ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΥΜΗΤΤΟΣ: το βουνό....οι πυρκαγιές....οι αυτοκινητόδρομοι...

Κάθε χρόνο παρακολουθώ τον Υμηττό να αργοπεθαίνει. Το παρακάτω βίντεο το δημιούργησα μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Υμηττό κοντά στη γειτονιά μου την 16.7.07 . Εκείνο το βράδυ ξενύχτησα λυπημένη να κοιτώ την κορυφή του βουνού. Ο Υμηττός είχε καεί και είχε ξανακαεί το 1998, το 2000, το 2001 κλπ. Τα ερωτηματικά που είχα θέσει το 2007 όχι μόνο εξακολουθούν να παραμένουν ακόμη αναπάντητα, μα τα ίδια λάθη δείχνουν να επαναλαμβάνονται όμοια και απαράλλαχτα λες και δεν τρέχει τίποτα (δυνατοί άνεμοι, έλλειψη προσωπικού, έλλειψη πυροσβεστικών μέσων κλπ). Δεν μου αρκεί πια το κλασσικό
"πρόκειται για εμπρησμό" αφού αυτή η δικαιολογία δεν φέρνει πίσω ούτε τα χιλιάδες δέντρα που κάηκαν ούτε τις 4 ανθρώπινες ζωές (τους πυροσβέστες και τους εθελοντές) που κάηκαν στις 22-7-1998 στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά του Καρέα.


Προχθές για πολλοστή φορά ξέσπασε ακόμη μία πυρκαγιά στον Υμηττό, αυτή τη φορά από την πλευρά της Ανω Γλυφάδα ς δίπλα στην περιοχή της Αιξωνής η οποία είχε καεί στο παρελθόν πάλι.
Γιατί όμως κάποιοι να θέλουν να καεί ο Υμηττός???
Η προχθεσινή πυρκαγιά δίπλα στη περιοχή της Αιξωνής της Γλυφάδας έκαψε ό,τι είχε περισσέψει από τις καταπατήσεις σε περιοχή που βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού. Ας δούμε όμως τι σημαίνει Αιξωνή?
1997 Με αφορμή μια περίεργη υπόθεση αγοραπωλησίας 620 στρεμμάτων με πολλές παρατυπίες η οποία έφτασε στα δικαστήρια βγήκε στη φόρα πως το 1920, 36000 στρέμματα δημοσίου πευκοδάσους (μεταξύ των οποίων τα 12000 στα οποία βρίσκεται χτισμένη η σημερινή Γλυφάδα) είχαν προσαρτηθεί παρανόμως στο "κτήμα Π.Καραπάνου" το οποίο στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούσε τα 1000 στρέμματα και μάλιστα βρισκόταν σε άλλη περιοχή (στο Ανω Καλαμάκι) !!!

2000 Το Μεικτό γνωμοδοτικό Συμβούλιο χαρακτήρισε ό,τι είχε απομείνει εκτός σχεδίου δηλαδή περίπου 11000 στρέμματα από το Κτήμα Καραπάνου , (εκεί που έπιασε η προχθεσινή φωτιά) ως δημόσια δασική γη, και προσκαλούσε το Δημόσιο να διεκδικήσει τα δικαιώματά του κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει!!!!

2003 Η έφεση των "ιδιοκτητών" εναντίον της παραπάνω απόφασης, γίνεται δεκτή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπου "συμπτωματικά" προέδρευε η γνωστή από το παραδικαστικό κύκλωμα Α.Ηλία

2006 Ο τότε εισαγγελέας Εφετών ζητά να αποδοθεί η έκταση στο Δημόσιο αφού οι τίτλοι ιδιοκτησίας αποδείχτηκαν πλαστοί. Μάλιστα απήγγειλε κατηγορίες εναντίον όσων εμπλέκονται σε πλαστογραφήσεις τίτλων, εγγράφων κλπ. Αξιο λόγου είναι πως τα συγκεκριμένα οικόπεδα είχαν συμπεριληφθεί σε εκτάσεις οι οποίες ήδη από το 1934 είχαν κηρυχτεί αναδασωτέες καθώς και το 1972 με απόφαση του τότε Νομάρχη Αθηνών !!!

2009 Ο δήμος Γλυφάδας λαμβάνοντας υπ΄όψιν την πρόβλεψη του νέου Ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας (που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ) προβλέπει την ένταξη 200000 στρεμμάτων στην Αττική με απόφασης επέκτασης του σχεδίου πόλεως σε αδόμητες εκτάσεις στον Υμηττό!!!! (Λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη ιστορία μπορείτε να διαβάσετε εδώ , εδώ).

