ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

"Επιχειρείν" ή "Ευ επιχειρείν" ??? (Τα Βραβεία Κούρος 2009 από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας)


Την περασμένη Πέμπτη ένας φίλος ήταν προσκεκλημένος στην τελετή απονομής των βραβείων Κούρος από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και μου ζήτησε να πάω μαζί του. Δεν είχε τύχει να ξανακούσω για τη συγκεκριμένη τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Intercontinental κι έτσι τον ακολούθησα.

Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 1995. Αποτελείται από επιφανή άτομα της οικονομικής ζωής του τόπου μας και έχει θεσπίσει τρία ισότιμα και συμβολικά Ετήσια Βραβεία Επιχειρηματικότητας (ΚΟΥΡΟΣ):
  1. Βραβείο Επιχειρηματικότητας με έμφαση στην ανάπτυξη και την καινοτομία
  2. Βραβείο Επιχειρηματικότητας με έμφαση στην γενικότερη κοινωνική προσφορά μέσα και έξω από το επιχειρηματικό περιβάλλον
  3. Βραβεία Επιχειρηματικότητας με έμφαση στην επίδοση στο διεθνή οικονομικό στίβο
Η Λέσχη ουσιαστικά δεν επιθυμεί να επιβραβεύσει το "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ" μα το "ΕΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ" δηλαδή να διακρίνει τα φυσικά πρόσωπα εκείνα από τη δραστηριότητα των οποίων δεν απορρέει μοναχά οικονομικό όφελος μα συνοδεύεται και από την κοινωνική τους συνεισφορά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Λέσχης Επιχειρηματικότητας κ. Μπελέ που προλόγισε την εκδήλωση, τα προβλήματα και οι δυσκολίες των τελευταίων ετών μονοπωλούν και κυριαρχούν την δημοσιότητα σε αντίθεση με κάποιες προσπάθειες  και τη θετική συμβολή τους στον επιχειρηματικό τομέα σε ελληνικούς και διεθνείς κύκλους που όμως επισκιάζονται και δεν προβάλλονται.

Σε πείσμα των σημερινών καιρών υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας, τολμηροί επιχειρηματίες, που πιστεύουν στην ποιότητα και στην εξέλιξη, και μετουσιώνουν το όραμά τους αυτό σε πράξεις, κτίζοντας αργά και σταθερά την Ελλάδα του αύριο. Με την επιβράβευση και την ανάδειξη του "ΕΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ" κάποιων φυσικών προσώπων, τα μέλη της Λέσχης Επιχειρηματικότητας επιχειρούν να γνωστοποιήσουν  στην υπόλοιπη κοινωνία τον ρόλο αυτών των συμπολιτών μας  καθώς και να υποδηλώσουν την ηθική αναγνώριση  της Λέσχης απέναντι σε αυτές τις προσπάθεις. (περισσότερα για τους σκοπούς της Λέσχης μπορείτε να διαβάσετε εδώ)
Ανάμεσα σε αυτούς που βραβεύτηκαν είναι ο κ. Μαρλαφέκας της εταιρείας «Λουξ-Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ» (η εταιρεία παράγει τα γνωστά αναψυκτικά Λουξ τα οποία παρασκευάζονται με το περίφημο νερό Κεφαλόβρυσο, λίγο έξω από την Πάτρα) τα προϊόντα της οποίας σήμερα εξάγονται σε Γερμανία, Καναδά, Ιταλία, Κύπρο κ.α.)

Η εταιρεία βραβεύτηκε για την ανάπτυξη και την καινοτομία που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα εξασφαλίζοντας για το 2008 ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 267%  !!!! Το μυστικό σύμφωνα με τον κ. Μαρλαφέκα είναι να μην ξεχνά κανείς πως είναι εύκολο να ανέβει κανείς στην επιτυχία μα πως για να κρατηθεί εκεί ψηλά δεν πρέπει να λησμονεί ποτέ τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να ανέβει.

