ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Τήνος : Πάμε "Αγάπη"????

Τήνος...Ημέρα Πρώτη....

Οι άνθρωποι που μας παρέλαβαν από το λιμάνι είχαν εντολή να μας μεταφέρουν στην "Αγάπη" ένα χωριό που μέχρι εκείνη τη στιγμή μου ήταν άγνωστο. Εκεί θα γινόταν η έκθεση γλυπτικής για την οποία ξεκινήσαμε να πάμε στην Τήνο. Το χωριό βρίσκεται περίπου 2 km μετά την Κώμη . Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ιδρύθηκε ο πανέμορφος αυτός οικισμός που δεσπόζει σε ένα μεγάλο μέρος των Κάτω Μερών (έτσι αποκαλείται από τους ντόπιους η ευρύτερη αυτή περιοχή της Τήνου). Θα πρέπει κάποτε ο οικισμός να ήταν μεγάλος, μα στις μέρες μας έχουν διασωθεί μοναχά τοπωνύμια (π.χ. Γρίζα, Σκλαβοχωριό κ.α.), κανένα εκκλησάκι ή κάνα δυό γκρεμισμένα σπίτια που μαρτυρούν την ύπαρξη παλαιότερων οικισμών ενώ από όσο μπόρεσα να μάθω δεν υπάρχουν γραπτές πηγές που να μας διαφωτίζουν. Ο μόνος οικισμός της περιοχής που διασώζεται ακόμα και βρίσκεται απέναντι και λίγο πιο ψηλά από το Αγάπη, είναι το Σκλαβοχωριό, πατρίδα του γνωστού ζωγράφου Νικολάου Γύζη όπου σώζεται το σπίτι του (δυστυχώς δεν πρόλαβα να το επισκεφθώ, ίσως στο επόμενο ταξίδι).....
Αν επισκεφτείτε κάποια ημέρα το χωριό μη παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα μέσα στη κοιλάδα που "τρέχει" παράλληλα το χωριό και είναι κατάφορτη από μεγάλο αριθμό πανέμορφων και περίτεχνα διακοσμημένων περιστεριώνων που πρόσφατα αναστηλώθηκαν.

Θα απολαύσετε τον περίπατο...
Επειτα θα σας ελεγα να αφήσετε το αυτοκίνητο και να περιπλανηθείτε περπατώντας στα σοκάκια του χωριού. Το χωριουδάκι είναι γραφικότατο με ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Οπως μας ενημέρωσαν είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Τήνου.
To κατάλευκο χρώμα από τα φρεσκοασβεστωμένα σπίτια σε τυφλώνει ενώ τα σοκάκια του τα στεφανώνουν περίτεχνες καμάρες. Σύμφωνα με τον π. Μ. Φώσκολο, οι κάτοικοι του χωριού μετονόμασαν, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, τον ενοριακό ναό της Παναγιάς σε ναό Αγίου Αγαπητού (μάρτυρος και Πάπα). Οπως είναι γνωστό πολλά Κυκλαδίτικα χωριά (ιδιαίτερα στην Τήνο, τη Σύρο, τη Νάξο) είναι Καθολικά. Μάλιστα κάποια εκκλησάκια της Τήνου συλλειτουργούν ως Ορθόδοξα αλλά και ως Καθολικά...
Οι ντόπιοι αποκαλούν το χωριό «το Αγάπη - του Αγαπίου».
Στις 18 Αυγούστου στο χωριό διοργανώνεται ένα μεγάλο πανηγύρι που κρατά όλη τη νύχτα με τοπικά μουσικά όργανα και τοπικές νοστιμιές. Μας είπαν πως το πανηγύρι έχει κρατήσει τον αυθεντικό/παραδοσιακό του χαρακτήρα και πως δεν έχει εμπορευματοποιηθεί..
(...μένει να το διαπιστώσουμε...)
Περπατώντας στα μικρά σοκάκια της Αγάπης, του μικρού αυτού Κυκλαδίτικου χωριού, η ψυχή σου πλημμυρίζει από τη σιωπή που επικρατεί στο τοπίο αφήνοντάς σε να επικεντρωθείς στις μαρμαρόγλυπτες κρίνες και τους φεγγίτες....στο φώς....στο χρώμα...στη πέτρα....αλλά και στον ουρανό αφού μοναδικός ήχος που διαταράσσει το γαλήνιο αυτό τοπίο είναι το τραγούδι των πουλιών
...Στο μυαλό στριφογυρίζουν ποιητικοί στίχοι...
"Η πατρίδα αυτή, μήτρα ποιητή
λύρα τραγουδιού κι αλμυρού φιλιού
κέντημα χρυσό, πάνω σε κισσό
μια Ελλάδα φως, πέτρα κι ουρανός"*

