ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Αγαπημένη μου γραφομηχανή, δεν θέλω να σε αποχωριστώ....


....Τικ....ντοκ-ντοκ....τακ-τακ....πλιτς....τικ....ντοκ-ντοκ...τακ-τακ....πλιτς.....
Αυτόν τον ζωηρό ήχο άκουγε κανείς σαν διέσχιζε τους μακρόστενους διαδρόμους των κτιρίων του κέντρου της Αθήνας πριν από 30 περίπου χρόνια εκεί όπου στεγάζονταν οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του κέντρου, τα δικηγορικά γραφεία, τα συμβολαιογραφεία...
Πίσω από τις κλειστές πόρτες φανταζόσουν όμορφες και γοητευτικές γραμματείς να χτυπούν ρυθμικά με τα λεπτά χέρια τους τα πλήκτρα των γραφομηχανών και να γοητεύουν τους διευθυντές τους, το όνειρο κάθε κοπέλλας από φτωχή οικογένεια, όπως ακριβώς συνέβαινε στις σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου (Θυμίζω την "Μοντέρνα σταχτοπούτα" κ.α.). Τότε για να πιάσεις δουλειά σαν γραμματέας απαραίτητο προσόν ήταν η γνώση του τυφλού συστήματος και η ταχύτητα στην πληκτρολόγηση.
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και σταδιακά τη θέση των γραφομηχανών κατέλαβαν οι υπολογιστές.
Τα πλήκτρα των γραφομηχανών σιγά σιγά άρχισαν να σιωπούν....
Λιγοστοί ήταν οι άνθρωποι που αντιστάθηκαν στο "ρεύμα της εποχής" και εξακολούθησαν να χρησιμοποιούν την αγαπημένη τους γραφομηχανή....μέχρι...μέχρι νάρθει εκείνη η μέρα που άρχισαν να εκλείπουν οι "γιατροί" των γραφομηχανών (όσοι τις επισκεύαζαν) και τώρα πια και όσοι παρήγαγαν τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους αξεσουάρ....
Αναζητώντας λοιπόν κάποιες πληροφορίες στο διαδίκτυο έτυχε να διαβάσω Εδώ ένα νοσταλγικό οδοιπορικό σε μιαν άλλη Αθήνα, 30 χρόνια πριν. Το οδοιπορικό κατέγραφε μνήμες από μια επίσκεψη στο γραφομηχανάδικο του επονομαζόμενου "ψείρα των γραφομηχανών" του μακαρίτη σήμερα Κώστα Μηλιώνη του πρώτου έλληνα τεχνικού γραφομηχανών που εκπαιδεύτηκε από την τότε ηγέτιδα στο χώρο ADLER .

Αντιγράφω από το άρθρο:

Ήταν εκπληκτικό να βλέπεις το γέρο-Μηλιώνη να φροντίζει τις γραφομηχανές , είχε κάνει την τέχνη του επιστήμη και τη δουλειά του απολαυστική ενασχόληση .
Ένας "μυστήριος" κοντόχοντρος χαμογελαστός τύπος , ακαθορίστου ηλικίας που ψόφαγε για κουβέντα. Τη γραφομηχανή την έλυνε τελείως , έπλενε κάθε εξάρτημα ξεχωριστά ένα ένα ,την λάδωνε με ένα μείγμα λαδιού και βενζίνης αφού ίσιωνε τα συνήθως στραβωμένα από τη σκληρή χρήση λεβιέ , ευθυγράμμιζε και αντικαθιστούσε τα στοιχεία που χτυπώντας πάνω στον ελαστικό κύλινδρο και την ταινία με το μελάνι σχημάτιζαν τα γράμματα στο χαρτί, περιποιόταν τον κύλινδρο και τα κυλινδράκια του σαριό και την άφηνε να στεγνώσει με υπομονή στα σκαλιά του υπογείου και στο τέλος έβαζε πάνω και το σαριό και όταν όλα είχαν γίνει κατά την άποψή του σωστά στην παρέδιδε , ολόκληρη ιεροτελεστία για να πάρεις την γραφομηχανή σου καλύτερη και από καινούργια.
Είχα την τύχη να τον δω να δουλεύει , πίνοντας τον καλύτερο ελληνικό καφέ που έχω πιει και που τον έφτιαχνε σε ένα χάλκινο μπρίκι και που αντί για καμινέτο έβαζε φωτιά σε ένα μπαμπάκι με οινόπνευμα.
Όταν πέθανε , ο γιος του άνοιξε δίπλα ένα μαγαζί που όχι μόνο έφτιαχνε αλλά και πουλούσε μηχανές γραφείου. Σήμερα τα εγγόνια του δυο πολύ ευγενικά παιδιά , ο Κώστας και ο Αγγελος συνεχίζουν στο Νο 14 της Φειδίου την οικογενειακή παράδοση προσαρμοσμένη στην νέα τεχνολογία (υπολογιστές) αλλά και διατηρώντας το τμήμα πώλησης και φροντίδας των γραφομηχανών .
Θα μου πείτε σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν με γραφομηχανή; και όμως υπάρχουν, όχι μόνο "αρχαιολάτρες" και γραφιάδες που δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στη νέα τεχνολογία αλλά και πολλοί άλλοι ποιος ξέρει γιατί ;
Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν με γραφομηχανή?
αναρωτιόταν ο blogger που έγραψε την παραπάνω ανάρτηση....

