ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ο "λαβύρινθος" του Ross Daly


Μιλάμε συχνά για το «αθηνοκεντρικό κράτος». Το λέμε τόσο συχνά που παρουσιάζεται πια σαν κάτι μη αναστρέψιμο. Είναι όντως ανέφικτη η περιφερειακή ανάπτυξη;

Ας δούμε ένα παράδειγμα:Ένα απ’ τα σήματα κατατεθέντα της Κρήτης είναι η λύρα. Όχι, δεν έγινε σύμβολο, επειδή εφευρέθηκε στην Κρήτη. Η λύρα έγινε σύμβολο στο νησί, επειδή κατάφερε να μελοποιήσει τα συναισθήματα των Κρητικών. Κι όχι μόνο των Κρητικών: τη λύρα την αγάπησε πολύ κι ένας Ιρλανδός μουσικός, ο Ross Daly.

Γι’ αυτό ίδρυσε το 1982 στην Κρήτη το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος.
Απ’ το 2002 το εργαστήρι λειτουργεί στο Χουδέτσι (ένα χωριό 900 κατοίκων, 20 χλμ. απ’ το Ηράκλειο Κρήτης).Εδώ και 27 χρόνια δηλαδή, ο Ross Daly διδάσκει σε νέους της Κρήτης και του κόσμου την παγκόσμια μουσική παράδοση. Διοργανώνει στο Χουδέτσι εκδηλώσεις, ειδικά σεμινάρια και "Master-Classes", με τη συνεργασία και συμμετοχή κορυφαίων δασκάλων παραδοσιακών μουσικών οργάνων απ’ όλον τον κόσμο.Δυστυχώς όμως, αυτό το μουσικό εργαστήριο σήμερα κλείνει. Όπως εξηγεί κι ο ίδιος ο δημιουργός του, "δεν υπάρχουν τα €35.000-€45.000 που απαιτούνται ετησίως για να διατηρούνται τα δίδακτρα σε ανεκτό επίπεδο".

Ο Ross Daly προφανώς δε δικαιούται επιδότηση σ’ αυτήν τη χώρα. Για τους εξής (προφανείς) λόγους:

1) Δεν υπήρξε ποτέ ούτε μέλος, ούτε χρηματοδότης κανενός «Κόμματος». Άρα γιατί να περιμένει αντιπαροχή μετά τις (εκάστοτε) εκλογές;

2) Η επιδότηση του μουσικού του εργαστηρίου δεν πρόκειται να αποφέρει ούτε μια ψήφο σ’ αυτόν που θα το επιδοτήσει. Άρα ποιο θα είναι το Return On Investment; (Ας μιλήσουμε λίγο στη γλώσσα τους, μπας και καταλάβουν...)

3) Οι περισσότεροι «αρμόδιοι» έχουν συνηθίσει να χρηματοδοτούν μεγάλους ξένους επενδυτές που έρχονται με γραβάτες και ...βαλίτσες! Πιθανά λοιπόν το να ζητάει χρηματοδότηση ένας μεσήλικας μακρυμάλλης Ιρλανδός δίχως να παρέχει υλικά ανταλλάγματα να είναι γι’ αυτούς «εκτός θέματος»...

Όχι, δεν είμαι θιασώτης ενός κράτους που θα χρηματοδοτεί τα πάντα!

Απλώς αναρωτιέμαι τι είδους επενδύσεις ευδοκιμούν τελικά στην ελληνική περιφέρεια:

Δεν έχουν αξία καινοτόμες δράσεις που συνδυάζουν μόρφωση με τουρισμό; Δράσεις που αναδεικνύουν το τοπικό στοιχείο και το κάνουν παγκόσμιο;

Δεν αξίζουν συμπαράστασης οι εθελοντές του πολιτισμού; Πόσο αποτιμάται η προσφορά τους;

Δεν χρειαζόμαστε άραγε κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο για δημιουργία πολλών μικρών τοπικών πόλων ανάπτυξης;

Σήμερα, αντί να δημιουργούνται στην περιφέρεια μακροχρόνιες θέσεις εργασίας βασισμένες στον ανεξάντλητο πλούτο της τοπικής μας παράδοσης, επιχειρούμε να αντιγράψουμε το ευκαιριακό και ξοφλημένο μοντέλο της Ισπανίας. Προτάσσουμε ένα ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό που δίνει βαρύτητα στο πρόσκαιρο κέρδος εις βάρος των ακτών μας. Ενώ αγνοούμε πλήρως την ήπια και μακροχρόνια ανάπτυξη του τουρισμού, η οποία σέβεται το περιβάλλον και δίνει ταυτότητα στη χώρα.

