ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Α.Μ.Κ.Α. - Ο αριθμός που κάνει τη ζωή μας ευκολότερη.....!!!!




"Εκανες τη διαδικασία για να βγάλεις Α.Μ.Κ.Α.?"με ρώτησε η θεία Μερόπη

"Τι είναι αυτό πάλι? " τη ρώτησα....

" Ο αριθμός ΑΜΚΑ είναι ο νέος αριθμός μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης" μου λέει, "θα αντικαταστήσει τον Α.Μ. που είχες μέχρι τώρα στον ασφαλιστικό σου φορέα. Ολοι οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει μέχρι την 1η Ιουλίου να διαθέτουν ΑΜΚΑ. Για αυτό θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με κάποιο ΚΕΠ ή σε κάποιο γραφείο ΑΜΚΑ το οποίο εδρεύει μέσα σε κάποιο παράρτημα του ΙΚΑ. " Οπως είχαμε πει σε προηγούμενη ανάρτηση της θειάς Μερόπης δεν της ξεφεύγει εγκύκλιος....Προτού ακόμη εκδοθεί την έχει ήδη αποστηθίσει.

"Καλά και πως βγάζουν αυτό τον αριθμό?" ρώτησα τελείως μα τελείως απρόθυμη να τρέχω μέρες που είναι στις Δημόσιες Υπηρεσίες

"Αρκεί η προσκόμιση της αστυνομικής σου ταυτότητας, εκτός και αν στείλεις εκπρόσωπο οπότε θα χρειαστεί και η ταυτότητα του εκπροσώπου σου + Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι εκπροσωπεί εσένα." απάντησε η θεία Μερόπη

Μη έχοντας ξανακούσει περί ΑΜΚΑ αναζήτησα πληροφορίες στο διαδίκτυο. Στη σελίδα του πήγα στη θέση που γράφει τι είναι το ΑΜΚΑ.
Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα ο ΑΜΚΑ αντικαθιστά τον παλιό ΑΜ κι έτσι κάθε ασφαλισμένος (συμπεριλαμβανομένων των προστατευομένων μελών) θα αποκτήσει έναν μοναδικό αριθμό βάσει του οποίου στο μέλλον θα εκτελεί κάθε συναλλαγή με τον ασφαλιστικό του φορέα και θα είναι απαραίτητος για κάθε συναλλαγή σχετική με φαρμακευτική αγωγή,απασχόληση, ασφάλιση και σύνταξη.

"Καλά ως εδώ αλλά λογικά δεν θα έπρεπε από μόνος του ο Ασφαλιστικός φορέας να μετατρέπει το ΑΜ σε ΑΜΚΑ αφού μας έχει ήδη φακελωμένους και διαθέτει όλα τα στοιχεία μας???" ρώτησα τη θεία Μερόπη

"Κανονικά ναι, αλλά αν δεν έχεις ήδη λάβει στο σπίτι το χαρτί με το ΑΜΚΑ σου είναι ευθύνη δική σου και του κάθε ασφαλισμένου να το ερευνήσει" μου απάντησε."Μπορείς να διαπιστώσεις εάν έχεις ΑΜΚΑ αν επισκεφτείς τη σχετική σελίδα (εδώ). Ρίξε μια ματιά και στις τελευταίες διευκρινιστικές οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο Απασχόλησης" (μπορείτε να τις βρείτε εδώ)

Περιττό να σας πω πως η σελίδα δεν λειτουργούσε......Η ημέρα ξεκίνησε με γκρίνια, αφού κάθε συναλλαγή με Δημόσιους φορείς μου προκαλεί αλλεργία.

Τι θα έκανα αν δεν είχα τη θεία Μερόπη....

