ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Η διεθνής κρίση ευθύνεται για την έλλειψη ρευστότητας της αγοράς : Μύθος ή πραγματικότητα?????


Σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος διαμαρτύρεται για την έλλειψη ρευστότητας στην Αγορά . Μερικοί ισχυρίζονται πως για αυτό ευθύνεται η διεθνής κρίση.
Μύθος ή πραγματικότητα???
Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους με τους οποίους ήρθε σε επαφή η θεία Μερόπη, υπολογίζεται πως μόνο το 20-25 % των προβλημάτων ρευστότητας της ελληνικής αγοράς οφείλεται στη διεθνή κρίση. Κατά κύριο λόγο η έλλειψη ρευστότητας οφείλεται κατά ένα 40 % στις καθυστερημένες οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και κατά ένα 35-40% στον ψυχολογικό παράγοντα της αγοράς (ανασφάλεια και ανησυχία για το μέλλον , που προξενείται λόγω των πρωτόγνωρων καθυστερήσειων των πληρωμών από το Δημόσιο).

Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες που συνέλλεξε η θεία Μερόπη (η οποία δεν μου αποκαλύπτει ποτέ τους πληροφοριοδότες της) πάνω από το 50% των Δημοσίων έργων που κατασκευάστηκαν (και ολοκληρώθηκαν) τα τελευταία 8-10 χρόνια ΔΕΝ έχουν εξοφληθεί μέχρι και σήμερα (συμπεριλαμβανομένων των έργων που κατασκευάστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για να καλύψει το λειτουργικό της κόστος μια Κατασκευαστική Εταιρεία (όταν καθυστερεί η εξόφληση για εργασίες που έχει ήδη παράσχει) δεν έχει άλλη λύση παρά να καταφύγει στον Τραπεζικό Δανεισμό έως ότου εισπράξει αυτά που δικαιούται από το Δημόσιο. Βέβαια ο τραπεζικός δανεισμός δεν διαρκεί αιώνια, έχει μια συγκεκιρμένη ημερομηνία λήξης.

Ας δούμε όμως πως μπορεί η μη έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου σε μια εταιρεία να προκαλέσει δυνητικά ένα ντόμινο κατάρρευσης άλλων εταιρειών με τελικό αποτέλεσμα την μερική ή ακόμη και την ολική κατάρρευση της Αγοράς. Οταν μια εταιρεία δεν εξοφληθεί για ένα έργο που έχει ήδη ολοκληρώσει δημιουργείται εύλογα το ερώτημα με τι πόρους θα αγοράσει τα υλικά της και πως θα εξοφλήσει τα ημερομίσθια των εργαζομένων. Για την αγορά των πρώτων υλών και την εξόφληση των δικών της υποχρεώσεων εκδίδει επιταγές και μάλιστα μεταχρονολογημένες , που ως γνωστόν αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία στην πρακτική λειτουργίας των εμπορικών συναλλαγών στον τόπο μας. Βάσει νόμου η επιταγή είναι αξιόγραφο πληρωτέο άμα τη εμφανίσει (κάτι σαν μετρητά δηλαδή) , αλλά άσε τι λέει ο νόμος, στην Ελλάδα βρισκόμαστε.....Στην πράξη η επιταγή που φέρει χρονολογία μετά από 6-12-18 μήνες (μεταχρονολογημένη δηλαδή) είθισται να γίνεται αποδεκτή από όλους ως υποσχετική δέσμευση μελλοντικής πληρωμής.

