ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Κως - Το νησί των ποδηλάτων.....

Πρότυπο θεωρώ το νησί της Κω που επισκέφτηκα φέτος το καλοκαίρι. Πρότυπο για την ευαισθησία που δείχνουν οι τοπικές αρχές, οι κάτοικοι του νησιού μα και οι επισκέπτες του νησιού, όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου.
Οι όμορφα χαραγμένοι ποδηλατόδρομοι που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από κατοίκους του νησιού αλλά και όσους επισκέπτες επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσον μετακίνησής τους, καθώς και η διαθέσιμη ποικιλία ως προς το είδος του ποδηλάτου που επιθυμεί κανείς,
πιστεύω πως κάνουν ελκυστική την επιλογή του ποδηλάτου για τις μετακινήσεις.
.....Αλλοτε με κοινά ποδήλατα γενικής χρήσης....
.....Αλλοτε με ποδήλατα για ...."ισορροπημένα" άτομα.............και άλλοτε με ποδήλατα..... "family size".....

....Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί κανείς βλέπει πλήθος ανθρώπους να μετακινούνται με ποδήλατα...
.....Ομολογώ πως ζήλεψα τόσο ώστε άρχισα να ονειρεύομαι πως ίσως έρθει μια μέρα που το παράδειγμα της Κω θα το μιμηθεί και η Αθήνα....

....Ονειρα θερινής νυκτός θα μου πείς....
.....Ισως....Ομως ποτέ δεν ξέρεις....
.....Κάποτε και τα όνειρα βγαίνουν αληθινά....


Προσθήκη :
Με την επισήμανση της desapin3ison4 (σε ευχαριστώ Δέσποινα) προσθέτω τη σκηνή όπου η Καρέζη τραγουδά το τραγούδι " Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ" στην ταινία που γυρίστηκε το 1961 στο νησί της Κω πάνω σε ένα ποδήλατο και συνοδεία εκατοντάδων άλλων ποδηλατιστών.

29 σχόλια:

  1. Η Αθήνα; Ε... αυτό θα είναι παγκόσμιο φαινόμενο! Αρκεί να φτιάξει καλούς ποδηλατόδρομους!!! Επίσης καλό θα ήταν να μην επιτρέπονται τα αυτοκίνητα στο κέντρο.. ίσως κάτι να γινόταν!

    Δεν έχω πάει ποτέ στην Κω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ιδιο μου ειπαν και οι γονεις μου που πηγαν φετος στην Κω για διακοπες. Οτι στη χωρα (εκεινοι εμεναν αλλου) ειχε παρα πολλά ποδηλατα!!!

    Τωρα οσο για την Αθηνα, δεν το βλεπω πιθανο.
    Για παρα πολλους λογους.

