ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Γελοιο-γράφοντας την επικαιρότητα - Η απαγόρευση του καπνίσματος, οι ....Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. και εγώ....

Σκίτσο του Βαγγέλη Παυλίδη

Η πρώτη Ιουλίου χαρακτηρίστηκε ως επίσημη ημέρα απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους δια νόμου, έναν νόμο που αποτέλεσε μια ακόμη αφορμή για να διχαστεί η ελληνική κοινωνία σε δύο ομάδες, τους φανατικούς καπνιστές και τους μη καπνιστές.

Τι λένε οι μη καπνιστές ????

-Οι μη καπνιστές ή αλλοιώς παθητικοί καπνιστές θεωρούν πως υφίστανται διπλή αδικία και ζημιά δίχως οι ίδιοι να είναι άμεσα υπεύθυνοι. Εισπνέουν παθητικά τον καπνό του αναμμένου τσιγάρου του καπνιστή καθώς και τον καπνό της εκπνοής του. Εξαναγκάζονται να δέχονται τις φθοροποιές συνθήκες στις οποίες τους υποβάλλουν. Νοιώθουν να καταπιέζονται από τη δικτατορία των καπνιστών μέσα στους χώρους εργασίας, στους χώρους διασκέδασης, στους χώρους εκπαίδευσης, στα υπηρεσιακά meetings και συνέδρια.

-Ενα άλλο επιχείρημά τους είναι πως άπειροι είναι οι κίνδυνοι για τα έμβρυα όταν η έγκυος μέλλουσα μητέρα καπνίζει κανονικά ή παθητικά. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά τα οποία διαμορφώνονται σε παθητικούς καπνιστές όταν μεγαλώνουν σε περιβάλλον γονέων καπνιστών.



Ο νέος νόμος της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έφερε μεγάλη διχόνοια όχι μόνο ανάμεσα στους πολίτες αλλά και στα ζευγάρια όπου ο ένας από τους δύο συζύγους είναι μανιώδης καπνιστής. Η διχόνοια συνοδεύτηκε από την ανάλογη κρεββατομουρμούρα της οποίας τις επιπτώσεις νομίζω πως θα τις δούμε στο εγγύς μέλλον....
Τι λένε οι καπνιστές?????
-Δηλώνουν αμετανόητοι ακόμη και με σελίδες στο facebook πως
"εγώ θα καπνίζω και μετά την 1η Ιουλίου". - Ετοιμάζονται να ιδρύσουν νέο κόμμα με μέλη καπνιστές και υπό τον τίτλο Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.
(.....Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση...).

Σύμφωνα με τον κ. Ν.Λούβρο πρόεδρο του Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.....
"Ετσι κι αλλοιώς εισπνέουμε "παθητικά"τα καυσαέρια από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, δεχόμαστε “παθητικά” τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες κ.ο.κ. Μήπως αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε στο όνομα της “παθητικότητάς” μας να απαγορευθούν τα αυτοκίνητα ή τα κινητά; Εξ άλλου κάθε άνθρωπος μπορεί να αποφασίσει εάν θα πεθάνει υγιής ή ασθενής. Οι συγκυριακές πλειοψηφίες ή οι κρατούσες κάθε φορά επιστημονικές ελίτ δεν έχουν από το Σύνταγμα το δικαίωμα να υπαγορεύουν πατερναλιστικά στα πρόσωπα ποιο είναι το καλό τους, λες και πρόκειται για ανώριμα παιδιά, χωρίς στοιχειώδη κρίση και ικανότητα αυτοκαθορισμού.

Ο ίδιος καπνίζει καθημερινά έξι πακέτα τσιγάρα από τα 23 του!!!!

Συνεχίζοντας λέει πως "αν ήθελαν πραγματικά να αποτρέψουν τον κόσμο από το κάπνισμα, θα μπορούσαν να ακριβύνουν το κόστος των τσιγάρων υπερβολικά. Γιατί δεν βάζουν το πακέτο 10 ευρώ? Εκεί που κάποιος καπνίζει 2 πακέτα είτε θα το μειώσει είτε θα το κόψει....
(Οι πληροφορίες για το Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. προέρχονται από το BHMAGAZZINO τ.454 και από το enet.gr)