Και όμως υπάρχουν....
Διαβάζω τακτικά το εκπληκτικό "Σημειωματάριο" της εξέχουσας μορφής της Ελληνικής δημοσιογραφίας κ. Ελένη Μπίστικα της εφμ Καθημερινής. Κατά καιρούς η ίδια στα άρθρα της είτε έχει αναφερθεί στην αγάπη που τρέφει στην γραφομηχανή της είτε έχει φωτογραφηθεί με αυτήν.
Η κ.Ελένη λοιπόν μόλις πληροφορήθηκε πως το τελευταίο εργοστάσιο που κατασκεύαζε κορδέλλες για γραφομηχανές έκλεισε!!!!!
Είναι γνωστό πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τα κατάλληλα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, μπορούν να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν οι γραφομηχανές κι έτσι αυτές τείνουν να εξαφανιστούν συμπαρασύροντας μαζί τους ένα σωρό συναφή επαγγέλματα που σχετίζονται με τη συντήρηση αλλά και την παραγωγή των απαραίτητων για τη λειτουργία των γραφομηχανών. Το αποτέλεσμα ???
Να καθίσταται απαγορευτική η δυνατότητα να συντηρήσεις τη γραφομηχανή σου ακόμη και αν εσύ το θέλεις.
Πως θα συνεχίσει να γράφει τα άρθρα της με τη γραφομηχανή η κ. Ελένη,
αφού το ρεύμα της εποχής μας θέλει να χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές????
Η αγάπη της για την γραφομηχανούλα της την ώθησε να απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει που μπορεί να προμηθευτεί τα αναγκαία αξεσουάρ για τη συνέχιση της αγαπημένης της συνήθειας λέγοντας :

"Αυτά τα λίγα από μια δημοσιογράφο που επιμένει να γράφει στη γραφομηχανή της και που χθες ωϊμέ! έμαθε ότι δεν υπάρχουν πια κορδέλες.
Εκλεισε το εργοστάσιο που τις κατασκεύαζε!
Και τώρα τι γίνεται, καλή μου γραφομηχανή?
Πάει και η δική σου εποχή?
Και η μουσική από τα δάχτυλα καθώς γοργά χτυπούν τα πλήκτρα και γεμίζουν το χαρτί, φτερώνουν λες την έμπνευση?
Οποιος μπορεί να μας προμηθεύσει τέτοιες κορδέλες - decon, din black nylon, 13 m.m. 2 SP- γράφει το τελευταίο κουτί, παρακαλώ να τηλεφωνήσει στο τηλεφωνικό κέντρο της "Κ" (για στήλη "Σημειωματάριο") 210-48.08.000.
Το θέμα επείγει...."
(Ολόκληρο το άρθρο της κ. Μπίστικα εδώ)
Εάν λοιπόν μπορεί κάποιος βοηθήσει την κ. Ελένη να βρει τις κορδέλλες που ζητάει για να μην σιγήσει και η δική της γραφομηχανή ας της τηλεφωνήσει.
Νομίζω πως πολύ θα το χαρεί, και μαζί της θα χαρώ και εγώ.....
Ισως γιατί δεν θέλω να παραδεχτώ πως έφτασε το τέλος της εποχής της γραφομηχανής, ιδιαίτερα αφού πρόκειται για κάτι που δεν επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι,
μα μας επιβάλλεται λόγω των περιστάσεων, όπως στην περίπτωση της κας Ελένη Μπίστικα η οποία δεν θέλει να αποχωριστεί την αγαπημένη της γραφομηχανή...
Καλό ΣΚ
και.....καλό βόλι

