Αλήθεια έχετε αποπειραθεί να ανακαλύψετε έναν αρχαιολογικό χώρο της χώρας μας??? Δεν ξέρω γιατί αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι ασκούν μια ακαταμάχητη γοητεία πάνω μου...κάθε προσπάθεια να τους βρεις και μια νέα περιπέτεια....Πάντως πινακίδα με την ένδειξη no camping σε αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα με την υπογραφή του Υπουργείου Πολιτισμού δεν είχα ξαναματαδεί...!!!!
Κίνησα λοιπόν μια και δυο το καλοκαίρι που μας πέρασε να αναζητήσω τον αρχαιολογικό χώρο της Φαλάσαρνας.
Η αρχαία Φαλάσαρνα (ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης με κύρια περίοδο ακμής τον τέταρτο και τρίτο αι. π.Χ.) φαίνεται πως μαζί με την Κυδωνία αποτελούσαν τα μοναδικά «κλειστά λιμάνια» στην Κρήτη. Οι ερευνητικές ανασκαφές του 1986-87 δείχνουν πως οι λιμενικές εγκαταστάσεις μάλλον αποτελούσαν ενιαίο σύνολο με τις οχυρώσεις της αρχαίας πόλης. Διέθετε υπολογίσιμη ναυτική δύναμη, νομισματοκοπείο, διάφορους ναούς, και τα στοιχεία μιας πλούσιας πόλης με πρόσβαση σε εμπορικούς δρόμους. Η μέγιστη ακμή της προσδιορίζεται κυρίως κατά την ελληνιστική περίοδο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Η αρχαία Φαλάσαρνα (ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης με κύρια περίοδο ακμής τον τέταρτο και τρίτο αι. π.Χ.) φαίνεται πως μαζί με την Κυδωνία αποτελούσαν τα μοναδικά «κλειστά λιμάνια» στην Κρήτη. Οι ερευνητικές ανασκαφές του 1986-87 δείχνουν πως οι λιμενικές εγκαταστάσεις μάλλον αποτελούσαν ενιαίο σύνολο με τις οχυρώσεις της αρχαίας πόλης. Διέθετε υπολογίσιμη ναυτική δύναμη, νομισματοκοπείο, διάφορους ναούς, και τα στοιχεία μιας πλούσιας πόλης με πρόσβαση σε εμπορικούς δρόμους. Η μέγιστη ακμή της προσδιορίζεται κυρίως κατά την ελληνιστική περίοδο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Η προέλευση του ονόματος της αποδίδεται στη νύμφη - τοπική ηρωίδα Φαλασάρνη.
Φτάνοντας στην ευρύτερη περιοχή έστρεψα το βλέμμα μου να βρω καμιά διευκρινιστική πινακίδα για την πορεία προς τον αρχαιολογικό χώρο αλλά που τέτοια τύχη. Το βλέμμα μου αφέθηκε να πλανιέται από την κορυφή του λόφου στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας (και την καταπληκτική παραλία). Παραφωνία αποτελούν τα πλαστικά καλύμματα που σκεπάζουν τα θερμοκήπια αλλά τι να κάνουμε αφού οι άνθρωποι βιοπορίζονται κατά κύριο λόγο από από αυτά.Κάποια στιγμή δεξιά και αριστερά από το δρόμο ξεπρόβαλλαν δύο κατασκευές που ήταν καμωμένες από αρχαία πέτρα. Δίχως να έχω την ιδιότητα της αρχαιολόγου η πρώτη κατασκευή μου φάνηκε πως ταίριαζε στην περιγραφή ενός αρχαίου πέτρινου θρόνου που έλεγαν οι πληροφορίες πως υπήρχε στην περιοχή.
ενώ η άλλη μου φάνηκε σαν αρχαίος τάφος, λάρνακα....αλλά πάλι τι δουλειά είχαν καταμεσίς στο δρόμο, ανάμεσα στις ελιές????
Ακριβώς δίπλα βρίσκονταν πεταμένα μαλλιά προβάτων (Καθώς φαίνεται προέρχονταν από την κουρά-το κούρεμα δηλαδή των προβάτων. Αυτά τα μαλλιά κάποτε χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για την ύφανση των ρούχων τους , ενώ τώρα που ο άνθρωπος έγινε πιο σπάταλος πετιώνται απλόχερα στη φύση)Με μεγάλη ανακούφιση αντικρύσαμε την περιπόθητη πινακίδα που μας επιβεβαίωνε πως δεν είχαμε χαθεί. Πράγματι είχαμε φτάσει στον αρχαιολογικό χώρο της Φαλάσαρνας. Ο ήλιος ήταν καυτός, τα μάτια είχαν θολώσει από τον καυτό ήλιο...., αντίκρυσα ένα περίπτερο που φαινόταν σαν στοιχειωμένο εκδοτήριο εισητηρίων δίχως εισπράκτορα (αφού οι περισσότεροι είναι συμβασιούχοι). Η φωτογραφία βγήκε θολή λόγω του καυτού ήλιου και της θολούρας των ματιών....
