ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Σκόρπιες σκέψεις (Σκουπίδια, "μονιμάδες" Δημόσιοι Υπάλληλοι, συμβασιούχοι)


Στο μέλλον τα Χριστούγεννα θα αφηγούμαστε στα παιδάκια παραμύθια που αντί για καλλικατζάρους θα μιλάνε για σκουπίδια που μεταμορφώνονταν σε λιχουδιές . Τα παραμύθια θα ξεκινούν κάπως έτσι : "Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένας τόπος όπου κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων οι άνθρωποι αντί όπως συνηθιζόταν σε όλες τις χώρες να μοιράζουν δώρα, είχαν την "παράδοση" να μοιράζουν σκουπίδια.....Και στα παιδάκια που πήγαιναν να πουν τα κάλαντα οι σπιτονοικοκύρηδες αντί για γλυκά τα φόρτωναν με τα σκουπίδια της προηγούμενης ημέρας. Και τότε τα παιδάκια αναλάμβαναν ένα θεάρεστο έργο, μόλις έπαυαν να λένε τα κάλαντα μετέφεραν όλα τα σκουπίδια με τα οποία ττα είχαν φορτώσει οι μεγάλοι σε μια πλατεία. Σε αυτήν την πλατεία τα παιδάκια έβαζαν στο κέντρο τα σκουπίδια κι έπειτα πιάνονταν από τα χέρια σε έναν ξέφρενο στροβιλιστό χορό γύρω από αυτά. Και στοβιλίζονταν και στροβιλίζονταν γύρω από τα σκουπίδια και τους τραγουδούσαν. Και από το πολύ τραγούδι τα σκουπίδια μεταμορφώνονταν και γίνονταν λογής λογής λιχουδιές και ζαχαρωτά (ένα είδος μαγικής ανακύκλωσης δηλαδή) Κι έτσι σιγά σιγά άλλαξε ο κόσμος, και όσο οι μεγάλοι φόρτωναν τα παιδάκια με σκουπίδια τόσο αυτά μάθαιναν να γεμίζουν τον κόσμο με λιχουδιές μεταμορφώνοντας τα σκουπίδια. 
Κι έτσι γεννήθηκε η χώρα των "σκουπιδολιχουδιών"....


Ομως αυτά συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια. Στην πραγματικότητα κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα η "παράδοση" θέλει τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας στην Αθήνα να έχουν κάνει ένα αρχέγονο τάμα : Να απέχουν από τα εργασιακά τους καθήκοντα (με διαφορετική αφορμή κάθε χρόνο) και να αφήνουν την Αθήνα "στολισμένη" με λογιών λογιών βουναλάκια απορρίματα που κάνουν χαρούμενα όχι μόνο τα περιστεράκια της Αθήνας αλλά και τα τρωκτικά της.

Για φέτος λένε πως η απεργία τους έχει ως βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων .  Φυσικά θα πειθόμουν με το αίτημά τους εάν δεν γνώριζα πως τόσα χρόνια που οι συμβασιούχοι συνάδελφοί τους εργάζονταν ανασφάλιστοι (stage), η φυτοζωούσαν με τα έσοδα από την μειωμένη απασχόληση δεν ίδρωνε το αυτάκι κανενός μα  σιωπούσαν. Πως ξαφνικά  ξύπνησαν οι στρατιές των "μονιμάδων" του Δημοσίου και δηλώνουν ο ένας κλάδος μετά τον άλλον συμπαράσταση στους συμβασιούχους συναδέλφους τους?????

Επειδή συμβασιούχοι δεν υπάρχουν μόνο στον τομέα καθαριότητα αλλά σε ολόκληρο το Δημόσιο τομέα ας δούμε με αριθμούς τι συμβαίνει με τους Δημοσίους Υπαλλήλους στην Ελλάδα :

1. Η Ελλάδα απασχολεί συγκριτικά πολύ περισσότερους εφοριακούς υπαλλήλους από όσους η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία (συγκριτικά με την έκταση κάθε χώρας και τον πληθυσμό)
2. Διαθέτει 349 Ειρηνοδικεία (με υπαλλήλους, ενοίκια και λοιπά λειτουργικά έξοδα)
3. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας ανέρχονται σε 68.000 όταν η Βρετανία με εξαπλάσιο πληθυσμό απασχολεί 212.000 και η Σουηδία με ελαφρά λιγότερο πληθυσμό αλλά πενταπλάσια έκταση απασχολεί μόνο 23.000
4.Στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης υπάρχουν 3200 Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που απασχολούν 16.000 άτομα από τα οποία καθώς φαίνεται το 16% είναι ανενεργό
5. Δαπανά για τη δημόσια διοίκηση το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Παρ΄όλα αυτά το επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη όπως όλοι γνωρίζουμε βρίσκεται στα κατώτατα επίπεδα. Οταν έχουμε πυρκαγιές δεν έχουμε πυροσβεστική, όταν έχουμε επιδημίες δεν έχουμε μονάδες εντατικής, έχουμε πολλούς καθηγητές αλλά δεν έχουμε καλή εκπαίδευση κλπ (Πηγή Καθημερινή 18.11.09)

