοποιούν ότι δε θα πάρω χρήματα, μετά το φοιτητικό βιβλιάριο υγείας γίνεται ότι και το πτυχίο μας... $%^&

    Γνωρίζοντας δε, ότι όλα αυτά γίνονται λόγω κατάχρησης της εξουσίας και κάκιστης διαχείρισης πόρων, εύχομαι σύντομα όταν κάποιος αναλαμβάνει εξουσίες και σημαντικές θέσεις, πριν χαμογελάσει αυτάρεσκα και αρχίσει να παχαίνει, να νιώθει το βάρος των καθηκόντων του και την ευθύνη αυτού που κάνει όπως την νιώθουν όσοι παλεύουν με τα μεροκάματα.

    Να μπαίνει φυλακή, να βαθμολογείται στο πόστο του, να φεύγει από την εξουσία πριν ακόμα κάνει το λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη σου πω ότι θα κλείσουν και άλλοι λόγω κρίσης.. ως δικαιολογία πάντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @basnia

    Εάν ήθελαν να αναζητήσουν πόρους θα έπρεπε να αναζητήσουν τι έγιναν τα χρήματα που χάθηκαν την εποχή του Ζαχόπουλου ????? (η υπόθεση τοπθετήθηκε στο αρχείο όπως όλες οι άλλες)
    Θα έπρεπε επίσης να ψάξουν για ποσά τα οποία "καταχράστηκαν" συμβασιούχοι της περιφέρειας (βλέπε κατά Ναύπλιο μεριά) που όταν έληξε (παλαιότερα) η σύμβασή τους δεν επέστρεψαν κονδύλια τα οποία είχαν χρεωθεί με την απλή δικαιολογία πως δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα επιστρέψουν!!!! Και πολλά άλλα....
    Θέλω να πω πως χρήματα υπάρχουν και για τους Νεοέλληνες και για τους αρχαιολογικούς χώρους, απλά αντί να βρίσκονται στα Δημόσια Ταμεία, βρίσκονται σε ιδιωτι΄κές τσέπες....

    Καλησπέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Μαριάνα
    Μια και λές για τις βιβλιοθήκες...Δεν είναι ευρέως γνωστό πως για τη δημιουργία και την ανακαίνιση των Δημόσιων Βιβλιοθηκών διατέθηκαν αρκετά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωσης. Φυσικά αντί τα κονδύλια αυτά να πάνε εκεί που έπρεπε διατέθηκαν σε Δήμους (δήθεν για τη δημιουργία και την ανακαίνιση Δημοτικών Βιβλιοθηκών) και αφαιρέθηκαν από τις γνωστές μεγάλες Δημόσιες Βιβλιοθήκες.
    Σε κάποια νησιά (να μη λέμε ονόματα μα κάπου εκεί στο Βόρειο Αιγαίο) το κονδύλι για την δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης διατέθηκε για να εξοπλιστεί ένα είδος "γκαρσονιέρας" για τον ανώτατο τοπικό άρχοντα.
    Με λίγα λόγια τα χρήματα φαγώθηκαν όχι σε βιβλία αλλά σε άλλες χρήσεις....όπως συνήθως.....Για αυτό σε εσάς έκοψαν τα βιβλία και τα υλικά. Γιατί όταν φαγώθηκαν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπιστώθηκε πως δεν προβλεπόταν κονδύλι στον προϋπολογισμό του κράτους για τη συντήρηση των Δημόσιων Βιβλιοθηκών!!!!!

    Λες
    "εύχομαι σύντομα όταν κάποιος αναλαμβάνει εξουσίες και σημαντικές θέσεις, πριν χαμογελάσει αυτάρεσκα και αρχίσει να παχαίνει, να νιώθει το βάρος των καθηκόντων του και την ευθύνη αυτού που κάνει όπως την νιώθουν όσοι παλεύουν με τα μεροκάματα.

    Να μπαίνει φυλακή, να βαθμολογείται στο πόστο του, να φεύγει από την εξουσία πριν ακόμα κάνει το λάθος."

    Αυτό είναι και το δικό μου όνειρο Μαριάνα μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Hfaistiwnas

    Ναι είναι βέβαιο, όμως έχουμε πει πως δεν είναι η κρίση η αιτία των δεινών μας μα η κακοδιαχείριση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τρομαρα τους...εδω τους επιασε ο πονος για διαφανεια και αξιοκρατία...είμαστε αναξιοι της κληρονομιας μας...

    καλη χρονια δεν ευχηθηκα ακομη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα γίνω διάβολος, ουπς, θα γίνω διάβολος του συνηγόρου, ουπς, θα γίνω συνήγορος του διαβόλου. Αν είναι να μπει μια ...τάξη, κομάτια να γίνει για λίγες μέρες. Όπως το κλείσιμο στα Τέμπη, οπως το επερχομενο κλείσιμο των εθνικών οδών από αγρότες, όπως ....πολλά άλλα κλεισίματα που για λίγο ή πολύ μας ενοχλούν. Επαναλαμβάνω, αν είναι να μπει μια τάξη (;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια! Θίγεις ένα μεγάλης σημασίας θέμα που δυστυχώς ανήκει στην κατηγορία εκείνη που η Πολιτεία υπβαθμίζει! Πολύ σωστή η πρόταση σου: "Ας αποσπαστούν άμεσα, πλεονάζοντες εργαζόμενοι από άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες..."
    Στην ΕΡΤ λουφάρουνε κάποιες χιλιάδες! Ακόμη και τα απαιτούμενα προσόντα να μην έχουν, αρκεί οι χώροι να μένουν ανοιχτοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μηπως κατι ξερει απο αυτα και η golden δημοσιογραφος ΠΑΝΑΓΩΤΑΡΕΑ ?
    ΟΥΔΕΙς ΑΝΑΜΑΡΤΥΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Δυοσμαρακι,

    φυσικά αντιλαμβάνεσαι ότι η "απόσπαση" δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορεί να λειτουργησει με το καθεστως που υπάρχει σήμερα. Μακάρι, αλλά σιγά μη δεχτεί κάποιος που βρίσκεται στην Αθήνα και κάααααθεται να πάει να λειτουργήσει τον αρχαιολογικό χώρο στην Ρόδο για παράδειγμα.