Αργότερα έμαθα πως είχε λήξει η σύμβαση του φύλακα αρχαιολογικών χώρων και δυστυχώς δεν είχε αντικατασταθεί. Ετσι το εκδοτήριο εισητηρίων (μήνα Αύγουστο εν μέσω τουριστικής σαιζόν) παρέμενε αδειανό και σκονισμένο από την αχρηστία.....Η πόρτα του αρχαιολογικού χώρου ήταν ανοιχτή....και η πρόσβαση φυσικά ελεύθερη......
Σε κάποιους χώρους ανέμιζαν τα απομεινάρια της κόκκινης κορδέλας που σηματοδοτούσε κάποτε καθώς φαίνεται την απαγόρευση εισόδου (υποθέτω για να μην γίνει κανένα ατύχημα)
Η περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου αποτελούνταν από μεταλλικά στηρίγματα παραταγμένα σαν στρατιωτάκια το ένα πίσω από το άλλο, απαλλαγμένα και γυμνά από το πλέγμα το οποίο είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε να προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους....με λίγα λόγια ξέφραγο αμπέλι.... Μπροστά περνούσε ο γνωστός σωλήνας ποτίσματος μισός θαμμένος μέσα στο χώμα και μισός ξαπλωμένος νωχελικά να μας κοιτά απαθέστατα......
Οι σκέψεις που γεννήθηκαν στο μυαλό μου ήταν ανάμεικτες. Σε άλλες χώρες αν και διαθέτουν ελάχιστες αρχαιότητες τις προστατεύουν σαν κόρη οφθαλμού. Στην Ελλάδα που είναι διάσπαρτη από αρχαίους οικισμούς όχι μόνο δεν τους προστατεύουμε αλλά δεν παίρνουμε ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξής τους.
Εστρεψα το βλέμμα γύρω.....βουκολικό το τοπίο....Μοναχά ο Τάσος και η Γκόλφω έλειπαν.....Αποφασίσαμε να φύγουμε αφού .....ήταν προφανές..........είχαμε διαταράξει την ησυχία .....
....των μόνιμων κατασκηνωτών σε αυτόν εδώ τον εγκαταλελειμμένο αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης.....
.....την αρχαία Φαλάσαρνα....
....σημαντικό λιμάνι σε αλλοτινές εποχές....
πανέμορφη η φαλάσαρνα. όπως και όλη η κρήτη άλλωστε. όσο για τους αρχαιολογικούς χώρους το πιο πιθανό, η όποια επιδότηση, να σπαταλήθηκε αλλού. ίδιο τοπίο και σκηνικό είδα και στην λήμνο. πανέμορφο τοπίο και εξίσου εγκατελημένο.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ καλό σου βράδυ!
μου αρεσε πολυ το οδοιπορικο σου...και η παραλια πανεμορφη πρεπει να ειναι(ξακουστη αλλωστε!)
ΑπάντησηΔιαγραφή...συμφωνω απολυτα...εμεις στην Ελλαδα δε δινουμε πενταρα για την κληρονομια μας,απο τους κατεχοντες τις καρεκλες εως τον τελευταιο ψηφοφορο τους...εχω να το λεω...όλος ο κοσμος δακρυζε με την Ολυμπια που καιγοταν,χαμπαρι εμεις...ε,πετρες ήταν, είπαν στη τηλεοραση...αισχος!...ωρες ωρες λεω να μας τα παρουν ολα..τουλαχιστον θα τα προσεχουν...
To "NO CAMPING" αναφερόταν
ΑπάντησηΔιαγραφήπροφανώς στις κατσίκες !!!
Αφού θεωρούν ότι δε μπορεί μάλλον
να ενδιαφέρονται άνθρωποι για τα αρχαία !!!
Καλό μήνα ...
Eπειδή είναι σχετικά απομακρυσμένη ,νομίζουν οτι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να την επισκεφθεί και ....να διαπιστώσει τα χάλια μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι απο Χανιά και με κάτι τέτοια πολύ τα παίρνω! Οπως και με όλα αυτά τα μικρομάγαζα και ξενοδοχεία που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στον δρόμο ειδικά μεταξύ Αγ.Μαρίνας και Πλατανιά! Παλιά η διαδρομη ήταν ένα όνειρο, έβλεπες τη θάλασσα τώρα τίποτα!
Αυτα....
Φιλιά , καλό μήνα, και καλώς σε βρίσκω!