Το "γοργόν και χάριν έχει" σκέφτηκα....έτρεξα στο πλησιέστερο υποκατάστημα του ΙΚΑ. Αφού περίμενα σε μια ατελείωτη ουρά, γεμάτη από πολίτες που σκέφτηκαν σαν και μένα και θέλησαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, μόλις έφτασα στον κισσέ η υπάλληλος του ΙΚΑ μόλις άκουσε τη λέξη ΑΜΚΑ δίχως να προλάβω να ολοκληρώσω την ερώτησή μου με διέκοψε...... :
- "Μα γιατί βιάζεστε???? Εχετε καιρό ακόμη"
Κρατώντας τη ψυχραιμία μου, αναλογιζόμενη τις δουλειές που δεν έκανα προκειμένου να πάω στο ΙΚΑ, της εξήγησα ευγενικά πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ιστοσελίδα θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί όλοι αριθμό ΑΜΚΑ μέχρι τον Ιούλιο του 2009, για αυτό βιάζομαι. Εκείνη με τη σειρά της (με ξυνισμένη φάτσα) με ενημέρωσε πως λυπάται, πως δεν είναι δική της ευθύνη, πως η σελίδα του ΑΜΚΑ στο διαδίκτυο δεν λειτουργεί και επομένως δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να με βοηθήσει!!!
- "Περάστε σε 20 ημέρες ξανά η πηγαίνετε στο ΚΕΠ" μου λέει.

Κατευθύνθηκα λοιπόν στο κοντινότερο ΚΕΠ για να με ενημερώσουν και αυτοί με τη σειρά τους πως επειδή η σελίδα του ΑΜΚΑ δεν λειτουργεί να ξαναπεράσω σε καμιά 10ριά ημέρες.
- "Αλήθεια γιατί βιάζομαι?" σκέφτηκα....
Αφού ως γνωστόν όταν μία δημόσια υπηρεσία λέει πως μια νέα ρύθμιση ισχύει από τον Ιούλιο, σίγουρα θα εννοεί μετά το καλοκαιράκι....Ποιός σκοτίζεται μέσα στο καλοκαιράκι για διαδικαστικά ζητήματα???? Αλλά ακόμη και να μην είμαι σύννομη μέχρι την 1η Ιουλίου είναι βέβαιο (όπως συνήθως γίνεται) πως θα δοθεί παράταση.

Εδιωξα λοιπόν τις ενοχές και την αγωνία να συμπεριφέρομαι ως νομοταγής πολίτης (αφού μόνο άγχος δημιουργεί αυτή η συνέπεια)....κατευθύνθηκα στην κοντινότερη καφετέρια και παράγγειλα ως γνήσια Ελληνίδα τη φραπεδιά μου....



...δίχως να χολοσκάω για ημερομηνίες, προθεσμίες και όλες αυτές τις πεζές καθημερινότητες που μας σκοτίζουν το μυαλό....

Αλλωστε στην διαφήμιση του ΑΜΚΑ το σλόγκαν είναι:

...."Ο αριθμός που κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη"......
....Γιατί λοιπόν να κάνω τη ζωή μου δύσκολη???.....

30 σχόλια:

  1. γιατί ο αριθμός του αμ δεν είναι μοναδικός; όταν λέμε αμ εννοούμε τον αριθμό ασφάλισης που υπάρχει στο βιβλιάριο υγείας;
    και το κεπ πρέπει να είναι μόνο μέσα σε κατάστημα ικα;
    ένα εδώ κοντά δεν κάνει;
    μήπως να δώσουμε εξουσιοδοτήσεις στην θεία μερόπη που τα καταφέρνει μια χαρά; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι αγχώνεσαι; Χαλαρά... όλα χαλαρά...
    Μερικές φορές δεν μπορώ να σε καταλάβω... ακου εκει θέλει και εξυπηρέτηση... Μα καλά που ζεις; Στην Ελβετία;

    Lykos
    ...
    χα...λα...ρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μας σπρώψνουν στην αμαρτία ...
    τι να κάνουμε;...