Προσωπικά είμαι μη καπνίστρια από συνειδητή επιλογή. Από την εφηβεία μου επέλεξα να μην δεχτώ να κερδοσκοπούν κάποιες βιομηχανίες σε βάρος της υγείας μου. Ηταν βέβαια ακόμη ένας λόγος η αποστροφή μου προς την βαριά μυρωδιά που αποκτούσαν τα ρούχα έπειτα από μια έξοδο στην ταβέρνα, στο μπαρ, σε κάποιο επαγγελματικό meeting, στη συνέλευση του σωματείου.
Αν και θα ήθελα να είμαι πιο διαλλακτική στο δικαίωμα των άλλων να επιλέγουν πως να ζουν, αδυνατώ να το κάνω όταν οι άλλοι δεν σέβονται τις δικές μολυ επιλογές.
Οταν λοιπόν βρέθηκα να εργάζομαι (ως η μοναδική μη καπνίστρια ανάμεσα σε άλλους 35 συναδέλφους καπνιστές) σε ένα χώρο γραφείου δίχως επαρκή εξαερισμό, ένοιωσα μεγάλη οργή για την αδιαφορία που επιδείκνυαν οι συνάδελφοί μου στο αίτημά μου να μειώσουν το κάπνισμα αφού ένοιωθα πως ασφυκτιούσα.
Εξ άλλου ενώ εκείνοι είχαν την επιλογή να πάνε σε άλλο χώρο να καπνίσουν εγώ δεν είχα άλλη επιλογή παρά να παραμένω σε έναν χώρο με βλαβερές για την υγεία συνθήκες.
Τα χρόνια πέρασαν, από εκείνη την περίοδο της εργασιακής μου ζωής κληρονόμησα (λόγω της καθημερινής έκθεσής μου στον καπνό) μια χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια η οποία θα με συντροφεύει στην υπόλοιπη ζωή μου.
Από τότε μου δημιουργήθηκε μια αποστροφή για την "δικτατορία των καπνιστών"σε κάθε χώρο και αδυνατούσα πια να συχνάζω σε χώρους κλειστούς όπου δεν υπήρχε επαρκής εξαερισμός.
Κρίνω λοιπόν θετικό το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και ευελπιστώ πως θα μπορώ και πάλι να συχνάζω σε αγαπημένα στέκια που πριν δεν μπορούσα λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τα τσιγάρα. Θεωρώ υπερβολικό τον τρόπο αντίδρασης μα και τα επιχειρήματα που λέγονται από τους καπνιστές.
Είναι βέβαιο πως εκτός από την απαγόρευση δια νόμου ίσως να υπήρχαν δημοκρατικότεροι τρόποι επίλυσης του προβλήματος.
Προκειμένου όμως να υπάρξουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος οι καπνιστές όφειλαν να είναι όχι μόνο πιο ευαισθητοποιημένοι αλλά και δημοκρατικότεροι στη συμπεριφορά τους απέναντι στους μη καπνιστές συμπολίτες τους.
Σε τελική ανάλυση μπορεί για τους καπνιστές το κάπνισμα να αποτελεί έναν εθισμό τον οποίο οι ίδιοι επέλεξαν. Ομως και οι μη καπνιστές συμπολίτες τους έχουν ίσα δικαιώματα ως προς τον αυτοκαθορισμό τους και της επιλογής τους να μην μετατρέπονται σε παθητικούς καπνιστές δίχως τουλάχιστον να το επιθυμούν και να το επιλέγουν οι ίδιοι...
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ
ΚΑΙ
ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΤΣΙΓΑΡΙΕΣ
ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΚΑΙ
ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ

35 σχόλια:

  1. Καλο μηνα Δυοσμαρακι.
    Οσο για τις λιγοτερες τσιγαριες, το προσπαθουμε ετσι κι αλλιως, ασχετα με την σημερινη "αποφραδα" μερα.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καπνίζω από τα 18 περίπου. σχετικά μεγάλος. δεν έχω σκεφτεί ποτέ να το κόψω μα να περιορίσω ναι. και κατά καιρούς είναι λιγότερο από πακέτο.
    στην δουλειά, χρόνια πριν, επιτρεπόταν. και καπνίζαμε όλοι. μετά καιρό αποφασίστηκε στα γραφεία και στους κοινόχρηστους χώρους να απαγορευτεί. και ήταν η πιο σωστή απόφαση. με ενοχλεί αφάνταστα να πηγαίνω σε υπηρεσίες και να εξυπηρετούν πελάτες τρώγοντας και καπνίζοντας. είναι απαράδεκτη εικόνα. και συμπεριφορά.
    με ενοχλεί ο φανατισμός και από τις δυο μεριές. σαφέστατα υπέρ να μην καπνίζουν σε χώρους εργασίας, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες.
    τώρα για το βράδυ και τα μαγαζιά υπάρχουν χίλια παράθυρα στον νόμο.
    σαφέστατα υπέρ στον διαχωρισμό αυτών σε καπνιστών και μη καπνιστών. να είναι στην τελική επιλογή σου πού θα πας και πώς θα εκτεθείς.
    καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλο μηνα Δυοσμαρακι,

    κι εγώ καπνιστής για χρόνιαμ έχει λίγο καιρό που το έχω κόψει. Συμφωνώ με ότι γράφεις και γελάω με τις γραφικότητες του τύπου που θέλει να ι΄δρύσει κόμμα. Ωστόσο ο νόμος που πάει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα είναι υπερβολικά ελλιπής και με παρα πολλά παραθυράκια. Στην ουσία δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα. Αν θέλανε να περιορίσουν το κάπνισμα, θα έπρεπε να το είχαν απαγορεύσει όπως στην Αγγλία, την Γαλλία, την Ιρλανδία κτλ. Τα υπόλοιπα είναι απλά για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες συντεχνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ δεν κάπνισα ποτέ στη ζωή μου και βρίσκω το νόμο φοβερά ελλιπή. Θα πρέπει να ισχύσει ολική απαγόρευση του καπνίσματος, αν θέλεουμε να έχουμε δίκαιη ίση αντιμετώπιση των επιχειρήσεων.