    Καλησπερα πολυταξιδεμενη (αν κρινω απο το φετινο καλοκαιρι)!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν θυμάμαι καλά, η Τζένη Καρέζη στο "Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ..." κάνει ποδήλατο μαζί με ένα τσούρμο "νιάτα" κάπου στην Κω. δεν ξέρω κάνω λάθος; την θυμάσαι την σκηνή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ..μια φίλη μου πηγαίνανε θυμάμαι κάθε χρόνο στην Κω.. και όντως κάνανε ποδηλατάδα.. Και στην Λευκάδα εφέτος παρατήρησα πάρα πολλά ποδήλατα.. αλλά είδα και ποδηλατόδρομους, όμως κατεστραμμένους.. Εκεί που ήταν οι ποδηλατόδρομοι παρεμβάλονταν κάδοι σκουπιδιών και λακούβες.. και ποδήλατο κάνανε στο δρόμο..
    Θα ήθελα να παω Κω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ποδήλατο φαίνεται να κυριαρχεί στη Κω εδώ και πολύ καιρό. Είχα πάει διακοπές εκεί πριν δέκα χρόνια και πράγματι είχα πήξει στα ποδήλατα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εμπρός καλό μου ποδήλατο!!
    στην αθήνα; χμ! καλά οι κατηφόρες. τις ανηφόρες πώς τις ανεβαίνουμε μετά. και έχει και κάτι ανηφόρες σε πολλές συνοικίες οϊμέ!
    αν όντως δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα στο κέντρο και πάμε μόνο με μμμ ίσως ελευθερωθούν οι δρόμοι που δεν υπάρχουν για τα ποδήλατα.
    καλό σου απόγευμαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ax πολύ μου άρεσε αυτό! Είθε να το εφαρμόσουν κι άλλες πόλεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω πάει κι είναι πράγματι ζηλευτά! Χρειάζεται υποδομή όμως στην Αθήνα για κάτι τέτοιο και βέβαια όχι πολλές ανηφοροκατηφόρες - πράγμα που είναι αδύνατον ειδικά στις συνοικίες των προαστίων! Που να δεις στην Αγγλία, που υπάρχει ειδικός δρόμος για τα ποδήλατα δίπλα σε κάθε δρόμο, πάρκιν έξω από τα μαγαζιά κλπ!
    Για το σκυλάκι πού θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρεις; Μου στέλνεις μέιλ αν μπορείς; Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω! μου θύμισε Ευρώπη και μάλιστα πάνω βόρεια!
    Εγώ πήγα ένα τριήμερο αστραπή στην Πάρο φέτος και έφριξα όταν μου είπαν ότι μία διαδρομή προς την πόλη της Νάουσας, 2 χιλιομέτρων, το καλοκαίρι την κάνουν 45 λεπτά με το αυτοκίνητο!!!!!
    Αα θα επισκεφτώ την Κω οπωσδήποτε μια και λατρεύω το ποδήλατο!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nα είσαι καλά dyosmaraki μου που μέσα σε αυτό το προεκλογικό αλλαλούμ αναδεικνύεις μια άλλη όψη της καθημερινότητας που θα έπρεπε να γίνει κανόνας! Τα έχασα στο Άμστερνταμ με τα εκατομμύρια των ποδηλάτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τί όμορφα πού θα είναι εκεί στο νησί...Ποτέ δέν έχω πάει...Στή Θεσ\νίκη για να κάνεις ποδήλατο έπρεπε να το φορτώσεις στο αυτοκίνητο να το πάς στήν παραλία...στόν μόνο ελεύθερο χώρο ...που υπήρχε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επιτέλους, γιατί το βλέπαμε σε άλλες χώρες και ζηλεύαμε.
    Στη Λάρισα κάαατι γίνεται. Λλά ως συνήθως ημιτελές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα;;;
    Δεν έχω πάει ποτέ στην Κω ομολογώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Hfaistiwnas

    Ποδηλατόδρομοι θα μποορύσαν να φτιαχτούν και στην Αθήνα. Αρκεί να σκεφτούμε πως τα πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε τροχο-δρόμια αφού είναι γεμάτα με παρκαρισμένες μηχανές.
    Στη θέση των μηχανών λοιπόν θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ποδήλατα.
    Οσο για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο, συμφωνώ μαζί σου και ας υπάρχουν αντιδράσεις από πολλούς "καλομαθημένους" ΙΧήδες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @αντώνης

    Και εγώ έμεινα έξω από την πόλη της Κω. Θαύμασα όμως κάποιες αλλαγές που έγιναν όπως η δημιουργία πάρκιγκ στην είσοδο της πόλης, και η ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου.

    ΥΓ. Ναι, η αλήθεια είναι πως φέτος γύρισα αρκετά, ούτε για προεκλογική εκστρατεία να πήγαινα....λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @desapoin3ison4

    Δέσποινά μου έχεις δίκιο. Πολύ όμορφη η επισήμανσή σου. Μια πανέμορφη σκηνή όπου καθώς φαίνεται το ποδήλατο θα πρέπει κατέιχε τιμητική θέση στο νησί της Κω ήδη από το το 1961 που γυρίστηκε η ταινία. Σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση, πρόσθεσα τη σκηνή.

    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Roadartist

    Μακάρι να επεκτεινόταν η χρήση του ποδηλάτου στα νησιά μας. Είναι λυπηρό αυτό που αναφέρεις για τους κατεστραμένους ποδηλατόδρομους και τους κάδους που παρεμποδίζουν τη διέλευση των ποδηλάτων.
    Μπορώ να υποθέσω το γιατί, από τη μια δήμαρχοι που δεν έχουν τις σχετικες ευαισθησίες και από την άλλη οι επιχειρηματίες (rent a car και μηχανάκια καθώς και βενζινάδες) των οποίων θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντά, δεν νομίζω να συγκαταλέγονται στους οπαδούς του cycling.

    Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δήμαρχος της Κω μόλις επέβαλλε αυτά τα μέτρα (ποδηλατόδρομους, απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων μέσα στην πόλη κλπ) όπως έμαθα του τοποθέτησαν βόμβα στο αυτοκίνητό του!!!! (ευτυχώς δίχως να πάθει τίποτα ο άνθρωπος)

    Τι να πει κανείς????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @leondokardos

    Πράγματι. Μας το αποδεικνύει και η σκηνή (γυρισμένη το 1961) από την ταινία με την Καρέζη που μας θύμισε η Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @basnia

    Χμμμμ! Ναι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Και η δική μου συνοικία έχει κάτι ανηφοριές άστα να πάνε....