....ενώ την ίδια στιγμή η ψυχή φορτώνει από αγάπη, θαυμασμό αλλά και απορία για τις ομορφιές που κρύβει επιμελώς ο τόπος μας και μας καλεί να τις εξερευνήσουμε....

*Οι στίχοι είναι της Τασούλας Θωμαϊδου από το "Μια Ελλάδα Φως"

27 σχόλια:

  1. Νατη και η αναρτηση.
    Δεν εχω επισκεφθει αυτο το μερος του νησιου, μεχρι το χωριο Βωλαξ εχω παει.

    Πολυ ωραια πρεπει να ειναι, αλλωστε ειναι πολυ πολυ σωστο αυτο που εγραψες:
    "τις ομορφιές που κρύβει επιμελώς ο τόπος μας και μας καλεί να τις εξερευνήσουμε...."

    Καλημερες, καλως ηρθες & με το καλο να ξαναφυγεις.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @αντώνης

    Απ' όσο κατάλαβα η Τήνος είναι ένα παράξενο νησί.

    Κάποια χωριά του έχουν υπερπροβληθεί και κάποια άλλα έχουν μείνει στην αφάνεια. Ο Βώλαξ για παράδειγμα είναι από τα γνωστά χωριά. Μάλιστα υπάρχει και ένα μονοπάτι αν κάποιος θέλει να περπατήσεις που συνδέει τον Βώλακα με αυτά τα μικρά χωριουδάκι.

    Εψαξα να βρω πληροφορίες για αυτά τα χωριουδάκια αλλά είναι πολύ λιγοστές. Μάλιστα η Αγάπη έχει μια υπέροχη ταβερνούλα με τοπικές νοστιμιές που δεν την βρήκα καταχωρημένη σε κανέναν τουριστικό οδηγό!!! Θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση!

    Καλημέρες πολλές

    ΥΓ. "και με το καλό να ξαναφύγεις" (πολύ μου άρεσε η ευχή σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδη εχω καταλαβει οτι εισαι ανησυχο πνευμα (και δε νομιζω οτι κανω λαθος, αυτο βγαινει στα κειμενα σου) και θυμαμαι οτι το επομενο ταξιδι ειναι σε ενα πολυ ωραιο νησι (συμφωνα με τη γυναικα μου το ωραιοτερο που εχει δει ποτέ της, μιλαω για την Καρπαθο) γι' αυτο και σου ευχηθηκα με αυτο τον τροπο.

    * Για την Κασο δεν εxω ακουσει κατι, αλλά για να πας εσυ ωραια θα ειναι.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρεις, άπειροι έχουν επισκεφθεί τα ίδια μέρη, έχουν πατήσει εκεί που πάτησες κι εσύ.
    Το ζητούμενο είναι τι κατάλαβαν, τι αισθάνθηκαν, τι πήραν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @αντώνης

    Καλά έχεις καταλάβει Αντώνη μου. Δεν αρκούμαι σε αυτά που γράφουν οι τουριστικοί οδηγοί και ψάχνω (όσο μπορώ) να ανακαλύψω τις ομορφιές εκείνες για τις οποίες δεν μιλούν οι πολλοί μα τις γνωρίζουν μοναχά οι ντόπιοι.