Σύμφωνα με άλλο άρθρο βάσει της πρόσφατης καταγραφής που πραγματοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τον Μάρτιο του 2009 υπήρχαν 741.148 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ έως τις 30.9.09 καταγράφηκαν 73.334 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και 19.406 με συμβάσεις έργου, δηλαδή σύνολο εργαζομένων στον δημόσιο τομέα 833.888!!!!! (Πηγή Εθνος της Κυριακής15.11.09)


Με βάση λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία θεωρώ εντελώς αδικαιολόγητο τον  συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και εντελώς παράλογη την απαίτηση να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι με το παρακάτω σκεπτικό ....
1. Αφού στη ζωή των Εφοριακών μπήκε δειλά δειλά η μηχανογράφηση (σύστημα TAXIS) τότε γιατί θα πρέπει δηλαδή να αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Εφορία (συμπεριλαμβανομένων των συμβασιούχων)? Λογικά η χρήση της τεχνολογίας μειώνει δραστικά τον όγκο εργασιών αφού πολλά έγγραφα που παλιά συμπληρώνονταν με το χέρι ή έπρεπε οι υπάλληλοι να αναζητήσουν ανάμεσα σε αραχνιασμένους φακέλους τώρα είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονικά αρχεία εύκολα και γρήγορα προσβάσιμα. Αντίστοιχα η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας με τίποτα δεν μπορεί να εξηγήσει τον διαρκώς διογκούμενο αριθμό των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν. Τι συμβαίνει λοιπόν???? Είναι θέμα αριθμού ατόμων ή μήπως θέμα κακοδιαχείρησης????
2. Αν και η χώρα μας διαθέτει 349 Ειρηνοδικεία και πλείστους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους (συμβασιούχους και μη) δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα όπου η δικαιοσύνη να απονέμεται με τόσο αργούς ρυθμούς. Ξεκινάς μια δίκη στην εφηβεία σου και είναι αμφίβολο εάν λίγο πριν να συνταξιοδοτηθείς είσαι τυχερός και βγει η τελική απόφαση του δικαστηρίου  -αν δεν έχουν  ωστόσο παραγραφεί τα αδικήματα από τις πολλές αναβολές λόγω παρέλευσης της νόμιμης προθεσμίας και ας μην φταις εσύ..... 
3. Αν και ο αριθμός των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένων των συμβασιούχων) βαίνει αυξανόμενος, η εγκληματικότητα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αποδεικνύοντας την ανικανότητα κάποιων να εκτελέσουν σωστά τα καθήκοντα για τα οποία τους πληρώνει κάθε φορολογούμενος πολίτης.  Ρεκόρ πρωτοτυπίας για τον τόπο μας.
4. Τα 3200 ΝΠΔΔ έχουν γίνει σαν την μόδα των παιδότοπων. Τη μια μέρα ανοίγουν (ξοδεύονται αθρόες επιδοτήσεις, προσλαμβάνεται προσωπικό δίχως απαραίτητα να έχουν τα πνευματικά εφόδια ή αντίστοιχη εμπειρία για τη συγκεκριμένη δουλειά) και την επομένη κλείνουν (αφού δεν προβλέπεται ως προϋπόθεση προτού να εγκριθεί η σύστασή τους, καμία απολύτως μελέτη βιωσιμότητας του συγκεκριμένου φορέα). Παρ΄όλα αυτά το προσωπικό ακόμη και αν κλείσει ο φορέας δεν παύει την εργασιακή του σχέση όπως θα περίμενε κανείς. Συνήθως "βολεύεται" σε κάποιαν άλλην υπηρεσία με περισσότερα προνόμια από αυτά που είχε όταν πρωτοπροσλήφθηκε (το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του "βολέματος" των υπαλλήλων της ΟΑ αλλά και του προσωπικού των λογής λογής "αναπτυξιακών" εταιριών της τοπικής αυτοδιοίκησης).
 5. Για να κατέχει τα πρωτεία η χώρα μας στις δαπάνες για τη Δημόσια Διοίκηση ξοδεύοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ σκέφτομαι πως το λογικότερο είναι πως κάτι δεν κάνει καλά η Πολιτεία όσον αφορά τη χρηστή διαχείρηση των δαπανών.....

Δεν έχω τίποτα με τους συμβασιούχους μα κατά την ταπεινή μου γνώμη το πρόβλημα δεν είναι βέβαιο πως θα λυθεί με την επιβάρυνση του Δημοσίου τομέα με πρόσθετο προσωπικό (τη μονιμοποίησή τους). Αντίθετα το πρόβλημα νομίζω πως θα λυνόταν μόνον εάν γινόταν σωστή διαχείρηση και  αναδιανομή του μόνιμου δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και με βάση τις σπουδές τους και την εμπειρία τους.