    Είμαι της άποψης ότι εφόσον το κάπνισμα κάνει κακό και στον καπνιστή και στον μη καπνιστή που αναπνέει τον μολυσμένο αέρα, θα έπρεπε να απαγορεύεται σε όλους τους χώρους. Δέχομαι το δικαίωμα κάποιου να καπνίζει, αρκεί να το κάνει σε εξωτερικό ή σε ιδιωτικό χώρο. Οι κοινόχρηστοι χωροι είναι για όλους κι αν κάποιος προλάβει και τους εμποτίσει με καπνό, δεν είναι κατάλληλοι πλέον για συνγκέντρωση.

    Όσο για τους καταστηματάρχες που παραπονιούνται, στην Ιταλία, από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος της ολικής απαγόρευσης αυξήθηκε ο τζίρος στα μαγαζιά, γιατί οι πελάτες έφευγαν γρηγορότερα και άφηναν ελεύθερο το χώρο για τους επόμενους. Οι μη καπνιστές αισθάνονταν καλύτερα κατά την έξοδό τους, οι δε καπνιστές όταν είδαν τη διαφορά στον αέρα συμφώνησαν ότι είναι καλύτερα να καπνίζει κανείς έξω. Σήμερα, εδώ τουλάχιστον, αν και ισχύει ο νόμος της ολικής απαγόρευσης, κανείς δε μιλάει για καταπίεση και για ρατσισμό: όλοι συμφωνούν ότι είναι καλύτερα.

    Όσο για τις ΚΟΤΕΣ, ουδεν σχόλιο... εδώ έχουν κόμμα άλλοι κι άλλοι, οι καπνιστές μας έκαναν εντύπωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και καπνιστής, είμαι υπέρ του μέτρου.. δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά βέβαια, με ένα σωρό παραθυράκια αλλά είναι μια αρχή και αυτό για μια καλή υγεία..
    Όποιος θέλει (ισχυεί και για μένα) θα βρει τρόπο και μέρις να κάνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υπηρξα καπνιστης απο τα 18 μου χρονια μεχρι τα 40 ξανακαπνισα απο
    τα 48 μεχριτα 54 τωρα ειμαι στο αντιθετο στρατοπεδο απλως μετρω
    με ακριβεια ποσο λιγοστεψα τη ζωη
    μου για μια ΜΕΓΑΛΗ ΒΛΑΚΕΙΑ TO τσιγαρο λες και θα γινομουν σαν
    το καου BOY που μας σερβιριζαν στον
    κινηματογραφο της εποχης στην χωρα
    του ΜΑΛΜΠΟΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λες οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. να επαναστατήσουν και να γίνουν ...ΚΟΚΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λες να πηγαίνουμε σχολείο και να μην αναγκαζόμαστε να μένουμε ΚΑΙ το διάλειμμα στις τάξεις μας εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας του τεκέ;... εεεεε... του γραφείου ήθελα να πω. Λες;;; ΜΑΚΑΡΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @αντώνης

    Εχεις δίκιο Αντώνη.
    Πιστεύω πως είναι καθαρά θέμα εγκεφαλικό. Να αποφασίσει κανείς να το μειώσει η αν είναι δυνατόν να το κόψει εντελώς ανεξάρτητα από παροτρύνσεις και παραινέσεις.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Dyosmaraki μου καλως τηνε και καλο μηνα και χωρις τσιγαρο, μια απο τα ιδια και γω οταν δουλευα ,βρωμοσαν μαλλια, ρουχα και εσκαγα, δεν μπορουσα να αναπνευσω,οντως υπαρχει η δικτατορια των καπνιζοντων.Μακαρι να εφαρμοστει με επιτυχια.Περνα απο word το αλλο μπλοκ σου εχω ενα βραβειο , για την ευαισθησια σου και την αγαπη σου στην κρητη μας. Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Dyosmaraki μου, είναι καιρός πια οι Ελληνάρες (που όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν) να καταλάβουν πως και οι άλλοι έχουν δικαιώματα και ότι δεν μπορεί ο κάθε νόμος να προσαρμόζεται στο ""Θέλω"" τους. Μακάρι ο νόμος να εφαρμοσθεί με ακρίβεια και πληρότητα, ώστε να μάθουμε επιτέλους να πειθαρχούμε στα κοινωνικά θέματα. Είναι μια ευκαιρία αυτή να διαπαιδαγωγηθούν οι νεώτερες γενιές μήπως και αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα ο καθένας μόνος του είναι ελεύθερος να αυτοκτονήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν απορρίπτω τα μέτρα,δε μου χρειάζεται βέβαια κανένας νόμος για να μου πει να μην καπνίσω όταν ενοχλώ,το θεωρώ αυτονόητο,γι αυτό και αντιστέκομαι στην προσπάθεια κάποιων υστερικών(δεν είσαι μέσα:)),που θέλουν να μας ρίξουν στον Καιάδα!
    -Διάβασα σε σχετική ανάρτηση άλλου μπλογκ,όσοι καπνίζουν είναι λαμόγια!!!Τι λε ρε μεγάλε,δεν ήξερα ότι ειμαι Χριστοφοράκος:))

