ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Προτάσεις : Ημερίδα με θέμα «Ο Ρόλος και οι Προοπτικές Εξέλιξης της Πολιτισμικής Διαμεσολάβησης»


Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο διοργανώνει την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 διεθνή Ημερίδα με αντικείμενο την Πολιτισμική Διαμεσολάβηση, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου TIPS, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Leonardo da Vinci.

Η Ημερίδα θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Astir, Αγ. Ανδρέου 16, Πάτρα. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης των εργασιών.

Οι στόχοι της Ημερίδας είναι να συζητηθεί η ζωτική σημασία του ρόλου των Πολιτισμικών Διαμεσολαβητών* σε μια πλουραλιστική Ευρώπη, να προσδιοριστούν οι δεξιότητες τις οποίες οι επαγγελματίες Πολιτισμικοί Διαμεσολαβητές πρέπει να αναπτύξουν, να περιγραφούν οι ανάγκες επιμόρφωσης και εκπαίδευσής τους, να διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών στην κατάρτιση των Πολιτισμικών Διαμεσολαβητών και να παρουσιαστούν τα επιτεύγματα και η πρόοδος του έργου TIPS (www.forcom.it/tipsproject). Η κοινοπραξία του έργου περιλαμβάνει, εκτός του ΕΑΠ, φορείς από τις χώρες Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και Πολωνία.

Επικεφαλής της ομάδας έργου του ΕΑΠ είναι ο Επικ. Καθηγητής Αχιλλέας Καμέας.

Πηγή Καθημερινή

18.9.09

*Το έργο TIPS στοχεύει στην πραγματοποίηση μιας πιλοτικής δραστηριότητας εκπαίδευσης των πολιτισμικών διαμεσολαβητών, που βρίσκονται σε όλες τις υπηρεσίες υποδοχής των μεταναστών, των προσφύγων και των θυμάτων διακίνησης και ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Η δράση αυτή θα χρησιμοποιεί σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό και θα βασίζεται στη μεθοδολογία t-learning. Σκοπός του έργου είναι να υλοποιήσει ένα πλήρες και σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα βελτιώσει τις δεξιότητες και ικανότητες που χρειάζονται οι πολιτισμικοί διαμεσολαβητές και το υγειονομικό προσωπικό για να εργαστούν και να δραστηριοποιηθούν με τους μετανάστες.

4 σχόλια:

  1. @Hfaistiwnas

    Καλημέρες πολλές Ηφαιστίωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα,καλη βδομαδα.
    Διαβαζοντας το θυμήθηκα ενα σεμινάριο που ειχε πολυδιαφημισθεί το 2008,εψαξα στο διαδίκτυο και το παραθετω επακριβώς.
    ......................................................................
    Ο ΟΜΙΛΟΣ Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης διοργανώνει αύριο σεμινάριο με θέμα «Αυτοδιοίκηση (Α΄ και Β΄ βαθμού) σε σχέση με την Υγεία, την Κοινωνική Μέριμνα, την Πρόνοια, την Απασχόληση, τη στήριξη της μητέρας και τη μετανάστευση». Το σεμινάριο, το οποίο είναι το 5ο του Β΄ Κύκλου Ομιλιών συζητήσεων του Ομίλου, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου- ΟΠΕ- (οδός Μαρίνου Αντύπα 86- 88) στην Ηλιούπολη και ώρα 18.30.

    Μεταξύ των εισηγητών θα είναι η αντινομάρχης Αθηνών κ. Αθηνά Δρέττα, η αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Αλεξία Έβερτ, ο πανεπιστημιακός- εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος ενώ σύντομη παρέμβαση θα κάνει η αντιπρόεδρος του Ομίλου (ΟΠΣΑ), ιατρός κ. Αφροδίτη Σπέγγου- Γκόβα. Συντονιστής του σεμιναρίου θα είναι ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Θεόδωρος Γεωργάκης''
    Οπως αντιλαμβανεσαι, κατα την αποψη μου παγια σε παρόμοιες περιπτώσεις και εχοντας μια εμπειρία ,ευκαιρεία για το εβγα δες ,και χρήματα που θα μπορουσαν να διατεθουν για την πρακτικη εφαρμογή ολων των προγραμάτων ξοδευονται για σεμιναρια και λογια παχιά,καθως και ενθυλάκωση μερικων εκατονταδων ΕU εκ μέρους των συμμετεχόντων.
    Και βεβαίως,με την Συμμετοχή των μονίμων ΑΥΘΕΝΤΙΩΝ αναμεσα στα 10.000.000 Ελλήνων Πολιτών.
    Δεν γνωρίζω αν συνεχίζει να συμβαίνει το ιδιο στο Δημοσιο[καθως απεδρασα πολυ γρήγορα]οπου μια φορα τον Χρόνο καλουνταν οι Προισταμενοι των Υπηρασιών για σεμηναρια ,οπου το 90% επρόκειτο σε 6 μηνες να βγουν στην Σύνταξη.
    Μονο βομβα ΝΕΤΡΟΝΊΟΥ ΜΠΟΡΕΊ Ν'ΑΛΛΆΞΕΙ ΑΥΤΌΝ ΤΟΝ ΤΌΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @taspa

    Ομολογώ πως όταν διάβασα το άρθρο δεν γνώριζα καν τι σημαίνει "Πολιτισμικός Διαμεσολαβητής". Ψάχνοντας διάβασα πως πρόκειται για άτομα που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των μεταναστών και τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

    Προβληματίστηκα λοιπόν σκεφτόμενη πως εάν εμείς ως Ελληνες δυσκολευόμαστε (όπως είναι γνωστό) μια φορά να βγάλουμε άκρη με τις Δημόσιες Υπηρεσίες πόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους μετανάστες που συνήθως δεν μπορούν ούτε να συνενοηθούν αφού δεν γνωρίζουν τη γλώσσα μας.

    Πάντως και εγώ θα προτιμούσα να ξοδεύονται χρήματα για την πρακτική εφαρμογή κάποιων προγραμμάτων αντί για την θεωρητική κατάρτιση ατόμων που είναι αμφίβολο εάν θα ασχοληθούν τελικά με το (όποιο) αντικείμενο, όπως το παράδειγμα που ανέφερες με τους προϊσταμένους που επρόκειτο μέσα σε 6 μήνες να βγουν στη Σύνταξη.

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;