Εξ άλλου αδυνατώ να κατανοήσω πως είναι δυνατόν παρ΄ όλο που τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος εξυπηρετείται από τα υπεράριθμα ΚΕΠ που βρίσκονται σε κάθε γειτονιά , οι Δημόσιοι Υπάλληλοι να εξακολουθούν να αιτιολογούν την ανεπαρκή εκτέλεση των υπηρεσιών που οφείλουν να παρέχουν στους πολίτες  στη μη επάρκεια προσωπικού!!!!!! Κατ΄αρχήν τα ΚΕΠ επιφορτίστηκαν με μεγάλο όγκο ρουτινιάρικων εργασιών του Δημοσίου (όπως έκδοση πιστοποιητικών, γνήσιο της υπογραφής κλπ ) που πριν εκτελούσαν οι ίδιοι οι Υπάλληλοι του Δημοσίου, άρα απαλλάχτηκαν  (με σύμμαχο  τη χρήση της τεχνολογίας και της μηχανογράφησης) από σημαντικό όγκο δουλειάς. Τότε γιατί εξακολουθούν να γκρινιάζουν???? Μήπως θα έπρεπε να εκπαιδευτούν για κανένα 6μηνο στον ιδιωτικό τομέα για να δουν τους ρυθμούς με τους οποίους εργάζονται οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα?????

Αυτό που πρέπει να γίνει (κατά τη γνώμη μου) είναι να μετρηθεί άμεσα η παραγωγικότητα των μονίμων υπαλλήλων. Για παράδειγμα πόσοι από τους εργαζόμενους στον Δημόσιο τομέα εξαντλούν το ωράριό τους (με βάση το οποίο πληρώνονται) κανονικά??? Εάν οι ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης έκαναν έναν γύρο   στις Δημόσιες Υπηρεσίες τόσο τα πρωϊνά όσο και στο τέλος του ωραρίου των Δημοσίων Υπηρεσιών θα εκπλήσσονταν από το πόσα περιθώρια για αύξηση της παραγωγικότητας υπάρχουν αφού τα ωράρια  εργασίας συνήθως  εξαρτώνται από τις........ συναδελφικές "αλληλοεξυπηρετήσεις".

Και αυτό ισχύει και για τους εργάτες καθαριότητας οι οποίοι εξ όσων γνωρίζω δεν είναι και από τους πιο "τυπικούς" κλάδους στον τομέα της παραγωγικότητας (όσον αφορά το ωράριο εργασίας), αφού όντας στον δρόμο ολημερίς  δύσκολα μπορεί κανείς να ελέγξει την ώρα προσέλευσής τους και την ώρα αποχώρησής τους από τα εργασιακά τους καθήκοντα..... Μήπως λοιπόν αντί για "δήθεν" κινήσεις συμπαράστασης οφείλουν  και αυτοί να δώσουν ένα χεράκι και να κάνουν  ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις για το πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι Υπηρεσίες πιο  παραγωγικά και πιο "νοικοκυρεμένα" για να βελτιώσουμε όλοι την καθημερινότητά μας ????
Οχι τίποτα άλλο, μήπως και δούμε καμιά "άσπρη" (καθαρή και νοικοκυρεμένη) ημέρα στην πολύπαθη Αθήνα μας .....μέρες που έρχονται....

Το σκίτσο είναι από www.prosanatolismoi.gr


Ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με την ανάρτηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ

27 σχόλια:

  1. πωπω αποκαρδιοτικά τα νούμερα...
    Να πετάξουν έξω κόσμο που είναι άχρηστος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μερικες σκεψεις και απο μενα για το Δημοσιο:
    1) Να γινει αμεσα μια εμπεριστατωμενη μελετη για να βρουν που υπαρχουν οι ελλειψεις και που οι παραπανισιοι υπαλληλοι.
    Αφου βεβαια πρωτα γυρισουν ΟΛΟΙ στις θεσεις για τις οποιες εχουν προσληφθει. Πρεπει να ειναι παγκοσμιο φαινομενο να προσλαμβανεται καποιος πχ ως τραυματιοφορεας και να αποσπαται στο υπουργειο Γεωργιας.
    2) Να σταματησουν οι αποσπασεις.
    3) Αφου δουν τις ελλειψεις και τα πλεονασματα, τοτε να κανουν μεταταξεις προσωπικου. Ωστε να δουν μετα που πραγματικα χρειαζεται να προσληφθει προσωπικο.
    4) Εκτος εξαιρετικων περιπτωσεων, ειναι κατα τη γνωμη μου λαθος να συνεχιζονται οι συμβασεις ορισμενου χρονου και οι συμβασεις εργου.
    5) Υπαρχουν 2 τομεις οπου η γραφειοκρατια του ΑΣΕΠ τους εχει αφησει πισω. Ειναι η Παιδεια και η Υγεια.
    Γι’ αυτους τους 2 τομεις πρεπει να προβλεφθει κατι αλλο απο τους χρονοβορους γραπτους διαγωνισμους, ωστε και τα νοσοκομεια και τα σχολεια να στελεχωνονται πιο γρηγορα.
    6) Και βεβαια ειναι δεδομενο οτι δεν γινεται να μην υπαρχει πληρης μηχανοργανωση των δημοσιων υπηρεσιων και να βλεπουμε στο 2010 ολο αυτο το χαρτομανι και τις ατελειωτες ουρες σε διαφορες υπηρεσιες για απλες εργασιες οι οποιες μπορουν ευκολα να γινονται μεσω του ιντερνετ.
    7) Ενα πολυ βασικο μετρο που θα βελτιωσει τα πραγματα, ειναι να παυσει πια αυτη η χαζομαρα να προχωρανε βαθμολογικα και μισθολογικα ολοι οι δημοσιοι υπαλληλοι με βαση μονο την προϋπηρεσια τους. Ας μπει επιτελους η αξιολογηση των υπαλληλων και ας προχωρουν στην ιεραρχια οι ικανοτεροι. Αφου βεβαια δωσει κινητρα αποδοσης και μισθολογικης εξελιξης.
    8) Και καποια στιγμη περιμενω την αρση της γελοιοτητας που λεγεται μονιμοτητα. Αν θελουμε να ειμαστε σοβαρο κρατος, δεν μπορει καποιοι πολιτες να βρισκονται σε καλυτερη θεση απο καποιους αλλους.

    Καλησπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπάρχουν υπηρεσίες που οι υπάλληλοι δεν χωρούν να καθίσουν
    υπάρχουν υπηρεσίες που οι υπάλληλοι εμφανίζονται μόνο το πρωί για καφέ
    αλλά υπάρχουν και υπηρεσίες που έχουν απίστευτα κενά και οι υπάλληλοι δεν επαρκούν.
    Μην τα βάζουμε όλα στο τσουβάλι.
    Ας γίνει σωστή κατανομή των υπαλλήλων σε όλη τη χώρα και όλες τις υπηρεσίες
    Και ας ληφθεί και μέριμνα για κάποιες υπηρεσίες με ιδιαιτερότητες..
    Ας πούμε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών χρειάζεται συγκεκριμένους μουσικούς σε συγκεκριμένη θέση. Δεν μπορεί ας πούμε ο τουμπίστας να καλύψει μια κενή θέση στα βιολιά, ούτε ένας κορνίστας μια κενή θέση στα κοντραμπάσα. Επειδή οι κενές μας θέσεις δεν προκηρύχθηκαν, λειτουργούμε με καμιά τριανταπενταριά έκτακτους, οι οποίοι όμως, αλλάζουν σε κάθε συναυλία για να μην αποκτήσουν δικαιώματα. Αλλά ο ήχος μιας ορχήστρας διαμορφώνεται από τους μουσικούς της και αυτή η συνεχής εναλλαγή μουσικών μόνο ανωμαλία μπορεί να προκαλέσει στη λειτουργία της ορχήστρας. Θα έπρεπε λοιπόν ή να προκηρύσσεται άμεσα κάθε θέση που χηρεύει, ή οι έκτακτοι να εξαιρούνται από τον νόμο και να μπορούν να παίζουν συνεχώς στην ορχήστρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και κατι ακομα που ξεχασα πριν

    Κατα τη γνωμη μου πρεπει να περιοριστει το αθλιο φαινομενο της εθελουσιας εξοδου και των προωρων συνταξεων στα 45.

    Ας υπαρχουν ΜΟΝΟ οι προωρες συνταξεις για λογους υγειας, ή οι μειωμενες αφου ομως ο εργαζομενος ειναι ανω των 55 ετων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "...το πρόβλημα νομίζω πως θα λυνόταν μόνον εάν γινόταν σωστή διαχείρηση και αναδιανομή του μόνιμου δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και με βάση τις σπουδές τους και την εμπειρία τους..."
    Ακριβώς αυτό!

    Υπάρχουν δημόσιοι τομείς που οι τεμπελχανάδες δεν έχουν γραφείο ή καρέκλα να καθήσουν και τομείς που οι υπάλληλοι δεν επαρκούν και στενάζουν όσοι τυχαίνει να υπηρετούν εκεί για να περισώσουν την ...τιμή της υπηρεσίας τους προς όφελος του πολίτη φυσικά! Και να μη ξεχνάμε και αυτούς που επιβιώνουν σε βάρος των φιλότιμων συναδέλφων τους, σαν τα τσιμπούρια που απομυζούν τους μισθούς τους χωρίς να εργάζονται!!