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @basnia

    Ναι, ο αριθμό ΑΜ είναι αυτός που αναφέρεται στο βιβλιάριο υγείας. Είναι μεν μοναδικός για κάθε ασφαλισμένο αλλά θα αντικατασταθεί με νέο αριθμό που θα ονομάζεται ΑΜΚΑ. Για να σου δώσω να καταλάβεις εμένα δεν με έχουν γραμμένη εεεε καταχωρημένη ήθελα να πω. Ετσι πρέπει να δω τι συμβαίνει, αφού είχα ΑΜ πως γίνεται τώρα δηλαδή να μην έχω ΑΜΚΑ?
    Τη διαδικασία μπορείς είτε να την κάνεις σε οποιοδήποτε ΚΕΠ είτε σε ειδικά γραφεία (ΑΜΚΑ) (συνήθως στεγάζονται στο τμήμα μητρώου του Ασφαλιστικού σου Οργανισμού). Αν μπεις στη σελίδα amka.gr μπορείς να βρεις σε ποιές διευθύνσεις μπορείς να εξυπηρετηθέις (πέρα από τα ΚΕΠ).
    Εγώ πάντως επειδή σήμερα που λειτούργησε η σελίδα διαπίστωσα πως αν και έχω ΑΜ δεν με έχουν γραμμένη εεεεε καταχωρημένη ήθελα να πω, δεν ξέρω τι να υποθέσω για αυτό το ψάχνω....!!!!
    Κάποιοι έχουν ήδη λάβει χαρτουλάκι στα σπίτια τους.
    Την επόμενη φορά πάντως λέω να εξουσιοδοτήσω την θειά Μερόπη ΄να πάει για λογαριασμό μου, γιατί εγώ δεν διαθέτω άλλην υπομονή και χρόνο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @tsopanis

    Τσου! Σην Νέα Ελβετία μένω μα προς στιγμήν ξεγελάστηκα και νόμισα πως ζω στην Ελβετία....λολ

    Πάντως συμφωνώ
    Από εδώ και πέρα χα...λα...ρά... και μόνο χα...λα...ρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @desapoinison4

    Μετά λένε πως φταίει ο αμαρτωλός...λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. xaxaxa!!
    Ότι είχα αρχίσει να το ψάχνω κι εγώ αυτό το amka!
    Με κατατόπισες πλήρως για να αποφύγω τις ...κακοτοπιές!!
    Νάσαι καλά dyosmaraki μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με πρόλαβες, δυοσμαράκι!
    Είπα να το κρατήσω για χθες το βράδυ να σου φτιάξω μια ειδική ευχή για τη γιορτή σου, αλλά χμμμ, έκοβα φλέβες (δεν είμαι σίγουρη αν ήταν για το ΑΜΚΑ) πάντως κάτι κοντινό!

    Χρόνια σου Πολλάαααα! Και καλορίζικα τα νέα μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To IKA έχει ξεκινήσει το θέμα ΑΜΚΑ εδώ και εννέα περίπου χρόνια.

    Εγώ την κάρτα την έχω ήδη (από τότε), αλλά η υπάλληλος δεν ήξερε τι πράγμα είναι και ποιο ρόλο παίζει.

    Σε όλες βέβαια τις χώρες του κόσμου είναι δεδομένη, ο αριθμός αυτός είναι αριθμός passe partout για τα πάντα (αφού είναι ο μόνος αριθμός που οφείλεις να θυμάσαι γιατί αντικαθιστά όλους από το ΑΦΜ μέχρι και το να θυμάσαι τον αριθμό του Τραπεζικού σου λογαριασμού) και το έμαθα, όταν ήρθα στη Δανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ζούμε την απόλυτη σχιζοφρένεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βρε τη συνονόματη τη θεία Μερόπη, ενήμερη σε όλα τη βρίσκω. Μόνο που δεν είναι ενήμεροι οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι ακόμα. Χα χα χα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η γνωστή κατάσταση της τελευταίας στιγμής... και ύστερα σου λένε ότι φταίει ο πολίτης που αμελέι και αναβάλει και δημιουργούνται ουρές!