- Τον Φεβρουάριο του 2009 μόλις μία ημέρα πριν από την δενδροφύτευση την οποία οργάνωσε ο ΣΚΑΙ στάλθηκε εξώδικο από τους "ιδιοκτήτες" (εδώ) για να την εμποδίσουν. Χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να επιτραπεί. Μάλιστα η δενδροφύτευση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού η προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια (φωτό εδώ)

Από τα παραπάνω είναι ολοφάνερο πως όσο δεν καταρτίζεται Εθνικό Δασολόγιο (όπου θα αναφέρεται διακριτά όλος ο δασικός πλούτος της χώρας μας) αλλά και Εθνικό Περιουσιολόγιο (όπου θα συμπεριλαμβάνονται οι ιδιοκτησίες του Δημοσίου) θα εξακολουθούν να ανοίγουν οι ορέξεις σε κάθε λογής καταπατητές οι οποίοι περιφράσσουν τον χώρο και τον ορίζουν ως δική τους ιδιοκτησία....μέχρι...μέχρι....τον επόμενο αιώνα που ίσως ανακαλύψει το Δημόσιο την καταπάτηση ...(μέχρι τότε δηλαδή "ποιός ζει, ποιός πεθαίνει" ) . Οι βιλλίτσες νάναι καλά οι οποίες όχι μόνο αυξάνονται και πληθύνονται μα υδροδοτούνται και ηλεκτροδοτούνται και ας βρίσκονται χτισμένες σε περιοχή εκτός σχεδίου!!!!!
Προστατεύεται ο Υμηττός?




Αν και κάθε φορά που καίγεται ο Υμηττός οι επίσημες εξαγγελίες διαλαλούν πως "όπου υπάρχει δάσος θα ξαναγίνει δάσος" τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ άλλα αποκαλύπτουν.

Με σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο και αφορά τους «νέους αυτοκινητόδρομους Αττικής» προβλέπεται η δημιουργία νέων αυτοκινητοδρόμων συνολικού μήκους 90 περίπου χλμ. Για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο του Υμηττού, προγραμματίζονται τρείς νέοι αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας:

α. Η Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος η οποία θα διέρχεται πάνω από την Καισαριανή, τον Βύρωνα (Καρέα), την Ηλιούπολη ,την Αργυρούπολη, και η προέκτασή της θα φθάνει μέχρι την Λ. Βουλιαγμένης.

β. Η Ανατολική Περιφερειακή Λεωφόρος, η οποία θα ξεκινά από τον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Μεσογείων και θα φθάνει μέχρι την παραλιακή Λ. Σουνίου (Αγ. Μαρίνα). Θα έχει μήκος 13,8 χλμ, εκ των οποίων μόνο τα 1,4 χλμ θα είναι υπόγεια, δηλαδή θα διέρχεται επιφανειακά μέσα από τον δασικό χώρο του Υμηττού.

γ. Ο συνδετήριος άξονας των δύο προαναφερόμενων αυτοκινητόδρομων, μεταξύ Α/Κ Σακέτα (Βύρωνας) και Α/Κ Μεσογείων, μήκους 6,3 χλμ, εκ των οποίων τα 4 περ. χλμ θα είναι υπόγεια σήραγγα και τα υπόλοιπα θα διέρχονται επιφανειακά από τις Ζώνες προστασίας του Υμηττού.
(Πηγή : Διαδημοτική συντονιστική επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού)