    Πολύ εμπεριστατωμένη και σωστή ανάρτηση Δυοσμαράκι!
    Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλές,πολύ καλες οι σκόρπιες σκεψεις,αλλά κάνε καμια βόλτα κατά VAD μεριά,να ξεδώσεις λίγο που σούχω κι αφιέρωση:)

    Καλημέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Hfaistiwnas

    Και να ήθελαν καλέ μου Ηφαιστίωνα να πετάξουν έξω όσους είναι αντιπαραγωγικοί δυστυχώς δεν μπορούν λόγω του θεσμού της μονιμότητας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Αντώνης

    Ακριβώς Αντώνη.
    Οι πολύ συνοπτικές και τεκμηριωμένες προτάσεις σου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη.
    Ηθελα μόνο να προσθέσω:
    5. Υγεία - Παιδεία
    Οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις οφείλονται ΚΑΙ στη γραφειοκρατία οφείλονται όμως και σε άλλους λόγους:
    α. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι αποσπάσεις. Προσλήφθηκες κύριε για το τάδε ακριτικό νησί, δεν μπορεί προτού καν παρουσιαστείς στο πόστο για το οποίο έχεις προσληφθεί να αιτείσαι απόσπαση. Ετσι και στους δύο τομείς ενώ τα ακριτικά νησιά μπορεί να μην έχουν γιατρό και δάσκαλο οι κεντρικές υπηρεσίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και των Νοσοκομείων είναι γεμάτες. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο στην αρχή της σχολικής χρονιάς ακούμε πως υπάρχουν ελλείψεις στα σχολεία. Συνήθως δεν έχουν παρουσιαστεί οι δάσκαλοι/καθηγητές μα έχουν αποσπαστεί.
    6. Για το χαρτομάνι στις δημόσιες υπηρεσίες πολλές φορές μου έχει τύχει αν και μία εργασία να γίνεται μέσω internet η με μηχανογραφημένο τρόπο να σε παιδεύουν με περίσσια χαρτούρα και να σε καθυστερούν. Οσον αφορά τον πολίτη όμως δεν συμφωνώ πως θα πρέπει να υποχρεώνεται να κάνει όλες τις συναλλαγές μέσω internet γιατί για φαντάσου την γιαγιά του ακριτικού νησιού που δεν ξέρει από internet, τι πρέπει να κάνει? Να πάει στα γεράματα να πάρει το ECDL?
    7. Ενώ συμφωνώ μαζί σου πως η αμοιβή μα και η βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων θα έπρεπε να συνδέεται με την παραγωγικότητά τους έχω αμφιβολίες για το κατά πόσον η αξιολόγηση της παραγωγικότητας θα γίνεται με αληθινά κριτήρια και όχι με κομματικά. Αλλωστε σε κάθε Υπουργείο υπάρχει (υποτίθεται) υπηρεσία μετρήσεων. Από όσα έχω μάθει πάντως τα στοιχεία δεν είναι και πολύ αξιόπιστα. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε κάθε χρόνο οι υπάλληλοι να αξιολογούνται όχι μόνο από τον προϊστάμενό τους μα και από τους υφισταμένους τους. Αυτή η διαδικασία όμως συναντά αντιδράσεις δεν ξέρω εάν η νέα κυβέρνηση θα έχει τα κότσια να το τολμήσει....
    Μπορεί να αλλάξει ο δημόσιος τομέας προς το καλύτερο υπό την προϋπόθεση να υπάρξει σταθερότητα γραμμής της νέας κυβέρνησης και από την άλλη να αποδεχτούν επί τέλους η ΑΔΕΔΥ και η κάθε ΑΔΕΔΥ πως θα πρέπει και αυτοί να θυσιάσουν κομμάτι από το ραχάτι τους και να δουλέψουν αποτελεσματικά και παραγωγικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @logia

    Εχεις απόλυτο δίκιο. Τυχαίνει νε έχω ξαδέλφη στη Λυρική που επί 11 χρόνια ζούσε ως συμβασιούχα την ανασφάλεια της διακοπής της σύμβασης. Τελικά μετά από 11 χρόνια μονιμοποιήθηκε.

    Θυμάμαι όμως χαρακτηριστικά που δυσανασχετούσε γιατί ο μόνιμος συνάδελφός της (ο οποίος λόγω μονιμότητας δεν νοιαζόταν και πολύ πολύ) όποτε του τύχαινε να πάει εξωτερικό να παίξει και να τα οικονομήσει (με άλλον φορέα) της τηλεφωνούσε την τελευταία στιγμή να πάει να παίξει στη θέση του. Η έκτακτη δηλαδή έπαιζε το ρόλο του μπαλαντέρ αναλόγως των προγραμμάτων του μόνιμου.