    Υ.Γ.: Αν και καθυστερημένα σου εύχομαι χρόνια πολλά και καλά για την ονομαστική σου γιορτή!!! Σου ζητώ συγγνώμη για την απώλεια μνήμης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιόρταζες??
    Ελένη σε λένε ή Κωνσταντίνα??
    Όπως και νάναι Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένα σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου!!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υποκλίνομαι στη θεία Μερόπη. Τέτοιες θείες (όπως και οι αντίστοιχες Κατίνες) γνωρίζουν τα πάντα και μας ενημερώνουν. Να μου τη φιλήσεις στο μάγουλο. Την ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μια χαρα σε βρισκω!!!φορτσα!
    στην ελλαδα ζουμε,τη χωρα που κανενας τιποτα δεν εφαρμοζεται εντος των προθεσμιων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα, Η θεία Μερόπη ενήμερη όπως πάντα. Λοιπόν να σου απαντήσω εγώ σε κάποια απο τα γραφόμενα, σαν Δημόσιος υπάλληλος..... όπως λοιπόν ξέρεις!!! Ναι έχεις δίκιο για το μπάχαλο.. για τις προθεσμίες, σίγουρα θα υπάρξει παράταση.Γιατί γίνεται; Απλά γιατι η κάθε κυβέρνηση αποφασίζει κάτι, το ανακοινώνει αλλά δεν έχει φροντίσει να υπάρξει η αντίστοιχη ενημέρωση, στελέχωση απο υπαλλήλους ώστε να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Στα παπάρια τους.... π.χ. επι ΠΑΣΟΚ το περιβόητο ΕΚΑΣ τρέξτε συνταξιούχοι να υποβάλλετε τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να πάρετε τα ψίχουλα.... και στις υπηρεσίες δεν είχε φθάσει ούτε η εγκύκλιος!!!! Αποτέλεσμα: ΧΑΟΣ !!!!!! 8 μήνες καθυστέρηση για να πάρουν απο 1000 εως 2800 ΔΡΑΧΜΕΣ!!!! Απο εδώ και κάτω είχαμε ευθύνη εμείς.. κάποιοι απο τις ομάδες εργασίας έπαιρναν τις αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα πετούσαν σε κούτες!!! αλλά υπήρχαν και κάποιοι με φιλότιμο...αρχειοθετούσαμε, διορθώναμε τις υπεύθυνες δηλώσεις (παράνομα) του κάθε ηλικιωμένου-ης για να μην ταλαιπωρηθούν περισσότερο. Υπευθυνότητα χρειάζεται και Φιλότιμο.
    Τώρα ούτε και εγώ είχα ΑΜΚΑ. Μπήκα είδα στο site που αναφέρεις το Α.Μ. αλλά διαπίστωσα πως τα στοιχεία που είχαν ήταν ΛΑΘΟΣ!!!! π.χ. στην ημερομηνία γεννήσεως. Μπήκα και τα διόρθωσα (έχουμε κάποιοι απο εμάς την εξουσιοδότηση).
    Τι εννοώ; πως ανεξάρτητα αν σου στείλουν το ΑΜΚΑ πρέπει να δεις αν υπάρχουν λάθη (το πιο πιθανό)στα στοιχεία σου. Οπότε για να μην ξαναπληρώσεις βαπορίσιο το φραπεδάκι.. ή αν στείλεις την θεία, πρέπει να ξέρει τα πάντα για να μην ξαναπάει για τις απαραίτητες διορθώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κατι συμβαινει με το μπλοκ
    και δεν το αναγνωριζω
    γιαυτο και καθελου δεν ημπορω
    σχολιο να αναρτησω
    δυο μαντιναδες ηγραψα
    καμια δεν εφανη
    για την ονομαστικη σου
    εορτη
    χρονια πολλα να εχεις
    τι θεια τι μεροπη σου
    παντα να την προσεχεις
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΑ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @marianaonice