Το βραβείο . κοινωνικής προσφοράς κέρδισε ο κ. Δημήτρης Τσουκαλάς πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας. Στην Κοινότητα Ανάβρας (παλαιότερα Κοινότητα Γούρας) επί αιώνες και μέχρι σήμερα, το κύριο επάγγελμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία. Σε αυτήν οφείλονται και οι δευτερεύουσες ασχολίες των κατοίκων που είχαν ως αντικείμενο την επεξεργασία του μαλλιού και των δερμάτων (παπούτσια, τσαρουχάδικα), καθώς επίσης και η ύπαρξη πολλών εργαστηρίων που είχαν ως κινητήρια δύναμη το νερό (μαντάνι, ντριστέλες, νερόμυλοι). Ετσι αναπτύχθηκε μια εμπορική κίνηση που είχε ως προορισμούς πόλεις της Μακεδονίας και την Ερμούπολη Σύρου, αλλά και το εξωτερικό (Τεργέστη, Βοσνία, Βλαχία, Σμύρνη). Αν και η κοινότητα την περίοδο της ακμής της έφτασε τους 10000 κατοίκους, πολλοί από τους οποίους ζούσαν ως νομάδες στα βουνά, το κάψιμο του χωριού το 1943 από τους Ιταλούς και κατόπιν δύο σεισμοί (1954 και 1980) κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το χωριό.
Η Ανάβρα ένα ορεινό χωριό (1000 μ.) σήμερα αποτελεί πρότυπο πράσινης ανάπτυξης (περισσότερες πληροφορίες εδώ). O κ. Τσουκαλάς βραβεύτηκε, γιατί επί των ημερών του η Κοινότητα  Ανάβρας (σήμερα αριθμεί 650 μόνιμους κατοίκους-από 450 που είχε το 1990-που ασχολούνται με την κτηνοτροφία μικρών και μεγάλων ζώων ελεύθερης βοσκής-βιολογική κτηνοτροφία) γνώρισε σημαντική ανάπτυξη.  Οι νέοι σήμερα επιστρέφουν στο χωριό κι έτσι ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια το χωριό έδειχνε τάσης ερήμωσης, σήμερα πολλά νέα νοικοκυριά έχουν εγκατασταθεί στο χωριό το οποίο εμφανίζει 0% ανεργία!!!!
- Η απορρόφηση των Κοινοτικών Κονδυλίων ανέρχεται στο 100%)
-Διαθέτει 80 σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατανεμημένες σε 3 κτηνοτροφικά πάρκα.
μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων είναι 45 ετών, ενώ υπάρχει αξιοθαύμαστη κοινωνική συνοχή και 0% εγκληματικότητα.
-Το Κοιν. Συμβούλιο έχει αξιοποιήσει κάθε πηγή χρηματοδότησης, ώστε σήμερα η Κοινότητα Ανάβρας να διαθέτει Αιολικό Πάρκο, Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «ΓΟΥΡΑ» (200 στρ.), Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής, διώροφο κοινοτικό χώρο στάθμευσης δωρεάν για τους κατοίκους κ.ά.


Ο επόμενος στόχος του κ. Τσουκαλά είναι να αποκτήσει το χωριό ξενώνα για να μπορούν οι επισκέπτες του χωριού να διανυκτερεύουν σε αυτό (πειρισσότερες πληροφορίες εδώ). Το μυστικό της επιτυχίας όπως είπε ο κ. Τσουκαλάς είναι να υπάρχει μεράκι και εντιμότητα και οι κοινοτικοί άρχοντες να δίνουν προτεραιότητα στο κοινό καλό και όχι στο ατομικό συμφέρον. 

Την ίδια βραδυά απονεμήθηκε το βραβείο "Στέλλιος Χατζηιωάννου" για τη νεανική επιχειρηματικότητα απονεμήθηκε στους Μιχάλη Ναυπλιώτη, Δημήτρη Μπάνη και Κώστα Χατζηκοκολάκη ιδρυτικά στελέχη του Zoo.gr.

Το βραβείο "Στέλλιος Χατζηϊωάννου" βραβεύει το επιχειρηματικό ξεκίνημα της χρονιάς σε νέους κάτω των 40 ετών με σκοπό την στήριξη της ανάπτυξης της επιχείρησης για το πρώτο της διάστημα.

Περισσότερες πληροφορίες για τους υπόλοιπους βραβευθέντες μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ

Οπως λέχθηκε από τους διοργανωτές τα βραβεία δεν αποσκοπούν στο να λύσουν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκείνοι οι συμπολίτες μας που παρά τις αντιξοότητες της εποχής μας εξακολουθούν να παραμένουν εραστές του  "ΕΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ". Τα βραβεία μάλλον αποσκοπούν στη στοιχειώδη ηθική αναγνώριση που τους πρέπει για αυτόν τους τον αγώνα.