Εάν τώρα η καθυστέρηση αγγίξει τα 5-10 χρόνια τότε σημαίνει πως δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην εταιρεία που δεν επηρεάζεται μόνον η ίδια μα και όλες εκείνες που συνεργάζονται μαζί της. Εάν λοιπόν η πρώτη εταιρεία δηλώσει αδυναμία εξόφλησης των μεταχρονολογημένων επιταγών που έχει εκδόσει η ίδια, υπάρχουν 2 λύσεις :
- είτε να συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο εταιρείες η πρώτη να αντικαταστήσει τη μεταχρονολογημένη επιταγή με άλλη που λήγει μετά από άλλους 3-6-9 μήνες μεταθέτοντας έτσι την υποχρέωση πληρωμής στο μέλλον ευελπιστώντας πως μέχρι τότε το Δημόσιο θα της έχει δόσει τα χρήματα που της χρωστά (μεταβιβάζοντας όμως το δικό της έλλειμμα ρευστότητας στις λοιπές εταιρίες με τις οποίες συναλλάσσεται και αυτές με τη σειρά τους σε άλλες και πάει λέγοντας...)
- είτε εκείνος που κρατά στο χέρι του την επιταγή να την σφραγίσει και να καταφύγει στα Δικαστήρια όπου γνωρίζοντας τους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται τα Ελληνικά Δικαστήρια γύρευε πότε θα καταφέρει να εισπράξει το ποσό της επιταγής (συν το γεγονός πως επιβαρύνεται με τα δικαστικά έξοδα, δικηγόρους κλπ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ στο 7μηνο 2009 έχουν σφραγιστεί 196.431 επιταγές συνολικού ποσού 1,95δισ. ευρώ, όταν στο σύνολο του 2008 είχαν σφραγιστεί 118.000 επιταγές συνολικού ύψους 1,291δισ. ευρώ και το 2007 89.000 επιταγές αξίας 921,88 εκατ. ευρώ.

Ο Κατασκευαστικός κλάδος λοιπόν φαίνεται πως αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές δυσκολίες αφού αποφάσισε να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Η κρίση στον τομέα των κατασκευών και οι δυνατότητες εξόδου από αυτήν" (εδώ). Και νάταν ο μόνος....«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ρευστότητας και κατανάλωσης και ο μεγάλος κίνδυνος είναι να υπάρξει στάση πληρωμών, λόγω αδυναμίας και προς το Δημόσιο και προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος. (σχετικό άρθρο εδώ). Ο EOT χρωστά της Μιχαλούς ( εδώ) ενώ ο Στ. Μάνος εκφράζει την ανησυχία του για τυχόν εμπλοκή στα δημοσιονομικά αδιέξοδα και του Τραπεζικού κλάδου (σχετικό δημοσίευμα εδώ) . Η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στους προμηθευτές των Νοσοκομείων (που λέγεται πως ανέρχονται στα 6 δις) θα γίνει λένε μέσω έκδοσης ομολόγων με τη διαμεσολάβηση του Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και με την εγγύηση του Δημοσίου (σχετικό άρθρο εδώ)

Με όλα αυτά που μαθαίνω πιστεύω πως το Δημόσιο θα πρέπει να φροντίσει την άμεση εξόφληση των οφειλών που έχει απέναντι στις επιχειρήσεις προκειμένου να επανέλθει η ρευστότητα της αγοράς σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν αυτό δεν γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και τέλος πάντων το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους πολύ φοβάμαι πως μπορεί να δούμε ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις να καταρρέουν μέσα στο επόμενο 3μηνο και για αυτό δεν θα φταίει η διεθνής κρίση μα οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ίδιου του Δημοσίου στην αγορά.

Γιατί καλά είναι τα Δημόσια έργα και ειδικότερα τα "έργα του δρόμου" μα δεν αρκεί μόνο να τα κατασκευάζουμε , πρέπει κάποτε και να εξοφλούνται...

12 σχόλια:

  1. Ένα ντόμινο δηλαδή όλα μεταξύ τους..
    Το ένα φέρνει το άλλο, δεν γίνεται να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε όλους τους τομείς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dyosmaraki γεια σου,

    Φυσικά δεν θα αμφισβητήσω τις πηγές της θείας Μερόπης, αλλά να πω και εγώ ότι η αγορά στέγνωσε (όπως δείχνουν και τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών) για δύο κυρίως λόγους α) επειδή αυξήθηκαν οι καταθέσεις, δηλαδή ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει-επενδύει κτλ και το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν. Τώρα αυτό είναι το παράξενο. Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δάνειζε σε όλες τις ευρωπαικές τράπεζες χρήματα με επιτόκιο 1%, αλλά αυτές με τη σειρά τους «δάνειζαν» στα κράτη (δηλαδή αγόραζαν κρατικά ομόλογα) με 3% στην περίπτωση της γερμανίας και 6% στην περίπτωση της Ελλάδας. Επομένως πολλά χρήματα είναι δεσμευμένα στα κρατικά ομόλογα και παρόλα αυτά το κράτος αδυνατεί να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του. Για να είμαστε και δίκαιοι όμως θα έπρεπε να το περιμένουμε αυτό. Στην Ελλάδα όλοι ζούνε έμμεσα ή άμεσα από το κράτος. Κανείς δεν παράγει τίποτα. Πόσους να συντηρήσει και αυτό το έρ'μο το κράτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Hfaistiwnas