    Επίσης καλά θυμάσαι πως ένας από τους επόμενους προορισμούς μάλλον θα είναι και η Κάρπαθος (στα δρομολόγια έχω μπλέξει λίγο, δεν ταιριάζουν με αυτά που θέλω να κάνω). Η Κάσος και η Κάρπαθος κρύβουν πάρα πολλές ομορφιές (έχει δίκιο η γυναίκα σου).

    Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει κανείς ανοιχτή τη καρδιά του και τις αισθήσεις του για να ανακαλύψει την αλήθεια κάθε τόπου και να μη σταθεί σε μια επιφανειακή αντίληψη των πραγμάτων.

    Αλλωστε και η Κρήτη δεν πάει πίσω αφού μοιάζει πολύ με την Κάρπαθο και την Κάσο. Οπως λένε...
    "...Νάτανε από το Θεό η θάλασσα να λείπει, νάτανε μια στεριά Κάρπαθος, Κάσος, Κρήτη..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Στέλιος

    Εχεις δίκιο.
    Πιστεύω πως το μόνο που χρειάζεται είναι να μην θέλουμε μοναχά να πάρουμε από έναν τόπο που επισκεπτόμαστε αλλά να του αφιερώσουμε και εμείς ένα πολύ μικρό κομματάκι από την ψυχή μας.
    Δηλαδή να θελήσουμε να τον κατανοήσουμε...
    Καλώς ήρθες σε αυτήν εδώ τη διαδικτυακή γωνίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μας ταξίδεψες. μας ταξιδεύεις. μας κάνεις και χαμογελάμε. εύγε! σαν να ήμασταν στην αγάπη! τι ωραία! φιλιά πολλά! καλό μεσημεράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η γυναικα μου που εχει πει τα καλυτερα για την Καρπαθο ειναι Κρητικια. Νομιζω οτι εχει σημασια απο που ειναι αυτος που λεει τα καλα λογια και τι παραστασεις εχει.
    Γιατι αν ειναι πχ απο τη Λουτσα, ολα ωραια θα του φαινονται.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μας ταξιδευεις δυοσμαρακι
    καλα να περασεις :)
    ομορφες φωτογραφιες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τη πολύ όμορφη περιγραφή σου, καταλαβαίνει κανείς οτι πας σε ένα τόπο ψάχνεις. Ψάχνεις τα κατατόπια, τις ιδιαιτερότητες τους,τα τοπικά έθιμα,θέλεις να μάθεις, να νιώσεις.
    Μα έτσι αξίζουν τα ταξίδια και εσύ ξέρεις να τα απολαμβάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελικά αυτό που συνειδητοποιούμε όλοι είναι πως μπορείς να απολαύσεις ήσυχες διακοπές σε κοσμοπολίτικα νησιά αρκεί να επιλέξεις ήσυχα χωριά για διαμονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ααααα πήγα διακοπές μόνο για δύο΄μέρες, δεν είδα πολλά, καθώς μόνο στην πόλη έμεινα, είναι όμως πανέμορφη όπως κάθε νησί μας.. αγαπημένο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @basnia

    Βλέπω πως αγαπήσαμε όλοι την...Αγάπη...και χαίρομαι!

    Καλό απόγευμα εύχομαι

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @αντώνης

    Ετσι είναι Αντώνη μου. Οταν κάποιος που δεν κατάγεται από έναν τόπο λέει καλά λόγια έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η γνώμη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτο που ηθελα να τονισω ειναι οτι οταν καποιος ο οποιος καταγεται απο τον ομορφοτερο (κατα τη γνωμη μου ανευ συναγωνισμου) τοπο της χωρας, την Κρητη, και λεει καλα λογια για ενα άλλο τοπο τοτε αυτο μαλλον σημαινει οτι η Καρπαθος εχει πολλες ομορφιες.

    Καλη βδομαδα!!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Στέλιος

    Καλώς όρισες Στέλιο.