    Καλό μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @basnia

    Ο φανατισμός δεν είναι καλός σε καμία περίπτωση. Ολα λύνονται (συνήθως) με τον διάλογο και την καλή προαίρεση.

    Πάντως έχεις δίκιο. Ο νόμος είναι ασαφής και αφήνει πολλά παραθυράκια για την μη εφαρμογή του. Αλλωστε διάβαζα πως οι αρμόδιες Υπηρεσίες που θα κάνουν τους ελέγχους δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη. Τα δε μαγαζιά δεν έχουν κάνει ακόμη αιτήσεις για την επιλογή τους λόγω των ασαφειών.

    Ας ελπίσουμε οι αρμόδιες υπηρεσίες να διαλευκάνουν τα σκοτεινά σημεία το συντομότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Ndn

    Καλό μήνα

    Μπράβο που τόκοψες το τσιγάρο Ndn. Αρκεί να μην μπεις στον περιασμό να τραβήξεις καμιά τζούρα, γιατί μετά πάει το έχασες το παιχνίδι.

    Το νέο κόμμα καπνιστών είναι πραγματικότητα. Στο άρθρο διάβαζα πως το καταστατικό τους βρίσκεται ήδη στο Πρωτοδικείο.

    Θα συμφωνήσω μαζί σου για την γραφικότητα τέτοιων κινήσεων κυρίως επειδή πιστεύω πως η πολιτική δεν συνάδει με κατηγοριοποιήσεις του στυλ "καπνιστές", "κυνηγοί" κλπ αφού κάποιες κοινωνικές ομάδες προσδιορίζονται με βάση τα χόμπυ τους και όχι απαραίτητα κάποιον ιδεολογικό προσανατολισμό (όπως γνωρίζαμε μέχρι πρό τινος πως έκαναν τα πολιτικά κόμματα.

    Ξέρω και γω μου φαίνονται παράξενες τέτοιες κινήσεις. Αν συνεχιστεί έτσι σκέφτομαι να δημιουργήσω και εγώ τότε ένα κόμμα με τίτλο "Τ.Τ.Ε.Ο.Χ." (ή αλλοιώς "τι τραβάμε εμείς οι χορεύτριες")

    Οσον αφορά τις ασάφειες του νόμου θα συμφωνήσω μαζί σου πως ο νόμος τέθηκε πολύ βιαστικά σε ισχύ δίχως να έχουν ξεκαθαριστεί πολλές παράμετροι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Hellenic Potion

    Χαίρομαι που την γλύτωσες από το κάπνισμα. Είνει γεγονός πως στους χώρους όπου συχνάζουν καπνιστές ακόμη και οι τοίχοι ποτίζουν με αποτέλεσμα να αναδύεται μια ενοχλητική μυρωδιά.

    Και εγώ τάσσομαι υπέρ της πλήρους απαγόρευσης στους κοινόχρηστους χώρους, αν και άκουσα πως χθες πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου οι εργοδότες παραπονιούνταν πως οι εργαζόμενοι βρίσκονταν διαρκώς στον δρόμο.

    Από δε τον δρόμο ανέβαινε ένα πυκνό σύννεφο καπνού....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Hfaistiwnas

    Πολύ μου άρεσε το σχόλιό σου Ηφαιστιωνάκο. Το μέτρο είναι αυτό που εξισορροπεί τις καταστάσεις.
    Οπως λες το μέτρο ίσως να αποτελεί την αρχή για μια καλύτερη υγεία.
    Αν μειωθούν και οι ασάφειες θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @the lonely skipper

    Αποκαλυπτική η εμπειρία σου και το μήνυμά σου.

    Εστω και καθυστερημένα συνειδητοποίησες πως το τσιγάρο δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από μια μικροαπόλαυση, αρκετά όμως καταστρεπτική για την υγεία.