26 σχόλια:

  1. μην την αποχωριστεί. ας την βάλει δίπλα στην οθόνη και να συνεχίζει να πληκτρολογεί ...στο πληκτρολόγιο.
    προλαβαίνει να αγοράσει την τελευταία παρτίδα ταινιών;
    καλησπέρα σου! και καλό βόλι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά σιγά και η γραφομηχανή γίνεται μουσειακό είδος όπως τόσα και τόσα!!
    Εννοείται βέβαια πως θα αγοράσει όσες ταινίες βρει για να παρατείνει τον αποχωρισμό.
    Καλό Σαββατοκύριακο Δυοσμαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως έχουν κάτι το γοητευτικό.. συμφωνώ.. Ειδικά για όσους αγαπάνε την γραφή.. δεν υπαρχει νομίζω περίπτωση να μην έχουνε γοητευτεί από την αίσθηση της γραφομηχανής.. Αν και δεν την πρόλαβα.., όποτε βλέπω κάποια "κολλάω" να την χαζεύω.. Κρίμα να χαθούνε, αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι..

    Πολύ ωραίο ποστ! Να είσαι καλά, καλή ψήφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νοσταλγία. Αυτή η λέξη μου ηρθε διαβάζοντας σε.

    Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο (;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΕΙΣ.ΘΑ ΤΗ ΒΑΛΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΑΛΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι περίεργο πως από τη μια εποχή περνάμε στην άλλη.. τόσο που μας φαντάζουν μακριά όταν τα βλέπουμε..
    Είχα κόλλημα με τη γραφομηχανή παλιότερα, είχα βάλει τους δικούς μου να μου πάρουν μία, γραφούλα νομίζω λεγόταν! χαχαχα! Ακόμη κάπου την έχω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ νάξερες που κι εγώ έχω μία παλιά Οlympia σκέτο κομψοτέχνημα, αλλά σίγησε και μπηκε στο πατάρι.
    Όχι δεν την πατάω!
    Πάνω σ' αυτήν έμαθα να γράφω!
    Καλό Σ/Κ Δυοσμαράκι μας νοσταλγικό!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να το καταλάβω γιατί δεν έχω γράψει ποτέ σε γραφομηχανή. Καταλαβαίνω όμως ότι είναι δύσκολος ο "αποχωρισμός" από ένα αντικείμενο που πέρασε κάποιος πολλές ώρες δουλεύοντας σε αυτο. Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι θα μπορεί να βρει μέσω του ιντερνετ ταινίες για πολλά ακόμα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α έτσι θα λέμε και για τους υπολογιστές; τα πληκτρολόγια; αγαπημένε μου υπολογιστή δεν μπορώ να σε αποχωριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μητέρα μου ήταν γραμματέας κι είχα την τύχη να γνωρίσω τη μαγεία της γραφομηχανής από μικρό παιδί και μάλιστα να μάθω να γράφω σε αυτήν... Θυμάμαι πώς πονούσαν τα δάχτυλα, άλλη αίσθηση... Πολύ φοβάμαι ότι μόνο στα μουσεία θα τις βρίσκουμε πια... Φιλιά Δυοσμαράκι μου για καλό σαβ/κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι μου θυμίζεις τώρα με τις γραφομηχανές!
    Όταν σπούδαζα στην Αγγλία, είχα πάρει μαι Remington , έγραφα όλες μου τις σημειώσεις στη μηχανή μου και το όνομά μου στα βιβλία του Πανεπιστημίου με τη γραφομηχανή. Ο ανόητος, κάποια στιγμή τη πούλησα και πήρα ηλεκρική.Καμία σχέση.
    Διαβάζω και εγώ την Ελένη Μπιστικα και είχα δει το σχόλιό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. *Διορθώνω
    "Όχι δεν την πετάω" ήθελα να πω όχι πατάω!!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. και σε λίγα χρόνια οι δικοί μας υπολογιστές θα είναι το ίδιο άχρηστοι..
    η γραφομηχανή όμως , όπως και το χαρτί σου αφήνουν άλλη αίσθηση, όσο και να εξελιχθεί η επεξεργασία κειμένου..
    σε ευχαριστώ και για το σχόλιο στο τιουμπ!να είσαι καλά και καλό βόλι επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καμμία σχέση το γράψιμο στην γραφομηχανή .... και στα σημερινά πληκτρολόγια...
    Εκεινος ο υπέροχος ηχος σου δείνει την αίσθηση οτι πραγματικά "αποτυπώνεις" τις σκέψεις σου στο χαρτί.