    Πιστεύω πως το ζήτημα είναι να έχουμε ανοιχτή τη καρδιά μας και τις αισθήσεις μας σε έναν τόπο και να μπορούμε να μαθαίνουμε για αυτόν πέρα από αυτά που φαίνονται και που πολυδιαφημίζονται.Αυτό συνήθως κάνει τη διαφορά και μας βοηθά να κατανοήσουμε την ουσία και όχι την επιφάνεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @αντώνης

    Πράγματι!

    Καλή εβδομάδα Αντώνη μου

    ΥΓ. Εύχομαι να την επισκεφθείς και εσύ τη Κάρπαθο (ίσως όταν μεγαλώσει λιγάκι το μωρό)και να μας γράψεις τις εμπειρίες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Laplace

    Νάμαστε καλά ρομποτάκο μου όλοι μας να ταξιδεύουμε και να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας.

    Καλή εβδομάδα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @leondokardos

    Περιέγραψες με μεγάλη ακρίβεια την ιδιοσυγκρασία μου. Ετσι είναι, σε κάθε τόπο ψάχνω να μάθω ότι αφορά τον κάθε τόπο που επισκέπτομαι μέσα στα χρονικά περιθυώρια που διαθέτω για αυτόν.

    Αυτό βέβαια δυσκολεύει καμιά φορά τη ζωή των συνοιδοιπόρων μου που προτιμούν να κάνουν διακοπές ήσυχα σε καμιά παραλία και προτιμούν τη ξεκούραση από την εξερεύνηση.

    Αλλά τελικά πάντα βρίσκεται μια μέση λύση

    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @phlou...flis

    Πράγματι! σε κάθε τόπο υπάρχει μια ήρεμη και ανθρώπινη γωνιά. Αρκεί να την αναζητήσουμε

    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Hfasitiwnas

    Για αυτό έλεγα στην προηγούμενη ανάρτηση πως η Τήνος είναι αδικημένη. Οι περισσότεροι από εμάς (όπως και εγώ στο παρελθόν) επισκεπτόμαστε το νησί μόνο για τη Χώρα και δεν γνωρίζουμε τις ομορφιές που έχει η ενδοχώρα του νησιού.

    Στις επόμενες αναρτήσεις θα γράψω ότι είδα, αν και η Τήνος θέλει αρκετό χρόνο για να την ανακαλύψεις...

    Καλη εβδομάδα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Είναι πρ'αγματι ένα εξαιρετικό χωριό... έχω φίλους εκεί και το αγαπώ ιδιαίτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Mariela

    Ναι Μαριέλα???
    Για μένα ήταν η πρώτη φορά που το επισκέφτηκα αλλά το λάτρεψα. Επιθυμώ πολύ να ξαναπάω.
    Καλό βράδυ εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. H Τηνος περα απο τις ομορφιες που περιγραψατε παραπανω, εχει και μια σχολη καλων τεχνων Χαλεπα που αξιζει τον κοπο να παει κανεις εκει για μια επισκεψη.

    Η θεια του dyosmaraki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Ανώνυμος

    Φυσικά και την επισκεφθήκαμε τη σχολή καλών τεχνών της Τήνου.
    Ποιός είπε πως το αφιέρωμα στην Τήνο τελείωσε?
    Οι σχετικές αναρτήσεις βρίσκονται ακόμη στο τυπογραφείο.
    Καθυστέρησαν λόγω καλοκαιρινών αδειών....

    ΥΓ. Οπως σας απάντησα σε άλλο σχόλιό σας μάλλον έχετε μπερδέψει τις ανηψιές, αφού εγώ θεία από το Σικάγο δεν έχω οπότε η υπογραφή σας ως θεία μου μάλλον είναι ανακριβής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. πως επιθυμειτε να υπογραφω απο εδω και στο εξης?

    η πρωην θεια απ΄το Σικαγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Ανώνυμος

    Μήτσος ή Μητσούλα
    (αναλόγως του φύλου)
    ή κάτι σχετικό
    είναι καλά????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;