Σημ.είωση : Η περιοχή που αναφέρεται ως συνδετήριος άξονας στο ύψος του στρατόπεδου Σακέτα μέχρι την Ούλωφ Πάλμε είναι η περιοχή που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που ξέσπασε την 16.7.07 (φωτογραφίες είδατε στο σχετικό βίντεο)!!!!
Ακόμη μία ....."σύμπτωση" ????
Τι μέτρα ισχύουν αυτή τη στιγμή για τον Υμηττό???
Ο Υμηττός έχει έκταση 81230 στρεμμάτων, τα οποία έχουν κηρυχτεί αναδασωτέα με Υπουργική απόφαση από το 1934 και υπάγονται στο δίκτυο Natura. Το καθεστώς προστασίας του βουνού καθορίζεται από προεδρικό διάταγμα του 1978, το οποίο χωρίζει το βουνό σε δύο ζώνες :
Στη Ζώνη Α που καταλαμβάνει τον πυρήνα του ορεινού όγκου και στην οποία επιτρέπονται χρήσεις αναψυχής και πολιτισμού αλλά και κτίρια μέχρι 150 τ.μ.
Στη Ζώνη Β που καταλαμβάνει την περιφερειακή ζώνη και επιτρέπεται η εγκατάσταση κοινωφελών και κοινόχρηστων λειτουργιών με τα γνωστά αποτελέσματα
Μοναδική ελπίδα να διασωθεί ο Υμηττός είναι :
- Να πάψουν να νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες (διαβάστε εδώ πως επιχειρείται η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων)
- Να ΜΗΝ κατασκευαστούν άλλοι δρόμοι στον Υμηττό !!!!
- Να αποσυρθεί το προτεινόμενο σχεδίου Π.Δ., και να τροποποιηθεί το ισχύον στην κατεύθυνση της Απόλυτης Προστασίας, με κατάργηση της Β ζώνης και υπαγωγή ολόκληρης της έκτασης του Υμηττού στην Α ζώνη η οποία έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη.
- Να ανακηρυχτεί ο Υμηττός ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ και να κατοχυρωθεί η δημόσια δασική γη με την δημιουργία Εθνικού Δασολογίου αλλά και Περιουσιολογίου .
- Αντί να ευνοείται η χρήση των ΙΧ με τη δημιουργία νέων αυτοκινητοδρόμων να επεκταθούν, να ενισχυθούν και να βελτιωθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ο Υμηττός ΠΡΕΠΕΙ να χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός και να προστατευτεί ως μνημείο της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού με ταυτόχρονη ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ κάθε εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας στον πυρήνα και τα όριά του.
....Το οφείλουμε στα παιδιά.........αλλά και στους νεαρούς πυροσβέστες και εθελοντές που κάηκαν στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στον Καρέα την 22.7.98....



.....προσπαθώντας να προστατέψουν τη ζωή του Υμηττού....
....προσπαθώντας να προστατέψουν την δική μας ανάσα και των παιδιών μας....
(Σημ. Οι φωτό τραβήχτηκαν στον Υμηττό την Πρωτομαγιά του 2009)

18 σχόλια:

  1. Καλησπερα δυοσμαρακι.
    Ενα μονο εχω να προσθεσω στην υπεροχη αυτη αναρτηση σου (με το βιντεακι θολωσαν τα ματια μου)

    Απο περσι που καηκε ενα σημειο του Υμηττου απο την αλλη μερια, στα Γλυκα Νερα (απεναντι απο την περιοχη που μενω) εχω παρατηρησει το εξης. Οσο καλοκαιριαζει, η ζεστη γινεται πολυ πιο ανυποφορη σε σχεση με πριν. Ακριβως γιατι καηκε το οξυγονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπηρό το βίντεο..

    Δεν έμεινε και τίποτα στο Λεκανοπέδιο.. τι να πω, και άλλοι δρόμοι; Αν είναι δυνατόν; Φτάνουν αυτοί..
    Είναι κρίμα, κρίμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απίστευτη ανάρτηση! εύγε!
    το 2007 είχε πιάσει και τον αύγουστο φωτιά. από αγία παρασκευή μέχρι την έξοδο του παπάγου της αττικής οδού. δίπλα στα πρώτα σπίτια. δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να ευχόμαστε να κτιστεί ότι είναι να κτιστεί μπας και σωθεί το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει. τι να πει κανείς. όλο και πιο απαισιόδοξα μου φαντάζουν τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΡΟΣ
    ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6/09 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
    Στη συγκέντρωση συμμετέχουν και υποστηρίζουν η Επιτροπή Κατοίκων Καισαριανής, η Επιτροπή Κατοίκων Βύρωνα και Καρέα, η Πρωτοβουλία Πολιτών Αλίμου, που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Αγώνα Ενάντια στο π.δ. Λεηλασίας του Υμηττού και στους Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής
    ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι κρίμα στο βωμό ...
    της τσιμεντοποίησης
    ολόκληρης της Αττικής καταστρέφεται
    κάθε πνοή ζωής στον Υμητό ...
    Κύριος υπεύθυνος και συνένοχος είναι
    το ίδιο το κράτος με την αναλγησία του.
    Το μόνο που μένει είναι να πάρουν οι
    ενεργοί πολίτες εθελοντικά την τύχη
    στα χέρια τους να παλαίψουν και σίγουρα
    στο τέλος θα νικήσουν ...
    Παρόμοια προβλήματα είχαμε στο νησί μου
    για 15 χρόνια με φριχτές πυρκαγιές.
    Τώρα γέμισε ο τόπος εθελοντικά κλιμάκια
    με οργάνωση, πάθος υλικοτεχνική υποδομή
    κι εκπαίδευση. Στο χωριό μου 2000 κατοίκων
    έχουμε Πυροσβεστικό Κλιμάκιο με 200εθελοντές
    20 οχήματα, δεξαμενές, αντλίες, βάνες
    παντού και σύστημα συναγερμού φοβερό.
    Οι περισσότερες εστίες σβύνονται πριν
    καλά καλά πάρει χαμπάρι η πυροσβεστική !
    Μόνη λύση για να σωθεί ο Υμμητός είναι
    η ευαισθητοποίηση των πολιτών ...
    Ένας φίλος μου έλεγε πέρισυ ...
    5 εκατομύρια Αθηναίοι το 1 να πάει
    για κατούρημα έσβυσε η φωτιά !!!
    ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @αντώνης