    Αυτό που κατακρίνω είναι η παραγωγικότητα των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων η οποία μπάζει... Από την άλλη πλευρά θεωρώ πως όπως λέει και ο Αντώνης προτού να ανανεωθούν οι συμβάσεις θα πρέπει να μάθουμε επί τέλους πόσους υπαλλήλους χρειάζεται στην πραγματικότητα αυτό το Δημόσιο για να λειτουργήσει.

    Εξ άλλου στον δικό σας κλάδο ένα είναι βέβαιο, πως δύσκολα μπορεί κανείς να κρυφτεί και να λουφάξει (αφού δεν μπορεί να λείψει από μία συναυλία). Το οξύμωρο με το Δημόσιο είναι πως ενώ ο δικός σας κλάδος (όπως και οι φύλακες μουσείων καθώς και άλλοι τομείς) έχουν μεγάλες ελλείψεις, σε άλλους τομείς όπως σε γραφεία διοικητικής φύσεως υπάρχουν πολλοί μα πάρα πολλοί που κάθονται.
    Και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά αδικο.
    Σε ευχαριστώ πολύ που κατέθεσες και αυτή την διαφορετική πτυχή που παρέλειψα να αναφέρω στην ανάρτησή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @marianaonice

    Το ίσως λίγο οργισμένο ύφος μου αφορά ακριβώς αυτούς τους κηφήνες που ζουν σε βάρος άλλων συνειδητών συναδέλφων τους που όπως εύστοχα αναφέρεις στενάζουν για να τα βγάλουν πέρα.

    Για αυτό πιστεύω πως προτού να προσληφθούν νέοι υπάλληλοι θα πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως δεν περισσεύει ούτε ένας σε άλλη υπηρεσία και πως όλοι οι υπάλληλοι σε όλες τις υπηρεσίες εργάζονται εξ ίσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάποια στιγμή πρέπει να καταργηθεί και αυτός..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Hfaistiwnas

    Ετσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα ναι και εγώ πιστεύω πως πρέπει να καταργηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πρεπει να γινει σωστός καταμερισμος
    δεν μπορει να εχουμε αγροφύλακες και οχι νοσοκομιακους και εκαπιδευτικους
    νομιζω ειπαν οτι θα δωσουν προταιρεοτητα σε προσληψεις μονο που εχουν αναγκη οπως νοσηλευτικο προσωπικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εαν ο καταμερισμος θα πρεπει να γινει απο ειδικους τυπου αλογοσκουφη
    ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ βεβαιως να αρθει η μονιμοτητα,και να γινει οπως
    αλλου οποτε αλλαζει το κουβερνο να αλλαζουν ολα Οταν θα εισαι μετα τα 35
    με την ρασιστικη νοοτροπια που υπαρχει και θα εισαι γερος η γρια τοτε τι κανεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από αυτά που γνωρίζω πρώτο χέρι, είμαι σε θέση να σας πω ότι στα σχολεία έχουμε καταφέρει το καταπληκτικό να υπάρχουν ταυτόχρονα και κενά, και υπεράριθμοι, και στρατιές αδιόριστων και ωρομίσθιων.

    Ωστόσο, το ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη δε σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα όσα λες, Δυοσμαράκι. Η ιδέα να λιγοστέψουν π.χ. οι εφοριακοί επειδή πήραμε μια μηχανή που δουλεύει για δέκα ανθρώπους μου φαίνεται λίγο... να πω σκληρή; Έχουμε ήδη από δεκαετιών μηχανές που δουλεύουν όσο δούλευαν παλιότερα όλοι οι Έλληνες που κάποια στιγμή πήγαν στη Γερμανία, στην Αμερική κλπ.. Έχουμε σουπερμάρκετ που δουλεύουν το καθένα όσο όλες οι έβγες, οι χασάπηδες και οι μπακάληδες της κάθε γειτονιάς.

    Μην απλουστεύουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Ανεμος

    Καλά η επανίδρυση του θεσμού των αγροφυλάκων θεωρώ πως αποτελεί περίτρανα άλλη μία υπόθεση βολέματος ημετέρων. Καθρέφτισμα των ρυθμών με τους οποίους λειτουργεί το Δημόσιο αφού τους προσέλαβαν (μετά από προσφυγή τους στα Δικαστήρια) 15 χρόνια αφ΄ότου είχαν πετύχει στον σχετικό διαγωνισμό!!!! Οι περισσότεροι στο παρά 5 για να συνταξιοδοτηθούν και τελικά κατέληξαν να κάνουν περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας που αν δεν κάνω λάθος μόνο αγρούς δεν έχει......Αστα Ανεμε....

    Η παρατήρησή σου είναι πολύ σωστή. Για αυτό πιστεύω πως οι προσλήψεις θα πρέπει να σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες που έχει ο τόπος και όχι με βάση τις ψηφοθηρικές ανάγκες "βολέματος ημετέρων" κάθε κυβέρνησης.