    Τουλάχιστον το έκοψες, αυτό είναι το σημαντικότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @phlouflis

    Χα χα χα
    Ελπίζω να μην το κάνουν γιατί τότε θα αρχίσουν και τις κοκορομαχίες και άντε μετά να αποδείξουν πως διαφέρουν από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @marilia

    Χα χα χα Ωστε τεκές Μαριλίτσα ε? Το φαντάζομαι, το έχω βιώσει

    Μακάρι να αλλάξει η κατάσταση αν και πιστεύω θα εξαρτηθεί από το πόσο μανιώδης καπνιστής είναι ο Διευθυντής του σχολείου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Ελευθερία

    Καλό μήνα Ελευθερία μου. Ημέρα απελευθέρωσης από την δικτατορία των καπνιζόντων (έτσι ελπίζω τουλάχιστον).

    Ερχομαι στο blog σου. Σε ευχαριστώ πολύ για τα τρυφερά σου λόγια.
    (Την Κρήτη ξέρεις πως την αγαπώ ιδιαίτερα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Φαίδων Ελευθερίου

    Σοφά τα λόγια σου Φαίδωνα και έκδηλη η ανησυχία για τα νεότερα παιδιά.

    Κάποτε πήγα σε ένα μπαράκι το οποίο ήταν πλημμυρισμένο από νεαρά παιδιά. Η ατμόσφαιρα ήταν ομιχλώδης. Φαντάζομαι πόσο κακό κάνουν στα πνευμόνια τους με το να βρίκσονται σε τέτοιους χώρους.

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @dyosmaraki
    Καλό μου dyosmaraki το όνομά μου είναι Θεοφίλου και όχι Ελευθερίου.
    Υποθέτω πως όταν επικοινωνούμε δικαιούμαι τουλάχιστον να γνωρίζεις το όνομά μου. Να 'σαι καλά και την επόμενη φορά πρόσεχε: Όχι Τριανταφύλλου αλλά Θεοφίλου ή απλά Φαίδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Vad

    Καλέ μου Vad, εσύ διαθέτεις τη στοιχειώδη ευαισθησία και ευγένεια για να αποφύγεις να καπνίσεις όταν ενοχλείς. Βέβαια σκέψου πόσοι καπνιστές υπάρχουν (καλή ώρα οι πρώην συνάδελφοί μου) οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να στερηθούν ούτε δευτερόλεπτο το τσιγαράκι τους αδιαφορώντας εάν ενοχλούν τους άλλους.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως οι χαρακτηρισμοί που γράφουν κάποια blogs για τους καπνιστές είναι ακραίες και δεν βοηθούν να διανύσουμε ομαλά αυτό το μεταβατικό στάδιο.

    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Φαίδων Θεοφίλου

    Ουπς!
    Ο Δαίμων του τυπογραφείου χτύπησε.
    Δεν το ξεχνώ το όνομα μα παρασύρθηκα από το προηγούμενο σχόλιο που απευθυνόταν στην Ελευθερία και μιλούσε για απελευθέρωση οπότε παρασύρθηκα (εξ ου και το Ελευθερίου...).

    Χίλια συγγνώμη
    (αν και θα μου άρεσε και το Τριανταφύλλου, ταιριάζει με την τελευταία ευωδιαστή συνταγή που διάβασα στο blog σου..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανήκω στους μη καπνιστές αλλά θα πω ότι όλοι έχουμε τα δίκια μας!!
    Δεν ξέρω αν θ' αλλάξει κάτι από τώρα και στο εξής, αλλά και η υστερία αυτή δεν οδηγεί σε καλό!
    Όλοι πρέπει να βάλουμε τα όριά μας στους εαυτούς μας και τότε μια χαρά νομίζω θα συμβιώσουμε χωρίς νόμους και απαγορεύσεις!!
    Φιλιά!
    Καλό ξημέρωμα!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @marianaonice

    Εχεις δίκιο Μαριάννα μου, καθένας πρέπει να βάζει όρια τόσο στον εαυτό του όσο και στην σχέση του με τους άλλους προκειμένου να συμβιώσουμε όλοι αρμονικά.

    Καλό ΣΚ εύχομαι

    Βέβαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα Διοσμαράκι.