    Για φαντάσου όμως κάτι καλλίγραμες γάμπες που κάνει κανείς....Εξ άλλου νομίζω πως υπάρχουν και ποδήλατα με ταχύτητες που βοηθούν την κατάσταση (όπως κατάλαβες ψάχνω να βρω δικαιολογίες τώρα για ενθάρρυνση)

    Καλημέεεερες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Meropi

    Μακάρι Μερόπη μου να εφαρμοζόταν και αλλού το μέτρο αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Maria Tzirita

    Μακάρι να ξεκίναγε το μέτρο αυτό για το κέντρο της Αθήνας με σταδιακή απομάκρυνση των ΙΧ κι έπειτα σε κάποιες συνοικίες που είναι λίγο πιο επίπεδες. Υποθέτω πως κάποια λύση θα βρισκόταν και για τις υπόλοιπες συνοικίες. Πράγματι όμως θέλει αρκετές υποδομές.

    ΥΓ1. Και στο Reggio Emilia στην Ιταλία όπου έμεινα ένα φεγγάρι είχε ποδηλατόδρομο πάνω σε φαρδύ πεζοδρόμιο και μάλιστα πεζοδρόμια που πνίγονταν από το πράσινο. Το καλοκαίρι ήταν μια απόλαυση να κυκλοφορείς με ποδήλατο αν και το έδαφος ήταν ανηφφορικό. Μόνο στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πολύ πίσω από αυτή τη πρακτική.
    ΥΓ2. Ναι, ευχαρίστως σου στέλνω email για το σκυλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @marianaonice

    Πιστεύω πως με πολύ απλές λύσεις (όπως αυτή της χρήσης των ποδηλάτων) μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη. Αρκεί να υπάρχουν πολίτες ευαισθητοποιημένοι που να προτείνουν και τοπικοί άρχοντες που να θέλουν να βελτι΄σωουν το επίπεδο ζωής της περιοχής τους δίχως να προτάσουν μοναχά το οικονομικό συμφέρον!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @navarino-s

    Ξέρεις navarino μου πιστεύω πως δεν μπορεί ένα μόνο γεγονός να επισκιάζει όλες τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής μας.

    Ετσι και με τις εκλογές, σκέφτηκα πως αφού μας έκαναν ποδήλατο τη ζωή με την υπερπροβολή αυτής της ανούσιας (κατά την άποψή μου) διαδικασίας των debates ας αντισταθούμε με την αληθινή εκδοχή της ζωής που είναι η αναγκαιότητα της χρήσης του ποδηλάτου στην καθημερινότητά μας.

    Ηταν και η μέρα δίχως αυτοκίνητο χθες....

    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ellis.pandora

    Ολα μπορούν να γίνουν ellis μου, αρκεί να ανοίξουν τα αυτιά τους οι τοπικοί άρχοντες και οι πολιτικοί μας στις αληθινές ανάγκες της καθημερινής ζωής των πολιτών.

    Που να δεις εδώ στην Αθήνα δυσκολίες με τις μετακινήσεις.

    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @phlouflis

    Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός ....Ας ξεκινήσει κάτι κι έπειτα πιστεύω πως εάν στηριχτεί από τους πολίτες θα καρποφορήσει.
    Φτάνει να γίνει η αρχή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @logia

    Χα χα χα
    Και όμως στην ελλάδα συμβαίνουν

    ΥΓ. Αφού πολλοί δεν έχετε επισκεφτεί την Κω θα κάνω κάποια αφιερώματα στο νησί μετά τις εκλογές. Αξίζει τον κόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χάρηκα τόσο που διάβασα την ανάρτησή σου. Δεν έχω πάει ποτέ στην Κω και δεν το ήξερα. Τέλειο. Και για την Αθήνα πάντως δεν είναι αδύνατο; το τραμ μόνο ο αείμνηστος Τρίτσης το είχε οραματιστεί και να που έγινε πραγματικότητα.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γεια σου dyosmaraki,

    Δεν έχω πάει ποτέ στη Κω, αλλά τα νησιά γενικά είανι βολικά για ποδηλάτες. Δυστυχώς τόσο ο τρόπος που εχουμε χτίσει τις πόλεις μας όσο κυρίως η νοοτροπία μας καθιστά δύσκολη την ποδηλασία στις πόλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Να'ταν και δω έτσι. Αλλά το παλεύουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;