@basnia
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως τα λες είναι καλέ μου basnia. Δεν εξηγείται διαφορετικά τέτοια εγκατάλειψη σε αρχαιολογικό χώρο.
Και όπως λες δεν παρατηρείται αυτό το φαινόμενο μοναχά στην Κρήτη (δυστυχώς).
Πιστεύω πως η πολιτεία θάπρεπε να αναστηλώνει τέτοιους χώρους και να τους αξιοποιεί βάζοντας ένα μικρό εισητήριο που θα συνέβαλλε στα έξοδα συντήρησής τους.
@cook
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέτρες και κάτι δέντρα είπαν τότε για την Ολυμπία.
Και καλά για τους πολιτικούς είναι γνωστό πως παραμένουν αδιάφοροι σε τόσα άλλα θέματα, γιατί να ευαισθητοποιηθούν για την πολιτιστική μας κληρονομιά?
Οσο για τους πολίτες μήπως φταίει το γεγονός πως δεν υπάρχει παιδεία από το σχολείο που να εξηγεί τι σημαίνει πολιτιστική κληρονομιά??
Οπως είχε γράψει κάποτε η Roadartist θα έπρεπε να υπάρχει μάθημα Ελληνικού πολιτισμού στα σχολεία. Αν το παιδί δεν γνωρίζει τι σημαίνει πολιτιστική κληρονομιά γιατί να ευαισθητοποιηθεί ως ενήλικας για την καταστροφή της??
ΥΓ. Οσο για την παραλία της Φαλάσρανας πράγματι είναι πανέμορφη
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΔΕΝ ΤΗΝ ΗΞΕΡΑ ΤΗ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ.ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ πέρασα από το συγκεκριμένο σημείο πριν δύο χρόνια και μου έκαναν εντύπωση ακριβώς τα ίδια πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι καλά, το υπουργείο κοιμάται! Οι ντόπιοι γιατί δεν απαιτούν; Αυτό ήταν κάτι που μου έκανε επίσης εντύπωση.
Πολύ ωραία η ξενάγηση... τουλάχιστον από εσένα άξιζε, γιατί εκεί είδες... όχι αρχαιολόγος, ούτε καν φρουρός. Να είσαι καλά.
Το έχω επισκεφτεί το μέρος, είναι πράγματι εντυπωσιακό. Και η παραλία εκεί μοναδική, ατελείωτη! Καλό μήνα Δυοσμαράκι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Side21
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμ Και εγώ κάτι τέτοιο σκέφτηκα. Ελα ντε που είχε και αλλοδαπούς επισκέπτες εκείνη την ημέρα και έψαχναν οι δύσμοιροι να βρουν καμία ταμπελίτσα, καμία ένδειξη τι έβλεπαν...
Μα εκτός από κατσικούλες δνε έβλεπαν τίποτ' άλλο λολ
Καλό μήνα και σε σένα side
@Θαλασσινή
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον Πλατανιά και την Αγ.Μαρίνα έχει απόλυτο δίκιο. Εκλεισα πέρσυ δωμάτιο σε αυτή την περιοχή και απελπίστηκα. Δεν ξέρω πως ήταν παλαιότερα αυτή η περιοχή πάντως αυτό που έζησα ήταν απογοητευτικό.
Καλώς ώρισες καλή μου Χανιωτοπούλα
@JK Skroutzakos
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι είναι κρίμα να μην ενδιαφέρεται κανείς για τους αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μας.
Σε καλωσορίζω σε αυτήν εδώ τη διαδικτυακή γωνιά. (Αν και έχουμε διασταυρωθεί σε σχολιασμό άλλων blogs δεν έτυχε ποτέ να περάσω από τα μέρη σου, σε ευχαριστώ που έκανες το πρώτο βήμα)
Καλό μήνα σου εύχομαι
@Hellenic Potion
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς τις ίδιες σκέψεις κάναμε. Υποθέτω πως οι ντόπιοι είναι απασχολημένοι με τα θερμοκήπια και δεν ενδιαφέρονται για την διάσωση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Καλό μήνα εύχομαι
@Maria tzirita
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι είναι απίστευτη η τοποθεσία Μαράκι μου.
Καλό μήνα εύχομαι
Μόνο δυο κατσίκες;αν δε βόσκει κοπάδι ολόκληρο,δε νοειται αρχαιολογικός χώρος!Εικόνα πανελλήνια,επαναλαμβανουμε τα λογια του ποιητή για την Ελλάδα που μας πληγώνει με την αδιαφορία της για την πολιτιστική κληρονομιά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα,dyosmaraki,
Kαλό μήνα....
Μη χειρότερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμαρχος, Νομάρχης, δεν υπάρχει σ'αυτά τα μέρη???