    Παιδιά, δε συμφωνώ καθόλου με την οπτική από την οποία το βλέπετε οι περισσότεροι.
    Πρώτον, το θέμα δεν είναι αν το τσιγάρο βλάπτει ή όχι. Φυσικά βλάπτει, αλλά γιατί θα έπρεπε να απαγορευτεί;
    Δεύτερον, δεν υπάρχει δικτατορία των καπνιστών. Δικτατορία των κάφρων υπάρχει. Καπνιστής δε σημαίνει αυτόματα κάποιος που δε σέβεται τον άλλο. Όμως υπάρχουν καπνιστές που δε σέβονται τους άλλους. Επίσης, ο καφετζής ή εστιάτορας ή κάθε άλλος επιχειρηματίας που ναι μεν επιτρέπει σε όποιον θέλει να καπνίζει στο χώρο του αλλά δεν προβλέπει για τον αερισμό του χώρου και την ...επιβίωση των άκαπνων, είναι κι αυτός ένας κάφρος δικτάτορας. Και αυτό βέβαια αφορά και τους ίδιους τους καπνιστές: έστω κι αν σ’ ένα χώρο έχουν μαζευτεί μόνο καπνιστές, αυτό δε σημαίνει ότι τους αξίζει το πηχτό ντουμάνι μιας αίθουσας χωρίς επαρκή αερισμό. Τι δηλαδή, πρέπει να τιμωρηθούν για το κάπνισμά τους;
    Ως καπνιστής, συμφωνώ ότι επί μακρά σειρά ετών έχουμε καθιερώσει μία κακή παράδοση μη σεβασμού προς τους παθητικούς καπνιστές. Ναι, να αλλάξει η κατάσταση. Όχι όμως με το να πάμε στο άλλο άκρο, στον μη σεβασμό των καπνιστών.
    Η πολιτεία μού επιτρέπει να καπνίζω. Το αναγνωρίζει ως δικαίωμά μου. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους όπως οι καφετέριες είναι τελείως υποκριτική: δηλαδή μπορώ να καπνίζω, αλλά με τους όρους που μου θέτει κάποιος άλλος; Το τσιγάρο δεν είναι σαν το κατούρημα, που γίνεται στο διάλειμμα από κάτι άλλο που κάνεις. Το τσιγάρο γίνεται σε συνδυασμό με τα άλλα που κάνεις. Ναι, επιτρέπεται να καπνίσεις, αλλά:
    −θα παρατήσεις την παρέα και την κουβέντα και θα πας έξω
    −θα αφήσις τον καφέ να κρυώνει
    −ή θα καπνίζεις ή θα πίνεις καφέ, δε θα μπορείς πλέον να τα κάνεις ταυτόχρονα
    −θα στέκεις έξω σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα
    −θα παζαρεύεις με την παρέα σου: έξω, στη βροχή, ή μέσα, στην καπνοαπαγόρευση;
    −...οπότε, αφού ταλαιπωρείσαι, γιατί δεν το κόβεις;

    Τι λε ρε φίλε; Θα το κόψω αν και όταν το επιλέξω!

    Εφόσον η πολιτεία θεωρεί αρμοδιότητά της [... συνεχίζεται]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. [...συνέχεια]:

    Εφόσον η πολιτεία θεωρεί αρμοδιότητά της να προστατεύσει τους παθητικούς καπνιστές (προσοχή: όχι τους άκαπνους. Και ο καπνιστής μπορέι να είναι συνάμα και παθητικός καπνιστής − το δικαίωμα στον καθαρό αέρα ανήκει σε καπνιστές και άκαπνους!), ας το κάνει με τρόπους που να σέβονται όλους εξίσου: παρεμβατισμός στον εξαερισμό, διαχωρισμός χώρων για πνιστές και για μη καπνιστές. Η περιθωριοποίηση του καπνιστή και η τιμωρία του για κάτι που κάνει ενώ δεν είναι παράνομο, συνιστούν περιστολή των ατομικών ελευθεριών.
    Και ως γνωστόν οι ατομικές ελευθερίεςε τα τελευταία χρόνια όλο και περιστέλλονται: έχουμε την ιστορία με την υποχρεωτική ζώνη ασφαλείας, με τις κάμερες, με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, έχουμε (τουλάχιστον στην Αθήνα) ένα σωρό δρόμους που ξαφνικά καταλαμβάνονται αυθαίρετα από αστυνομικούς και απαγορεύεται η διέλευση επειδή έχει εκεί κάποια πρεσβεία ή υπουργείο ή και απλό αστυνομικό τμήμα, τώρα συζητείται ένα νέο μέτρο να αποαγορεύονται τα οχήματα κάποιας ηλικίας και άνω στο κέντρο της πόλης −ενώ περνάνε τακτικά ΚΤΕΟ και έλεγχο καυσαερίων και έχουν τη σφραγίδα της πολιτείας ότι οι ρύποι τους είναι μέσα στα όρια του ανεκτού−, έχουμε από πολλά ήδη χρόνια την απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ και του γυμνισμού παντού εκτός από τα ειδικά γκέτο, έχουμε την επίσημη ενθάρρυνση χρήσης (από τον κάθε ιδιώτη) μέσων με τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο βιντεάκια και φωτογραφίες με τον εαυτό σου χωρίς κανείς να σου έχει ζητήσει την άδεια να σε τραβήξει, πόσο μάλλον να τα ανεβάσει, και μύρια άλλα παραδείγματα.
    Ποια προστασία του άκαπνου; Αυτό είναι το λαϊκίστικο περίβλημα για να αποκτήσει λαϊκή αποδοχή το μέτρο. Όλα «για το καλό μας» παρουσιάζεται ότι γίνονται. Και η ζώνη, επειδή σώζει ζωές είναι υποχρεωτική. (Και όχι βέβαια για να μαζεύουν πρόστιμα).