    Στις μέρες μας ο τόπος δεν έχει ανάγκη περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους. Ανάγκη έχει από πιο παραγωγικούς δημοσίους υπαλλήλους.

    Οσο για τους κλάδους Υγείας και Παιδείας συμφωνώ πως θα πρέπει να ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό αν και έχω κάποιες ενστάσεις.

    Γιατί για παράδειγμα να υπάρχει συγκεντρωμένο πλεόνασμα γιατρών στα Νοσοκομεία των αστικών κέντρων και την ίδια στιγμή να υπάρχουν βασικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας απομακρυσμένων περιοχών????

    Οσο για το νοσηλευτικό προσωπικό ναι πράγματι υπάρχουν ελλείψεις. Ποιός όμως ευνοεί αυτή τη κατάσταση???? Γιατί να υπάρχει ο θεσμός της αποκλειστικής νοσοκόμας η οποία αναγκαστικά θα πρέπει να προέρχεται από τα ειδικά γραφεία που είναι εγκατεστημένα μέσα στα νοσοκομεία ενώ σου απαγορεύουν να πληρώσεις άνθρωπο για να φροντίσει τον ασθενή σου από έξω????

    Ναι είπαν πως οι μόνες προσλήψεις που θα επιτραπούν θα είναι στον τομέα Υγείας (3000 άτομα το χρόνο ενώ καταγράφονται σημερινές ελλείψεις 19000)και της εκπαίδευσης.

    Θα ήμουν πολύ θετική ακόμη και σήμερα να προσλαμβάνονταν στα Δημόσια Νοσοκομεία 19000 άτομα. Αυτό όμως θα μου εξασφάλιζε πως όποτε χρειαστεί να νοσηλευτεί δικός μου άνθρωπος σε Δημόσιο Νοσοκομείο δεν θα αναγκαζόμουν να πληρώνω 50 και 80 Ευρώ / ημέρα για αποκλειστική???? Και μάλιστα χρήματα που το ελληνικό κράτος ΔΕΝ τα εκπίπτει τουλάχιστον από την ετήσια δήλωση λες και δεν υπάρχουν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @the lonely skipper

    Μα νομίζω πως αυτό είναι το πρόβλημά μας. Οποτε αλλάζει όχι η κυβέρνηση μα ένας Υπουργός αλλάζουν πάλι όλα. Το ζήτημα δεν είναι πως δημιουργείται μια διαρκής αναμόχλευση που στη πορεία αφήνεται σχεδόν πάντα στη μέση γιατί έρχεται ο επόμενος και ξαναρχίζει νέα αναμόχλευση.

    Το ζήτημα δεν είναι να έρχονται διαρκώς τα πάνω κάτω μόνο και μόνο για να δείξει κάθε Υπουργός ή κάθε κυβέρνηση πως κάτι έκανε.

    Το ζήτημα είναι να υπάρχει σωστός σχεδιασμός από την αρχή και σωστή και ολοκληρωμένη υλοποίηση των όποιων μέτρων παίρνονται στη πορεία.

    Για παράδειγμα εγώ στηρίζω την απόφαση της κυβέρνησης να κοπούν οι συμβασιούχοι. Ακούω όμως ψιθύρους πως ναι θα φύγουν οι τωρινοί αλλά υπάρχουν κάποιες ανάγκες για συμβασιούχους με σύμβαση έργων σε κάποιες υπηρεσίες.
    Εάν αρχίσει η νέα κυβέρνηση τις εξαιρέσεις τότε κάθε "ειδικός" κλάδος συμβασιούχων θα πατήσει πάνω σε αυτό και θα διεκδικήσει τα δικαιώματά του λέγοντας γιατί αυτοί και όχι εμείς και η κατάσταση δεν θα διορθωθεί.

    Θα έχει το σθένος η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τα όποια μέτρα δίχως εξαιρέσεις και δίχως να υποκύπτει σε "ένδωθεν" πιέσεις????

    ΥΓ. Οσο για τον ρατσισμό έχεις δίκιο. Ολες οι αγγελίες που προσφέρουν εργασία ζητούν προσωπικό μέχρι 35 ετών. Μετά τα 35 θεωρείσαι γέρος για να εργαστείς φαίνεται. Ε τότε ας δίνανε σύνταξη στα 35.....
    (φυσικά αστειεύομαι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Πέπε

    Ναι συμφωνώ πως ίσως τα λόγια μου να φαίνονται σκληρά. Ομως επειδή προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα γνωρίζω πως όταν μια δουλειά (λόγω αυτοματοποίησης εργασιών) δεν είχε ανάγκη πια από τόσα πολά εργατικά χέρια τότε τα άτομα μεταφέρονταν σε άλλες διευθύνσεις ή σε άλλα τμήματα.