Τι κάνουν?????
Εδώ κλείνει η Ακρόπολη ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα χάλια μας τα μαύρα λέω γω!
Dyosmaraki μου εισαι πολυ τυχερη που ανακαλυψες τα αρχαια,μπραβο λαγωνικο, ευτυχως που ηταν και οι ξενοι γιατι εμεις οι ελληνες αυτα τα προσπερνουμε, παντως εγω μονο θαλασσα εχω δει αρχαια γιοκ, αλλα μου κανει εντυπωση που γραφεις οτι ηταν κλειστο λιμανι, γιατι δεν το βλεπω για τοσο κλειστο και προφυλαγμενο ,ασε που αμα το πιασουν οι αερηδες φευγεις και συ μαζι, εκτος και αν εχει αλλαξει η μορφολογια του εδαφους.Φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφή@Vad
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως το λες....
Η Ελλάδα που μας πληγώνει....
Καλημέρες πολλές
@patsiouri
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ίδιο ακριβώς αναρωτήθηκα κι εγώ πατσιουράκι μου....
Οι Δήμαρχοι και οι Νομάρχες δεν κυκλοφορούν σε αυτά τα μέρη???
Φαίνεται πως μάλλον ασχολούνται με άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την δική τους αυτοπροβολή τους και όχι με την προβολή των αρχαιολογικών μας χώρων....
@Ασκαρδαμυκτί
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά μιλάς askar!
Αν οι αρμόδιοι αδιαφορούν για την κατάσταση που επικρατεί στην Ακρόπολη στο κέντρο της ίδιας της πρωτεύουσας τότε γιατί να ενδιαφερθούν για μια απομακρυσμένη περιοχή?????
@Ελευθερία
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας κυκλοφορούν με ταξιδιωτικούς οδηγούς πολύ καταρτισμένους που περιλαμβάνουν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μας.Βέβαια δεν φαντάζονται την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αρχαιολογικοί μας χώροι λόγω της αδιαφορίας των αρμόδιων φορέων.
Στην περιοχή πράγματι συντελέστηκαν μορφολογικές αλλαγές και κάποια κομμάτια αποκαλύφτηκαν ενώ προηγούμενα σκεπάζονταν από τη θάλασσα. Ομως παρέλειψα να βάλω φωτό από το πίσω μέρος της περιοχής που καταλήγει πάλι σε θάλασσα και μου φάνηκε πως εκεί θα πρέπει να ήταν το αρχαίο λιμάνι.
Λέω πως μου φάνηκε γιατί δυστυχώς δεν υπήρχε καμία κατατοπιστική πινακίδα που να ενημερώνει τον επισκέπτη τι βλέπει...και τι ήταν οι πετρούλες που βλέπαμε...εδώ καλά καλά δεν ήταν περιφραγμένος ο χώρος...
Καλημερούδια εύχομαι
Και όμως επιτρέπεται το κάμπινγκ για μία συγκεκριμένη βραδιά στην παραλία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε πρώτο ΣΚ του Αυγούστου ο δήμος διοργανώνει beach party στην παραλία όπου μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος και κατασκηνώνει.
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτε, έχουν καθαριστεί τα πάντα πάραυτα!
Καταπληκτικά. Είχα επισκεφτεί τα μέρη αυτά πέρσι και περάσαμε εκπληκτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφή@kitsosmitsos
ΑπάντησηΔιαγραφήTo no camping αφορα τον αρχαιολογικο χωρο. Δεδομενου του νεου στοιχειου που μας δινεις για το beach party πιθανότατα η πινακιδα να μπήκε προκειμενου να μην κατασκηνωνουν οι ανθρωποι και μεσα στον αρχαιολογικο χωρο.
Ομως ετσι αφυλαχτος οπως ειναι....
@phlouflis
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματι.Είναι απίστευτης ομορφιάς τα μερη εκει. Αξιζει να τα επισκεφτει κανεις.
Εξαιρετικό οδοιπορικό σε ενα μέρος που δεν πρόλαβα να επισκεφτώ οταν ειχα πάει μια και μοναδική φορά στην Κρήτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εγκατάλειψη ειναι ολοφάνερη.
Ειναι σαν να έχουμε παρατήσει την αρχαία μας ιστορία στο έλεος της.
Τα ίδια βλέπει κανεις και σε άλλα μέρη.
Δηλ. δε μ λες απαγορεύονται οι κατασκηνωτές σε ενα εγκατελειμμένο μέρος για ποιό λόγο ;
Γιατι εγω πάω στοίχημα οτι οι κατασκηνωτές πιθανότατα θα σέβονταν το μέρος περισσότερο απο το ίδιο το -ανύπαρκτο- Κράτος ;
Καλη σου μερα.