    Αυτό ακριβώς φοβάμαι Ηφαιστίωνα. Εάν δεν εξοφληθούν άμεσα οι καθυστερημένε οφειλές του Δημοσίου στις επιχειρήσεις φοβάμαι πως θα αρχίσει να λειτουργεί (αρνητικά) το ντόμινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ndn

    Καλημέρα Ndn

    Η αύξηση των αποταμιεύσεων είναι γεγονός, συγκαταλέγεται στον ψυχολογικό παράγοντα (φόβος για το μέλλον, ανασφάλεια για το αύριο). Οταν πας στο Ασφαλιστικό σου Ταμείο και σου λένε να αγοράσεις μόνος σου τα φάρμακα επειδή το Δημόσιο δεν πληρώνει σου δημιουργεί άγχος για το αύριο. Ετσι ακόμη και αν έχεις σκοπό να αγοράσεις ένα διαμέρισμα, ένα αυτοκίνητο, ένα μπλουζάκι σκέφτεσαι δεν πειράζει θα περάσω φέτος με αυτά που έχω και βλέπουμε τι θα κάνουμε του χρόνου....

    Οσον αφορά τις Τράπεζες εδώ είναι πολύπλοκο το θέμα. Οι Τράπεζες ΔΕΝ σταμάτησαν να δανείζουν. Προσπαθούν να διασφαλίσουν τους πελάτες τους και να μην τους επιτρέψουν να οδηγηθούν στην πτώχευση. Αντίθετα με τα όσα διαδίδονται αυτή τη στιγμή πιστεύω ακράδαντα πως αν στέκεται ακόμη στα πόδια της η αγορά οφείλεται αποκλειστικά στη στήριξη των Τραπεζών.
    Μπορώ να σου αναφέρω πολλά παραδείγματα. Το άρθρο του Στ. Μάνου που έχω κάνει link είναι αποκαλυπτικό. Εξ αιτίας των καθυστερημένων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις κινδυνεύουν ΚΑΙ οι Τράπεζες. Οσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα και σε επιδοτούμενα προγράμματα προκειμένου να δανειοδοτηθούν από τις Τράπεζες τους εκχωρούν τις εγγυήσεις του Δημοσίου ότι ΘΑ πληρώσει τις επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις κλπ Με λίγα λόγια οι Τράπεζες (στην Ελλάδα) έχουν δανείσει τις επιχειρήσεις με ζεστό χρήμα ενώ στα χέρια του κρατούν χαρτουλάκια του Δημοσίου που λέει πως ΘΑ πληρώσει. Για να βρουν αυτά τα χρήματα οι Τράπεζες δανείζονται και οι ίδιες είτε από την ΕΚΤ είτε από την ελεύθερη αγορά. Το γεγονός δηλαδή πως δανείζονται από την ΕΚΤ δεν σημαίνει πως το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται για τις δανειοδοτήσεις προέρχονται μόνο από την ΕΚΤ. Το επιτόκιο με το οποίο δανείζουν οι Τράπεζες μεγαλώνει αναλόγως του ρίκσου που αναλαμβάνουν. Και αυτή τη στιγμή (λόγω των συσσωρευμένων χρεών του Δημοσίου) έχουν βρεθεί με πολλά χαρτουλάκια στα χέρια τα οποία εάν κάποια στιγμή δηλώσει αδυναμία το Δημόσιο να τα πληρώσει (υποθετικά μιλώ) τα χαρτουλάκια αυτά θα σκάσουν στα χέρια των ίδιων των Τραπεζών αφού εκείνες έχουν ήδη δώσει τα χρήματα στους πελάτες τους.