    Καλό Σ/Κ ... και καλό βόλι !!!!

    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχη ανάρτηση,
    για πράγματα, που δεν πρόκειται να ξαναέρθουν ποτέ.
    Δυστυχώς έτσι είναι η πρόοδος, όπως την εννοεί βέβαια ο καθένας.
    Για τις νέες γενιές που δεν γνώρισαν τη γραφομηχανή, τα πράγματα είναι απλά, computer και Microsoft Word

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κρίμα για τους ανθρώπους που κόντρα στο ρεύμα των καιρών τις χρησιμοποιούν ακόμα, αλλά τι να κάνουμε, ο κόσμος προχωράει μπροστά και οι παλαιότερες τεχνολογίες αντικαθίστανται με νέες.
    Δεν τις πρόλαβα τις γραφομηχανές αλλά αυτό δεν τις εμποδίζει να μου ασκούν ισχυρή γοητεία.
    Καλή Κυριακή Δυοσμαράκι και καλό βόλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ γεννήθηκα στην εποχή των ΗΥ. Τη γραφομηχανή δεν την πρόλαβα. πειράζει; Χι χι χι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σας. Εκ φύσεως έχω κι εγώ μία ροπή προς το ρομαντισμό και τη νοσταλγία, κι έτσι συμπάσχω προς την κυρία Μπίστικα, το Δυοσμαράκι και τις λοιπές συντασσόμενες δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, όποιος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή όχι μόνο για να γράφει, όπως π.χ. κάνω αυτή τη στιγμή στο κουτάκι "σχολιάστε", αλλά και για να μορφοποιεί κείμενα, να κάνει εκ των υστέρων επεμβάσεις, να ισιώνει τις παραγράφους, να στενεύει / φαρδαίνει τα περιθώρια και τα διάστιχα, κλπ., αποκλείεται να μην έχει αναρωτηθεί κάποια φορά: "Μα πώς την πάλευαν παλιά με τη γραφομηχανή;" Το θέμα δεν είναι ότι οι δυνατότητες ήσαν πιο περιορισμένες (αντιθέτως, η πλησμονή δυνατοτήτων είναι πολλές φορές παγίδα, στην καταναλωτική εποχή μας), αλλά ότι το κάθε λάθος και η κάθε αναθεώρηση γνώμης στοίχιζαν ξαναγράψιμο της σελίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @basnia

    Εμαθα πως και ταινίες της έστειλαν (όσες είχαν κάποιοι αναγνώστες και μολυβάκια. Φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη κάποιοι fun της γραφομηχανούλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Μαριάνθη

    Ετσι είναι σιγά σιγά αυτά τα ανατικείμενα τα βρίσκεις στα μουσεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @roadartist

    Πράγματι ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία αυτά τα αντικείμενα Ισως επειδή τα αφεντικά τους δένονταν συναισθηματικά ενώ σήμερα ας πούμε δεν μας κοστίζει συναισθηματικά να απαλλαγούμε από τον παλιό μας υπολογιστή και να πάρουμε έναν καινούργιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Freedula

    Σωστά κατάλαβες. Για όλα τα παλιά αντικείμενα με πλημμυρίζει μια νοσταλγία ακόμη και αν κάποια από αυτά μπορεί να μην τα έχω ζήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @JK Skroutzakos

    Καλώς τον φίλο μου με τα αισιόδοξα πάντα μηνύματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Hfaistiwnas

    Τώρα που το λες είχα και εγώ παλιά μια "maritsa" Θα πρέπει να την έχω φυλάξει στο πατάρι
    Εχεις δίκιο, είναι τόσο γρήγορα τα περάσματα από τη μια εποχή στην άλλη που δεν προλαβαίνουμε καλά καλά να προσαρμοστούμε εμείς οι ίδιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @marianaonice

    Τη θυμάμαι την Olympia. Νομίζω πως ήταν οι πρώτες ηλεκτρικές γραφομηχανές
    Καλό απόγευμα Μαριάννα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Ndn

    Μακάρι Ndn μου να μπορέσει η κα Ελένη μας να βρει αυτό που ζητάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;