ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ο Μιμίκος και η Μαίρη....


Αντιγράφω μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση που βρήκα στο εξαιρετικό blog Γλυπτοθήκη.

Αφορά την γνωστή ιστορία του Μιμίκου και της Μαίρης, δύο νέων που αγαπήθηκαν πολύ μα ο έρωτάς τους είχε τραγική κατάληξη. Η ιστορία τους συγκλονισε την Αθηναϊκή κοινωνία του 19ου αι. Οι φωτογραφίες, η επεξεργασία τους και το κείμενο είναι του Βερνάρδου  του κατόχου του blog .

Στο μνήμα αυτό ( φωτό ) , που καιρό τώρα έψαχνα να βρώ, δεν υπάρχει κάποιο έργο γλυπτικής, υπάρχει κάτι άλλο : το νεκρό σώμα της Marie Weber ερωμένης του Μιχαήλ Μιμίκου.
Θυμίζω την ιστορία τους ,αν και αυτή που διάβασα στο διαδίκτυο ( την παραθέτω, περιληπτικά, σε ελεύθερη μετάφραση ) , είναι τελείως διαφορετική από την ιστορία που μας έχει παραδώσει ο ελληνικός κινηματογράφος. Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω ποιά από τις δυο είναι η σωστή.
Γνωρίστηκαν το 1893. Παιδαγωγός στο παλάτι αυτή, στρατιωτικός γιατρός στο νοσοκομείο του Μακρυγιάννη αυτός. Της γνωριμίας ακολούθησε “έρως κεραυνοβόλος” και πολλές μεταξύ τους συναντήσεις στο χώρο της Ακρόπολης. Μια μέρα που η Μαίρη περίμενε τον Μιμίκο να έρθει στην καθιερωμένη συνάντησή τους,αυτός ποτέ δεν πήγε. Το ίδιο συνέβη και την επομένη ημέρα : πάλι ο Μιμίκος δεν εμφανίστηκε στο σημείο συνάντησής τους. Απογοητευμένη η Μαίρη στέλνει μία επιστολή στην εργασία του Μιμίκου , γράφοντάς του ότι αν και αυτή τη φορά δεν εμφανιστεί στη συνάντησή τους τότε αυτή θα σκότωνε τον εαυτό της πηδώντας από την Ακρόπολη.Την επομένη ημέρα ντύθηκε με τα καλά της και πήγε στο σημείο συνάντησής τους. Μάταια όμως. Ο Μιμίκος ούτε αυτή τη φορά πήγε να τη συναντήσει. Κοίταξε για τελευταία φορά προς το σημείο από όπου αυτός συνήθως ερχόταν και όταν διαπίστωσε πως άδικα περίμενε, κλείνει τα μάτια της και πηδά στό κενό. Έντρομοι κάποιοι επισκέπτες της Ακρόπολης πλησιάζουν προς το σημείο όπου είχε γκρεμιστεί,την σηκώνουν και την μεταφέρουν στο κοντινότερο νοσοκομείο που ήταν αυτό που εργαζόταν ο Μιμίκος. Εκείνος μόλις είχε πάει στο γραφείο του μετά από απουσία τριών ημερών για λόγους υγείας, και διάβαζε την επιστολή της Μαίρης που μόλις τότε του παρέδωσαν. Οι φωνές και η αναστάτωση από τη μεταφορά της νεκρής πλέον Μαίρης τον οδήγησαν στο προαύλιο όπου αντίκρισε το άψυχο σώμα της. Απαρηγόρητος όπως ήταν ορκίστηκε να ακολουθήσει την αγαπημένη του, πράγμα που έκανε αυτοκτονώντας με το υπηρεσιακό του πιστόλι.Θάφτηκαν χωριστά την ίδια μέρα στο Α΄Νεκροταφείο. Οι φίλοι του Μιμίκου,όμως, το βράδυ της ημέρας της ταφής, ξέθαψαν το πτώμα του και το ενταφίασαν δίπλα σε αυτό της Μαίρης.Μία τραγωδία, που ο απόηχός της φτάνει μέχρι τις ημέρες μας, τα χρόνια εκείνα είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Ενέπνευσε λογοτέχνες και μουσικούς να δημιουργήσουν έργα βασισμένα στην ερωτική αυτή ιστορία.
Η πλάκα ( φωτό πάνω ) είναι τοποθετημένη μπροστά aπό τον σταυρό του μνήματος και πάνω της είναι γραμμένα :
Καρδίαις, αν σμίξουνε στη γη σαν της καρδίαις μας πάλι
Να μη χωρίσουνε ποτέ η μια από την άλλη
Μηνί Φεβρουαρίω φθίνοντι………….
Οι εν ουρανώ ερασταί………
εν 1893 έτει………………………
Μαίρη και Μιχαήλ
Σημ. Είναι εμφανές ότι στον τάφο είναι θαμμένη μόνο η Μαίρη. Όσο για τον Μιμίκο μου είναι άγνωστο το που είναι θαμμένος. Η φωτoεπεξεργασία δική μου.