    Οι Τράπεζες αυτή τη στιγμή αγκομαχούν να διατηρήσουν στη ζωή επιχειρήσεις που πνέουν τα λοίσθια λόγω των καθυστερημένων οφειλών από το Δημόσιο. Εάν το Δημόσιο δεν κινηθεί έγκαιρα, σε διαβεβαιώνω πως δεν θα είναι οι Τράπεζες υπέύθυνες για τις πτωχεύσεις που βρίκσονται στα σκαριά. Αποκλειστικό υπεύθυνος θα είναι το ίδιο το Δημόσιο και ας βάζει τα παπαγαλάκια του να λένε το αντίθετο και να σπέρνουν τον μύθο περί "των κακών Τραπεζών"

    ΥΓ. Οσο για αυτό που αναφέρεις πως γίναμε μια χώρα που δεν παράγει τίποτα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και πιστεύω πως είναι το μελανότερο σημείο της οικονομίας μας. Φοβάμαι πως θα το πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστά αυτά που γράφεις Dyosmaraki, αλλά υπάρχει και ένας ακόμα παράγοντας που κάνει την ζωή μας δυσκολότερη. Ακριβώς επειδή υπάρχει έλλειψη ρευστού, το χρήμα ακρίβυνε πολύ πράγμα που μετακυλίεται στον τελικό πελάτη.
    Και αυτό το αισθάνθηκα πολύ καλά όταν αγόρασα κάποια απαραίτητα μηχανήματα για την δουλειά μου. Με άμεση καταβολή έκπτωση 20%, με μεταχρονολογημένες επιταγές μέχρι ενός έτους, καμία έκπτωση και επιτόκιο που δεν έχει καμία σχέση με τραπεζικό. Επομένως πως θα πρέπει να κοστολογήσω τις υπηρεσίες μου; Μεγάλο πρόβλημα.
    Θα με ρωτήσεις πως κινείται η αγορά ακόμα; Μα είναι απλό οφείλεται στην παραοικονομία και ίσως γι’ αυτό και το κράτος δεν την κυνηγάει. Καλή σου ημέρα gskastro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @gskastro

    Πάρα πολύ εύστοχο το σχόλιό σου gskastro. Το χρήμα πράγματι ακρίβυνε πολύ και αφήνει πολλά περιθώρια για ανάπτυξη της παραοικονομίας.

    Και για τους τόκους που λες το διαπίστωσα και εγώ όταν ενδιαφέρθηκα για την αγορά ενός ψυγέιου. Ο τόκος για 12μηνο διακανονισμό ήταν εντελώς παράλογος (πολύ ακριβότερα από το τραπεζικό επιτόκιο).

    Αντε να πρόκειται για αγορά που αφορά μια επιχείρηση!!!!

    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν τολμώ να αμφισβητήσω τα στοιχεία της θείας Μερόπης, αλλά διερωτώμαι, το ζεστό χρήμα πού διάολο πήγε; Στην ελβετία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε φτάνει δηλαδή που τα έργα τα προπληρώνουμε (βλέπε διόδια) δεν πληρώνονται κιόλας, ε; Και οι φόροι μου πού πάνε;
    Μάλλον για να καλύψουν τις τρύπες από τους φόρους που δεν πληρώνουν οι άλλοι...
    Τι να πει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειχα γραψει ενα ολόκληρο ''σεντόνι''προκειμένου να επιβεβαιώσω τις πληροφορίες της Θ.Μερώπης,καθως εχω προσωπικη αποψη,αλλά δυστυχώς απο λάθος μαλλον δεν αναρτηθηκε.
    Πήρως ενημερωμενη η ΜΕΡΟΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @phlouflis

    Χμμμμ!!! Λες για Ελβετία???
    Γιατί όχι??? είναι και ισχυρό το Ελβετικό φράγκο...Καλή επένδυση...
    Το που βρίσκεται το ζεστό χρήμα δεν το γνωρίζω. Πάντως σίγουρα ούτε στις Τράπεζες βρίσκεται ούτε στους δικαιούχους...
    Πάντως θα ακολουθήσουν επόμενες αναρτήσεις με ακόμη πιο ενδιαφέροντα στοιχεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @KitsosMitsos

    Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου kitsosmitsos.
    ΥΓ. Η υπόθεση των διοδίων είναι άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία της Ελλάδας. Σε καμία χώρα του κόμσου δεν έχει ξαναγίνει να προπληρώνει ο πολίτης για ένα έργο το οποίο ΘΑ γίνει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @taspa

    Για προσπάθησε να μας διαφωτίσεις καλή μου taspa μήπως και καταλάβουμε τι στο καλό συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;