    Είδες? Σε πρόλαβα προτού να ταλαιπωρηθείς. Ας είναι καλά η θειά Μερόπη.
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.
    Ελένη με λένε όχι Κωνσταντίνα
    Καλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Αστερόεσσα

    Ο ΑΜΚΑ πιστεύω και εγώ πως κάποτε θα μας διευκολύνει αφού είναι μια ευκαιρία για ηλεκτρονική καταχώρηση και αντικατάσταση των χειρόγραφων καρτελλών (με τα πιθανά λάθη)
    Μέχρι να λειτουργήσει το σύστημα είναι το θέμα.
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου κοπελούδα μου.
    Τα νέα blogs είναι λίγο ανημέρωτα τελευταία λόγω πίεσης χρόνου, όμως ευελπιστώ πως θα τα ενημέρωσω εντός ολίγων ημερών. Εχω ήδη αρκετό υλικό φυλαγμένο.
    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Λάκων

    Κάπως έτσι ένοιωσα κι εγώ την ημέρα που έψαχνα να βγάλω άκρη καλέ μου Λάκωνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Meropi

    Το καλό πράγμα αργεί να γίνει φαίνεται...έτσι λέει η θειά Μερόπη...Μεροπίτσα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Hellenic Potion

    Για όλα φταίει ο πολίτης...
    Ποτέ οι Δημόσιες Υπηρεσίες....
    Ρώτα και τη θειά Μερόπη που γνωρίζει από αυτά...
    Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου...Don't worry για την καθυστέρηση, άλλωστε λένε πως η γιορτή κρατά 40 ημέρες...
    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @phlouflis

    Μουατς!!!! Και η θειά Μερόπη λέει σας ευχαριστεί πολύ γιατί της δίνετε αξία με την προσοχή σας και την ανεβάζετε ψυχολογικά...
    Καλημερούδια phlouflis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @cook

    Προθεσμίες στην Ελλάδα?
    What is this???
    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Αρκάς

    Για να λέμε την αλήθεια έχεις απόλυτο δίκιο για τη βιασύνη να ανακοινωθούν νέες διαδικασίες προτού καν δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές (αποστολή σχετικών οδηγιών, στελέχωση με κατάλληλο υπαλληλικό προσωπικό κλπ)

    Αν συνέβαινε μια φορά δεν θα υπήρχε πρόβλημα, νομίζω πως όλοι θα δείχβαμε κατανόηση. Αλλά να! είναι που τρέμεις στην ιδέα κάθε φορά του χρόνου που πρέπει να δαπανήσεις μέχρι να βγάλεις άκρη και της ψυχικής αναστάτωσης αν είσαι άτυχος και πέσεις σε κανέναν από αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν ενδιαφέρονται να εξυπηρετήσουν τον πολίτη.

    ΥΓ. Ευχαριστώ που μοιράστηκες τη δική σου εμπειρία. Λες να μην βρίκσω και εγώ τον ΑΜΚΑ επειδή μπορεί κάποιο στοιχείο να έχει καταχωρηθεί λανθασμένα? Θα το ψάξω, σε ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @The lonely skipper

    Ωχ! Γιατί συμβαίνει αυτό?
    Και εγώ προσπάθησα να γράψω σχόλιο σε άλλο blog και τελικά δεν το δέχτηκε και χρειάστηκε να το ξαναγράψω.
    Ισως κάποιες στιγμές να παθαίνει blackout ο blogger.
    Σε ευχαριστώ πολύ καλέ μου φίλε για τις ευχές σου.
    Μια όμορφη εβδομάδα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ALL

    Οπως προβλέψαμε τελικά άκουγα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο πως δόθηκε παράταση για την τακτοποίηση του AMKA έως τα τέλη Οκτωβρίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Είδες που στα έλεγε η κοπέλα; Τι αγχώνεσαι;

    Καλή βδομάδα dyosmaraki!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Παρεμπιπτόντως, πήρε παράταση.
    Εμάς ευτυχώς ανέλαβε η εταιρία να μας τακτοποιήσει.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;