18 σχόλια:

  1. Ειχα διαβασει για την εκδηλωση αυτη.
    Μερικες επισημανσεις-ερωτηματα.

    1) Εχω ξανακουσει για την Αναβρα και θεωρω οτι ειναι κατι πρωτοποριακο για τη χωρα μας. Μακαρι να βρει κι αλλους μιμητες.
    2) Μπραβο στο επιχειρηματια Μαρλαφεκα. Απλα ηθελα να ρωτησω αν η αναπτυξη κατα 267% της επιχειρησης του εφερε και αναλογη αυξηση του ανθρωπινου δυναμικου της.
    3) Οσο για το zoo.gr, θεωρω αστειο να βραβευεται κατι τετοιο με βραβειο για την επιχειρηματικοτητα. (Αυτο δεν ειναι με κατι παιχνιδια και κατι chat rooms ή κανω λαθος;)

    Καλησπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την Αναβρα μπράβο
    ειναι φωτεινό παράδειγμα για όλους!!!!

    τις λουξ τις πίνουμε!!!!

    το zoo???????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @αντώνης

    1. Πράγματι την Ανάβρα τη θεωρώ πρότυπο και μου φαίνεται πως όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα έπρεπε να πάνε για σεμινάρια εκεί.

    2. Για τον επιχειρηματία Μαρλαφέκα δηλώνω λάτρης των προϊόντων της εταιρείας τα οποία θεωρώ (μαζί με την Εψα) ως πολύ ποιοτικά και τα αγοράζω.
    Απ' όσο γνωρίζω η επιχείρηση έχει αυξήσει το προσωπικό της αλλά δεν ξέρω εάν η αύξηση αυτή είναι ανάλογη του τζίρου της εταιρείας. Πάντως νομίζω πως όπως το main point είναι πως στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, μια ελληνική επιχείρηση όχι μόνο αντέχει, επιβιώνει αλλά είναι εντυπωσιακό που καταφέρνει και αυξάνει τους τζίρους της, χρησιμοποιώντας ελληνικά προϊόντα και εξάγοντάς τα με επιτυχία. Επίσης εκτιμώ το κοινωνικό πρόσωπο που έχει επιδείξει όσον αφορά τη στήριξη πυρόπληκτων περιοχών κ.α.

    3. Για το zoo.gr δεν κάνεις λάθος, έτσι είναι, η εταιρεία ασχολείται με games και chat rooms. Βέβαια δεν είμαι η πλέον αρμόδια να τοποθετηθώ αφού δεν έχω παίξει ποτέ διαδικτυακά παιχνίδια ούτε έχω κάνει ποτέ χρήση των υπηρεσιών της συγκεκριμένης εταιρείας. Οπως άκουσα πάντως η καινοτομία της είναι πως πρωτοεφάρμοσε μια πλατφόρμα λογισμικού όπου τρέχουν πολλές εφαρμογές μαζί (δίχως τη λογική πολλών ιστοσελίδων), η επισκεψιμότητα του site υπερτριπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 3 χρόνια και οι τζίροι της τριπλασιάστηκαν. Απ΄όσο κατάλαβα αυτές οι επιτυχίες τους βραβεύτηκαν.
    Οπως όμως είπα δεν έχω ανακατευτεί με games κι έτσι δεν είμαι το πλέον κατάλληλο άτομο για να τοποθετηθώ για τη συγκεκριμένη εταιρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @logia

    Πράγματι ένα φωτεινό παράδειγμα είναι η Ανάβρα. Μου κίνησε μάλιστα την περιέργεια να το επισκεφτώ, ούτε καν το είχα ακούσει.

    Τις lux τις πίνω και εγώ μετά μανίας.