    Νομίζω ότι το μόνο που μπορούμε να ελπίσουμε είναι ότι αν στρώσει λίγο η οικονομική κατάσταση της χώρας να δωθούν αυτά που πρέπει για τον πολιτισμό χωρίς να τα φάνε οι "Ζαχοπουλοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συχνό το φαινόμενο να απεργούν οι φύλακες ή για κάποιο άλλο λόγο να είναι κλειστή η Ακρόπολης και τα μουσεία μας.
    Και όμως, δυστυχώς σ΄αυτά στηρίζουμε το μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμού μας, αλλά η κακομοιριά που μας διακατέχει,βλάπτει το τουρισμό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανήκουστη κατάσταση.

    Σε πολιτικό επίπεδο είναι ντροπή και κατάντια: τόσο το ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν όλοι οι χώροι ταυτόχρονα, όσο και το προβαλλόμενο κριτήριο επιλογής εκείνων που θα λειτουργήσουν.

    Το πώς μπορεί να υπάρχει ανεπάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού σε οποιονδήποτε τομέα είναι ένα ανεξήγητο θαύμα, το 'χουμε ξανασυζητήσει άλλωστε, τη στιγμή που οι σχολές παράγουν καραβιές ολόκληρες πτυχιούχων που δεν έχουν πού να δουλέψουν.

    Οπωσδήποτε σε κάποιο βαθμό αυτό είναι το αποτέλεσμα της αέναης μετακύλισης εκκρεμοτήτων από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Θυμάμαι εκείνο το παλιό, μπορεί και 20ετίας, αλλά πάντα φρέσκο κλιπάκι του Χάρυ Κλυν:

    Κυβ. εκπρόσωπος: Στον τομέα της ...[δε θυμάμαι, βάλτε ό,τι θέλετε] παραλάβαμε χάος από την προηγούμενη κυβέρνηση.
    Δημοσιογράφος: Μα πριν από εσάς, πάλι εσείς ήσασταν κυβέρνηση!
    Κυβ. εκπρ.: Η λεπτομέρεια που αναφέρετε δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

    (Ντάξει, σ' εμάς δεν ήταν η ίδια κυβέρνηση. Δεν ήταν ο Γιάννης, ήταν ο Γιαννάκης.)

    Όμως είναι απλός συνδυασμός ανικανότητας και ανευθυνότητας με δυσμενή συγκυρία; Μέρα με την ημέρα βλέπουμε να καταστρατηγούνται όλο και περισσότερα κεκτημένα του ευρύτερου Πολιτισμού (παιδεία, ανθρώπινα δικαιώματα, κάθε μορφή ποιότητας ζωής...), και η χώρα μας δεν βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της τάσης. Μας βλέπω να βαδίζουμε με βήμα ταχύ προς μία κοινωνία όπου ο καταιγισμός σωρείας πληροφοριών και ερεθισμάτων, που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του νου μας να τις χωνέψουν και να τις ξεδιαλέξουν, θα έχει υποσκελίσει οποιαδήποτε άλλη μορφή επαφής του ατόμου με τον κόσμο.

    Στο σχολείο γράμματα δε μαθαίνουμε. Τα μουσεία κλείνουν.Η δικαιοσύνη λειτουργεί με όλο και πιο απροκάλυπτη αδικία. Η περίφημη "Προστασία του Πολίτη" επαφίεται σ' ένα στρατό κατοχής από αφιονισμένους Τσέτες. Το περιβάλλον αντί να μας περιβάλλει περιορίζεται σε νησίδες άκαφτων και άχτιστων εκτάσεων που όλο και συρρικνώνονται. Η φορολογία σφίγγει, οι συντάξεις κόβονται. Την παρακολούθηση της ιδιωτικότητας τη μαθαίνουμε πλέον στα παιδιά μας από τον πρώτο-δεύτερο μήνα της ζωής τους, μόλις βγουν από το δωμάτιο των γονέων και μπουν στο παιδικό δωμάτιο με το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Η πρόσβαση σε καθαρές από χημεία τροφές, ποτά, νερό και αέρα είναι προβληματική. Αγοράζουμε και πετάμε, αγοράζουμε και πετάμε, αγοράζουμε και πετάμε. Αγαθά, πληροφορίες, ιδέες.

    Και δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτε για όλα αυτά. Εφόσον έχουμε όχι απλώς μία στέγη πάνω από το κεφάλι μας και νερό και ρεύμα αλλά (έστω και κατ' επίφασιν) και σχολείο, δημόσια υγεία, θεσμούς και απεριόριστη πρόσβαση σε καταναλωτικά αγαθά και πληροφορίες, υπάρχουν προσχήματα να είμαστε πολύ πιο ευχαριστημένοι από τους απροκάλυπτα εξαθλιωμένους Γάλλους του 1789 ή Ρώσους του 1917.

    Μήπως την έχω ακούσει με συνωμοσιολογία και βλέπω φαντάσματα; Μακάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κοντόφθαλμη πρακτική. Υποτίθεται ότι υπολειπόμαστε σε έσοδα. Μεγαλύτερη βιομηχανία μας ο τουρισμός. Θέλει μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι με κλειστά μουσεία, μειώνονται τα έσοδα του τουρισμού και η εικόνα μας;
    Τι να πει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;