ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Κρήτη/Ασκύφου : Η Συλλογή του Γιώργη Χατζιδάκη - Πολεμικό Μουσείο 1939-1945

Πριν από 2 χρόνια κατά τη διάρκεια των διακοπών μου στη Κρήτη γνώρισα έναν ηλικιωμένο άντρα ο οποίος από τα 14 του χρόνια όταν περπατούσε στα βουνά των Σφακίων (καταγόταν από το χωριό Ασκύφου) συνήθιζε να περισυλλέγει ό,τι παράξενο αντικείμενο έβρισκε εκεί. Την προσοχή του προσέλκυαν τα απομεινάρια του Β Παγκοσμίου Πολέμου όπως όπλα, στολές, παπούτσια νάρκες, πολυβόλα κ.ά.

Στην αρχή απόρησα αφού μέχρι τότε θεωρούσα πως τα παιδιά όπως είναι γνωστό συλλέγουν σπιρτόκουτα, κούκλες, παιχνίδια κλπ μα όχι αντικείμενα του πολέμου!!! Φαίνεται όμως πως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βιώνουμε την παιδική μας ηλικία επηρεάζει και τις επιλογές μας. Επειδή λοιπόν τα παιδικά του χρόνια ο Γιώργης Χατζιδάκης τα έζησε κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα πρέπει οι μνήμες του σαν παιδί να δέθηκαν με αυτά τα αντικείμενα . Ετσι βάλθηκε να τα "σώσει", πιθανά για να μην ξεχάσει τα όσα έζησε ο ίδιος ή ακόμη για να δείχνει στους νεότερους τι πάει να πει πόλεμος.

Γεννημένος το 1931, στα 76 του χρόνια αποφάσισε να στεγάσει αυτή του τη συλλογή. Ετσι αφιέρωσε έναν χώρο όπου μετέφερε όλα τα αντικείμενα που συνέλλεγε όλα αυτά τα χρόνια και τα κουβαλούσε άλλοτε στην πλάτη και άλλοτε με τα ζώα (μάλιστα πολλά από αυτά ήταν πάρα πολύ βαριά όπως οι νάρκες, τα πολυβόλα κλπ). Τον χώρο όπου στέγασε την έκθεσή του τον ονόμασε "Ιστορικό και Πολεμικό Μουσείο 1939-1945" όπως φαίνεται και από την πινακίδα που τοποθέτησε .

Τι να τον τράβηξε ώστε να συλλέξει πληθώρα αντικειμένων-ενθυμίων από τον πόλεμο.???Να ήταν η περιέργεια? Να ήταν η αίσθηση πως δεν είχε ξαναδεί τέτοια αντικείμενα νωρίτερα στη ζωή του? Να ήταν πως αυτά τα αντικείμενα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με τα παιδικά του χρόνια??? Κανείς δεν γνωρίζει....

Κάποιοι περαστικοί επισκέπτες προθυμοποιήθηκαν να τον βοηθήσουν να συλλέξει λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε αντικείμενο μια και ο κ. Χατζιδάκης ήθελα να κάνει σωστή δουλειά, τοποθετώντας ενημερωτικές ταμπελίτσες σε κάθε αντικείμενο. Ετσι άρχισαν να του στέλνουν από πολλά μέρη του κόσμου εξειδικευμένα περιοδικά με σχετικές φωτογραφίες. Το παράπονό του ήταν που δεν μπορούσε να τα διαβάσει μια και ήταν γραμμένα σε ξένες γλώσσες, όπως και τα γράμματα που του έστελναν διάφοροι φίλοι.

Οπως μου έλεγε, έτυχε να περάσουν ακόμη και κάποιοι Γερμανοί, τώρα ηλικιωμένοι τουρίστες, τότε νεαροί στρατιώτες. Αυτοί με συγκίνηση του έδωσαν πληροφορίες για πρόσωπα που εμφανίζονταν σε φωτογραφίες εκείνης της εποχής και μαζί θυμήθηκαν αλλοτινές στιγμές.