    Δεν ξέρω τι τύποι είναι οι ΚΟΤΕΣ. Είναι συνειδητά ταγμένοι στην υπεράσπιση των υπολειμμάτων των ατομικών ελευθεριών, είναι κάτι άλλο, είναι απλώς ψώνια; Πάντως η ιδέα καθεαυτήν της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των καπνιστών δεν είναι καθόλου γελοία, είναι εξαιρετικά σοβαρή και άπτεται των ουσιαστικών συμφερόντων όλου του κόσμου, καπνιστών και μη.

    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Πέπε

    Οσον αφορά το πρώτο σκέλος των απόψεών σου θα συμφωνήσω δηλαδή ως προς το σκέλος της δικτατορίας των κάφρων. Βέβαια από τη δική μου εμπιρία έχω διαπιστώσει πως δεν είναι πολλοί οι καπνιστές οι οποίοι θα διαμαρτυρηθούν όταν ο χώρος γίνει τεκές από τη θολούρα του καπνού. Τουλάχιστον δεν έχει τύχει σε μένα. Συνήθως οι καπνιστέ διαβιούν σε ένα εντελώς ανθυγιεινό περιβάλλον δίχως από ότι φαίνεται να ενοχλούνται ιδιαίτερα εθισμένοι καθώς είναι από τον καπνό.

    Αντίθετα οι μη καπνιστές έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία και συνήθως είναι εκείνοι που συνήθως διαμαρτύρονται. Μια μειοψηφία μέσα σε μια ζούγκλα υπεροπτικών ατόμων που αν τολμήσεις να διαμαρτυρηθείς σε κοιτάζουν αφ΄υψηλού αντί να σε σεβαστούν.

    Λες πως θα κόψεις το τσιγάρο όταν εσύ το επιλέξεις. Με την ίδια λογική σκέψου πως εμένα οι άλλοι με εξανάγκαζαν να καπνίζω έστω και αν δεν το ήθελα εγώ. Το ίδιο πράγμα λέμε. Μόνο που στη μια περίπτωση ο καπνιστής έχει εναλλακτική να βγει έξω και να καπνίσει ενώ εγώ ο μη καπνιστής δεν την έχω αφού όταν όλοι καπνίζουν σε έναν χώρο εγώ τι θα κάνω???? Θα πρέπει να φύγω από τον χώρο οριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Πέπε

    Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου όσον αφορά τη θέση (που συχνά ακούγεται) πως τάχα μου τα μέτρα αποτελούν παραβίαση των ατομικών ελευθεριών γιατί απλούστατα πιστεύω πως αποτελούν προστασία των ατομικών ελευθεριών κάποιων οι οποίοι δεν επιθυμούν ντε και καλά να καπνίσουν!
    Ούτε μπορώ να συμφωνήσω με τον παραλληλισμό που κάνεις για άλλες περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών ελευθεριών αφού επιμένω πως είναι άλλο πράγμα να μπορείς να αντιδράσεις και άλλο πράγμα να μην μπορείς (όπως αναφέρω χαρακτηριστικά στην ανάρτησή μου το προσωπικό μου παράδειγμα στον εργασιακό χώρο). Ποιός θα με αποζημιώσει εμένα για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που έπαθα??? Οι αναίσθητοι καπνιστές συνάδελφοί μου οι οποίοι αδιαφορούσαν για την δική μου υγεία μπροστά στο δικό τους πάθος???

    Το σημείο-κλειδί για μένα είναι το εάν κάποιος έχει δικαίωμα επιλογής! Και ο μέν καπνιστής έχει δικαίωμα επιλογής να βγει έξω από ένα μαγαζί, έναν χώρο όταν του έρθει να καπνίσει ενώ ο μη καπνιστής ΔΕΝ έχει εναλλακτική λύση ούτε δικαίωμα επιλογής όταν οι άλλοι καπνίζουν αδιάκοπτα σε έναν χώρο.

    Δεν μπορεί επομένως να συγκρίνουμε ανόμοι πράγματα.

    Θα συμφωνήσω μαζί σου πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρεθεί μια μέση λύση (όπως υποχρέωση του μαγαζάτορα να τοποθετήσει σύστημα εξαερισμού μα για παράδειγμα το να έχεις ξεχωριστό χώρο για καπνιστές και για μη καπνιστές εάν δεν έχεις κατάλληλο εξαερισμό μάλλον είναι για τα μάτια του κόσμου.

    Οσον αφορά το κόμμα ΚΟΤΕΣ εκτός από το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρθηκα δεν έχω άλλες πληροφορίες οπότε δεν είμαι το καταλλότερο άτομο για να απαντήσω εάν πρόκειται για σοβαρή κίνηση ή για κάτι πρόσκαιρο.

    Σε ευχαριστώ πάντως για την κατάθεση των επιχειρημάτων σου και την ευκαιρία που δίνεις για διάλογο.

    Καλημέρες πολλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 1. Εννοώ ή μαγαζιά καπνιστών ή μαγαζιά μη καπνιστών, όχι μαγαζιά μισά-μισά. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ένα από τα πολλά μπαρ σε κάθε μεγάλο καράβι να είναι καπνιστών. Τα μισά-μισά εννοείται ότι είναι κοροϊδία.