Μόνο μια λέξη μπορεί να περιγράψει τη διακοπή μιας εξωστρεφούς δράσης ενός Ιρλανδού που αγάπησε τις παραδόσεις του τόπου μας. Που θέλησε να κάνει κτήμα όλων την ώσμωση τοπικής και παγκόσμιας μουσικής. Μόνο μια λέξη αποδίδει την απώθηση ενός εθελοντή που παρήγαγε πολιτισμό, φέρνοντας στην Κρήτη επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο για να μαθαίνουν και να διδάσκουν μουσική.Προφητικά τη χρησιμοποίησε κι ο ίδιος:

Λαβύρινθος…

Εκείνο που ακόμα αναζητούμε είναι ο μίτος της Αριάδνης!







Το παραπάνω κείμενο το διάβασα στο blog του ikor.
Θεωρώ το έργο του Ross Daly πολύ σημαντικό. Η προσφορά του Daly έγκειται στο γεγονός πως δεν μιμείται τα παραδοσιακά ακούσματα, μα με βάση τα παραδοσιακά ακούσματα κατάφερε να μετασχηματίσει και να "κοινωνήσει" την Κρητική μουσική με μουσικές από ολόκληρο τον κόσμο. Ετσι δημιουργήθηκε μια μυστική συνομιλία ανάμεσα στους λαούς μια συνομιλία που μοναχά η μουσική μπορεί να επιτύχει.
Μια συνομιλία που αναζητά τα στοιχεία εκείνα που ενώνουν τους λαούς απορρίπτοντας εκείνα που τους χωρίζουν.
Μια συνομιλία που αναζωογονεί μουσικές που γεννήθηκαν πριν από αιώνες μα τους δίνει μια άλλη πιο σύγχρονη πνοή δίχως να προσβάλει το πρωτογενές τους ύφος.

Η συνεισφορά του Ross Daly στην προβολή του τόπου μας και των μουσικών μας παραδόσεων είναι πολύ σημαντική και πιστεύω πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή η εστία πολιτισμού να κλείσει.

Οποιος μπορεί και θέλει ας προωθήσει το θέμα αυτό. Είναι σημαντικό να δημοσιοποιηθεί με αναδημοσίευση από τα blogs και αποστολή email διαμαρτυρίας που θα απευθύνεται στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις :
1) Νομαρχία Ηρακλείου (Παραλήπτης) :
2) ΤΕΔΚ Νομου Ηρακλειου (Παραλήπτης) :
καθώς και μέσω των ιστοσελίδων :
1)Περιφέρειας Κρήτης:
http://www.crete.gov.gr/contact.asp?id=4&category=19
2) Υπουργείου Πολιτισμού:
3) Δήμου Ν.Καζαντζάκη

1η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ιστοσελίδες που προβάλλουν το ζήτημα

"Λέμε όχι στην καταναγκαστική μοναξιά στην οποία ωθούνται τα πρόσωπα με ελπιδοφόρα οράματα και καταγεγραμμένες πράξεις. Σήμερα είναι ο Λαβύρινθος, αύριο είναι ο κάθε υγιής θεσμός που απέμεινε, μεθαύριο θα είναι η σιωπή. Να πιέσουμε με κάθε τρόπο τους υπευθύνους για άμεση στήριξη, να κατανοήσουμε ότι η οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού δεν είναι θέμα προσωπικής έμπνευσης και γούστου του κάθε πολιτικού αλλά υποχρέωσή του και ότι η πρόσβαση στον πολιτισμό είναι κεκτημένο δικαίωμα του κάθε πολίτη" (Μουσικό χωριό "Αγιος Λαυρέντιος" )

«Φανταστείτε ότι από τα 20 ευρώ που μπορεί να στοιχίζει ένα cd, ο μουσικός παίρνει δεν παίρνει το ένα ευρώ. Μέσω του Iντερνετ ελπίζουμε να παρακάμψουμε τα 16 από τα 20 ευρώ. Από τα τέσσερα που υπολογίζουμε πως πρέπει να εισπράττουμε, θα βγάλουμε τα έξοδα συντήρησης του site» Ross Daly (inout)

Indymedia, FM Radio 104,4, Ερωτόκριτος 87,9FM,TVXS

Blogs

ikor, dyosmaraki, Αντώνης, Και ΝΔ και light, sofoscrete, mushroomhead, Μάτια ολάνοιχτα στον κόσμο, Corfu Blogs

20 σχόλια:

  1. καλημερα δυοσμαρακι!το διαβασα κ στον Ikor
    τετοιους σπουδαιους ανθρωπους εχουμε αναγκη,αλλα εμεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ίσως άμα πήγαινε στο φέιμ στόρι ή στο ελλάντα έχεις ταλέντο να έβρισκε τα λεφτά.
    έχει καταφέρει η ελλάδα ένα απίστευτο πράγμα. ενώ θα μπορούσε να είναι μία κατεξοχήν τουριστική χώρα και να ζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού από αυτό, και κυρίως όλο τον χρόνο, το μόνο που καταφέρνουν οι περισσότεροι είναι να μειώνουν και αυτούς τους λίγους (και κυρίως εσωτερικούς) τουρίστες.
    είναι πλέον τραγικό να θες ένα μηνιάτικο και περισσότερο για διακοπές μίας εβδομάδας σε ένα νησί. και το τραγικότερο είναι ότι με τα ίδια λεφτά περνάς αρκετό περισσότερο στο εξωτερικό.
    ίσως πηγάζει και από το γεγονός ότι αδιαφορούν οι περισσότεροι για αυτό που αναφέρεις και εσύ στην ανάρτηση. για την προαγωγή του πολιτισμού που έχουμε κληρονομήσει.
    και πλέον επειδή "έτυχε" να έχουμε μία ακρόπολη νομίζουμε ότι τα έχουμε όλα...
    μα δεν είναι καθόλου έτσι πλέον.
    καλημέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο η δημοσιότητα μπορεί να τους πείσει ότι το κλείσιμο του Λαβύρινθου θα έχει πολιτικό κόστος. Και τότε ίσως ασχοληθούν.

    Από πολιτισμό δεν καταλαβαίνουν οι "αρμόδιοι"...

    Σ' ευχαριστώ για τη φιλοξενία dyosmaraki!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το ειπα και στον ikor,με την περικοπή της επιχορήγησης προς τον Ρός Ντέιλι θα σωθεί ο προϋπολογισμός!
    Αμάν πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα το αναδημοσιευσω και εγω.

    Καλησπερα Δυοσμαρακι, δεν εχω να πω τιποτα παραπανω απο ντροπη σε οσους αποφασισαν κατι τετοιο.

    Πολυ ωραιο το βιντεακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τι κοπριτες που μας κυβερνουν.....
    ΑΙΣΧΟΣ !!!!!
    Παω απο τον Ικορ.... βρω λινκ....
    δεν κανει να το αφησουμε ετσι.....
    Ο ανθρωπος ειναι κεφαλαιο στον τοπο μας....μα τισκεφτονται πλεον οι χαρτογιακαδες......!!!!
    Καλο ξημερωμα Διοσμαρακη μου...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Laplace

    Το παράξενο είναι πως πολλοί αλλοδαποί λατρεύουν τον πολιτισμό μας και τον αξιοποιούν.
    Αντίθετα εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να τον απαξιώσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ομολογώ ότι δεν ήξερα αυτή την είδηση. Κι εγώ από τον Ικόρ την έμαθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @basnia

    Θίγεις ένα πολύ σημαντικό θέμα.

    Η χώρα μας πράγματι θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης τουρισμού εσωτερικού/εξωτερικού για ολόκληρο τον χρόνο μόνο και μόνο με τα αυτονόητα :
    - το φυσικό περιβάλλον, (εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη ηλιοφάνεια του τόπου μας)
    - την ιστορία, (μας παρέχεται δωρεάν)
    - την πολιτιστική μας κληρονομιά (έτσι κι αλλοιώς την κληρονομήσαμε από άλλους)
    και
    - τον λαϊκό μας πολιτισμό (που σε πείσμα των καιρών εξακολουθεί και επιβιώνει σε κάποιες περιοχές του τόπου μας).

    Και όμως αντί να στηρίζουμε δημιουργικές πρωτοβουλίες που άπτονται των παραπάνω τομέων, εμείς εμμένουμε να υιοθετούμε ένα αποτυχημένο αναπτυξιακό μοντέλο (το Ισπανικό)το οποίο εστιάζει στην πώληση εξοχικών κατοικιών με βραχυπρόθεσμα οφέλη.

    ΥΓ. Οσο για τα υψηλά κόστη για τον εσωτερικό τουρισμό είναι μεγάλη συζήτηση. Εργάστηκα σε τουριστική περιοχή και βίωσα από κοντά τις διακρίσεις, ένοιωσα ως ξένη στον τόπο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ikor

    Εγώ σε ευχαριστώ ikor που δημοσιοποίησες αυτό το θέμα.
    Δεν το είχα ακούσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Vad

    Φαίνεται πως οι επιλογές των αρμοδίων για την περικοπή των δαπανών περιορίζεται στα θέματα που άπτονται του πραγματικού πολιτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @αντώνης

    Σε ευχαριστώ για την αναδημοσίευση. Είναι λυπηρό που κανένα ΜΜΕ δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @issalos