    Και εγώ φέτος νοιώθω έντονα την έλλειψη οξυγόνου και την αυξημένη θερμοκρασία αφού ο αριθμός των δέντρων που υπάρχουν ακόμη είναι σαφώς μειωμένος.

    Εάν δεν προστατευτεί ο Υμηττός θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Hfaistiwnas

    Και όμως Ηφαιστιωνάκο, τα μυαλ΄που αποφασίζουν δεν πάνε καλά καθώς φαίνεται. Οι δρόμοι στην Αττική διαρκώς αυξάνονται μα η κατάσταση με το κυκλοφοριακό χειροτερεύει.

    Δεν έχουμε ανάγκη από περισσότερους δρόμους μα από περισσότερο πράσινο και οξυγόνο, από περισσότερους χώρους που να μπορούμε να περπατάμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @basnia

    Και εγώ νοιώθω απαισιόδοξη από όσους έχουμε ορίσει να προστατεύουν τον δασικό μας πλούτο.

    Το μόνο που με κάνει να διατηρώ την αισιοδοξία μου είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και κάποιων φορέων (όπως το ΣΚΑΙ).

    Ισως αυτοί να καταφέρουν να κάνουν τη διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ανώνυμος

    Σε ευχαριστούμε για την πληροφορία, δεν το γνώριζα.
    Τέτοιου είδους ενέργειες αξίζει να στηριχτούν.
    Οπω λες πρέπει να αντιδράσουμε όσο είναι καιρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Side21

    Συμφωνώ πως μοναδική λύση για να σωθεί ο Υμηττός είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

    Οπως δείχνουν τα παραδείγματα που έφερες για το νησί σου, κάθε ένας από εμάς να βάλει το χεράκι του μπορούμε να αντμετωπίσουμε όχι μοναχά φωτιές αλλά και κάθε επιβουλή.

    ΥΓ. Στη γειτονιά μου οι κάτοικοι με κουβαδάκια και αυτοοργάνωση έχουμε σβήσει πολλές μικροεστίες που ανάβουν κάποιες σκιές κάθε καλοκαίρι στο παρακείμενο πάρκο. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ...μυστικό που υπάρχει στον Υμηττό είναι πια κοινό: real estate.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. AΡΑΓΕ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΠΑΛΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ?ΟΧΙ τιποτα αλλα αντε να ξαναγραφεις
    τοσα.παντως ακομα και δημοσιογραφοι
    του σκαι ονειρευονται μετα το αποχαρακτηρισμο των περιοχων μιζονετες στις εν λογω περιοχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. AN KATAΣΤΡΑΦΕΙ Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΑΤΤΙΚΗ.ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φοβάμαι ότι ακόμη δεν είδαμε τα χειρότερα...
    Τι κρίμα!

    Καταπληκτικά πλήρης και ακριβής η ανάρτησή σου αυτή!!
    Και τέλεια η ενημέρωσή σου!
    Σ' ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @The lonely skipper

    Καθένας θα ονειρευόταν μια μαιζονέτα μέσα σε δασικές εκτάσεις. Το θέμα είναι πόσοι έχουν "άκρες"να ξεπεράσουν τυχόν νομικά εμπόδια...

    ΥΓ. Την έδειξαν την Κάσο χθες στην εκπομπή "αληθινά σενάρια"? Εχασα την αρχή αλλά έχω την αίσθηση πως την "καπέλωσε" η Κάρπαθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @JK Skroutzakos

    "Αν καταστραφεί ο Υμηττός θα καταστραφεί η Αττική"

    Ακριβώς ἐτσι είναι φίλε μου

    ΥΓ. (Δεν ξέχασα την πρόσκλησή σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @marianaonice

    Και εγώ φίλη μου φοβάμαι πως δεν τα έχουμε δει όλα για φέτος το καλοκαίρι...

    Μακάρι να διαψευστούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;