    2. Όλοι οι άνθρωποι, είτε καπνίζουν είτε όχι, γνωρίζουν καπνιστές. Πώς είναι δυνατόν να μη γίνεται αντιληπτό ότι το να μου επιτρέπεται να καπνίσω υπό όρους τόσο άβολους και εξευτελιστικούς, π.χ. να τα κόβω όλα στη μέση και να βγαίνω έξω στον παλιόκαιρο για να κάνω ένα σκέτο τσιγάρο, όχι τσιγάρο με καφέ / παρέα / κουβέντα κλπ., ΔΕΝ συνιστά σεβασμό;

    3. Η δική σου περίπτωση έλαβε χώρα σε εργασιακό χώρο. Εκεί την καπνοαπαγόρευση μπορώ να την καταλάβω. Σε χώρους διασκέδασης, και μάλιστα σε όλους τους χώρους διασκέδασης χωρίς καμία εξαίρεση (το ανεμόδαρτο πεζοδρόμιο δεν είναι χώρος διασκέδασης) δεν την καταλαβαίνω.
    Άλλωστε, όλα δείχνουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση και στο πεζοδρόμιο, και μετά η πλήρης απαγόρευση κατοχής, χρήσης και εμπορείας καπνού.

    Συμφωνώ ότι όντως υπάρχει μία σειρά από προβλήματα στα οποία αυτή η απαγόρευση δίνει λύση. Αλλά δε μου το βγάζεις από το μυαλό ότι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι να συνηθίζουμε βήμα-βήμα τον άνωθεν παρεμβατισμό στη ζωή μας. Καλύτερα ελεύθεροι και τόσο υγιείς ή ασθενείς όσο επιλέγουμε, παρά δούλοι (και μάλιστα εθελόδουλοι) με άκρα υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ωπ! Συγγνώμη, δεν είχα δει το πρώτο μέρος του σχολίου σου.

    Μια στιγμή: αν συμφωνούμε ότι το να σε αναγκάζουμε εμείς να γίνεσαι καπνίστρια παρά την επιλογή σου είναι εξίσου κακό με το να εξωθούμαι εγώ να το κόψω παρά την επιλογή μου, τότε σε τι διαφωνούμε;

    Παραμένει ο ίδιος φασισμός. Οι αποδώ γ... τους αποκεί. Μόνο που άλλαξε η διανομή: πριν, η ανώνυμη μάζα των καπνιστών πολιτών καταπίεζε την ανώνυμη μάζα των παθητικών καπνιστών, τώρα το Κράτος καταπιέζει την αν. μ. των καπνιστών.

    Ποτέ, ούτε πριν ούτε τώρα, δεν τα έβαλα με κανέναν άκαπνο που ήθελε να γίνει το δικό του, γιατί πάντοτε το θεωρούσα δίκαιο να γίνει το δικό του. Αν κάποιοι άκαπνοι βλέπουν τον καπνιστή σαν αντίπαλο, τους διαβεβαιώ ότι εγώ δεν τους βλέπω έτσι (χώρια που εν πολλοίς τους δίνω και δίκιο). Αλλά με το κράτος, εκεί αλλάζει το πράγμα. Όχι απλώς το βλέπω σαν αντίπαλο, αισθάνομαι ότι μου επιτίθεται με μία άδικη υπεροπλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Και επιπλέον δημιουργούν την ψευδαίσθηση σε κάθε στρατόπεδο ότι ο αντίπαλος είναι το άλλο στρατόπεδο. Στο μεσαίωνα οι χριστιανοί κάρφωναν τις μάγισσες για να τις κάψει η Ιερά εξέταση, στις διάφορες δικτατορίες οι νομοταγείς κάρφωναν τους αντιφρονούντες, τώρα που έχουμε δημοκρατία μισούμε οι μισοί τους άλλους μισούς. Αυτό είναι επιλογή μας;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Πεπε

    Απλά οι μη καπνιστές έχουν ένα αδύναμο σημείο: Είναι μειοψηφία σε έναν κόσμο καπνιστών και δεν έχουν άλλη επιλογή, όπως ο καπνιστής ο οποίος μπορεί να βγει από έναν κλειστό χώρο για να καπνίσει. Ο μη καπνιστής τι θα κάνει σε έναν χώρο που όλοι καπνίζουν? Θα του απαγορεύεται να συμμετέχει στη διασκέδαση???

    Οχι ούτε εγώ δεν πιστεύω στην αντιπαλότητα αν και τα προσωπικά μου βιώματα (από τη συναναστροφή με καπνιστές) έχουν δείξει πως οι καπνιστές μπροστά στο να μη στερηθούν την αγαπημένη τους συνήθεια δεν τους νοιάζει αν καταπιέζουν τους συνανθρώπους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;