    Και εγώ νοιώθω εξοργισμένη καλέ μου issale.
    Δεν επιτρέπεται μικρές εστίες του αληθινού μας πολιτισμού να παραγκωνίζονται για χάριν του θεάματος.
    Σε τελική ανάλυση αυτές οι μικρές εστίες δημιουργούν νέους δημιουργούς πολιτισμού μέσα από την ώσμωση των μουσικών παραδόσεων των λαών. Αντίθετα οι υπερπαραγωγές δημιουργούν παθητικούς ακροατές μαζικών ανούσιων εκδηλώσεων...
    Σε ευχαριστώ για την καλή σου διάθεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Meropi

    Κι εγώ δεν έτυχε να μάθω για αυτήν την υπόθεση. Είναι λυπηρό που τέτοια θέματα αποσιωπούνται επειδικτικά από τα ΜΜΕ.
    Κρίση δεν είναι μόνο τα χρηματοοικονομικά.
    Σημαντικότερο είναι κατά την άποψή μου πως φτωχαίνουμε πολιτισμικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα!
    Θα σου αφήσω το σχόλιο που άφησα και στον @Αντώνη.
    Δεν εκπλήσσομαι καθόλου!
    Εδώ κλείνουν τμήματα Πανεπιστημιακών Σχολών λόγω μη χρηματοδότησης από το ελληνικό “κράτος”, σιγά μη νοιαστούν για το μουσικό εργαστήρι του μεσήλικα Ιρλανδού, καλά λέει το Δυοσμαράκι!! Κι άλλες τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες κινδυνεύουν με μαρασμό και αφανισμό, λόγω έλλειψης χρημάτων, όπως π.χ. το “Αναγνωστήριο Αγιάσου” που ξέρω εγώ, το οποίο ήταν πνευματικός φάρος του νησιού ολόκληρου από το 1870, δημιουργήθηκε με το μεράκι των απλών πνευματικών ανθρώπων του τόπου τότε και εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε ένα πνευματικό εργαστήρι των τεχνών και του πολιτισμού με ζηλευτή θεατρική αίθουσα από τις καλύτερες των Βαλκανίων και τώρα την τελευταία πενταετία έχει μαραθεί και θα είχε κλείσει, αν δεν ήταν πάλι το μεράκι των ντόπιων του χωριού να το κρατά ζωντανό!
    Πραγματικά είναι λυπηρό ένας Ιρλανδός να θέλει να προσφέρει σ' ένα κράτος ανύπαρκτο και ακόμη πιο λυπηρός είναι ο ρόλος των ΜΜΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όσο διαβάζω αναρτήσεις εδώ, αναπτερώνονται οι ελπίδες μου ότι υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι.

    Θα προωθήσω την ανάρτησή σου σε όποιο επίπεδο μπορώ, μιας και είμαι από το εν λόγω νησί, με σκοπό να πέσει τελικά η πληροφορία στα σωστά μυαλά και να γίνει κάτι.

    Αν λάβω απάντηση από κάποιον υπεύθυνο, θα σε ενημερώσω.

    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @marianaonice

    Δεν γνώριζα για το "Αναγνωστήριο Αγιάσου". Μήπως να μαθαίναμε πληροφορίες και να αναδεικνύαμε το θέμα???

    Είναι πράγματι λυπηρό που τέτοιες πρωτοβουλίες δεν στηρίζονται από το κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Hellenic Potion

    Σε ευχαριστώ Hellenic Potion.
    Σύντεκνος και εσύ? Δεν το γνώριζα!

    Καλό βράδυ εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ναι το έχω υπόψη μου να το κάνω κάποια στιγμή!
    Θέλω να δω από κοντά τον Πρόεδρό του να μου πει λεπτομέρειες.
    Κι αυτό θα γίνει το καλοκαίρι. Ήδη το περισινό καλοκαίρι οι εκδηλώσεις του ήταν περιορισμένες, λόγω έλλειψης χρημάτων, σε αντίθεση με παλαιοότερα καλοκαίρια που υπήρχε οργασμός καλλιτεχνικών δρώμενων (θεατρικές παραστάσεις κλασσικές και ηθογραφίες, μουσικές εκδηλώσεις, χορευτικές κλπ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @marianaonice

    Είναι κρίμα να σβήνει ο πολιτισμός από φορείς που παράγουν στα αλήθεια πολιτισμό.
    Να το πω αδιαφορία η σκοπιμότητα δεν ξέρω....
    Αξίζει πάντως να φέρουμε στο φως τέτοιες περιπτώσεις που συνήθως δεν βγαίνουν στο φως από τα παραδοσιακά ΜΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;