Εγώ το μόνο που θα ήθελα να συμπληρώσω είναι πως όπως λέγεται το μέρος που έπεσε η Μαίρη ήταν κοντά στην ταβέρνα της Μαρίτσας (δεν γνωρίζω που βρισκόταν). Η υπόθεση έγινε ταινία (1958) με πρωταγωνιστές την Α.Βουγιουκλάκη και τον Α. Μπάρκουλη
Ολοι οι ερωτευμένοι εύχονταν ο έρωτάς τους να είναι τόσο δυνατός σαν του Μιμίκου και της Μαίρης. Ο έρωτάς τους έγινε ποίημα για τους ερωτευμένους....

Έλα ρομαντικά ν’ αγαπηθούμε
εγώ ο Μιμίκος νάμαι κι εσύ η Μαίρη
Έλα στης Πλάκας τις ανηφοριές να πλανηθούμε
να περάσουμε κι απ’ το σπίτι του Σεφέρη
ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, Ο Ποιητής Μανούσος Φάσης

αλλά και μέτρο σύγκρισης για τους απογοητευμένους.... 
Αγνές αγάπες δεν υπάρχουν
Σαν τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα

δεν έχει τώρα εραστές,

τα παραμύθια νέτα σκέτα

και πονηριά όσο ποτές.

Σαν το Μιμίκο και τη Μαίρη

δεν έχει πίστη πουθενά,

μια εταιρεία κάθε ταίρι

ένας τον άλλο δεν πονά.
(Τους στίχους βρήκα εδώ)


Ο έρωτάς τους δεν ξεχάστηκε μέχρι τα νεότερα χρόνια που έγινε τραγούδι......
(Ο Μιμίκος και η Μαιρη στον δίσκο "Το Πανόραμα" του Μίμη Πλέσσα και του Κώστα Βίρβου με τον Δώρο Γεωργιάδη)

* Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που λάβαμε από τη φίλη του blog Ερριέτα Χαρίτση (το γένος Μιμήκου) ο Μιμίκος και η Μαίρη γνωριστηκαν το 1891-2. Εκείνος ήταν και γιατρός στο παλάτι, εκείνη παιδαγωγός στο παλάτι, κόρη του ιατρού Weber στο παλάτι του Kaiser. Ο πατέρας της δεν ήθελε αυτο το δεσμό και θα την έφερνε πίσω στην Γερμανία. Αυτός ήταν ο λόγος της συχνης ανταλλαγής επιστολών. Η απροθυμία του πατέρα να αποδεχτεί τον Μιχάλη Μιμήκο μαζί με την κακή συγκυρία της αρρώστιας του Μιχάλη, οδήγησε τους δύο νεαρούς ερωτευμένους στην απόφαση να αυτοκτονήσουν.

Ο Βερνάρδος όπως γράφει στο blog του είναι λάτρης των άγνωστων εκείνων γλυπτών που συγκατοικούν μαζί μας στους δρόμους, σε πλατείες αλλά και σε κοιμητήρια και συνήθως τα προσπερνάμε. Η διαδικτυακή του Γλυπτοθήκη παρουσιάζει μια εξαιρετική οργάνωση και αρχειοθέτηση που πολύ τη ζήλεψα (με την καλή την έννοια) και σας συνιστώ να την επισκεφτείτε.  