Ο κύριος Χατζιδάκης σε ξεναγούσε με τέτοιο πάθος στη συλλογή του που μέσα από μάτια του ένοιωθες πως ζούσες σε εκείνη την εποχή, την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Σου εξηγούσε με την παραμικρή λεπτομέρεια (παρά την ηλικία του) που και πως βρήκε το κάθε αντικείμενο ακόμη και τα πολύ μικρά εξαρτήματα. Επειτα για να απολογηθεί που σε κούραζε σου πρόσφερε ένα ποτηράκι ρακή και σε ξεπροβόδιζε μέχρι την εξώθυρα.

Αν ποτέ λοιπόν σας βγάλει ο δρόμος να περάσετε από το χωριό Ασκύφου το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλ. από τα Χανιά στην ευρύτερη περιοχή των Σφακίων, στα Λευκά όρη, κάνετε μια ολιγόλεπτη στάση στο Ιστορικό / Πολεμικό Μουσείο (1939-1945) και ρίξτε μια ματιά στα αντικείμενα που συνέλλεξε κατά τη διάρκεια της ζωής του ο κ. Χατζιδάκης.

Ο ίδιος δεν θα μπορέσει να σας ξεναγήσει αφού όπως με πληροφόρησε κάποιος φίλος που επισκέφτηκε πρόσφατα το Μουσείο του, εδώ και λίγο καιρό ο κυρ Γιώργης δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας....

17 σχόλια:

  1. Εμεις φετος θα παμε Κρητη (μετα απο πολλά χρονια) αλλά με το μωρο δεν ειναι ευκολο να παμε προς τα κει, αφου θα ειμαστε απο την αλλη μερια.
    Μια αλλη φορα.

    Καλησπερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό dyosmaraki! Είχα δει πρόσφατα ένα σχετικό αφιέρωμα για το μουσείο αυτό, νομίζω στην ΕΤ3.

    Είχαμε κι εμείς μια Γερμαναρά (το όπλο των αλεξιπτωτιστών Γερμανών), αλλά μας το έκλεψαν από το παλιό σπίτι στο χωριό πριν μερικά χρόνια... Κρίμα, το είχε αφαιρέσει ο παππούς μου στη Μάχη της Κρήτης...

    Πολύ καλή πάντως η δουλειά στο πανέμορφο αυτό χωριό. Αυτά τα αντικείμενα μυρίζουν ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα!
    Πολύ μου αρέσουν αυτά!!!
    Στο Λαογραφικό μουσείου του χωριού μου έχουν μαζέψει πολύ λίγα, δεν τα δίνουν όσοι τα έχουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή η πρότασή σου,μα πότε θ'αξιωθώ να πάω στην Κρήτη για τρίτη φορά;Δε χορταίνεται...

    Καλημέρα....


    ΥΓ.Καλείσθε δι'υπόθεσίν σας εις το ιστολόγιόν μας,ένδυμα επίσημον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό δεν είναι ...
    Μουσείο Πολέμου ...
    είναι Μουσείο για την Ειρήνη !!!
    Για να μη ξεχνάμε τα δεινά και τις
    καταστροφές που φέρνουν οι πολέμοι ...
    Καλό Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΕΡΑΣΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κατά σύμπτωση, αυτές τις ημέρες η μάνα μου βάλθηκε να μου ξαναεξιστορήσει για χιλιοστή και βάλε φορά κάποιες από τις δυνατές στιγμές τής κατοχικής της ζωής...

    τόσο μακριά...

    ελπίζω να μείνουν τόσο μα τόσο μακριά....

    πάντα η μάνα μου κλείνει αυτες τις αφηγήσεις με το γνωστό:

    "να μη σάς τύχουν τέτοιες μέρες και τέτοιες καταστάσεις"


    η προβολή και η παρουσίαση τών λαθών τής ιστορίας, μόνο καλό μπορεί να κάνει...


    ωραίος ο Γιώργης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @αντώνης

    Εχεις δίκιο. Με το μωράκι είναι δύσκολη η μετακίνηση. Ισως με το καλό να πάτε του χρόνου.