    Αυτό δεν βρίσκει αντιστοιχία στον Δημόσιο τομέα στον οποίο αν και τα καθήκοντα μιας υπηρεσίας γίνουν πιο ευέλικτα (λόγω μηχανογράφισης) η ευελιξία δεν μεταφέρεται στην αξιοποίηση του προσωπικού (δηλαδή στη μετακίνησή του σε άλλες υπηρεσίες που πάσχουν από έλλειψη προσωπικού).

    Αυτό εννοώ. Για παράδειγμα στη ΔΟΥ στην οποία υπάγομαι, τα άτομα εδώ και αιώνες είναι τα ίδια και απαράλλαχτα (όπως και ο αριθμός τους). Η δυσκινησία τους και η δυσκαμψία νοοτροπίας και αυτή η ίδια παραμένει.

    Γιατί να μην μετακινήσουν όσους εφοριακούς περισσεύουν σε άλλο Υπουργείο? Η μήπως δεν επιθυμούν να μετακινηθούν επειδή οι αμοιβές όσων εργάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών είναι σαφώς υψηλότερες από τις αμοιβές των υπολοίπων Δημοσίων Υπαλλήλων???

    ΥΓ. Αλήθεια για τον χώρο της εκπαίδευσης ποιοί πιστεύεις πως είναι οι λόγοι που υπάρχουν και κενά και υπεράριθμοι και αδιόριστοι δάσκαλοι και καθηγητές??? Φταίει άραγε η πληθώρα πτυχιούχω σε κάποιους τομείς ενώ σε άλλους όχι? Η φταίνε άλλοι παράγοντες? Ποτέ δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη. Αλήθεια ποιά είναι η γνώμη σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Ταχυδρόμος

    Χα χα χα
    Πολύ ταιριαστή στην περίπτωση η φράση σου ταχυδρόμε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα είπες όλα...δυστυχώς.
    Ένα μόνο παρέλειψες: το κράτος δεν ξέρει ακριβώς πόσος είναι ο αριθμός των εργαζομένων του. Δεν είναι τουλάχιστον τραγικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Kitsos Mitsos

    Οχι μόνο τραγικό, μα και περίεργο...
    Ισως έτσι εξηγούνται οι μαύρες τρύπες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μα πού πήγε η εκτενέστατη απάντησή μου; Μισή ώρα έγραφα χτες, μας δουλεύει ο Blogger;
    Τέλος πάντων, εν ολίγοις έλεγα ότι σίγουρα φταίνε οι βυσματικές αποσπάσεις σε γραφεία, και ότι κατά τα άλλα ούτε εγώ έχω βγάλει άκρη. Το θέμα είναι μπερδεμένο και συνδέεται με τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις των πλάγιων οδών, του βολέματος, του βυσματισμού κλπ., που κι αυτές έχουν την ιστορία και την ερμηνεία τους, αν και δεν ξέρω αν έχουν και τη θεραπεία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το κρατος ανα πασα στιγμη μπορει να γνωρίζει ποσους υπαλληλους ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ συμφωνα με τους Οργανισμους των Υπουργειων.
    Το ποσους εχει δεν τους γνωρίζει καθως εκτος απο εκπαιδευτικους και νοσηλευτες καλυψη με μονιμο προσωπικο Οργανικων θεσεων εχει να γινει απο το 1995,ηταν ενας ευσχημος τροπος να ξεπερασθει ο Νόμος Πεπονη.
    [ΑΣΕΠ] που πραγματι ειναι χρονοβορος
    χωρις να ευθυνεται αυτός καθ'εαυτός καθως θα επρεπε να στελεχωθει με το απαραιτητο προσωπικο.
    Δεν εγινε καθαρα για εξυπηρετηση των ρουσφετιων, ετσι φθασαμε στα stage στα μπλοκακια και χειροτερο στην απωλεια εσοδων των Ασφαλιστικων Ταμειων των Δημοσιων Υπαλληλων για τα οποια οδυρονται υποκριτικα οι παντες.
    Πολιτικοι και Συνδικαλιστες,με μεγαλυτερο μεριδιο ευθυνης οι δευτεροι που εξελεγησαν για την προασπησει των δικαιωματων αυτων που τους εμπιστευθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Πέπε

    Καλά ο Blogger τάχει παίξει τελείως τον τελευταίο καιρό. Κι εμένα μου συνέβη σε μεγάλο σχόλιο που πήγα να αφήσω στον Ndn.
    Θεραπεία αν και μπορέι να υπάρξει θα πρέπει να υπάρξουν οι γιατροί που θα προτείνουν και θα εφαρμόσουν την κατάλληλη θεραπεία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @taspa

    Πολύ διευκρινιστό το σχόλιό σου taspa μου.
    Ακουγα τελευταία τον Παναγόπουλα της ΓΕΣΕΕ να μιλά για τους συμβασιούχους με κορκοδείλεια δάκρυα. Μα τόσα χρόνια γιατί η ΓΕΣΕΕ δεν καταγγέλλει αυτή τη πρακτική που έχει βάλει μέσα τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;