25 σχόλια:

  1. Η ιστορία αυτή δείχνει το μεγαλείο της αυταπάρνησης, του πραγματικού και αιώνιου έρωτα Δυοσμαράκι πράγμα που γίνεται χλωμό στις μέρες μας. Ο Μιμίκος και η Μαίρη ήταν Επτανήσιοι, σίγουρα ο Μιμίκος και νομίζω από την Ζάκυνθο.Αλλά έχω τη γνώμη πως η αυτοκτονία ήταν αποτέλεσμα απόρριψης του ενός από την οικογένεια του άλλου.Πάντως άκρως συγκινητική.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. την ξέρω την ιστορία! μια φορά συμβαίνουν αυτά!
    ..
    ..
    είχα πάντως την εντύπωση πως πεθαίνουν και οι δυο μαζί πηδώντας από τον βράχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι όντως, ούτε εγώ την ήξερα έτσι.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα δυοσμαράκι,
    Αν και ήξερα την ταινία, δεν γνώριζα την τραγική ιστορία τους.
    πάντως δύσκολα συναντάς ανθρώπους να αγαπιούνται τόσο δυνατά και με τόση αυταπάρνηση.
    καλό σ/κο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντα γοητευτική η ιστορία... δεν χάνει την ευωδιά της όσες φορές και να την διαβάσει κανείς.

    Αυτό που δεν ήξερα είναι ότι υπάρχει ακόμη ο τάφος της Μαίρης... να λοιπόν ένα σημείο για να τιμήσει κανείς τον έρωτα έτσι όπως του πρέπει... με ένα δάκρυ.

    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ Δυοσμαράκι μου,
    γκρεμοτσακίστηκαν τα δύσμοιρα, πριν ξεφτίσει ο έρωτας τους!!! Γιατί το πιο πιθανό ήταν κάποτε να ξεφτίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου dyosmaraki

    κι εγώ νόμιζα ότι και οι δυο πήδηξαν από το βραχο. Οπως και να έχει μία ρομαντική ιστορία, ενός έρωτα που δεν πρόλαβε να ανθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ομολογώ ότι την συγκεκριμένη εκδοχή δεν την ήξερα!
    Κάτι μάθαμε και σήμερα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άλλες εποχές, άλλοι κόσμοι... Τώρα υπάρχουν εναλλακτικές ακόμα και στον έρωτα. Όσα χρόνια κι αν περάσουν όμως, αυτοί που πραγματικά αγαπούν, το ίδιο πονούν... Φιλιά Δυοσμαράκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εχω δεί την ταινία, έχω ακούσει και άλλη εκδοχή, πάντως αν ισχύει αυτή που περιγράφεις την θεωρώ ακραία,μιας και βιάστηκε να βγάλει συμπερασματα η Μαίρη και τέλειωσε άδοξα η ζωή 2 νέων και η αγάπη τους.
    Το ότι έγινε θρύλος η ιστορία τους είναι γιατί έφυγαν νωρίς ..... χωρις να απομυθοποιηθούν όπως το γράφει η Μερόπη, όπως γίνεται και με όλους τους θρύλους.
    Αυτοκτονίες λόγω ερωτικού πάθους έχουν γίνει πολλές ανα τον κόσμο, πόσοι ξέρουν την ιστορία της κόρης του ποιητή Α. Βαλαωρίτη; ή εκείνων των παιδιών, ενός Σέρβου και μιας μουλσουμάνας Βόσνιας νομίζω, που τους εκτέλεσαν οι δικοί τους άνθρωποι κατα την διάρκεια του πολέμου επειδή ακριβώς αρνήθηκαν να υποκύψουν στις φυλετικές, θρησκευτικές διακρίσεις και να αποχωριστούν ο ένας τον άλλο. Δεν τους χώρισε κανείς, ούτε ο θάνατος.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άντε να βρεις πολλές παρόμοιες ιστορίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Μαριάνθη
    Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες που αναφέρεις Μαριάνθη μου περί της καταγωγής του Μιμίκου και της Μαίρης. Η Μαίρη νομίζω ήταν Γερμανικής καταγωγή αφού ήταν η παιδαγωγός του παλατιού.
    Οπως και νάχει πάντως είναι όπως την χαρακτηρίζεις : μια ιστορία αυταπάρνησης, πραγματικού και αιώνιου έρωτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @kat