    Για το zoo.gr όπως είπα και στον Αντώνη δεν ασχολούμαι με παιχνίδια και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, όμως καταλαβαίνω πως είναι μια ιστοσελίδα πολυσύχναστη, επομένως εκείνοι που έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών τους θα γνωρίζουν καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α, τι βλέπω, μπήκες στα.....δικά μας οικόπεδα !!
    Και εμείς απο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, δίνουμε παρόμοια βραβεία κάθε χρόνο σε επιχειρηματίες, σχεδόν για τους ίδιους λόγους(καινοτομία, εξαγωγικό, αυτοδημιούργητος κτλ)
    Συγχαρητήρια στο φίλο σου λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την περσινή χρονιά λόγοι επαγγελματικοί με έφερναν συχνά στα Δικαστήρια της Πάτρας. Εκεί λοιπόν γνώρισα για πρώτη φορά τα αναψυκτικά Λουξ. Πραγματικά μου άρεσαν πολύ.
    Όσο για την Ανάβρα, έχω διαβάσει επανειλημμένα γι' αυτή. Μακάρι να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους Κοινοτάρχες και Δημάρχους!
    Φιλιά από την Κύπρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα dyosmaraki!

    Αν εξαιρέσεις την Ανάβρα, μάλλον το "επιχειρείν" βραβεύτηκε.

    Εντάξει, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Η επιχειρηματικότητα είναι μια παρεξηγημένη λέξη. Αν η επιχειρηματικότητα καλλιεργηθεί με αρχές και δοθούν κίνητρα στους νέους, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα.

    Το κακό είναι να επιχειρείται με τον "μανδύα" ενός βραβείου να καθαγιάζεται μια επιχείρηση. Δε λέω ότι αυτό έγινε στην περίπτωσή σου...

    Η Ανάβρα, τώρα που απέκτησε δημοσιότητα, ελπίζω να συνεχίσει να λειτουργεί το ίδιο ιδανικά.

    Α, και ελπίζω του χρόνου μετά το Λουξ να βραβευτεί η Γαζόζα από το Ρεθυμνιώτικο "Γεράνι". :-)

    (Στην περιφέρεια υπάρχουν πολλές, καλές, ελληνικές εταιρίες αναχυκτικών.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο τους και για τις ιδέες και για τις εφαρμογές και για τα βραβεία, φυσικά.
    Μακάρι να υπάρχουν ολοένα και περισσότερες καλές ιδέες και πάνω απ'όλα να εφαρμόζονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @leondokardos

    Μήπως συχνάζουμε σε κοινά λιμέρια???
    Ωρες είναι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Meropi

    Και εγώ τυχαία γνώρισα τα αναψυκτικά Λουξ σε ταξίδι στη Πάτρα και από τότε τα λάτρεψα.

    Καλά να περνάς στην όμορφη Κύπρο Μερόπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ikor

    Οπως έμαθα οι υποψήφιοι (οι οποίοι ήταν πολλοί) έκαναν αίτηση για το βραβείο. Τα ονόματα έμπαιναν σε ψηφοφορία από 75 άτομα (αν θυμάμαι καλά) τα οποία θεωρούνται ως πετυχημένα στελέχη (σε εταιρείες διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων).
    Επιλέγονται τα φυσικά πρόσωπα που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

    Πάντως και εγώ θα ψήφιζα (εάν ήταν υποψήφιο) το αναψυκτικό "Γεράνι". Με μία ένσταση : Στο ίδιο το χωριό Γεράνι τα μαγαζιά ΔΕΝ πουλάνε το αναψυκτικό που παράγεται στον τόπο τους!!! Το διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια και ομολογώ πως πολύ θύμωσα....

    Πάντως πράγματι υπάρχουν πολύ καλές εταιρείες αναψυτκικών στην επαρχία. Το πρόβλημα είναι πως τα δίκτυα διανομής δεν συνεργάζονται με κριτήριο όχι το "ευ επιχειρείν" αλλά το απλό "επιχειρείν". Δηλαδή δεν προβάλλουν μια εταιρεία σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος αλλά σύμφωνα με το πόσα τσάμπα κιβώτια θα τους προσφέρει η εταιρεία και τον χρόνο πίστωσης που τους δίνει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για την Ανάβρα το γνωρίζω εδώ και ένα χρόνο.
    Ωραίες εκδηλώσεις.
    Ευ επιχειρείν λοιπόν και μακάρι η πολιτεία να στηρίζει όσους τολμούν τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά ανοιγματα

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Kitsos Mitsos

    Και να υλοποιούνται....
    Εχεις δίκιο, το σημαντικότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Φύρδην Μίγδην

    Στήριξη το ευ επιχειρείν Γλαρένια μου
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @leondokardos

    Μόνο με την επικοινωνία...λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;