    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ikor

    Δυστυχώς δεν έτυχε να παρακολουθ'ησω το ντοκυμανταίρ. Φαντάζομαι πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.

    Οταν συνάντησα τον κυρ Γιώργη το παράπονό του ήταν πως αν και είχε απευθυνθεί σε αρκετούς δημόσιους φορείς για να του παραχωρήσουν ένα κτήριο να στεγάσει τη συλλογή του που ήταν στριμωγμένη στο κατώϊ του δικού του σπιτιού, κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί.

    Ισως η προβολή ντοκυμανταίρ να σημαίνει πως επί τέλους κάποιος ευαισθητοποιήθηκε????

    Η αλήθεια είναι πως η Κρήτη έχει μεγάλη ιστορία από πολέμους και κάθε οικογένεια έχει τα δικά της κειμήλια από πάππου προς πάππον. Λυπάμια που σας τα έκλεψαν κυρίως επειδή αντιλαμβάνομαι πως τα αντικείμενα αυτά φέρουν κυρίως συναισθηματική αξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Hfaistiwnas

    Εύλογο είναι να μην δίνουν οι κάτοικοι τα αντικείμενα εύκολα. Συνήθως οι Σύλλογοι ξεκινούν τέτοιες προωτοβουλίες επειδή κάποιο ή κάποια άτομα είναι ευαισθητοποιημένα και κάνουν εξαιρετική δουλειά.

    Οταν όμως αυτά τα άτομα αποχωρήσουν δεν είναι πάντα βέβαιο πως η Συλλογή θα παραμείνει ακέραια και θα διασωθεί, εκτός και αν έχουν καταγράψει τα αντικείμενα με τις επιστημονικές μεθόδους που ορίζει ο κλάδος της Μουσειολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Vad

    Ενδύομαι το επίσημον ένδυμα και επισκέπτομαι το ευλογολόγιόν σας τάχιστα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Side21

    "Μουσείο για την Ειρήνη"

    Πολύ καλή η σκέψη σου side.

    Οπως λες για να μη ξεχνάμε...

    Καλή εβδομάδα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @JK O Skroutzakos

    Καλό καλοκαίρι Σκρουτζάκο μου νάσαι καλά. Σύντομα θα ανεωάσω και την ανάρτηση που σου χρωστάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @panoptis

    Εμείς τουλάχιστον ίσως να είμαστε τυχεροί που ζήσαμε κοντά σε ανθρώπους που βίωσαν τα δεινά του πολέμου και ίσως με έναν επίμονο τρόπο μας τα εξιστόρησαν.

    Αυτό το "να μη σας τύχουν τέτοιες μέρες και τέτοιες καταστάσεις" θα πρέπει να είναι το σύνθημά μας. Το οφείλουμε σε όσα παιδιά δεν έτυχε να ακούσουν τέτοιες αφηγήσεις.

    Ο αγώνας για την παγκόσμια ειρήνη θα πρέπει να είναι το μέλημά μας.

    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αμφιβάλλω να ξέρουν για μουσειολογία τα τύπου λαογραφικά μουσεία της ευρύτερης περιφέρειας.. οπότε όλα πιθανά είναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Hfaistiwnas

    Εχεις δίκιο και είναι κρίμα γιατί θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύ αξιόλογο έργο. Υπάρχει φοβερός λαογραφικός πλούτος στην περιφέρεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. εχω αρκετο φωτογραφικο υλικο απ το συγκεκριμενο μουσειο.Λυπηθηκα ομως για τον κυρ Γιωργη με την φτιαγμενη γεματο μυρωδιες κ ανθη ρακι του!το παραπονο του ηταν που κανενας απ αυτα τα διποδα που θελουν να λεγονται κυβερνωντες δεν του ειχαν δωσει εστω ενα ελαχιστο ποσο να φτιαξει ενα υποστεγο για τα δεκαδες πραγματα που βρεχονταν κ λιαζονταν στην αυλη του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;