    Συχνά η φαντασία των ανθρώπων μπορεί να αλλάζει τα αληθινά ιστορικά γεγονότα. Ετσι δεν γνωρίζουμε ποιά μπορεί να ήταν η αληθινή εκδοχή...Ούτε εγώ δεν γνωρίζω την αλήθεια, όπως δεν γνώριζα πως η Μαίρη ήταν θαμένη στο Α Νεκροταφείο μέχρι που διάβασα τη συγκεκριμένη ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Hfasitiwnas

    Βλέποντας το ενδιαφέρον πολλών για την πραγματική εκδοχή της ιστορίας θα ψάξω να βρω ένα βιβλιαράκι (κάπου το έχω καταχωνιασμένο) που κατέγραφε με ιστορικά στοιχεία την πραγματικότητα μα δεν θυμάμαι πως ήταν το τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @thumbelina

    Πράγματι είναι δύσκολο πια στις εποχές μας να βρεις τέτοιον έρωτα και τέτοια αυταπάρνηση.
    Αν και όχι απίθανο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Big Mama

    Χάρη στην εξερευνητικότητα του Βερνάρδου μάθαμε που βρίσκεται ο τάφος της Μαίρης.
    Μια γωνιά για να τιμήσει κανείς (πολύ αγπαήσα την έκφρασή σου) τον έρωτα όπως του πρέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Meropi

    Δεν είναι σπουδαίο που το έζησαν έστω και για λίγο???
    Αλοί σε εκείνους που δεν τους έτυχε να ζήσουν τόσο δυνατές στιγμές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Kitsos Mitsos

    Ούτε εγώ την γνώριζα. Καλά που βρέθηκε στο διαδικτυακό δρόμο μας ο Βερνάρδος με τη γλυπτοθήκη του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Maria Tzirita

    Συμφωνώ μαζί σου Μαράκι μου. Οσα χρόνια κι αν περάσουν μια δυνατή αγάπη δεν ξεχνιέται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Christos Skolarikos

    Ναι, βιάστηκε η Μαίρη. Ομως εγώ θα έλεγε πως καμιά φορά η μοίρα παίζει παράξενα παιχνίδια. Το γράμμα που δεν το πήρε στα χέρια του ο Μιμίκος λόγω της ασθένειάς του....

    Σίγουρα η ιστορία αλλά και οι θρύλοι έχουν πολλά να μας πουν για παρόμοιες ιστορίες. Αλλες εποχές με πολύ πιο δυνατά συναισθήματα από ότι στις μέρες μας που τα έχει ισοπεδώσει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Phivos Nicolaides

    Κάποιες παρόμοιες ιστορίες θα βρούμε. Ενδιαφέρον θα έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν γνώριζα παρά ελάχιστα για την ιστορία.

    Πολλά τα μηνύματα...

    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Βάσσια

    Πολλά τα μηνύματα και τρυφερά καλή μου Βάσσια

    Καλώς όρισες σε αυτήν εδώ τη μικρή διαδικτυακή γωνιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γνωριστηκαν 1891-2εκεινος ήταν και γιατρός στο παλάτι,εκείνη παιδαγωγός στο παλάτι,κόρη του ιατρού weber στο παλάτι του kaiser.Ο πατέρας της δεν ήθελε αυτο το δεσμό και θα την έφερνε πίσω στην Γερμανία.Αυτος ο λόγος των επενειλλημενων επιστολών και μαζί με την κακή συγκυρία της αρρώστιας του Μιχάλη Μιμηκου έφθασε στο δυο τρέλα ερωτευμένοι νεαροί να χαθούν.Ονομαζομαι Ερριεττα Χαριτση το γένος Μιμηκου,ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;